icon

Ako získať rešpekt ako zdravotná sestra?

19. júl 2024

Pracujem v zdravotnictve skoro 20r. Presla som oddelenia ako Aro, urgent, trauma, urologia a interne. Teraz pracujem ako ZS v zariadeni pre seniorov. Mam velke skusenosti a nie raz som zachranila klientov zivot. V praci sa nam vymenil kolektiv a OP ktore su podomnou ma nerespektuju ako schopnu ZS. Maju pocit, ze to vedia lepsie. Rozkazuju mi kedy mam klienta pichnut, ako ho mam osetrovat. Preco mu nedam taku a taku pirulu atd. Ked som sa ohradila ze ake mam skusenosti vysmeju ma.
Problem je, ze neposobim na nikoho autoritativne. Mam skoro 40r no vyzeram tak na 15 tym padom nemam ziaden respekt. Som z toho demotivovana za cely moj zivot sa stretavam iba s pohrdanim a vysmechom pricom lepsie ovladam starostlivost ako zvysne kolegyne. Doktorka od nas sama povedala, ze ma je u nich skoda. Zacinam byt demotivovana a premyslam na odchodom lenze vsade na toto narazam v zariadeniach a v nemocnici.

autor
19. júl 2024

🙄

panonia
19. júl 2024

Čo ťa viedlo pracovať v Domove pre seniorov? Tam by ma teda nikto nedostal. Doktorka ma pravdu, škoda ťa je tam.

anjelicek26
19. júl 2024

Autorka dostali sme sa uplne inam. Mas sice 20 rocnu prax, ale vyzeras 15 rokov mladsie a v zariadeni pre seniorov pracujes prvy krat. Ony su tam poucovat novacikov zvyknute. Neber to prosim az tak osobne, zbytocne ti to dviha tlak, asertivne sa ohrad, ze dakujem, ale mam 20 rocnu prax a robim to tak, ako v nemocnici a pomoc nepotrebujem, ahoj cau dovi kolegyna... plus trosku pokory... "ovladas vsetko lepsie ako kolegyne" to by som si netrufla povedat nikdy - a to mam vo svojom specifickom obore tiez vyse 20 rokov... nikdy nevie nikto vsetko a ked do toho ide takto, nenauci sa nic nove...

jhalena
19. júl 2024

@h2 @luliu Existuje. Bezne sa pouziva na juhu slovenska ako slangovy vyraz, mozno je odtial. Je prevzate z madarciny.

rozculena
19. júl 2024

bože,riešite tu slovo pirula,u nás sa to normálne používa,a keby to povedal lekár alebo sestra,absolútne ma to nijako neprekvapí a nebudem podla jedného slova usudzovať o ich odbornosti....

babulkomale
19. júl 2024

Tak potom je chyba vo vedeni, ze ta nepredstavia ako dlhorocny skusenu sestry XY, ktora poradi a pomoze novym sa zapracovat.
Co si maju oni co mysliet ze si na praxi? Preboha ludia, zoberte si z tých americkych seriálov aspon to predstavovanie a komunikaciu 🙏🙏🙏🙏

zuzana76
19. júl 2024

@h2 tiez poznam starsich ludi, ktori toto slovo pouzivaju, takze autroka sa zrejme prisposobuje im a preto pouziva aj takuto terminologiu. Ja som bezne pocula sestry rozpravat sa narecim a prisposobovat sa pacientom. je to slangove slovo.

enusamt
19. júl 2024

Tolke zhadzovanie autorky, pre blbe slovo pirula, ktore mimochodom, pozna u nas kazde dieta? 🤦‍♀️🤦‍♀️
Ved sa tak nevyjadrila priamo pri praci alebo pred doktormi, ale tu,... medzi nami zenami.
Ved toto nie je forum dokonalosti 😏🤦‍♀️

zuzana76
19. júl 2024

@h2 ale tu ide o zariadenie pre seniorov, mne je zase logicke, ze sa vo vyjadrovani prisposobuje im, ved tam su ludia okolo 80-tky a starsi.

dankabg
19. júl 2024

Autorka. Prisla si do kolektívu, ktorý má svoje pravidlá, ktoré síce nespĺňajú štandardy, ale už to majú takto zaužívané a vôbec sa im nečudujem, že sa nechcú nechať niekým opravovat a tobôž nie, keď zdôrazňujes svoje kvality. Pokiaľ je s tým vedenie v poriadku a nič im neprekáža, tak s tým nespravis vôbec nič, naopak, budeš ty za tú zlú, namyslenu a ešte k tomu ťa budú považovať za bonzaka, ktory sa na nich chodil sťažovať.
Takže máš len dve možnosti. Buď si nájdi inú prácu,kde ocenia tvoje schopnosti alebo tam ostan, rob si po svojom, o robotu ostatných sa nestaraj a nerieš poznámky od tej či onej osoby. Obávam sa,že v tomto prípade ti nič iné neostava

1ryba
Odpoveď bola odstránená
jhalena
19. júl 2024

@dankabg Pise, ze je sluzobne najstarsia, vymenil sa kolektiv a novi opatrovatelia nerespektuju jej pokyny, lebo to inde boli zvyknuti robit inak.

mandarinka555
19. júl 2024

Myslím, že to bude tvojim prehnaným sebavedomím...Máš 40, ale vyzeráš na 15...to fakt? A napísať sestry s mäkkým i ? Povyšuješ sa nad nimi, preto ťa nerešpektujú🙈

abbey1
19. júl 2024

Nemyslím, že problém bude v kolektíve. Píšeš, že si pôsobila na viacerých oddeleniach. Rovnako píšeš, že si mala obdobné problémy všade doposiaľ.

dankabg
19. júl 2024

@jhalena jaj tak potom pardon, ospravedlňujem sa. prehliadla som to. Tak ale ak to je vedeniu jedno tak čo si s tým pivné? Ak nad tým riaditeľ mykne plecom veľa toho nezmoze. Tam by asi ozaj pomohlo, keby im to bolo nakazane zhora. Že skrátka sa to bude robiť takto a takto a sestra sa bude poslúchať. Hoci viem, že op. je malo, takže bohvie na ciu stranu sa postavia

svokrinjazykmonika
19. júl 2024

Ja strašne túžim vidieť foto ženy ktorá má 40 a vyzerá na 15. To by som uverila možno iba keby si bola Kórejka. A pirula používala moja babka a otec, absolútne chápem že ho používaš keď pracuješ so starými ľuďmi.

tim23
19. júl 2024

Autorka, pôsobíš veľmi sebavedomo (nie zdravo) a veľmi arogantne. Prečo píšeš že ovládaš lepšie starostlivosť ako ostatné kolegyne? A to že máš 40 a vyzeráš na 15 mi príde tiež prehnané. Ja si skôr myslím že ty nerešpektuješ ich. A keď si mala všade takýto problém tak asi by si sa mala zamyslieť nad sebou. Či nieje aj v tebe trošku chyba

bloger
19. júl 2024

Tak múdrejšie a skúsenejšie to majú vždy ťažké.

autor
19. júl 2024

Ked som prisla do zariadenia naucila som sa ich rezim prisposobila aj ked som s mnohymi vecami nesuhlasila. Nikdy som OP nijakym sposobom neponizovala. Na mojej sluzbe boli dievcata s ktorymi som si rozumela a mali respekt. Boli radi, ze som ich naucila triky a ine veci s ktorymi odchadzali do inych zariadeni. Tym dievcatam som mohla vo vsetkom verit. Nie som sestra ktora sa zavre do ambulancie a nevystrci nos. Rychlo som porobila najnutnejsie a nemala som problem ist prebalit, nakrmit, urobit postel atd. Nikdy som neodmietla im pomoct. A prve co zostali zaskoceny, ze ja s takymi skusenostiami s nimi pracujem ako keby som bola OP. Ty ma respektovali.
Ked prisli nove OP zrazu uz neviem podla nich podavat stravu, picham podla nich zle inzulin, zle odoberam krv, neviem osetrovat, neviem si zdiagnostikovat klienta.
To ze som asi 5 klientom zachranila zivot bola podla nich stastna nahoda.
Pre nich som hlupa, namyslena, arogantna. Ked mam objednavky na lieky alebo plienky, uz som leniva, nerobim nic len sedim na riti.
Ked som isla s nimi prebalovat poucivali ma ako mam polohovat, davat plienky. Ja som zostala uplne kukat na nich, ze ako co?
Nic neviem vybavit vsetko je zle, mne umieraju klienti na oddeleni ( preboha maju vek a diagnozy), padaju mi atd.

Z nemocnice som odisla pretoze uz toho bolo vela zacali sme sa sustredovat na snazenie sa a nedarilo sa nam, potrebovala som byt v klude. V zariadeni pracujem uz 6 rok.

aurora33
19. júl 2024

Na mňa tiež posobis až moc arogantne.

vilma7
19. júl 2024

Milá autorka, tiež som na oddelení kde pracujem najstaršia, teda najviac pracovných skúseností, mám pod sebou zdravotnícku starostlivosť o našich klientov, pracujem tam 17 rokov (na Tom istom meste) a nehrám sa tam na vševedka čo vie všetko. Počas mojej 30 ročnej praxe sa v zdravotníctve toľko veci zmenilo, že sa ja rada priučim niečo nové od svojich mladších kolegov.

autor
19. júl 2024

@aurora33 mozno tak na ludi tak posobim neviem preco ale ja sa nepovazujem za arogantnu. Som mila, empaticka, ustretova, klienti ma amju radi. To ze niekom nieco vysvetlim neznamena ze som arogantna.
Baby dlllllhooooooo dlhooooo nevedeli kde vsade som pracovala a ja som im to nehovorila dokial to sef nepovedal ked vznikol medzi mnou a OP konflikt kvoli uplnej hluposti

dankabg
19. júl 2024

Mrzí ma, že máš takéto skúsenosti, to, aby ťa op usmerňovala v odberoch krvi mi pripadá už úplne cez čiaru, hoci samozrejme na Slovensku má už asi nič neprekvapí. Ty si vedúca teba majú poslúchať, ako som už spomenula vyššie, buď to budeš riešiť s nadriadenými a budeš za svinu a za chrbtom ťa budú ešte viac osocovat, alebo výpoveď...je to veľmi smutné, ale spravodlivosť si ťažko vymozes a ľútovat sa ti nijako nepomoze

doriiis
19. júl 2024

Pôsobis arogantne,lebo sa tváris,že vieš všetko.A lepšie.
Chyba ti pokora a trošku nadhľad nad sebou samou.
To,že si služobne staršia ešte neznamená,že máš nejaké právo kecat do spôsobu práce svojim kolegyniam.

autor
19. júl 2024

@vilma7 ale ja sa na nic nehram ja idem osetrovat klienta a ta OP sa diva na mna a zacne...preco to hentak robis? To sa hentak nerobi...ty to robis zle. Nase sestricky to robili takto. Vytrhne mi to z ruky a urobi jej to podla seba...rozumej na odtrhnutu kozu da obycajnu lepku. Ja nic nehovorim radsej sa otocim a idem prec a ona...naco robis nieco co nevies robit.
Mam sa vobec rozculovat?

dankabg
19. júl 2024

@doriiis ako nič v zlom ale op, ktorá má spravený kurz a nemá zdravotnú ozaj nemá žiadne právo vyjadrovať sa k tomu, ako sa pichaju injekcie a berie krv! Nehovorím, ze op to nerobia, ale tak odtiaľ potiaľ hádam len.

autor
19. júl 2024

@doriiis prosim ta precitaj si co som pisala. Nikde som OP neosocovala, nenadavala. Pisem robila som z babami ktorym som sama dala moznost si skusit popychat, chceli aby som ich naucila...ked chcu naucim. Ja si ich vazim a vzdy sa im snazim pomoct ale aby mne niekto rozpraval ako mam osetrovat, ake lieky mam dat atd. nemam dovos takeho cloveka respektovat

dankabg
19. júl 2024

Ako som povedala, buď to prekusnes alebo budeš riešiť, ale ty asi nie si typ, ktorý to bude trpieť a tolerovať. Je to všetko veľmi smutné. Prajem ti, aby si si našla prácu, v ktorej sa ti toto diať nebude

majusqwa
19. júl 2024

@h2 možno je pirula nespisovný paškvil, ale používa ho tak 90 % zdravotníkov. slovenských aj českých, dokonca aj medzinárodne uznávaní lekári. v tomto má autorka pravdu a rozhodne by som sa do nej za toto nenavážala.

autor
19. júl 2024

@dankabg ja mam respektovat ze niekto ma bude zhadzovat? Vies kolko krat som sa bab zastala pred rodinou, zatajila veci pri ktorom by dostali minutovu vypoved? Preto som podla teba hnusna? Ze som kryla chrbat ked dala omylom zle lieky klientke?