Ako získať rešpekt ako zdravotná sestra?
Pracujem v zdravotnictve skoro 20r. Presla som oddelenia ako Aro, urgent, trauma, urologia a interne. Teraz pracujem ako ZS v zariadeni pre seniorov. Mam velke skusenosti a nie raz som zachranila klientov zivot. V praci sa nam vymenil kolektiv a OP ktore su podomnou ma nerespektuju ako schopnu ZS. Maju pocit, ze to vedia lepsie. Rozkazuju mi kedy mam klienta pichnut, ako ho mam osetrovat. Preco mu nedam taku a taku pirulu atd. Ked som sa ohradila ze ake mam skusenosti vysmeju ma.
Problem je, ze neposobim na nikoho autoritativne. Mam skoro 40r no vyzeram tak na 15 tym padom nemam ziaden respekt. Som z toho demotivovana za cely moj zivot sa stretavam iba s pohrdanim a vysmechom pricom lepsie ovladam starostlivost ako zvysne kolegyne. Doktorka od nas sama povedala, ze ma je u nich skoda. Zacinam byt demotivovana a premyslam na odchodom lenze vsade na toto narazam v zariadeniach a v nemocnici.
A prečo neodídeš? prečo tam 'trpíš' už 6 rokov? prečo neriešiš s vedením, že ťa OP urážajú, kritizujú, poúčajú a zasahujú do tvojich kompetencií? inak pokakané plienky na zemi? no díky moc..
A prepáč, ale aj na mňa pôsobíš povýšenecky a arogantne 🤷🏻♀️
Čo je OP?
@doriiis pôsobí arogantne, lebo vie, ze svoju pracu, ktorú robí x rokov, vie robiť naozaj dobre a aj to povie? A Ty si v svojom zamestnaní aká? Priemerná, neschopná, nevieš samu seba ohodnotiť? A keď sa ohodnotíš pozitívne, pretože vieš, kde, co, kedy a ako, tak hneď si arogantná?
Ako mrzí ma, že nevieš čítať s porozumením, ale Budiš...ako jedna z mála som sa ťa v tejto diskusii zastala autorka a asi to bola chýba. V každom prípade ti prajem aby si si našla dobre miesto a bola vo svojom živote spokojná.
@h2 preboha sme v diskusii kde ludia bezne pouzovaju slengove vyrazy a pod. Nie na vedeckej konferencii. Na porade s vedenim by som sa.nad tym pozastavila ale v diskusii tu?
@enusamt inak my sme v skole na prezentaciach mali pouzity aj vyraz pirula. Myslim ze aj v niektoryxh knihach bol
@h2 vyraz pirule sa bezne uvadza aj v ucebniciach pre SZŠ
Poznám to, mňa síce nikto nevyznieva ale občas sa mi stáva že mám z opačnej strany dojem že neberie moje skúsenosti vážne.. vyzerám mladšie ako reálne mám vek, tak som to vždy pripisovala tomu.. čo pomáha ak sa dôrazne ohradim a úprimne, priamo poviem čo si myslím o Tom prístupe ktorý kumne majú.. nie že vyťahovať svoje skúsenosti, ale povedať priamo..
"To, ako sa kumne chovas je naozaj smutné a dosť ma to uráža.. ja nie som žiadna tvoja kamoška že si to kumne môžeš dovoliť, mám dosť skúseností na to aby som vedela čo robiť mám, tak ťa poprosím aby si ma nenapadala! Sme obe dospelé a tak sa prosím podľa toho chovajme, pretože toto naozaj nikam nevedie!" Treba si veriť a postaviť sa za seba..
Spytam sa. Predstav si, ze mas v zariadeni umiestnenu mamu. Prides k nej na navstevu pocas obeda. Pride za teba nevrla OP ze preco chodis ked je zrovna obed?
Ok povies si pockas na mamu. Cakas 10, 20, 30 min. Hodina ubehne a mama nikde. Tak ides za sestrickou a opytas sa ci bi nemohla zavolat tvoju mamu ze si tu. Jasne idem chvilku pockajte.
Pani xy mate tu dceru uz ste dojedli? Ano? Dobre bolo? Tak podte odveziem Vas k dcere.
Sestricka k tebe kraca s mamou ked na to sa vynoru OP a zacne na sestrickou.
To na co ju vleces k nej? Je obed nech caka. Nechapem preco ju nedas nech si pockaj hadam mi nebudeme okolo nej skakat ako sa zobud. Potom nas budu otravovat ze chcu ist von alebo prebalit.
Bola uz najedena tak nech si idu von sadnut
Kokos ty si fakt j*a a odide
Sestricka sa na teba pozrie a omluvi sa za OP, ze ma dnes len zly den.
Podla teba je toto arogantne vystupovanie?
Rozpravala som sa s veducim. Urobil to, ze to co som mu povedala medzi 4 ocami porozpraval kolegynam a odvtedy ma ignoruju. Obcas si poviem nadych, vydych ideme dalej ale proste ma to zamrzi.
A preto nechcem odist pretoze hned vedla nas je skolka pre handikepovane deti
A nechceš ísť do ambulantnej sféry? Naozaj ťa je škoda v ZS. Z toho čo píšeš, tam nič z tvojej odbornosti veľmi nevyužiješ. Si si už mohla zvyknúť, že u nás na Slovensku sa šikovnosť a odbornosť nevypláca, ba skôr trestá. Ako náhle si lepšia v kolektíve, sú ťa schopné udupať. Najviac to platí v ženských kolektívoch, kde sa správajú ženy ako také husy a pretekajú sa, ktorá skôr zagága. Keď sa ťa spýtajú, prečo robíš toto, hento, tak sa spýtaj prečo myslíš hm? Počkaj si na odpoveď (nedôjde :D) daj si načas v skúšaní nech sa zapotia a potom skomentuj, že by to predsa mala dotyčná/ný vedieť, že nerozumieš prečo sa ťa to pýta. Keby si tam veľmi chcela ostať (neodporúčam), tak by sa to dalo riešiť s vedením ako šikana na pracovisku.
Nechcela by si robiť niekde v ambulancii? Tam by si mala len doktora a od všetkých pokoj.
@ibatanecnica Poprosím nejaký dôkaz.
A ešte k tomu prvému komentáru, ktorý si mi adresovala a až teraz som si všimla: autorka chce odpoveď na otázku, prečo ju nerešpektujú. Preto som písala o tých piruliach. Ak by som ju chcela zhodiť a bazírovať na spisovnosti, mám XY mozností z celej kopy gramatických chýb, ktoré urobila.
V ZS pracujú vyhorené ženy. Je to neskutočne náročná práca a podľa mňa musíš byť z ocele pozerať na takýto záver života. To je jedna vec a druhá je, že tým, že ZS sú na okraji záujmov v zdravotnej starostlivosti, akoby skryté pred očami verejnosti, tak sa tam množia takéto prístupy k pacientom, rodine, k sebe navzájom. Často sa tam porušujú práva pacienta (na súkromie, na dôstojnosť, na právo nakladať s financiami, na právo rozhodnúť sa o voľnom čase…) ako aj personálu. Je to umelé prostredie na dožitie tak nečakaj prílišnú vrelosť. A niekedy tam už zoberú hocikoho, lebo nemá kto robiť.
@gabikaa96 Ja tiež žijem na juhozápade a síce som to už počula, ale určite nie bežne. Ja si nemôžem pomôcť, ale na mňa to slovo vážne pôsobí strašne neprofesionálne. To, že ho "všetci" používajú, ešte neznamená, že je to OK.
"Neni" (ako "nie je") tiež poznajú všetci a používajú mnohí. Napriek tomu, ak by ho použila napríklad moderátorka večerných správ v televízii, tak by si tým rozhodne neurobila dobré meno.
Mojej starkej keby poviem ze jej dam tabletku tak pozera ze co chcem. U nas tiez bezne pirula sa hovori u starsich ludi. Kazdy vie co to je.
@h2 tak potom nechapem tvoju namotavku na slovo pirule.u nas to tak stari ludia volaju a neviem preco mas z toho ttaku haluz?chapala by som keby si slovencinarka, ale tie maju vacsinou aj dobry prehlad o narecovych slovach, archaizmoch atd...mozno trosky viac chapat jazyk mimo tvojho regionu.urcite mas v tom veku nieco po slovensku precestovane a chapes ze ludia rozpravaju nareciami 🙂
@nenne27 Veď už som to tu vysvetľovala snáď 3x! Viď môj príspevok o 22:57 a 23:09. Ja viem, čo to slovo znamená. A nevadí mi, ak ho používajú starí ľudia. Ak ho však používa zdravotná sestra s 20 ročnou praxou, tak to mi je tiež jedno, veď nech ho používa, ak chce, len nech sa potom nečuduje, že ju považujú za nekompetentnú a nerešpektujú ju.
@h2 necitam vsetko, prepac.tak zrejme to slovo pouziva ked komunikuje s klientmi, tak ho pouzila.ty ho neznasas, ok, chapem, ale ved v prispevku ide o ine...
Btw ja som ucitelka a ked som sa chceli "priblizit" rodicom Romom, tak sme kolkokrat rozpravali aj ich jazykom.a my v nitre napriklad rozpravame uplne strasnym slangom a sme na to patricne pysni, to by ta uplne vystrelo :D pocut ortodoxnu nitrancinu

Toto asi malo byť niekomu inému. Nikde som nenapísala, že si hnusná, práve naopak. Prosím pozri si vyššie moje odpovede. V každej jednej som ti hovorila, že sa musíš rozhodnúť buď odísť alebo to riešiť s nadriadenymi