Ako získať rešpekt ako zdravotná sestra?
Pracujem v zdravotnictve skoro 20r. Presla som oddelenia ako Aro, urgent, trauma, urologia a interne. Teraz pracujem ako ZS v zariadeni pre seniorov. Mam velke skusenosti a nie raz som zachranila klientov zivot. V praci sa nam vymenil kolektiv a OP ktore su podomnou ma nerespektuju ako schopnu ZS. Maju pocit, ze to vedia lepsie. Rozkazuju mi kedy mam klienta pichnut, ako ho mam osetrovat. Preco mu nedam taku a taku pirulu atd. Ked som sa ohradila ze ake mam skusenosti vysmeju ma.
Problem je, ze neposobim na nikoho autoritativne. Mam skoro 40r no vyzeram tak na 15 tym padom nemam ziaden respekt. Som z toho demotivovana za cely moj zivot sa stretavam iba s pohrdanim a vysmechom pricom lepsie ovladam starostlivost ako zvysne kolegyne. Doktorka od nas sama povedala, ze ma je u nich skoda. Zacinam byt demotivovana a premyslam na odchodom lenze vsade na toto narazam v zariadeniach a v nemocnici.
@oslo1 lenže ty si v zahraničí a ona je na Slovensku. V zahraničí zdravotné sestry vyvažujú zlatom. Zvlášť naše mladšie ročníky sú mnohé veľmi šikovnè a vzdelanè, s výborným profesionálnym prístupom. Nemôžeš porovnávať pracovnú kultúru u nás a v zahraničí, pretože naša výrazne pokuľháva.
Autorka veru by som sa bála pracovať v takom neprofesionálnou prostredí. Naozaj zváž, či neriskuješ príliš.
@jakubrianka V tomto s tebou plane suhlasim.
Ale to je aj o kulture. Na Slovensku do Nas od malicka hucali, bud ticho, nebonzuj. Nikoho nenatri, ved Len pozri, teraz zasmafia vyhrala volby.
Toto v zapadnom svete neexistuje. Tu ked nieco urobis zle, tak ti to normalnym sposobom povedia. Ja som v utorok zabudla podpisat insulin v karte, vsetko inak bolo podpisane, karta navstevy pdpisana, cukor pred inzulinom vyplneny aj zaznam v it systems. Hento neviem, ako sa mi podarilo nepodpisat. Sefka mi poslala smsku, ze som zabudla, ja som SA ospravedlnila a podakovala jej , ze ma upozornila. A zivot ide dalej.
Na Slovensku by ma najskor ohovarali, aka som sprosta a az by SA to donieslo sefke, tak ta by bliakala ako besna.
@jakubrianka máš pravdu, veľmi záleží od vedenia zariadenia, akú latku nastaví a ako dodržiava procesy , ako a čo vyžaduje od zamestnancov. Od riaditeľa, lekára, hlavnú sestru, sestry, sanitarov, ošetrovateľov, upratovačky až po údržbára na 1/3 úväzok.
Pracujem v nemocnici, veľkej, viac ako 15 oddelení, a všade cítiš ako má šéf a menezerka dennej smeny nastavený systém a režim.
@aurora33 ak si zdravotník tak dobre vieš, aké klenoty vedia písať aj samotní lekári do správ a poznámok 🙂
@modrykonik33 tak ja sa potom stretávam len s profesionálmi 🙂 zrejme veľa závisí od toho kde človek pracuje.
@monika35a Neviem, čo ťa viedlo k tomu, aby si mi písala do tejto pol roka starej diskusie, ani som v prvom momente nevedela, o čo sa jedná. Ale už vidím, že "pirule"! 😂 No, moja zlatá, ja som autorku nekritizovala stále. Vyjadrila som sa k výrazu, ktorý použila a nemienila som sa k tomu nijako vracať. Ale určite si si všimla, koľko žien sa tu za to do mňa pustilo, takže som musela zas a znova vysvetľovať, ako som to myslela, keďže veľká väčšina to nepochopila. A nebudem to už viackrát opakovať, ak máš záujem, prečítaj si moje odpovede v tejto diskusii a skús ich pochopiť. Pekný večer želám.
omg, kôli pirule sa tu čertit, u nas aj lekari povedia dajte si pirulku, no a tie poloprimarky čo vedia viac ako my sestry s praxou mame aj my, ja im poviem kde mame v meste szs, že môžu ísť začať študovať, a potom mne diktovat čo mam urobit kedy a hlavne ako, proste ich ber, že jednym uchom dnu a druhym von a hlavne s úsmevom

Bože ženy, až mi je špatne z väčšiny komentov, ako hejtujete autorku. Už pomiektorym dobre kúri na rozum, z toho tepla, lebo si to inak neviem vysvetliť.
To neviete ako to chodí v zariadeniach pre seniorov ? Že sú na okraji záujmu štátu, ministerstva, kraja, mesta, dediny ? aké typy ľudí tam poväčšine pracujú ? Aké hnusné pruseri sa už v tomto segmente opateri prevalili ? Že ich je nedostatok, rodiny nemajú kde umiestniť svojich seniorov ktorí potrebujú odbornú pomoc ktorú doma nevedia zabezpečiť? Aké sú dlhé čakacie lehoty, nekonečné poradovníky, že sa čaká na smrť klienta, úplatky sú bežné. Sumy na mesiac sú často astronomické a často ešte žiadajú poplatky navyse.
Opatrovateliek je mizivo málo, nikto nechce starcom v podstate rite umývať, a do tohto povolania idú často ženy ktoré nie sú mentálne vhodné, ale nechce sa im makať za pásom či si nevedia nájsť prácu. Myslia si že v zariadení získajú v dedine či okolí nejaký honor, lebo oni sú niečo viac ako tá suseda čo robí na družstve alebo triedi odpad. Cítia nadvladu nad seniormi, lebo sú živé, chodia, cestujú, pracujú, majú stredný vek, a tak aj opovrhujú ľuďmi ktorých opatruju. Lebo sú to často jemne povedané jemne primitívne osobky.
Ja, moja rodina aj veľa ľudí z okolia majú veľa negatívnych skúseností zo zariadení pre seniorov. Akoby ste ich vy nemali.
Vy sa tu vyvyšujete, urazate či zhadzujete a hejtujete autorku, ktorá vyžaduje na pracovisku odbornosť primeranú pozícii, vyžaduje poriadok, čistotu a hlavne aby boli klienti nakrmení, umytí, hydratovaní, správne medikovaní. Viac podporujete tie nekompetentné op, ako kvalifikovanú sestru, preto by ma fakt zaujímalo, ako by ste sa cítili keby sa takto personál správal k vašej mame, otcovi, keby im spôsobovali trápenie alebo utrpenie, klamali vám, že aké sú hviezdy skvelé a vaším seniorom robia samé nununu , poza váš chrbát . Spomeňte si na prúser v Ba, kde kuchár a upratovačka sa hrali na lekára a sestru, pichali ľuďom zle a otrasné injekcie, drogovali a robili orgie na pracovisku. Spomeňte si na prúser v súkromnom dome v Hronovciach, vyhľadajte si články a fotky na nete. A takýchto pruserov je po celom Slovensku mrte, verejne známe ale mrte je utajované a maľované na ružovo.
Mojím príspevkom nechcem tvrdiť že všetky zariadenia sú zlé, a všetky opatrovateľky a sanitarky sú primitívne, agresívne a lemrave mrochty.