icon

Ako získať rešpekt žiakov ako učiteľka?

vivi142
15. nov 2024

Ahojte, dobrý deň. Učím už siedmy rok a na prvom stupni som nemala problémy, zbožňovala som deti a boli to krásne roky.... Problém je v tom, že odkedy učím na druhom stupni veľkých, tí ma vôbec nerešpektujú, už som bola priateľská aj prísna ale žiadna zmena... vykrikujú počas vyučovania, vysmievajú sa mi... som mladá a nízka žena, berú ma ako nejakú spolužiačku alebo neviem..a sú to triedy so 29-30 žiakmi (najmä chlapci), niekedy to vyzerá tak, že som tam iba do počtu.. akokoľvek sa snažím, nevidím žiadnu zmenu, už som z toho na prášky... Čo by ste robili na mojom mieste? Ďakujem za každú radu.

rebeka25
15. nov 2024

@vivi142 7.hodina tie decká uz maju toho dosť za cely deň nie to ešte sa oháňať nejakými písomka mi a terorizovat ich.

oceanahory
15. nov 2024

@rebeka25 Fiha...takze to tie deti vlastne ospravedlnuje, ze nemaju respektovat ucitela a mozu teda vyrusovat? Mali by byt radi, ze maju siedmu hodinu uz iba etiku, ktoru by bolo treba iba v klude vydrzat...

kavasmliekom
15. nov 2024

@vivi142 vyhodiť za dvere, neospravedlnit hodinu, jeden, dvakrát, odôvodniť to. Ich to prejde. Treba takto, ináč si to rodičia neuvedomia. Áno, rodičia. Oni majú vychovávať, ty učiť!

sella38
15. nov 2024

@kavasmliekom si ucitelka? Lebo to, co pises, si ucitel dovolit nemoze dnes, hnala by nas aj inspekcia.

kavasmliekom
15. nov 2024

@sella38 nie som, ale prečo by si žiaci mali dovolovat vyrušovať a nebyť prítomní na hodine? Keď ich to nezaujíma, nech sa páči, za dvere.

kavasmliekom
15. nov 2024

@sella38 nevedela som, že už učiteľ nemá žiadne práva. To už vlastne, ani rodič nemá práva. 🙈 Nekric, nebi, nedávaj tresty, chudák deti. 😀

earlgrey
15. nov 2024

To je dnešna doba, kedy sa vytráca úcta a rešpekt a dnešné deti si myslia, že sú bohovia...pekne napísať poznámku, že nerešpektujú a vyrušujú, nech im rodičia dohovoria a dávala by som poznámky aj každú hodinu...ak by nezabralo, smer triedna učiteľka....nech to rieši ona a ak nerieši, tak smer riaditeľ...to kde sme, aby deti terorizovali učiteľov, dospelých...aj toto je istá forma šikany...

rebeka25
15. nov 2024

@oceanahory učiteľka si nemôže vynútiť rešpekt, musí ho mat prirodzene. Ano siedma hodina je uz len utrpenie, tie deti sa uz vidia doma.
A tu si položme otázku, že čo za ucitelku sa pýta na MK ako ma učiť. Taka si žiaľ poriadok v triede nebude vedieť spraviť nikdy.

sella38
15. nov 2024

@kavasmliekom nesmiem poslat ziaka za dvere. Ak nieco za tymi dverami vyvedie, ani svatena voda to zo mna nezmyje.

oceanahory
15. nov 2024

@rebeka25 Pises, ako keby bol dany respekt nejaka vlastnost, s ktorou sa niekto narodi...to ziaci by mali respektovat vsetkych svojich ucitelov bez ohladu na to, ci je to matematikar alebo siedma hodina etiky. 🤷 Problem bude skor v rodicoch, ktori podporuju svoje deti v tom, ze ak si ucitel nevie spravit poriadok v triede, tak je to vylucne chyba ucitela a to, ze vyrusuje na hodine je vlastne uplne v poriadku, lebo sa vidi uz doma a nie s nudnou ucitelkou na hodine etiky. 🤦

kavasmliekom
15. nov 2024

@sella38 tak poznámku, neospravedlnenu hodinu.

sella38
15. nov 2024

@kavasmliekom ale takto to naozaj nefunguje. Nemozem dat ziakovi neospravedlnenu hodinu, ked mi fyzicky v tej triede sedi....

simsalabim
15. nov 2024

@kavasmliekom nemoze ich vyhodit, je za nich zodpovedna.

simsalabim
15. nov 2024

Nedaju sa na etike robit rozne skupinove prace? Simulacie, hry? Mne sa zda, ze sa s tym da vyhrat, ale ucitelka nie som 🤷‍♀️

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kavasmliekom
15. nov 2024

@sella38 tak potom dat výpoveď a nech si ich učí minister školstva 🤔

oceanahory
15. nov 2024

@kavasmliekom Ja tiez iba zasnem, ze sa v desnej dobe uz s tymi detmi nemoze vlastne nic robit 🥴 a potom tu mame vyhorenych ucitelov, lebo tie deti si vlastne mozu robit co chcu ☹️.

tramtada31
15. nov 2024

A nejaké skupinové prace? Rozdelit na skupiny, z každej vybrat jedného, ktorý ako manažér má manazovat, aby sa vypracovala uloha? Napr. Im zadať riesenie etickej dilemy: **Etická dilema: Kto má dostať srdce?**

Predstavte si situáciu, kde je dostupné len jedno darované srdce na transplantáciu, ale čakajú naň viacerí pacienti. Každý z nich má rôzne zdravotné, sociálne a osobné okolnosti, ktoré treba zvážiť. Rozhodnutie, kto dostane srdce, vyvoláva zložitú etickú diskusiu.

---

### **Príklad prípadovej štúdie**
#### Pacienti:
1. **Mladá žena (25 rokov)**
- Bezdetná, zdravý životný štýl.
- Vysoká šanca na prežitie po transplantácii.
- Pracuje v neziskovej organizácii, pomáha ľuďom.

2. **Otčim so štyrmi deťmi (45 rokov)**
- Primárny opatrovateľ svojich detí.
- Stredná šanca na prežitie po transplantácii.
- Aktívne sa stará o rodinu, bez neho by deti mohli skončiť v náhradnej starostlivosti.

3. **Vedec (50 rokov)**
- Pracuje na výskume, ktorý by mohol zachrániť tisíce životov.
- Priemerná šanca na úspech operácie.
- Nemá rodinu, ale jeho práca má globálny dopad.

4. **Starší muž (70 rokov)**
- Bývalý lekár, ktorý v minulosti zachránil mnoho životov.
- Nízká šanca na prežitie po transplantácii.
- Dôchodca, ktorý trávi čas s vnúčatami.

---

### **Faktory na zváženie**
1. **Medicínske kritériá**
- Pravdepodobnosť úspešnej transplantácie a dlhodobé prežitie pacienta.

2. **Sociálny dopad**
- Ako rozhodnutie ovplyvní rodiny alebo spoločnosť (napr. rodičia s deťmi, významná profesia).

3. **Spravodlivosť a rovnosť**
- Každý človek má rovnakú hodnotu, a preto by nemali byť preferencie založené na povolaní alebo spoločenskom statuse.

4. **Autonómia darcu a etika zdrojov**
- Riešiť, či má darca (alebo jeho rodina) právo určiť, komu má byť orgán darovaný.

---

### **Možné prístupy k rozhodnutiu**
1. **Medicínske kritériá ako priorita:**
- Srdce dostane pacient s najvyššou šancou na prežitie (mladá žena).

2. **Utilitaristický prístup:**
- Rozhoduje sa podľa toho, kto má najväčší pozitívny dopad na spoločnosť (vedec).

3. **Sociálny prístup:**
- Prednosť má osoba s najväčšími záväzkami voči iným, ako napr. rodič (otčim).

4. **Žrebovanie alebo náhodný výber:**
- Každý má rovnakú šancu, aby sa predišlo subjektívnym rozhodnutiam.

---

### **Diskusia** - podľa Charty ľudských prav má každý rovnake právo na zivot - to sme mali my ako riesenie

dskjhfdlkdjhl
15. nov 2024

@ankare Ucila. A Ty kde ucis?

1andrea111
15. nov 2024

@vivi142 je to tou etikou, tam nebudeš mať ticho a rešpekt, uč len angličtinu, prípadne zmeň školu, kde budeš mať viac angličtiny. Rozumiem Ti ale nemyslím si že sa to nejako dá zmeniť pokiaľ budeš na 2 stupni ZŠ učiť etiku.

janettdamian
15. nov 2024

My sme mali v 1.ročníku SŠ učiteľku fyziky. Bola pred dôchodkom, také malé žieňa. V triede zopár "vtipných frajerov". Už po pár hodinách bolo v triede počuť iba muchy. Tých čo vyrušovali posadila do prvého radu. A ona si pekne potichu vysvetľovala učivo. Keď vpredu vyrušovali, ostatní nič nepočuli a figu vedeli. Ona sa však nikdy neopakovala, nezvyšovala hlas a tak sme si tých vtipálkov, medzi sebou pekne upratali. Lebo v konečnom dôsledku sme všetci na to doplatili.

akab
15. nov 2024

Ak ich je viac ako 20 majú sa deliť na skupiny.

kavasmliekom
15. nov 2024

@1andrea111 a co je etika niečo menej ako výtvarná, či telesná, alebo nejaká informatika? Keď raz ma žiak sedieť v lavici a ticho počúvať učiteľku a rozprávať, len ak mu dá slovo, tak to treba rešpektovať. Tiež si nemôžem v robote tancovať na stole, len preto, že sa nudím, či uz mam len hodinu pred záverečnou. To kde sme?

akje
15. nov 2024

@vivi142 ahoj autorka. Asi to je tazke teraz ucit co pocuvam.
Na etike som najviac milovala, ze nas bolo menej ako cela trieda, sedeli sme v kruhu - ziadne lavice, ucitelka dala temu, nasledne otazku, isli sme rad radom a kazdy rozpraval za seba.. niekedy ten co dorozpraval hodil lopticku dalsiemu, koho nazor si tuzil / chcel vypocut.
Povedali sme si svoj nazor, svoj pohlad, ucitelka sa vzdy opytala ostatnych, ci suhlasia a ked nie tak preco a vznikli rozne super diskusie.
Bola to jedna z mojich najoblubenejsich hodin 😊
Nic sme na etv nepozerali, nic sme nenasavali, nic sme nevytvarali, jednoducho to bola hodina, kde sme boli vypocuti 😊 a popri tom sme prebrali potrebnu temu.

Drzim palce 😊

zuzka1117
Autor odpoveď zmazal
kavasmliekom
15. nov 2024

@akje to kedy bolo? V ktorom roku? Teraz im treba dat mobily a prístup na WiFi, vtedy "akoby tam ani neboli"

merlinja
15. nov 2024

@kavasmliekom nič z toho sa nesmie, učiteľ by mal veľký problém

letfenixa
15. nov 2024

@akje tak teraz už žiaci nemiluju ani etiku, ani zverovať sa nechcú.

kavasmliekom
15. nov 2024

@merlinja tak to mi je už jasné, načo vôbec je tam učiteľ?

simsalabim
15. nov 2024

@tramtada31 presne toto som myslela, tymi simulaciami. So starsimi ziakmi sa da riesit vselico, povinna vojenska sluzba, zakaz potratov, povinna skooska dochadzka, sloboda vierovyznania, adekvatnost tretiv a trestny zakon…. Vselico. A tym, ze ten predmet nepodlieha skuskam ako matika ci slovina, otvara tolko moznosti…