Ako získať rešpekt žiakov ako učiteľka?
Ahojte, dobrý deň. Učím už siedmy rok a na prvom stupni som nemala problémy, zbožňovala som deti a boli to krásne roky.... Problém je v tom, že odkedy učím na druhom stupni veľkých, tí ma vôbec nerešpektujú, už som bola priateľská aj prísna ale žiadna zmena... vykrikujú počas vyučovania, vysmievajú sa mi... som mladá a nízka žena, berú ma ako nejakú spolužiačku alebo neviem..a sú to triedy so 29-30 žiakmi (najmä chlapci), niekedy to vyzerá tak, že som tam iba do počtu.. akokoľvek sa snažím, nevidím žiadnu zmenu, už som z toho na prášky... Čo by ste robili na mojom mieste? Ďakujem za každú radu.
@rebeka25 Fiha...takze to tie deti vlastne ospravedlnuje, ze nemaju respektovat ucitela a mozu teda vyrusovat? Mali by byt radi, ze maju siedmu hodinu uz iba etiku, ktoru by bolo treba iba v klude vydrzat...
@vivi142 vyhodiť za dvere, neospravedlnit hodinu, jeden, dvakrát, odôvodniť to. Ich to prejde. Treba takto, ináč si to rodičia neuvedomia. Áno, rodičia. Oni majú vychovávať, ty učiť!
@kavasmliekom si ucitelka? Lebo to, co pises, si ucitel dovolit nemoze dnes, hnala by nas aj inspekcia.
@sella38 nie som, ale prečo by si žiaci mali dovolovat vyrušovať a nebyť prítomní na hodine? Keď ich to nezaujíma, nech sa páči, za dvere.
@sella38 nevedela som, že už učiteľ nemá žiadne práva. To už vlastne, ani rodič nemá práva. 🙈 Nekric, nebi, nedávaj tresty, chudák deti. 😀
To je dnešna doba, kedy sa vytráca úcta a rešpekt a dnešné deti si myslia, že sú bohovia...pekne napísať poznámku, že nerešpektujú a vyrušujú, nech im rodičia dohovoria a dávala by som poznámky aj každú hodinu...ak by nezabralo, smer triedna učiteľka....nech to rieši ona a ak nerieši, tak smer riaditeľ...to kde sme, aby deti terorizovali učiteľov, dospelých...aj toto je istá forma šikany...
@oceanahory učiteľka si nemôže vynútiť rešpekt, musí ho mat prirodzene. Ano siedma hodina je uz len utrpenie, tie deti sa uz vidia doma.
A tu si položme otázku, že čo za ucitelku sa pýta na MK ako ma učiť. Taka si žiaľ poriadok v triede nebude vedieť spraviť nikdy.
@kavasmliekom nesmiem poslat ziaka za dvere. Ak nieco za tymi dverami vyvedie, ani svatena voda to zo mna nezmyje.
@rebeka25 Pises, ako keby bol dany respekt nejaka vlastnost, s ktorou sa niekto narodi...to ziaci by mali respektovat vsetkych svojich ucitelov bez ohladu na to, ci je to matematikar alebo siedma hodina etiky. 🤷 Problem bude skor v rodicoch, ktori podporuju svoje deti v tom, ze ak si ucitel nevie spravit poriadok v triede, tak je to vylucne chyba ucitela a to, ze vyrusuje na hodine je vlastne uplne v poriadku, lebo sa vidi uz doma a nie s nudnou ucitelkou na hodine etiky. 🤦
@sella38 tak poznámku, neospravedlnenu hodinu.
@kavasmliekom ale takto to naozaj nefunguje. Nemozem dat ziakovi neospravedlnenu hodinu, ked mi fyzicky v tej triede sedi....
@kavasmliekom nemoze ich vyhodit, je za nich zodpovedna.
Nedaju sa na etike robit rozne skupinove prace? Simulacie, hry? Mne sa zda, ze sa s tym da vyhrat, ale ucitelka nie som 🤷♀️
@sella38 tak potom dat výpoveď a nech si ich učí minister školstva 🤔
@kavasmliekom Ja tiez iba zasnem, ze sa v desnej dobe uz s tymi detmi nemoze vlastne nic robit 🥴 a potom tu mame vyhorenych ucitelov, lebo tie deti si vlastne mozu robit co chcu ☹️.
A nejaké skupinové prace? Rozdelit na skupiny, z každej vybrat jedného, ktorý ako manažér má manazovat, aby sa vypracovala uloha? Napr. Im zadať riesenie etickej dilemy: **Etická dilema: Kto má dostať srdce?**
Predstavte si situáciu, kde je dostupné len jedno darované srdce na transplantáciu, ale čakajú naň viacerí pacienti. Každý z nich má rôzne zdravotné, sociálne a osobné okolnosti, ktoré treba zvážiť. Rozhodnutie, kto dostane srdce, vyvoláva zložitú etickú diskusiu.
---
### **Príklad prípadovej štúdie**
#### Pacienti:
1. **Mladá žena (25 rokov)**
- Bezdetná, zdravý životný štýl.
- Vysoká šanca na prežitie po transplantácii.
- Pracuje v neziskovej organizácii, pomáha ľuďom.
2. **Otčim so štyrmi deťmi (45 rokov)**
- Primárny opatrovateľ svojich detí.
- Stredná šanca na prežitie po transplantácii.
- Aktívne sa stará o rodinu, bez neho by deti mohli skončiť v náhradnej starostlivosti.
3. **Vedec (50 rokov)**
- Pracuje na výskume, ktorý by mohol zachrániť tisíce životov.
- Priemerná šanca na úspech operácie.
- Nemá rodinu, ale jeho práca má globálny dopad.
4. **Starší muž (70 rokov)**
- Bývalý lekár, ktorý v minulosti zachránil mnoho životov.
- Nízká šanca na prežitie po transplantácii.
- Dôchodca, ktorý trávi čas s vnúčatami.
---
### **Faktory na zváženie**
1. **Medicínske kritériá**
- Pravdepodobnosť úspešnej transplantácie a dlhodobé prežitie pacienta.
2. **Sociálny dopad**
- Ako rozhodnutie ovplyvní rodiny alebo spoločnosť (napr. rodičia s deťmi, významná profesia).
3. **Spravodlivosť a rovnosť**
- Každý človek má rovnakú hodnotu, a preto by nemali byť preferencie založené na povolaní alebo spoločenskom statuse.
4. **Autonómia darcu a etika zdrojov**
- Riešiť, či má darca (alebo jeho rodina) právo určiť, komu má byť orgán darovaný.
---
### **Možné prístupy k rozhodnutiu**
1. **Medicínske kritériá ako priorita:**
- Srdce dostane pacient s najvyššou šancou na prežitie (mladá žena).
2. **Utilitaristický prístup:**
- Rozhoduje sa podľa toho, kto má najväčší pozitívny dopad na spoločnosť (vedec).
3. **Sociálny prístup:**
- Prednosť má osoba s najväčšími záväzkami voči iným, ako napr. rodič (otčim).
4. **Žrebovanie alebo náhodný výber:**
- Každý má rovnakú šancu, aby sa predišlo subjektívnym rozhodnutiam.
---
### **Diskusia** - podľa Charty ľudských prav má každý rovnake právo na zivot - to sme mali my ako riesenie
@ankare Ucila. A Ty kde ucis?
@vivi142 je to tou etikou, tam nebudeš mať ticho a rešpekt, uč len angličtinu, prípadne zmeň školu, kde budeš mať viac angličtiny. Rozumiem Ti ale nemyslím si že sa to nejako dá zmeniť pokiaľ budeš na 2 stupni ZŠ učiť etiku.
My sme mali v 1.ročníku SŠ učiteľku fyziky. Bola pred dôchodkom, také malé žieňa. V triede zopár "vtipných frajerov". Už po pár hodinách bolo v triede počuť iba muchy. Tých čo vyrušovali posadila do prvého radu. A ona si pekne potichu vysvetľovala učivo. Keď vpredu vyrušovali, ostatní nič nepočuli a figu vedeli. Ona sa však nikdy neopakovala, nezvyšovala hlas a tak sme si tých vtipálkov, medzi sebou pekne upratali. Lebo v konečnom dôsledku sme všetci na to doplatili.
Ak ich je viac ako 20 majú sa deliť na skupiny.
@1andrea111 a co je etika niečo menej ako výtvarná, či telesná, alebo nejaká informatika? Keď raz ma žiak sedieť v lavici a ticho počúvať učiteľku a rozprávať, len ak mu dá slovo, tak to treba rešpektovať. Tiež si nemôžem v robote tancovať na stole, len preto, že sa nudím, či uz mam len hodinu pred záverečnou. To kde sme?
@vivi142 ahoj autorka. Asi to je tazke teraz ucit co pocuvam.
Na etike som najviac milovala, ze nas bolo menej ako cela trieda, sedeli sme v kruhu - ziadne lavice, ucitelka dala temu, nasledne otazku, isli sme rad radom a kazdy rozpraval za seba.. niekedy ten co dorozpraval hodil lopticku dalsiemu, koho nazor si tuzil / chcel vypocut.
Povedali sme si svoj nazor, svoj pohlad, ucitelka sa vzdy opytala ostatnych, ci suhlasia a ked nie tak preco a vznikli rozne super diskusie.
Bola to jedna z mojich najoblubenejsich hodin 😊
Nic sme na etv nepozerali, nic sme nenasavali, nic sme nevytvarali, jednoducho to bola hodina, kde sme boli vypocuti 😊 a popri tom sme prebrali potrebnu temu.
Drzim palce 😊
@akje to kedy bolo? V ktorom roku? Teraz im treba dat mobily a prístup na WiFi, vtedy "akoby tam ani neboli"
@kavasmliekom nič z toho sa nesmie, učiteľ by mal veľký problém
@merlinja tak to mi je už jasné, načo vôbec je tam učiteľ?
@tramtada31 presne toto som myslela, tymi simulaciami. So starsimi ziakmi sa da riesit vselico, povinna vojenska sluzba, zakaz potratov, povinna skooska dochadzka, sloboda vierovyznania, adekvatnost tretiv a trestny zakon…. Vselico. A tym, ze ten predmet nepodlieha skuskam ako matika ci slovina, otvara tolko moznosti…

@vivi142 7.hodina tie decká uz maju toho dosť za cely deň nie to ešte sa oháňať nejakými písomka mi a terorizovat ich.