Ako získať rešpekt žiakov ako učiteľka?
Ahojte, dobrý deň. Učím už siedmy rok a na prvom stupni som nemala problémy, zbožňovala som deti a boli to krásne roky.... Problém je v tom, že odkedy učím na druhom stupni veľkých, tí ma vôbec nerešpektujú, už som bola priateľská aj prísna ale žiadna zmena... vykrikujú počas vyučovania, vysmievajú sa mi... som mladá a nízka žena, berú ma ako nejakú spolužiačku alebo neviem..a sú to triedy so 29-30 žiakmi (najmä chlapci), niekedy to vyzerá tak, že som tam iba do počtu.. akokoľvek sa snažím, nevidím žiadnu zmenu, už som z toho na prášky... Čo by ste robili na mojom mieste? Ďakujem za každú radu.
@kavasmliekom babysitting - aby boli deti v bezpečí :o) len tak dedukujem ....
@kavasmliekom to ano, ale riesit 25 minut taketo modelove simulacie a potom prebrat ucivo? Ved na to musi zvysok hodiny stacit.
@vivi142 ahoj, psychologicky na deti vplýva, že keď sedia v kruhu vyrušujú menej, lebo im to nie je príliš komfortné, že vidia ostatných a ostatní ich. Čo sa na etike úplne dá. Takže by som zmenila štýl výučby, že by nesedeli v laviciach ale v kruhu.
No keď si spomeniem na moju ZŠ triedu, tak dávali sme učiteľom zabrať a to sama za seba poviem, že som bola ta mierna snaživa žiačka. Myslím si, ze ti nepomôže buchanie do tabule a strašenie pisomkami, lebo presne sme mali učiteľov co rozdávali už zo stresu 5 a písomky jedna radosť a nepomohlo im to, respekt nemali, len boli viac a viac na smiech. Neviem mne to príde, že je to nejaká ta prirodzená autorita v človeku, keď sa postaví pred triedu a nenechá sa strhnúť hnevom a ani strachom, ta trieda tu slabosť učiteľa vycíti a využije ju proti nemu, takže možno by skôr pomohlo tu silu hľadať v sebe, aby si autoritu vyžadovala z vnútra. Ber to ako takú školu pre seba, deti ti ukazujú co musíš v sebe zmeniť a len to musíš nájsť.
@simsalabim suhlasim, my sme toto sice máli na manažérskej etike na VS, ale vsetkych sa nás to dotklo a vidis, pamatam si to doteraz. Proste vybrat takéto hlbšie ulohy, čo si ponesú dlhsie. Potom nejakú pripadovku o drogách, HIV,…
A ja som mala napriklad tehotnu 14 ročnú spolužiačku, takze aj na toto sa zamerať. Nech si každý donesie vajicko, namaluje si na kazde tvar, musia ho každý deň nosiť do skoly a ze budú mat za to plusový bod na anglictine, ak im vajce tyzden vydrzi.
@vivi142 výškou to nebude,ja mám 149 CM, prešla som všetko od prvákov po maturitný ročník... rešpekt som si získala tým, že som rešpektovala ja ich...no a etika, jedine zaujať ich témou (učila som to, viem)
@vivi142 ja si myslim, ze tie deti beru etiku nieco ako volny hodinu, mozno ich skus zaujat nejakym videom k teme a potom rozvinut konverzaciu k teme. Nie ze ty hovoris a oni sa nudia. Ale aby si pozreli video a sami nieco vymysleli. A take ze pisomka a 5ky davat, to su blbe rady. Ked ich vies zaujat na anglictine, urcite to pojde aj na etike. Len treba skusit nieco nekonvencne.
ono to nie je tym ze si mala... neviem, ja asistujem v 8 a 9 rocniku a prevazne tam aj potom suplujem, a nemam problem s respektom... Boli take tahy, avsak to je o tom ako si ich upraces -- ja som na nich mila a zlata, ale ked vystrkuju rozky - uz som aj zvysila hlas. A na rovinu im povedala - ja viem byt aj zla a davat vam poznamky a mozem aj skusat, avsak ja to robit nechcem, ja chcem byt na vas mila a dobra. Tak budte na mna aj vy, a bude to v poriadku. Ono s pubertiakmi sa da. Len teda musis sa prepnut, je to totalne ine ako prvy stupen. Par dni dozadu som rozplakala prvaka -- pretoze pri obednom dozore som mu povedala -- nerozpravaj sa, konzumuj. Toto by som nezvladala dlhodobo ja, byt na prvom stupni. A druzina? ani omylom.
Nechceš sa vrátiť na 1.stupeň? Staršie deti sú drzejsie a žerú nervy.
Vyhláška č. 223/2022 Z. z.
Vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o základnej škole
Na vyučovanie vyučovacích predmetov náboženská výchova a etická výchova sa trieda rozdeľuje na skupiny. Jedna skupina má najviac 20 žiakov. Do jednej skupiny možno spájať žiakov viacerých tried jedného ročníka. Ak počet žiakov v skupine klesne pod 12 žiakov, možno do skupín spájať aj žiakov rôznych ročníkov. Voľbu príslušného vyučovacieho predmetu nie je možné v priebehu školského roka zmeniť.
30 žiakov na ETV? No ci pána.
Ja mám síce v jednej triede 26, lebo sa nedalo v tomto roku inak, ale pri 21 žiakoch sa má trieda deliť. Nemám delené, mám 20 žiakov v triede max a aj to je, čo robiť to ukočírovať.
Ja učím na čisto rómskej škole a akože neviem si predstaviť, žeby po mne žiaci vykrikovali a nerešpektovali ma. Niekedy je záhul to ukočírovať, lebo ja učím ETV po materskej prvý rok a nie sú ešte zvyknutí na aktivity v kruhu v skupinách a oni sú tak prirodzene hluční 😊, ale neexistuje, žeby nerobili, čo majú a netolerovali ma.
Raz som v jednej triede dala prepisovať školský poriadok, taký výcuc, akože viem, nie je to profesionálne, ale mám pokoj odvtedy. Lenže mňa zaráža, že také niečo sa deje na normálnej ZŠ. U nás je práca s rodičmi ťažká, mnohí neprídu, nezvládajú. Deti majú 11r, matka 25r, berú ju ako sestru, nie ako matku. To ozaj sme isto viac matky my ako ich vlastné. Skús sa obrátiť na triednu, potom na zástupcu. Ja keď vojdem do svojej triedy, keby aj "po lustroch skákali", sadnú a ani sa nepohnú. Keď skúšali na začiatku roka mladú kolegyňu, prišla som na hodinu, zaraz robili a "nepyskovali". A teraz pred každou jej hodinou tam nebehnem a upozorním ich, že si to neprajem. Mám aj takých rodičov, čo sa starajú a neznesú, žeby im deti hanbu robili, stačí zavolať a keď nemôžu prísť, tak s nimi porobia poriadky a je to citeľne vidieť na druhý deň a každý ďalší a už len stačí potom postrašiť, že zavolám otcovi.
Takže za mňa samozrejme aktivity, práca v kruhu a výsledok na hodine. Pokojne môžu mať aj neabsolvoval/a. My máme ETV známkovanú, alebto každý predmet u nás, inak by to mali asi tiež tak trochu na saláme. Vždy je postup... osloviť triednu, poriešiť to s ňou, konkrétneho žiaka, spísať pohovor so žiakom, volať rodičom. Nepomôže, obrátiť sa na výchovného a ten istý postup. Nepomôže, zástupca... a stále apelovať na rodičov.
Na jednej strane musí učiteľ žiakov zaujať a zvládať z času na čas, keď majú svoju chvíľu, ale nie sústavné vyrušovanie a to že tebe je až zle, keď tam ideš (oni to inak asi cítia), to už hraničí so šikanou a keď triedna nechce riešiť s rodičmi, tak rieš sama. Píšeš, že problém je hlavne ETV a posledné hodiny, ale to im nedáva dôvod sa správať tak, ako uvádzaš.
@michaela329 v 22 si už učila na gympli? Ja som začínala v 24, a to mám 9-ročnú ZŠ, 4-ročný gympel, 5-ročnú VŠ všetko zaradom. Ale teda k veci... rozdiel medzi 2.stupňom ZS a gymplom je v tom, že žiaci na gympli sa učia a chcú to, kdežto práve na 2.stupni sa ešte len hľadajú. Čiže na gympli s rešpektom až taký problém nie je ako v ZŠ. Pretože ZŠ žiaci absolvovať musia, SŠ a obzvlášt gympel je už ich voľba.
@riamia91 po bakalárskom som študovala externe, potrebovala som robiť. A pracovala som aj s druhým stupňom v tom čase ( ale nie učila). Ja veľký rozdiel medzi osmakom a deviatakom a prvými dvoma ročníkmi na gymnáziu teda nevidím.
@michaela329 je to diametralny rozdiel a videla som to na sebe a dali nam to aj ucitelia pocitit, kym na zakladnej nas museli strpiet, na gympli nemuseli. Nechces, neuc sa... dovidenia. Chces vystrajat, dovidenia.
@riamia91 ale ja robím teraz na ZŠ, na druhom stupni mam na THD tento rok odsuplovane asi viac, ako ta kolegyňa, čo to má učiť, oducene. Problémy s disciplínou nemám a už vôbec nie stavy, že by som mala chodiť s plačom. Hoci som od 22 teda nepodrastla. Tam musí autorka jednoducho prísť na to, ako tú hodinu uchopiť. A rešpektu sa nedočká zastrašovanim ako jej tu niekto radí. Na jazyku s tými deťmi problém nemá, na etike áno-takze určite sa s tým dá robiť. A ak nie, eš stále môže ísť na ten prvý stupeň a nie sa trápiť.
@vivi142 zažil som presne toto isté, pretože som bol žiakom v takej triede. Matikárka sa ale nerozčuľovala, deti vyhukovali, upozornila ich niekoľko krát, nikoho nevyhodila za dvere s neospravedlnenou hodinou, práve naopak, prebrala tú tému až do konca a na konci povedala že na ďalšej hodine bude z toho písomka.
Prišla o 2 dni hodina, hneď rozdala papiere s vytlačenými príkladmi, boli tam len 3, ale každý mal iný, žiadne skupiny, no a takto to išlo asi mesiac, už nebolo kam zapisovať do triednej knihy gule, ale po tom mesiaci bol v triede úplný kľud, ticho, aj muchu by si tam počula, pretože každý chcel počuť výklad a dávať pozor, pretože keď bol kľud, nebola žiadna ďalšia písomka na ďalšej hodine...
Musíš si získať rešpekt. Tým, že zodpovednosť prenesieš na celý kolektív triedy to nebude o tom, že si si na niekoho zasadla, len o tom, že si prísna, bolo by fajn prísť na rodičko do tej triedy a objasniť tým rodičom prečo si taká, ale to je už možno aj na triednom keď s ním hodíš reč. Myslím si ale že inak si rešpekt nezískaš, oni chcú niečo od teba, nie ty od nich...
@kaktusik007 prepac, neda mi nezareagovat na “nerozpravaj, konzumuj”. Toto nepochopim… tie deti musrli pol dna potichu sediet a pocuvat a pri obede sa nemozu rozpravat? To je naozaj smutne.
@michaela329 suhlasim. Ale treba sa obratit na rodicoch, triednu, vychovneho, neexistuje, ze sa taki nespratnici na "bielej" skole nevedia poriesit. My sme tiez boli pubertiaci, tiez sme sa navystrajali, ale ked sa spomenul rodic, sedeli sme ako 5 penazi. Takze chyba je v tomto pripade, nie iba v ucitelke.
@simsalabim asi ste neboli v jedalni plnej deti. Tak ako sa teraz tie deti rozpravaju, lepsie povedane kricia a to su pri jednom stole, v takom hluku sa jest nedá. Problém je, ze dnesne deti kednoducho nevedia rozpravat normalne. Ja pocujem z druheho konca jedalne, o com sa bavia a ked takto kricia pri kazdom stole, v jedalni je ako na stadione. Takze ano, treba ich napominat.
@bzuco viem si to predstavit, ze tam je hluk, ale ten staci strpiet 20 minut, nie? A z pohladu deti to nie je ok. Cely cas ich niekto okrikuje, nech su ticho, sedia, jedia, pocuvaju… vzdy mi to ako dietatu vadilo a vadilo mi to aj pri mojich detoch. Je to ako vo vazeni… po obede maju cinnost v druzine - zas byt ticho, ak nie su von, kruzky - opat ticho… no stale ticho. Kedy sa tie deti maju porozpravat a rozvijat socialne zrucnosti? Zvlast v dnesnej dobe, ked od urciteho veku nezdvihnu nufak od displeja…
@simsalabim ja tiez upozornujem na dozore, ze nemaju sa vykecavat, ale jest. A vies preco? Lebo vonku pred jedalnou stoji niekolkometrovy rad, kde cakaju dalsie deti na volny stol a ze to niekedy trva aj hodinu, kym sa dostanu dnu.... ( sme obrovska skola).... A ano, niektore deti neskutocne hucia v jedalni, mam mnozstvo kolegyn, ktore si beru obed do obedara, lebo sa tam skutocne neda najest....
@vivi142
Otázky a diskusie.
V etike je xyz možných príkladov na etické a neetické správanie sa. Vybrať si stále 2-3 rôzne situácie a debatovať so žiakmi o tom. Čo si myslia, čo je v tom prípade etické a čo je neetické. Čo je správne a čo je nesprávne. Ako to ovplyvňuje kultúrny pohľad atď (napr prečo je pre jednu kultúru nesprávne piť alkohol vôbec, pre inú je to prípustné, z akých zákonov to vychádza a k čomu to nakoniec v spoločnosti vedie, aké sú s tým a oným spojené problémy)
@sella38 lenze tie deti nemozu za to, ako mate zorganizovane obedy a ze je u nas zauzivane, ze musia byt ticho. Za mna jeden z dalsich skostnatenych zvykov nasho skolstva. Myslim, ze sa to da aj inak. A pri pocte dajme tomu 150 deti naraz v jedalni tam naozaj ticho nemoze byt, hluk tam bude tak ci tak. Ale to uz bocime od temy tejto diskusie.
@simsalabim Nepochopila si ma.... upozornujem primarne kvoli tomu, ze su schopni sediet v jedalni aj 40 min, lebo sa obzera, rozprava, rehotaju sa 20 min na jednom zemiaku... doslova. A k organizacii sa vyjadrovat nebudem. Neviem ako by si to chcela poriesit pri pocte 900 deti, aby bolo v jedalni 20 deti.... ci ako?
Si ucitelka na velkej skole? Lebo ak nie, tak ani nie je o com sa dalej bavit..... ja tiez nevidim do zakulisia prace lekara, ci predavaca, takze do toho ani nerozpravam, lebo fakt neviem, ako to vsetko funguje....

@simsalabim ale možno tiež majú nejaké osnovy, čo musia prebrať.