icon

Ako získať rešpekt žiakov ako učiteľka?

vivi142
15. nov 2024

Ahojte, dobrý deň. Učím už siedmy rok a na prvom stupni som nemala problémy, zbožňovala som deti a boli to krásne roky.... Problém je v tom, že odkedy učím na druhom stupni veľkých, tí ma vôbec nerešpektujú, už som bola priateľská aj prísna ale žiadna zmena... vykrikujú počas vyučovania, vysmievajú sa mi... som mladá a nízka žena, berú ma ako nejakú spolužiačku alebo neviem..a sú to triedy so 29-30 žiakmi (najmä chlapci), niekedy to vyzerá tak, že som tam iba do počtu.. akokoľvek sa snažím, nevidím žiadnu zmenu, už som z toho na prášky... Čo by ste robili na mojom mieste? Ďakujem za každú radu.

Strana
z5
simsalabim
17. nov 2024

@betulinka1 aka vystraha? Urobis to 1x? 3x? Co s tymi zlymi znamkami, co mnohi nevyhnutne nazbieraju? Toto sa mi fakt nezda.

carmenuska
17. nov 2024

@zazka666 prosím ťa....v čom zle? Že im poviem,keď sa budú baviť a nereagovať , používať vulgarizmy a nekomunikovat so mnou,že nedostanú absolvoval? A čo by si im dala? Čítala som teraz tvoje rady....Chápeš ,čo sa tu vôbec pýta autorka? Ona potrebuje nastoliť základnú disciplínu a potom môže robiť to,čo si jej napísala. Veľmi dobre ovláda, je erudovaný,čo má s nimi robiť a ako....Ale chápeš,že pri dnešných pubertakoch sa ti nedá,pokým ťa majú v paži? Načo ti pomôžu karty a neviem čo,keď sa ti z toho vysmeju škodoradostne a do očí ti povedia,že si trápna. Veď cez tie deti nepočuješ vlastne slovo, sú drzé,arogantne a samozrejme vedia,ze etiku prejdú ako nič....na druhom stupni to už dávno nie sú deti , prosím ťa....Siedmaci ti raz dva porozprávajú ,aké sexuálne skúsenosti majú za sebou...A volať si psychologa, no keby ten vôbec bol na kazdej škole .....Nemáš šajnu,čo majú za sebou,no podľa teba chudatka unavené. Mám 18 rokov praxe ,cize prosím ťa,nepíš mi,že celé zle. Lebo základ kazdej hodí y je poriadok a potom môže byť aj to ostatné.

zazka666
17. nov 2024

@madielilly generalizuješ

portret7
17. nov 2024

@vivi142 odznelo tu mnoho rad… zo svojej pedagogickej skusenosti volim vzdy zaujat pozitivnou motivaciou. Neznasala som a ani ako matka neznasam ucitelov, ktori chcu motivovat trestom. To je respekt z nutnosti, nikdy potom nebudu mat radi tvoj predmet ani teba. Stale ospevujeme skolstvo v zahranici, ale malokto si uvedomuje, ze hlavne pristup k detom/ studentom je to, co mladi studujuci v zahranici vysoko hodnotia. Pristup nasich pedagogov a celeho skolstva hodnotim negativne hlavne kvoli pedagogom, ktori sa nedokazu pridposobit novy trendom. Cest vynimkam. Aj na tejto diskusii vidno, ze je tu vela pedagogov s dobrymi tipmi, ktori si uvedomuju, ze pozitivna motivacia je najlepsi sposobom k cielu autorky - docielit vzajomny respekt. Na druhej strane tu tiez vidno pristup respektu pomocou trestu. Toto tym ziakom nijako nepomoze, z nutnosti a opat doma od rodicov kvoli zlym znamkam pomocou trestu dosiahne autorka iba to, ze bude na hodine ticho, ale v hlave si pojdu svoje, zaujem o tento predmet uplne zabije a dalej do zivota im nic neda. Autorka si musi zvazit, za aku cenu chce respekt docielit. Mna by nebavilo ucit triedu, ktora spolupracuje iba pod hrozbou trestu a strachu.

portret7
17. nov 2024

A este doplnim - v zahranici teenegeri ini nie su, su rovnako drzi, ale tam pochopili, ze sa im treba co najviac priblizit a potom to funguje.

zazka666
17. nov 2024

@portret7 úplne súhlasím

rebeka25
17. nov 2024

@carmenuska menej takých učiteľov ako si ty, a viac ako je @portret7 .
A samozrejme žiadnych takých ako je autorka.

zazka666
17. nov 2024

@carmenuska Ja ťa chápem. Ale pochop, že dupaním nožičky a písomkami a tlačením si nič nezíska. To bude tým pubertiakom na smiech. Ale ich získaním si, normálnym prístupom, rešpektom, priblížením sa k nim. Práve na etike je na to priestor. Získa aj prehľad o žiakoch, aké majú preferencie, čo neznášajú, akú hudbu počúvajú a pod...
Ja súhlasím, že vulgarizmy nepatria do triedy, ale ak sa na to pozrieš s nadhľadu, neznamená to nič iné ako pózu. Mám skúsenosť, že učiteľka si vyžaduje rešpekt od žiaka, ale ona žiakovi ju upiera. "Veď je to len taký zasran." Ak ju nezíska, vypisuje rodičovi poznámky. Ale nik iný, nemá takú silu vydobiť rešpekt niekomu inému. To musí len on sám/sama.

kuko55
Autor odpoveď zmazal
vivi142
autor
17. nov 2024

Dakujem vam za tipy a rady 🙂
@rebeka25 aj tebe dakujem za "super" radu

carmenuska
17. nov 2024

@rebeka25 😘napriek tomu má už tretí rok po sebe nominovali na učiteľa roka.Tvoj koment ma teda nerozhodi ,nevidíš do mojej práce.

elia9
20. nov 2024

@simsalabim ver mi, že tie deti pol dňa v tichosti na vyučovaní určite nesedeli:D

rozkvet1
Autor odpoveď zmazal
lucia.t
9. máj 2025
@777januska777

No keď si spomeniem na moju ZŠ triedu, tak dávali sme učiteľom zabrať a to sama za seba poviem, že som bola ta mierna snaživa žiačka. Myslím si, ze ti nepomôže buchanie do tabule a strašenie pisomkami, lebo presne sme mali učiteľov co rozdávali už zo stresu 5 a písomky jedna radosť a nepomohlo im to, respekt nemali, len boli viac a viac na smiech. Neviem mne to príde, že je to nejaká ta prirodzená autorita v človeku, keď sa postaví pred triedu a nenechá sa strhnúť hnevom a ani strachom, ta trieda tu slabosť učiteľa vycíti a využije ju proti nemu, takže možno by skôr pomohlo tu silu hľadať v sebe, aby si autoritu vyžadovala z vnútra. Ber to ako takú školu pre seba, deti ti ukazujú co musíš v sebe zmeniť a len to musíš nájsť.

@777januska777 super pohľad na vec, súhlasím

akab
5. júl 2025
@vivi142

Dakujem vam za tipy a rady 🙂
@rebeka25 aj tebe dakujem za "super" radu

@vivi142 ako sa vám darilo cez rok? Zvládli ste to, oddychujete?

Strana
z5