Ako získať rešpekt žiakov ako učiteľka?
Ahojte, dobrý deň. Učím už siedmy rok a na prvom stupni som nemala problémy, zbožňovala som deti a boli to krásne roky.... Problém je v tom, že odkedy učím na druhom stupni veľkých, tí ma vôbec nerešpektujú, už som bola priateľská aj prísna ale žiadna zmena... vykrikujú počas vyučovania, vysmievajú sa mi... som mladá a nízka žena, berú ma ako nejakú spolužiačku alebo neviem..a sú to triedy so 29-30 žiakmi (najmä chlapci), niekedy to vyzerá tak, že som tam iba do počtu.. akokoľvek sa snažím, nevidím žiadnu zmenu, už som z toho na prášky... Čo by ste robili na mojom mieste? Ďakujem za každú radu.
@simsalabim no vidíš... a u nás sa chodí po štvrtej, piatej aj šiestej a napriek tomu pri tom množstve detí je tam vždy!! (už keď používaš aj ty výkričníky 🙂 ) dlhý rad a vždy plno detí čaká vonku a potom je krik v jedálni, pri jedálni na chodbe.... Ale téma je úplne o inom...
Ešte mi nedá nedodať k tej ŠKD... tiež nevieš ako to funguje a prečo chodili na obed tak ako chodili.... napr. u nás je v jednom oddelení prvý až tretí ročník napr. Prváci končia po štvrtej, tretiaci po piatej-šiestej.... niekedy je proste nereálne zladiť obed, vychovávateľka sa nedokáže rozkrojiť, keď odostravuje prvákov po štvtej, čo s tretiakmi? Niekedy si vychovávateľky "držia" deti, kým odstravuje staršie, ale to je potom v oddelení aj cez 40 detí.... proste nevidíš do systému, ako to funguje, prečo to takto funguje a prečo to niekedy proste nejde tak, ako si to predstavuješ...
Pekný deň.
@vivi142 Tak to je ťažké!!! Zažila som niečo podobné, bola som nekvalifikovaná na etickú, od začiatku som s takým predmetom a náboženskou výchovou nesúhlasila, hoci so. veriaca.Máte smolu, vybrali ste si zlú aprobáciu, neviem Vám poradiť, spýtajte sa svojich vyučujúcich na vysokej škole, alebo na ministerstve školstva, tam sú vraj odborníci, ktorí ničia naše školstvo, ale hlavne ubližujú našim deťom.
@vivi142 napadli mi toto: 1. získať si na svoju stranu najväčšíich rebelov. Často sú už deti unavené hodinami, kde musia len počúvať a vydávať výkon. Ti najhlavnejšie sú práve ti s ADHD a zlým prospechom. Treba im umožniť trošku oddychu a voľnosti.
2. Rozdel hodinu, na čas, ktorý budú hovoriť a ty iba počúvať, píš si poznámky ( neskôr sa ti zídu, čo kto preferuje, čo má či nemá rád) Nechaj ich hovoriť voľne o hocičím, ale reguluj to.
3. Dones karty, rozdel deti do skupín. Kto prehrá, ide odpovedať
4. Dones knihy, niečo užitočné, ale zábavnou formou a potom, nech referujú. Vždy zábavnou formou.
5. Pribliz sa im, nementoruj, respektuj ich, aj nesprávny názor , neposudzuje, necsudzuj.
6. Skús , ak plán dovolí vsi ut praktické veci do života. Dane, nákupy, ako upútať formulár trebárs
zo socialky, VŠ, na SŠ, zober formuláre, čo musia vypisovať i h rodičia a nech to vyplnia oni. Nauč ich ako napísať žiadosť, reklamácia , vysvetlí ako prebieha kúpa bytu, hypotéka, úroky, čo je to termínovaný vklad, ako sa investuje... stačia základy
7. Keď uvidíš zlepšenie, dovol im trebárs mobil, ak to v škole nemáte zakázané
8. Prizvi na hodinu psychológa, aby ti pomohol
9. Asistenta, aj by to boloozne. Asi skôr nie
Asi toľko
A držím palce
Ja to poznám len z tej druhej strany. Ale asi zaberak. Keď to nepôjde zmeň profilaciu, či rovno školu. V dnešnej dobe , keď je nedostatok učiteľov, by to nemal byť problém.
@letfenixa chudák žiaci
7 hodín počúvať, to musí byť sakra únavné. Ja na porade, kde robím zápisnicu vydržím len prvú hodinu, tu druhú mám problém mať oči otvorené. Ale ak mám niečo hovoriť, teda k veci, obžijem . Fyzicky sa to proste nedá zvládnuť 7 hodín počúvať a sedieť. Nehovoriac o deťoch s rôznymi poruchami
@vivi142 skus pozriet nejaku stolovu hru a zapojit ich, su aj kooperativne. Mozno staci len prelomit lady, tam staci, ze su jeden, dvaja, co si robia z teba prdel a uz sa vezu. Ja by som im to aj uprimne povedala, opytala by som sa ich, co by robili oni na tvojom mieste, proste klasicke zrkadlenie…
@simsalabim ako obvykle s tebou súhlasím. Ja v jedálni napomínam len tých, ktorý namiesto jedenia cumia do telefónu.
@vivi142 pozri, ja som nastúpila hneď ok škole k deviatakom. Učila som nosný predmet, takže mi ani nenapadlo, že môžem poľaviť. Tiež som sa bála, teda skôr mala rešpekt, keď som tam išla. Jeden zo smelých mi po prvej hodine povedal, že jeho sestra je o manžela o viac rokov staršia, ako bol vekový rozdiel medzi nami. Pochopila som, že ma nikdy nebudú brat ako svoju patdesiatnicku triednu. Stala som sa skôr ich kamarátkou, za ktorou chodili ešte i po vyučovaní, keď potrebovali vypočuť. Kolegyňa ma síce nemusela, ale mali sme veľmi pekný vzťah. Oni dostali mantinely, kde sa hybeme, a ja som nepotrebovala pocit, že som kdesi hore, lebo “mám nad nimi moc” v rámci hodiny. Učili sa mi super, veľa sme čítali, diskutovali… doteraz mame super vzťahy. Skús si s nimi sadnúť, obetuj hodinu na diskusiu, vypočuj ich názor, ale trvaj na tom, aby si aj oni vypočuli, ako to cítiš ty. Dohodnite si pravidla, ktoré ale musia dodržiavať obe strany. Verím, že sa to zlomí. Držím palce!
@vivi142 problém je hlavne predmet ktorý učíš tam nikdy deti nebudú k tomu seriózne prístupovať pretože vedia že to je taký kvázi nie dôležitý predmet..
Ja učím na prvom stupni,ale uväzok si dopĺňam aj na druhom stupni hudobnou výchovou u piatakov a šiestakov, učila som už aj vo osmakov.
Hodiny sa snažím robiť tak že im rozprávam aj veľa takých vecí zo života o hudbe a umení celkovo aby to nebrali tak že Preboha živého na čo mi toto je.. čiže častokrát rozprávame aj o veciach,ktoré ani nie že priamo súvisia s hudbou, ale s takým všeobecným prehľadom ,do ktorého aj hudba a hudobné pojmy a dejiny patria... keď učím hudbu stredovekajú rozprávam im ako sa vtedy žilo a ako napríklad mučili ľudí😆😆, tým nemyslím nejaké konkrétne detaily ale jednoducho im priblížím celú tú dobu a okolnosti a takisto napríklad včera keď som učila o klasicizme Mozartovi a Beethovenovi, tak im rozprávam pikošky o tých skladateľoch .... A kľudne použijem aj slangové výrazy a keď vidím, že vyrušujú čo samozrejme skúšajú tak nemám problém im šupnúť päť minútovku a hneď sú ticho..
. A napríklad práve včera som využila to, že som spomenula video z tiktoku , kde e je nejaký mlady Američan po príchode do Európy usúdil, že sa cíti ako hlupák, pretože neovláda svetové dejiny ,iba USA lbo sa to neucia a tu ludia ano, a že mi na Slovensku môžeme byť radi, že vieme v nielen o svojich dejinách a o svojom umení, ale aj o Svetovom umení a literatúre, a že nikdy nevedia, na čo sa im takéto veci vždy idú a tak isto aj jazyky.... kdežto Američan hovorí len po anglicky a aj to on vypichol... mala si vidieť, ako počúvali a ako stíchli, už len keď som povedala slovo tiktok😆😆😆
Takze skus ten predmet priblizit ich svetu.
@vivi142 ucis Etiku. Skus ich viac zapojiť. Ale zacala by som testom, co ste prebrali. A dala pekne znamky ake si zaslúžia. Na dalsej hodine, by som prebrala ucivo a z toho co sme preberali, by som dala krátku 5 minútovku ku koncu hodiny. Kto chce pocuvat pocuva a kto nechce nepocuva. A na tretej hodine by som sa ich spytala, ci sa im to takto paci? Ze to kludne mozes robit tak, ze co ucivo to písomka alebo si tu hodinu mozete spravit inak. Vzdy dostane jeden žiak, vyberies ho dopredu nejaku temu, ktoru mas ucit na danej hodine. Zahrá sa na učiteľa a vysvetli to ucivo žiakom on. Zacala by som chalanmi, co najviac vyrušujú ale zase vies, ze maju lepsie znamky. Cize nie úplným lajdákom. Ak nemas učebnicu vytlac mu danú temu dopredu, ze toto autori odprezentuje. Jasne, ze sa budu rehotať a robit si srandicky ale to by som ich iba upozornila, ze halo klud, lebo kazdy tu bude raz stat 😉. Prezentácia je na znamky.
@vivi142 máš môj obdiv ......
@vivi142 siedma hodina, idealne riesenie. Prides do triedy, hucia, budes tam stat a pozerat sa na hodinky. Po 5 minutach nahlas povies, zatial ostavate o 5 minut dlhsie po vyucovani. Minuty sa vam naratavaju dalej.
Im sa tam nebude chciet byt dlhsie. Stichnu. A vzdy ked budu hucat sa postavis, pozries na hodinky a budes cakat. Oni si zvyknu.
Toto aj na mňa skúšali.Trosku sa vzchop,deti cítia,keď si neistá, musí z teba ísť prirodzená autorita. Na zaciatku som ich schladila,že aj keď sa etika nehodnoti známkou, potrebujú mať na vysvedčení niečo v tej kolónke zapisane. A ak nebudú počúvať a spolupracovať ,dá sa tam napísať aj neabsolvoval a robit komisionálky. Normálne treba dať poznámku,prípadne zavolať rodičov .Zo začiatku nahodiť prísny mód a keď začne byť v triede disciplína,treba sa k nim približovať.Ked to urobíš opačne ,už ich neskrotis. Píšeš,že si všetko skúšala ,ale práve z toho môžu byť zmätení a nevedia,čo môžu od teba čakať.
Boze ake preklepy mi tam dal mobil ..ze MY na SLovensku s makkym i... stredoveku - stredovekaju...🤣.pomoc..cast textu som diktovala, ja inak pisem bez diakritiky a to diktovanie je teda uzas, niekedy uplnu blbost napise..ako teraz...a ani ciarky nerobi..
@carmenuska celé zle. To nie sú kone! Sú to unavené deti, ktoré nie sú motivované.
@betulinka1 pisanie pisomky z prebrateho uciva na konci hodiny je nepedagogicke! Nie kazdy sa vie sustredit a hned si vsetko zapamatat na jedno pocutie. A ak su v triede deti s poruchou pozornosti, tie si odpisala tymto uplne.
@vivi142 problém je v tom, že etická výchova nie je známkovaná ako matematika a pod. Preto si tí šialení puberťáci z Teba robia srandu, vedia, že im neublížiš, čo sa prospechu týka. Ja by som skúsila na Tvojom mieste ísť za riaditeľom/ riaditeľkou alebo zástupcom/ zástupkyňou. Sú vyššou autoritou a pokiaľ vyučuješ hlavne chlapcov, bolo by fajn, keby s Tebou na hodinu úplne nečakane prišiel na "inšpekciu" kolega - muž. Chalani stíchnu, a urobte to tak cca 3 x, ale nepravidelne. Nech chalani nevedia, "čo bude ". A pomohlo by, keby im aj ten ďalší pedagóg vysvetlil, že hoci sa etika neznámkuje, Tvoje slovné hodnotenie bude mať konečný vplyv na ich hodnotenie správania a dochádzky a posudzovanie prospech z povinných predmetov - prikláňať sa budú k horším známkam, pokiaľ od Teba budú mať "zlú karmu". Ste v škole kolektív, všetci sa trápia s týmito "výrastkami", čo nevedia, čo so sebou. Pomôžte si navzájom. Good luck, držím palce.
@vivi142 deti vycítia “slabocha” resp. osobu, ktorá sa ich bojí a na 2.stupni to dajú poriadne pocítiť. Učiteľ si má rešpekt prirodzene vybudovať a nie sa báť chodiť na hodiny. Resp.má zmeniť povolanie a robiť to, čo vie- realizovať sa.
@zazka666 nuž mrzí ma že si to tak pochopila... ale dôležité, nech ide za triednou a s ňou to rieši /lebo ja si ako triedna deti riešim/ a druhá vec nebáť sa a byť rázna. Vôbec som sa nechcela chváliť, moje začiatky pred 9 rokmi boli ťažké, a preto ju úplne chápem. Nie som typ ktorý sa chváli a keby si tým sama neprejdem, ani ma to tu nenapadne komentovať.
@riamia91 ja si nemyslim, ze si sa chvalila... ved si napisala kopu skvelych napadov ako "na nich"...
Zial, niekto ma prirodzenu autoritu, niekto si ju musi vybudovat a to iba s "tutuli mutuli" nejde, clovek musi byt aj prisnejsi, s urcitymi hranicami.
Ja napr. vyslovene neznasam suplovacku na 2. stupni, ale nestalo sa mi, aby ma nerespektovali, vacsinou staci pohlad.
Ucim na prvom stupni a tam napr. moji stvrtaci vedeli, ze sa zasmejeme, ze vieme mat pohodu, ale ak nieco presvihli, vedela som aj zvysit hlas a to tak, ze mozno aj vo vedlajsej triede "stali v pozore", ale moji proste vedeli, ze uz to bolo cez a hned fungovali ako mali....
@simsalabim to by bola iba výstraha. Aby si uvedomili, ze ich spravanie ma nasledky. Tiez si ucitel nemoze nechat skakat po hlave. To je jedno, ze je to Etika. Prave tam to moze byt pre deti zaujimave a oddychové. Ale nie, ze nerešpektujú ucitelku. To si musia ale uvedomit deti, ze moze to ist po zlom ale aj v pohode. Moj maly je jeden z tych co nedava pozor. A teraz dostali pani ucitelku na dochodku na matiku, donútili ju aby isla pomoct, kym skola najde novu. Ucila na strednej a teda bola riadny postrach a velmi prisna. Som si myslela, ze to bude katastrofa. Neviem ako uci ale v triede si urobila poriadky ako jedina, nekričí na deti, nejde vobec podla knih a na ulohy posiela iba papieriky, ze niekedy sedi nad tym muz a premýšľa, ze ako toto moze robit piatakom, ze su to tazke ulohy. A moj syn ju uplne žerie, poctivo sa tu matiku uci, nema horšiu znamku ako dvojku. Tak neviem, aky ma ona dar, lebo mily clovek to nie je. Ked som to hovorila kamoske, co je ucitelka na gympli, tak z hrôzou mi hovori, no to budes rada ak bude mat 3 na vysvedčení. Takze niektori ucitelia to vedia aj bez kriku a zlých známok. Ale to je matika. Na etike je podla mna vyhoda ta, ze to moze byt zabava.
@riamia91 ďakujem za tvoje slová. Ja by som veľmi chcela, aby sme sa aspoň na túto fóre podporovali, fandili si a keď ma niekto problém a nájde odvahu sa to verejne opýtať a chce to riešiť, aby ten kto si myslí, že by mu vedela dať relevantnú odpoveď, nech ju dá ( bez rypania a irónie,). Učiť a zároveň vychovávať ( lebo oddeliť sa to proste nedá) je zručnosť, a v dnešnej dobe aj veda. Len pár vyvolených majú ten talent, ti ostatní by sa mali aj dovzdelať a byť ochotný prijať a pripustiť zmeny. Dnešné deti sú proste iné a treba k nim pristupovať inak. Ja som nemala žiadnu etickú.
@betulinka1 aj nevýhoda, lebo sa neznamkuje a aj rodičia berú tento predmet ako nadbytočný. K tomu je to 7 hodina, deti sú už unavené
@vivi142 žiaľ, učíš v tazkej dobe ked dnesne decka su ake sú.To vidim vonku ked staršie deti nemajú absolútne ziaden respekt voci nicomu Rodicia ich k tomu nevedu.Nemaju srkatka na to cas,kebo musia tiahat po 2 roboty a tak z deti rastu vyrastkovia bez vychovy.(Cest vynimkam)

@sella38 nie, nie som ucitelka, napriek tomu si vsak myslim, ze k mnohym veciam sa viem vyjadrit. Tak, ako sa mi nemusi pacit, ked tu niekto pisal, ze deti nesmu jest cez malu prestavu (preco???), tak sa mi nepaci, ked sa nemozu porozpravat pri obede - ved to robime vsetci! K organizacii obedov viem povedat iba to, ze u dcery na ZS chodili vsetci na obed po 6.! hodine a doteraz nechapem, preco niektore triedy nemohli ist po 4., ine po 5. a dalsie po 6. hodine. A preco druzinari isli na obed zasadne vtedy, ked skoncilo vyucovanie vacsim detom.