icon

Ako zvládať nízky plat v obľúbenej práci?

27. nov 2025

Chvem sa poradiť. Dlhšiu dobu rozmýšľam čo urobiť. Netuším…. Kde začať…. Pred 15rokmi som začala pracovať na pracovisku ktoré som si nejak pritiahla , veľmi som tam chcela pracovať. A mne sa to podarilo. Moj svet. A mladá majiteľka s ktorou som si sadla. Začali sme byt kamarátky . Pracovala som pre ňu spokojná. Plat na tu dobu ok. A ja som mala pomimo zárobok … takže mi peniaze nejak mechybali. Podotknem , že sa jedna o drahší butik. Veľa som si u nej kupovala. Na tu dobu tam rifle stali 70€. / pred 15 rokmi / chodili len fakt ľudia čo mali peniaze. Mesačne som jej nechávala aj 500€. Na oblečení. Na tu dobu. Skôr to čo som u nej zarobia som tam nechala a to čo som mala mimo z toho žila. Lenze pomaly po rokoch sa začali meniť situácie. Tie nebudem detajlovat. Idem na situáciu dnes. Moj bočný prídem je už minimálny. A plat u nej 700€. Nonstop nemám peniaze. Teraz kameň úrazu ….my sa striedame v práci. Ona ma svoje klientky. Ja idem keď chce voľno …. Takže veľa krat sa stane že ma dá 10 dni v mesiaci a mám len 600€. V lete ma dáva viac. Lebo samozrejme je leto a chce si užívať. Vtedy mám aj 900€. To je ale len 2 mesuace z celého roka. Kameň úrazu.vela krat som sa jej zdoverila , že mi chýbajú peniaze. Že potrebujem robiť viac…aby to malo hlavu aj pätu. Aby som mala aspoň 800€. V dnešnej dobe kde už málokto zarobí 600-800€. Všetkých v okoli čo poznám ich platy sú okolo 1200€. Plus rôzne bonusy. Ona sa tvári že ma počúva. Ale robí si po svojom. A ešte sa ma opýta , že prečo si u nej už nic nekúpim ….. a milión krat dom jej povedala že už nemám na to peniaze. Že je obrovska drazoba. Ona ma stále vníma ako za čias že som peniaze mala. A ako keby si myslela , že sa len hrám že nemám peniaze. Ona ako keby nevedela pochopiť , že tie časy sú už preč. A ďalšia vec je. Že som sa dozvedela , že majú nehnuteľnosti ktore davaju do nájmu. 3 nové autá A peniaze im nechýbajú nonstop ma plnú peňaženku so 100 eurovkami. Obchod zarobí iba ma nájom keď to zrátam. Vôbec netuším odkiaľ berú peniaze. Majú len obchod z ktorého ich nemajú. To je len to čo viem. Nie závisť. Nech majú. Ale nech dá zarobiť aj mne a nie že ona na mne šetri. Teraz idú Vianoce. A zasa ma dáva len po pár dňoch. Aj keď som jej milión krat povedala že potrebujem robiť a zarobiť na Vianoce. Mňa napáda nájsť si inú prácu. Lenze ja tu svoju milujem. A mám hendikep kde môžem robiť len ľahko .. nesmiem nic ťažké dvíhať a namáhať sa. Už som bola v dvoch obchodoch sa pýtať. Lenze mne sa tam nepáčilo. Od 9 do 9 skoro na nohách./ v svojej sedím kým nepríde zákazník / Práca s figurinami . Tie nemôžem dvíhať. Ani krabice. Plat 900-1000€. Aj bonusy. Tu kde pracujem. Nemám ani stravné lístky. Ani nedele ako sviatok platené. Proste. Plat 600-700€. Chcem sa opýtať ,, tie ktoré robíte takto v butikoch koľko zarábate. A ako by ste toto riešili.

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_autor

@zuzana76 ja vôbec neviem s čím porovnať. Ja len mám okolo seba ľudí čo zarobía 1200€. A ja poviem 600€ tak nechápu. Že z toho dokážem žiť.

@anonym_autor ale ti robia cely mesiac a ty nie, to ze z toho nedokazes vyzit, nie je problem majitelky butiku, to ty sa skalopevne drzis na mieste, kde nezarobis, lebo robis polovicny uvazok.

anonym_252d01
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_252d01 len neviem čo jej ma chybat keď mi dá 200€ navyše. Keď podľa toho čo viem. Nemajú problém s peniazmi

@anonym_autor problem s peniazmi nemaju, lebo ich "zbytocne nerozhadzuju"... A ty nemozes vediet "zvonka", odkial maju kolko penazi... mozes si to mysliet, ale vediet to nemozes... mozes sa iba "zariadit"

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_autor

@beata_k treba ten koniec dočítať. Hendikep.

@anonym_autor ty potrebujes butik, kde budes robit kazdy den, v centrach je xy butikov s handrami, hladaj si pracu predavacky na plny uvazok.

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_252d01 len neviem čo jej ma chybat keď mi dá 200€ navyše. Keď podľa toho čo viem. Nemajú problém s peniazmi

@anonym_autor ale ty nerozumies, ze rozhoduje ona, ona ti neda a na tebe je urobit druhy tah, ved ked vidi, ze tam zostanes robit aj za menej, tak ti neda. Ved ty potrebujes ju, nie ona teba.

majamat
27. nov 2025
@anonym_autor

@zuzana76 ja vôbec neviem s čím porovnať. Ja len mám okolo seba ľudí čo zarobía 1200€. A ja poviem 600€ tak nechápu. Že z toho dokážem žiť.

@anonym_autor a ako mas postavenu zmluvu? ak mas plny uvazok, mala by ti dat pracovnu dobu, ako mas v zmluve a aj prislusny plat.

tych 10dni v mesiaci nie je postatnych tak,a ko je podstatne, kolko to robi hodin.
aj za 10dni sa da odrobit pomerne vela ak clovek robi napr 12-tky. predpokladam, ez to nerobis, ale teda neviem kolko robis hodin.
samozreme priplatky za vikendy a sviatky dostat musis.

autor
27. nov 2025
@majamat

@anonym_autor a ako mas postavenu zmluvu? ak mas plny uvazok, mala by ti dat pracovnu dobu, ako mas v zmluve a aj prislusny plat.

tych 10dni v mesiaci nie je postatnych tak,a ko je podstatne, kolko to robi hodin.
aj za 10dni sa da odrobit pomerne vela ak clovek robi napr 12-tky. predpokladam, ez to nerobis, ale teda neviem kolko robis hodin.

@majamat robím 12.ky. Na deň mám 60€.

majamat
27. nov 2025

je tu moznost, ze zajdes na inspektorat prace.
pozri si videokanal - Pracujuca chudoba. autor dava vela rad,a ko sa vysporiadat so zamestnavatelom.

autor
27. nov 2025
@majamat

@majamat nie nemám žiadne príplatky. Ani stravné lístky

anonym_252d01
27. nov 2025
@anonym_autor

@majamat nie nemám žiadne príplatky. Ani stravné lístky

@anonym_autor pytal som sa pred tym - co mas v zmluve? 60 eur na den pri 12tke je 5 eur za hodinu? To je mizerny plat aj pre briadnika... Tebe nieco povedali v poistovni, ze "si zamestnana"... ale ty mas mat zmluvu a vediet, ake tam mas podmienky...

autor
27. nov 2025
@anonym_252d01

@anonym_autor pytal som sa pred tym - co mas v zmluve? 60 eur na den pri 12tke je 5 eur za hodinu? To je mizerny plat aj pre briadnika... Tebe nieco povedali v poistovni, ze "si zamestnana"... ale ty mas mat zmluvu a vediet, ake tam mas podmienky...

@anonym_252d01 áno 5€ na hodinu. Ale zevraj 4,70€ je na hodinu minimálna mzda na Slovensku. Či ?

majamat
27. nov 2025
@anonym_autor

@majamat robím 12.ky. Na deň mám 60€.

@anonym_autor tak to robis viac, ako 1ú2mesiaca aj ked mas len 10 dni odrobenych.
to mas 120hod. neviem ako to vychadza, teda zalezi od poctu pracovnych dni.

bez ohladu na to, mas minimalnu mnzdu, co sedi,a le ak mas pracovnu zmluvu na plny uvazok, tka by si ho mala odrobit a mala by ti dat adekvatny pocet dni.

ak odrobis 10dni po 12Hod, to mas 120hod.
no mala by si robit najcastejsie 168hod, alebo 176hod. to je 8hod na 1 prac. den. to ej to co si pisala 14-15dni.
neviem ci si tot moze zamestnavatel dovolit. pracovna zmluva nazavazuje len teba, ze ty budes makat ako otrok,a le aj zamestnavatela. dolezite su podmienky, ktore samozrejme nesmu porusovat zakonnik prace.

anonym_252d01
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_252d01 áno 5€ na hodinu. Ale zevraj 4,70€ je na hodinu minimálna mzda na Slovensku. Či ?

@anonym_autor ano, je... a co? Takze si spokojna s minimalkou... A teda je otazne, ake odvody (a ci vobec) za teba nieco odvadza (alebo v akej forme)... ked teda "si zamestnana) podla poistovne... stale si sem nedala, co mas v zmluve... Tazko ti radit...

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_252d01

@anonym_252d01 ucitelovi vychadza 8 eur na hodinu v prepocte - plny uvazok

majamat
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ano tak je minimalka. teraz rozmyslam to ti vychadza v cistom?

lebo minimalka sa uvadza v hrubom, pokial viem. cize 4,70e v hrubom, co je v cistom inak.

martinkatinka
27. nov 2025

Ty nemas pracovnu zmluvu? A ten druhy prijem mas co, ked mozes teda ist do butiku cca 10-12 dni na celodennky a v podstate hocikedy.
Vies, mne to tak pripada, ze robis na cierno a potom sa necuduj, ze nemas priplatky a stravne a podobne. No ale 15 rokov??

rachel36a
27. nov 2025

Tak malo roboty, malý plat..sama píšeš, že tam sedíš kým niekto nepríde...bud budeš robiť malo za malo peňazí, alebo pôjdeš robiť inde kde zarobíš viac, ale aj sa viacej narobis

marhulka13
27. nov 2025

@anonym_autor ja som robila v butiku značkovom cca 6 rokov dozadu, fix som mala ako ty plus percenta z predaja, čiže v lete som mala vtedy okolo 1200 a v zime aj 1700 v čistom. No robila som dlhý a krátky týždeň.

majamat
27. nov 2025

nejak mi to nesedi. pises, ze mas 600-700e. na den 60e, co je na 10dni 600e.
kedy mas 700e?
ak dam cistu mzdu do kalkulacky, tak mi vypocita hrubu mzdu na 863e ( priblizne), co je tusim 7.23e na hodinu.

martinkatinka
27. nov 2025
@majamat

kedy mas 700e?
ak dam cistu mzdu do kalkulacky, tak mi vypocita hrubu mzdu na 863e ( priblizne), co je tusim 7.23e na hodinu.

@majamat este moze mat 6-hodinovy uvazok a k tomu adekvatnu minimalnu mzdu

zuzana76
27. nov 2025
@martinkatinka

@martinkatinka pise, ze tie dni robi 12-tky

deedol
27. nov 2025
@martinkatinka

@martinkatinka pise, ze robi 12-tky

anonym_df0a1c
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ale ty uz konecne pochop, ze mesacne odpracujes len polovicu dni co ostatni. Cize ak tie predavacky zarobia za 20 dni 1200eur, a ty za 10 dni 600, ved to je presne polovica a to je ok. Ak by si chcela za 10 dni 600+200=800eur, tak na den by si to mala 80eur a za 20 dni by to bolo 80x20=1600eur. Cize mala by si nastaveny alikvotne plat ku platu 1600eur mesacne. Tolko zarobia tie predavacky v tvojom okoli? Uz rozumies? Ved minimalna mzda je 816eur ale za cely mesiac, nie za 10dni. Cize tvojich 600eur za 10 dni je ok. Pokial ti peniaze nestacia, tak musis hladat dalej. Toto je praca na privyrobenie si pre studentku a veduca pokial nechce, plat ti zdvihnut nemusi a este aby sa nestalo, ze si naozaj najde miesto teba nejaku studentku, ktorej to bude stacit.

martinkatinka
27. nov 2025
@deedol

@martinkatinka pise, ze robi 12-tky

@zuzana76
@deedol
Moze robit dvanastky, no uvazok moze mat nizsi... A tym padom ma ine dni volno. Takze ma nerovnomerne rozvrhnuty pracovny cas.

majamat
27. nov 2025
@martinkatinka

@zuzana76
@deedol
Moze robit dvanastky, no uvazok moze mat nizsi... A tym padom ma ine dni volno. Takze ma nerovnomerne rozvrhnuty pracovny cas.

@martinkatinka zial,a kosi sme sa este stale nedozvedeli,a ky ma uvazok. co ma v pracovnej zmluve.

deedol
27. nov 2025

tak robis cca za minimalku. ak kamoske hovoris a ona ti ju nezdvihne, tak mozes zvazit, ci si k tomu najdes este nieco ine, alebo pojdes niekde inde (kde bude praca mozno tazsia) alebo co. toto ma svoje vyhody aj nevyhody a ano, chapem, ze vyzit zo 600e v dnesnej dobe je priam zazrak, ale ak ti ona neprideli viac prace, lebo nechce/nemoze, tak mas proste smolu.

martinkatinka
27. nov 2025
@majamat

@martinkatinka zial,a kosi sme sa este stale nedozvedeli,a ky ma uvazok. co ma v pracovnej zmluve.

@majamat ja mam pocit, ze zmluvu vobec nema...

autor
27. nov 2025
@majamat

kedy mas 700e?

@majamat keď mám 10 dni 600€. 11 -660€ 12 dni 720€ 13 dni 780€ 14 dni 840€. 15 dni 900€. / to som bola raz za jeden rok /

deedol
27. nov 2025
@martinkatinka

@zuzana76
@deedol

@majamat
@martinkatinka no podla toho, co pise, neodrobi plny uvazok (cca 160h), ale len cca 120h. v podstate je jedno, kedy to odrobi, dolezity je ten pocet hodin. a pri pocte hodin 120 a minimalke, ktoru zjavne ma, sa neda ocakavat viac ako tych 600e

anjelicek26
27. nov 2025

Ako mas vobec riesene odvody?

majamat
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty mas v zasade 7,23e na hodunu v hrubom.
ja mam sice priplatky, ale ja mam inak nadstavenu pracu.
cize ked vezmeme do uvahy moj zakladny plat, je sice vyssi o 1,50e na hodinu, ale aj tento zakladny plat sa odvija od zakladnych nadstaveni, ktore mam a su vyssie vdaka mojmu vyssiemu vzdelaniu, je v tom zahrnuty jeden priplatok a odvija sa aj od 30-rocnej praxe.