icon

Ako zvládať nízky plat v obľúbenej práci?

27. nov 2025

Chvem sa poradiť. Dlhšiu dobu rozmýšľam čo urobiť. Netuším…. Kde začať…. Pred 15rokmi som začala pracovať na pracovisku ktoré som si nejak pritiahla , veľmi som tam chcela pracovať. A mne sa to podarilo. Moj svet. A mladá majiteľka s ktorou som si sadla. Začali sme byt kamarátky . Pracovala som pre ňu spokojná. Plat na tu dobu ok. A ja som mala pomimo zárobok … takže mi peniaze nejak mechybali. Podotknem , že sa jedna o drahší butik. Veľa som si u nej kupovala. Na tu dobu tam rifle stali 70€. / pred 15 rokmi / chodili len fakt ľudia čo mali peniaze. Mesačne som jej nechávala aj 500€. Na oblečení. Na tu dobu. Skôr to čo som u nej zarobia som tam nechala a to čo som mala mimo z toho žila. Lenze pomaly po rokoch sa začali meniť situácie. Tie nebudem detajlovat. Idem na situáciu dnes. Moj bočný prídem je už minimálny. A plat u nej 700€. Nonstop nemám peniaze. Teraz kameň úrazu ….my sa striedame v práci. Ona ma svoje klientky. Ja idem keď chce voľno …. Takže veľa krat sa stane že ma dá 10 dni v mesiaci a mám len 600€. V lete ma dáva viac. Lebo samozrejme je leto a chce si užívať. Vtedy mám aj 900€. To je ale len 2 mesuace z celého roka. Kameň úrazu.vela krat som sa jej zdoverila , že mi chýbajú peniaze. Že potrebujem robiť viac…aby to malo hlavu aj pätu. Aby som mala aspoň 800€. V dnešnej dobe kde už málokto zarobí 600-800€. Všetkých v okoli čo poznám ich platy sú okolo 1200€. Plus rôzne bonusy. Ona sa tvári že ma počúva. Ale robí si po svojom. A ešte sa ma opýta , že prečo si u nej už nic nekúpim ….. a milión krat dom jej povedala že už nemám na to peniaze. Že je obrovska drazoba. Ona ma stále vníma ako za čias že som peniaze mala. A ako keby si myslela , že sa len hrám že nemám peniaze. Ona ako keby nevedela pochopiť , že tie časy sú už preč. A ďalšia vec je. Že som sa dozvedela , že majú nehnuteľnosti ktore davaju do nájmu. 3 nové autá A peniaze im nechýbajú nonstop ma plnú peňaženku so 100 eurovkami. Obchod zarobí iba ma nájom keď to zrátam. Vôbec netuším odkiaľ berú peniaze. Majú len obchod z ktorého ich nemajú. To je len to čo viem. Nie závisť. Nech majú. Ale nech dá zarobiť aj mne a nie že ona na mne šetri. Teraz idú Vianoce. A zasa ma dáva len po pár dňoch. Aj keď som jej milión krat povedala že potrebujem robiť a zarobiť na Vianoce. Mňa napáda nájsť si inú prácu. Lenze ja tu svoju milujem. A mám hendikep kde môžem robiť len ľahko .. nesmiem nic ťažké dvíhať a namáhať sa. Už som bola v dvoch obchodoch sa pýtať. Lenze mne sa tam nepáčilo. Od 9 do 9 skoro na nohách./ v svojej sedím kým nepríde zákazník / Práca s figurinami . Tie nemôžem dvíhať. Ani krabice. Plat 900-1000€. Aj bonusy. Tu kde pracujem. Nemám ani stravné lístky. Ani nedele ako sviatok platené. Proste. Plat 600-700€. Chcem sa opýtať ,, tie ktoré robíte takto v butikoch koľko zarábate. A ako by ste toto riešili.

martinkatinka
27. nov 2025
@anonym_autor

@martinkatinka a nebolo už toto zahrnuté ?

@anonym_autor co a kde zahrnute?

autor
27. nov 2025
@martinkatinka

@martinkatinka zatrhnuté ? 🫣 prepisuje telefón

autor
27. nov 2025
@martinkatinka

@martinkatinka že sa to zatrhlo proti takým podnikateľom čo využívali prácu na čierno.

anonym_c0c507
27. nov 2025

Za 15 rokov nie si schopná vybaviť invalidný dôchodok?
Zrejme to asi tak zlé nebude, keď ho už rok vybavuješ

martinkatinka
27. nov 2025
@anonym_autor

@martinkatinka zatrhnuté ? 🫣 prepisuje telefón

@anonym_autor nie, zmluvy na par hodin zatrhnute nie su. A ty si nikdy nevidela vyplatnu pasku? Tych 15 rokov mas stale rovnaky plat? A napriklad doklady k danovemu nemas? Nevracaju ti dan?

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_autor

@martinkatinka a nebolo už toto zahrnuté ?

@anonym_autor autorka, ona nie je tvoja kamaratka. Chodite spolu niekam von? na drink, kavu, vylety? Pomaha ti riest nejake problemy? Pozna tvoju rodinu a ty tu jej? Ona je tvoj zamestnavatel a cim skor pochopis, ze ty si pre nu zamestnanec, tym lepsie pre teba. Skor sa budes vediet odviazat a hladat inde. Mas chabu vyplatu a este aj z tej by ona chcela, aby si nakupovala u nej? Cize aby sa to, co ti dava, vratilo znova k nej. Ona je podnikatelka, pozera na to cisto ekonomicky. To, ze sa spolu v praci zasmejete, tykate si, z nej tvoju priatelku nerobi.

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_autor

@martinkatinka že sa to zatrhlo proti takým podnikateľom čo využívali prácu na čierno.

@anonym_autor ty mozes mat v zmluve iny pocet hodin, ako skutocne odrobis, napr. 6 hodin a v skutocnosti si v praci 12 hodin.

autor
27. nov 2025
@zuzana76

@anonym_autor autorka, ona nie je tvoja kamaratka. Chodite spolu niekam von? na drink, kavu, vylety? Pomaha ti riest nejake problemy? Pozna tvoju rodinu a ty tu jej? Ona je tvoj zamestnavatel a cim skor pochopis, ze ty si pre nu zamestnanec, tym lepsie pre teba. Skor sa budes vediet odviazat a hladat inde. Mas chabu vyplatu a este aj z tej by ona chcela, aby si nakupovala u nej? Cize aby sa to, co ti dava, vratilo znova k nej. Ona je podnikatelka, pozera na to cisto ekonomicky. To, ze sa spolu v praci zasmejete, tykate si, z nej tvoju priatelku nerobi.

@zuzana76 áno 15 rokov sa poznáme celkovo. Drinky. Výlety.navstevy. Prežili ske toho veľa spolu. Preto ma to mrzí

autor
27. nov 2025
@anonym_c0c507

Za 15 rokov nie si schopná vybaviť invalidný dôchodok?
Zrejme to asi tak zlé nebude, keď ho už rok vybavuješ

@anonym_c0c507 nie mne sa to stalo náhle. Nehoda. Pred cca dva roky. A potom z toho vzyslo následky.

abbey1
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c0c507 nie mne sa to stalo náhle. Nehoda. Pred cca dva roky. A potom z toho vzyslo následky.

@anonym_autor Čiže hendikep máš len 2 roky?

olimuc
27. nov 2025

Trochu si doplatila na svoju naivitu … nie si kamaratka, nemate ten isty level a tvoje vyhadzovanie € za handry, v podstate si si za kamaratstvo platila. si tahaci somarik skaredo povedany mukel, ktoremu nalozia a on sa usmieva. Akonahle si zacnes uplatnovat svoje prava kopne ta do zadku …. Mas sice obmedzenia, ale hlavu v poriadku. Zacni sa vzdelavat, dorob si nejake kurzy a posun sa. Musis dospiet a uvedomit si, ona je majitelka, ktora na tebe setri, pretoze jej to dovolis kvoli pomyslenemu kamaratstvu … ale odvody, dochodok a pripadne usetrenu rezervu ti z jej strany cisto vypocitave kamaratstvo neda a to, ze ti nevychadzaju peniaze musis riesit ty. A po 15 rokoch je najvyssi cas

anonym_d999ec
27. nov 2025
@abbey1

@anonym_autor Čiže hendikep máš len 2 roky?

@abbey1 ved to teraz napísala. Co si na tom nepochopila?

autor
27. nov 2025
@olimuc

Trochu si doplatila na svoju naivitu … nie si kamaratka, nemate ten isty level a tvoje vyhadzovanie € za handry, v podstate si si za kamaratstvo platila. si tahaci somarik skaredo povedany mukel, ktoremu nalozia a on sa usmieva. Akonahle si zacnes uplatnovat svoje prava kopne ta do zadku …. Mas sice obmedzenia, ale hlavu v poriadku. Zacni sa vzdelavat, dorob si nejake kurzy a posun sa. Musis dospiet a uvedomit si, ona je majitelka, ktora na tebe setri, pretoze jej to dovolis kvoli pomyslenemu kamaratstvu … ale odvody, dochodok a pripadne usetrenu rezervu ti z jej strany cisto vypocitave kamaratstvo neda a to, ze ti nevychadzaju peniaze musis riesit ty. A po 15 rokoch je najvyssi cas

@olimuc ja to veľmi dobre chápem.

martinkatinka
27. nov 2025
@anonym_autor

@olimuc ja to veľmi dobre chápem.

@anonym_autor no ja si myslim, ze budes poriadne prekvapena tym ID, lebo jednoducho si myslim, ze ty tam pracujes na uplne minimalny uvazok.

vivuska666
27. nov 2025

Najdi si brigadu na dalsich 10 dni v mesiaci a budes spokojna. A mozno sa ti otvoria oci ako sa maju veci robit spravne v inej firme.

abbey1
27. nov 2025
@anonym_d999ec

@abbey1 ved to teraz napísala. Co si na tom nepochopila?

@anonym_d999ec Pracuje tam 15 rokov za takýchto podmienok. Čiže sa len uisťujem, že som dobre pochopila, že hendikep je v jej živote len posledne 2 roky. Som si ale dovolila, však? 🙂

luccys
27. nov 2025
@martinkatinka

@anonym_autor no ja si myslim, ze budes poriadne prekvapena tym ID, lebo jednoducho si myslim, ze ty tam pracujes na uplne minimalny uvazok.

@martinkatinka Tiez si myslim, ze to nebude uplne s kostolnym poriadkom.

autor
27. nov 2025
@martinkatinka

@martinkatinka predtým som pracovala 4 roky v normálnej práci. Potom som bola na materskej 3 roky. A potom sa mi do života dostala táto moja Vysnívaná práca.

anonym_d999ec
27. nov 2025
@abbey1

@anonym_d999ec Pracuje tam 15 rokov za takýchto podmienok. Čiže sa len uisťujem, že som dobre pochopila, že hendikep je v jej živote len posledne 2 roky. Som si ale dovolila, však? 🙂

@abbey1 ale nie. Len som myslela ze si to nejak zle pochopila. Nič v zlom. 😄

marca12
27. nov 2025

@anonym_autor Moj nazor,ze vy nie ste ziadne kamosky. Ona ta nema za nic,ryzuje na tebe a velmi dobre cue,ze taku zodpovednu a prepac,ale aj hlupu osobu,s ktorou moze takto mavat,uz nenajde. Normalne jej povedz,ze budes musiet dat vypoved. Ak sa ani potom nespamata,tak je to len jej skoda. Alebo si najdi este dalsiu pracu brigadne.

autor
27. nov 2025
@marca12

@anonym_autor Moj nazor,ze vy nie ste ziadne kamosky. Ona ta nema za nic,ryzuje na tebe a velmi dobre cue,ze taku zodpovednu a prepac,ale aj hlupu osobu,s ktorou moze takto mavat,uz nenajde. Normalne jej povedz,ze budes musiet dat vypoved. Ak sa ani potom nespamata,tak je to len jej skoda. Alebo si najdi este dalsiu pracu brigadne.

@marca12 áno máte pravdu

majamat
27. nov 2025
@anonym_autor

@deedol ja sa jej to stále snažím kamarátsky povedať , konečne ma tu niekto pochopil. S odpoveďou. Ale ona to akože vypočuje. A potom robí po svojom. Ja ešte rátam že keď príde januar či mi zvýši mzdu. To by mali zo zákona ? Či ?

@anonym_autor minimalna hruba mzda na hodinu je od januara 5,259. ty mas hrubu mzdu 7,23. takze vobec ti zdvihnut nemusi.
no to, ze ti nedava stravvne listky,a ni nepreplaca stravu a nedava priplatky za soboty, ci nedele, to je nezakonne. neviem kolko je priplatok za nedelu, ale tam by si nieco navrch ziskala a teda na stravnych listkoch tiez.

autor
27. nov 2025
@majamat

@anonym_autor minimalna hruba mzda na hodinu je od januara 5,259. ty mas hrubu mzdu 7,23. takze vobec ti zdvihnut nemusi.
no to, ze ti nedava stravvne listky,a ni nepreplaca stravu a nedava priplatky za soboty, ci nedele, to je nezakonne. neviem kolko je priplatok za nedelu, ale tam by si nieco navrch ziskala a teda na stravnych listkoch tiez.

@majamat poviem tak keby to bol iba zamestnávateľ. Nahlasim ho. Takto nemôžem. A neviem ako jej to povedať. Tu sa dá jedine povedať že dávam výpoveď. Lebo sa nedá žiť so 600€ mesačne. Lenze prácu inú nemám. Iba obzeram. A musi to byt nenáročné. Patrične k môjmu vzdelaniu. Viem robiť iba v butiku. A robila som chvíľu servirku. Aj v inom butiku. Do tých prác som nechodila v pohode. Nepáčilo sa mi. Táto práca mi vyhovuje po všetkých smeroch len finančne sa to už nedá zvládať takto. A ja neviem ako z bludneho kruhu.

autor
27. nov 2025
@anonym_autor

@majamat poviem tak keby to bol iba zamestnávateľ. Nahlasim ho. Takto nemôžem. A neviem ako jej to povedať. Tu sa dá jedine povedať že dávam výpoveď. Lebo sa nedá žiť so 600€ mesačne. Lenze prácu inú nemám. Iba obzeram. A musi to byt nenáročné. Patrične k môjmu vzdelaniu. Viem robiť iba v butiku. A robila som chvíľu servirku. Aj v inom butiku. Do tých prác som nechodila v pohode. Nepáčilo sa mi. Táto práca mi vyhovuje po všetkých smeroch len finančne sa to už nedá zvládať takto. A ja neviem ako z bludneho kruhu.

@anonym_autor a hendikepu samozrejme

martinkatinka
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a hendikepu samozrejme

@anonym_autor ved ty si pisala este aj o inom prijme. Neda sa tam robit na vyssi uvazok? A co mas za hendicap? Ze co by si ine mohla robit?

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor autorka, tebe sa nechce vyjst z komfortnej zony, bud sa zmieris, ze mas v pohode atmosferu v praci a budes akceptovat jej podmienky, alebo budes hladat nieco nove. Tak ako vsetci, co chceme normalne slusne zit a vyzit. Je problem, ze vies robit len toto. Ale to je tvoj problem, ze si nemyslela na buducnost. Vies aky budes mat z tohto dochodok? Takto skoncis ako bezdomovec, lebo na starobu neutiahnes ani byt. Aspon byvas vo svojom? ci u rodicov?

autor
27. nov 2025
@zuzana76

@anonym_autor autorka, tebe sa nechce vyjst z komfortnej zony, bud sa zmieris, ze mas v pohode atmosferu v praci a budes akceptovat jej podmienky, alebo budes hladat nieco nove. Tak ako vsetci, co chceme normalne slusne zit a vyzit. Je problem, ze vies robit len toto. Ale to je tvoj problem, ze si nemyslela na buducnost. Vies aky budes mat z tohto dochodok? Takto skoncis ako bezdomovec, lebo na starobu neutiahnes ani byt. Aspon byvas vo svojom? ci u rodicov?

@zuzana76 rozumiem.

petronelag
27. nov 2025

Mne toto celé pripadá tak, že majiteľka ide podľa zmluvy a nemá zmysel to niekde nahlasovať, aj odvody platí, keď v SP povedali, že je to riadne zamestnanie. Ale toto je u súkromníkov tak, že oni určujú plat a v tomto prípade aj dni, ktoré treba odpracovať.
Tam ak sa nedá dohodnúť, tak dať výpoveď a nájsť si inú prácu a nie špekulovať, že majiteľka má peňazí dosť, mohla by zvýšit plat o nejakých 200€ (ako kamarátka) a ani si nemyslieť, že je nato zákonný nárok od nového roku. Ak má ona rozpočet na mzdy vyčlenené len toľko, nebude zvyšovať. Hlavne ak by ľahko našla náhradu na takúto výpomoc.

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_autor

@zuzana76 rozumiem.

@anonym_autor nesustred sa len na handry, skus papiernictvo, nejake party obchody, obuv, to by tiez nemuselo byt o dvohani tazkych bremien

zuzana76
27. nov 2025
@anonym_autor

@zuzana76 rozumiem.

@anonym_autor take tie obchody sinsay, tedi, pepco, kik, ved je tolko moznosti ist robit predavacku