icon

Ako zvládať zastupovanie kolegýň počas častých PN?

6. jan 2024

Idem sa tu trosku postazovat a mozno aj poradit, ako by ste postupovali v mojom pripade. Robim v jednej vacsej firme, kde som nastupila v januari 2023. Na mojom oddeleni sme boli zo zaciatku 4 kolegyne, plus dve v Bratislave. Bohuzial pocas roka sa robili dost velke cistky vo firme a poprepustali ludi, nam tym pribudla robota. Mam dve kolegyne, ktore sa striedaju v pnkovani. Nech sa na mna nikto nehneva, ale byt na pnke do roka aj 4-5x? Do toho lekari, vyberanie dovoleniek. Na zaciatku roka sme si planovali dovolenku na cely rok. Tie dve kolegyne hned vyzjapovali, ze oni su tam dlhsie, ako ja, ze oni medzi sviatkami do prace nepojdu :D tak som si povedala, ze dobre, nejako to prezijem. Ale situacia sa zmenila a nas tam poriedili, tak som im povedala v onyobri, ze nech si rozdelime pracu medzi sviatkami po jednom dni. Jedna pojde v stredu, druha stvrtok a tretia v piatok, aby to bolo spravodlive. Vobec sa k tonu nevyjadrovali, ale riesila som to s mojou veducou, ze chcem, aby to takto bolo a ona suhlasila. V decembri jedna kolegyna pnkovala zas dva tyzdne vkuse, ze ma covid a ked sa vratila sa chvastala, ako si ona všetko poupratovala. Ja som vkuse v praci, neustale za niekoho taham a uz ma to fakt nebavi a rozmyslam, ze ani nepodpisem predlzenie zmluvy . A najviac ma dorazila druha kolegyna, ked pred sviatkami zacala, ako je jej syn chory a ona musi ist s nim na pnku. Podotykam, jej syn ma 14 rokov rokov, ma oboch rodicov a sestru na strednej skole, ktora mala predlzenie zmluvy.

Strana
z4
muchotrafka298
6. jan 2024

@janagem nebudeme my dve kolegyne? Lebo toto bol presne scenar aj u nas. Ona sa nikdy nepretrhla od prace, vzdy zaukolovala niekoho ineho, isla aj na ine oddelenie, lebo tam si myslela, ze budu za nu robit a bude im sefovat. To sa teda zmylila, tak sa tiez dala najprv HO, potom rizikove ked otehotnela. Na socialne siete veselo postovala dovolenky, pobyty, prechadzky, navstevy.

janagem
6. jan 2024

@muchotrafka298 vieš, že to zneje skoro úplne ako ona? 😂 U nás vystriedala dve oddelenia a chcela ísť aj na tretie, ale asi už tušila že ide na "pn" tak ostala u nás 🤣 ale na instagrame je stale

zobaka
6. jan 2024

poznám a to okrem večného zastupovanie, lebo žiaľ musím zastupovať dve a niekedy aj tri a keď všetky naraz vypadnú, sú to hrozne tlaky a ja cítim príšerné úzkosti, plus zažívam dlhodobú šikanu, ktorú som aj riešila a sikanatorka je tam stále, zvažujem výpoveď, lebo zatiaľ som si nič nenašla, ale cítim ako strašne zle a ťažko mi je takto fungovať, len odkiaľ vziať príjem, ale na druhej strane stále si hovorím, že keď sa jedne dvere zatvoria druhé sa otvoria a dúfam, že nájdem prácu v netoxickom prostredí a hlavne max.jednu na zástup nie zneužívanie, že ja mám všetkých mňa nemá kto

zobaka
6. jan 2024

@januska12323 u nás keď chyba a ja robím za tri a nestíham, mám takú debilnu vedúcu, že všetku robotu druhej kolegyne mi hodí na stôl a ju nemôže akože nič pockat,tak som si povedala bude to tam stáť, nie, že ja sa tam teraz zblaznim

terezka1947
6. jan 2024

@muchotrafka298 moja kolegyňa sa dala vypísať na rizikové tehotenstvo,no a na FB dávala celé leto príspevky z dovolenky naprieč Európou 🤣pochodila snáď za mesiac komplet všetko.
Nikto z nás to neriešil,len sme sa divili.
No a o cca 2r,keď sa chcela vrátiť na svoje miesto,čo už my sme aj zabudli,že čo kde bola,tak z HR jej cez nášho manažéra prišla odpoveď v Tom duchu,že aj zamestnávateľ sleduje sociálne siete.

muchotrafka298
6. jan 2024

@zobaka mne je uzko, uz len toto citam. Drzim Ti palce, aby si toto cele ustala a vyriesila co najskor. Niekedy to je ako z blata do kaluze, ze odides z jednej prace a po par mesiacoch zistis, ze vlastne je to to iste.

muchotrafka298
6. jan 2024

@terezka1947 tak toto si zabila 😂😂😂 Ja to tiez neriesim, ze kde kto je, nie je, pre mna za mna, ked nemusis za neho robit, tak to len z dialky sledujem. Ale toto bol u nas extrem a jej nadriadeny skoro infarkt z toho dostal, ze co to ma znamenat. Cize toto sa deje asi normalne, ja neviem.

zobaka
6. jan 2024

@muchotrafka298 ďakujem, ja už zvažujem aj posunutie do médií, lebo keby som uverejnila svoj príbeh, možno až vtedy by sa spamätali, je to veľmi bolestivé čo som si tam prežila a prežívam a presne aj toho sa bojím, že pôjdem niekde a tam ďalšia psychopatka na poste veduceho, len tie neznesiteľné úzkosti už dosť ovplyvňujú celý môj den

bosorkabb
6. jan 2024

Jedine ísť a porozprávať sa s nadriadeným. Ale keď im to tolerovali doteraz tak asi je to bežný jav vo firme a nevadí to.

heni79
6. jan 2024

@kikushaa OČR môžeš mať aj na dospelého človeka, ak si to jeho stav vyžaduje. Mala som tak na manžela.

autor
6. jan 2024

@zobaka uplne s tebou sucitim 🥹

sss777
6. jan 2024

@zobaka
Možno to s tými médiami vôbec nie je zlý nápad, veď nejaká spravodlivosť musí existovať. Keď aj odtial odídeš, môžu si nájsť náhradný objekt šikany.
V každom prípade ti veľmi veľmi držím palce, nech nájdeš prácu, kde ťa ocenia a nebudú ti robiť zle.
Drž sa!

zobaka
6. jan 2024

@sss777 ďakujem veľmi pekne🩵

stanulienkat
6. jan 2024

Potom sa zeny cuduju, ze nevedia po MD najst pracu. Ja som to tiez vela krat zazila. Neviem, preco by som mala casto pracovat aj za kolegyne, co su 5x do roka doma s dietatom+so sebou. Ja mam tiez doma rodinu, ktorej sa musim venovat a nie padat od unavy kvoli zastupovaniu. Nielen zamestnavatel nechce matku s malymi detmi, ale ani pre kolegyne to nie je vyhra. A uz vobec nemusi bezdetne zaujimat, ze niektore maju male deti a chcu byt na Vianoce s rodinou. To je ich sukromny problem. Nie je to ich pravo byt stale cez sviatky doma.

babulkomale
6. jan 2024

@stanulienkat takže ako si ty riesila choroby deti? Kolko si ich mala?

stanulienkat
6. jan 2024

@babulkomale mam 1 dieta. Striedala som sa s manzelom. Nikdy som to nepresiahla viac ako 2x do roka. Ak by som mala viac detí, bohužiaľ musela by som zaúkolovať aj starých rodičov.
Len mnohé ženy sa tvária, ako keby deti nemali otca. A potom som mala také kolegyne, ktoré si ešte povyberali všetky Péčka na seba, aj na deti a keby sa dalo, aj na psa, aj na koňa...

babulkomale
6. jan 2024

@stanulienkat 2x do roka pri 20 kolegyniach je tiez dost plus PNky dalsich, aj bezdetných.
To je nejaka norma? 2x do roka?
...vies, pripadas mi taka nenavistna vo viacerych temach a neviem preco. Strasne ironicky pouzivas slovo "mamicky" akoby si bola bezdetna zatrpknuta zena. Vedla nakladas tej tyranej zene.
Ja som mala v zivote jednu OČR ked mala opatrovatelka covid a to mam deti dve, vek do 12 rokov.
Neznasam chodit k lekarovi na Pcka a potom do prace, riesim si lekarov vopred na objednanie a tak si plánujem volno v praci.
Raz som odisla s naznesitenou bolestou z prace, ale aj to som pockala kym pride kolegyna.

Takze som lepsia ako ty a mozem sa do teba navazat? Lebo som si vedela veci zariadit a nenechala som inych zastupovat za seba?

autor
6. jan 2024

@stanulienkat och, uppne s tebou suhlasim.❤ uz ked pocujem slovo, co o tom vies, pockaj, ked budes mat deti alebo, vsak nech ide Zuza, vsak ona nema deti :D moj priatel je vojak a tam teda neplati, ze mam deti, tak mam ulavy :D

stanulienkat
6. jan 2024

@babulkomale nie, nie je norma 2x do roka. Nech si chodi kazdy ako chce na Ocr, len preco sa potom mamicky cuduju, ze ich nechcu zamestnavat? Reagujem na prispevok autorky, kde sa jej to zda nespravodlive a ja jej davam za pravdu. Odkedy mam dieta, tiez dbam na to, aby sme sa s bezdetnymi kolegynami prestriedali pocas sviatkov. Nemam pocit, ze som nieco viac, alebo mam mat vyhody, lebo mam dieta.
Mozno vyznievam nenavistne, nie je to pravda, len nemam dar diplomacie. Pisem, ako mi zobak narastol. Bohuzial.
Mamicky nepisem ironicky ( mozno niekedy), keby som pisala slovo matky, zas by bolo zle.
Nie som zatrpknuta, je mi fajn, len nie som utlicitny clovek. Ak som prisna na inych, tak na seba som taka ista.
Vo vedlajsej diskusii mozno nakladam tej babe, lebo je mi zle, ze do takych vztahov idu dobrovolne rodia deti. Tie deti neskutocne trpia. Apropo...ja som ta, co jej nalozila asi 50. v poradi, rozhodne som nebola ani prva, ani jedina. Ty si ju potlapkala po pleci a pochvalila si ju?

cacianka
6. jan 2024

@lonely66 3. a 4. 👍👍👍

darkswan
6. jan 2024

@stanulienkat tiez som sa napriek detom vzdy snazila byt co najviac empaticka aj ku kolegom, neviem preco by mali tahat sviatky len oni pretoze nemaju deti🤷‍♀️

Strana
z4