Zlá kolegyňa

8. feb 2023

Ahojte prišla som si po radu..pred cca 5 rokmi som pracovala s Jednou Romkou v kancelárii, zo začiatku bola ok, časom sa chcela veľmi hrať na vedúcu..na papieri som bol jej nadriadenou ja. Dana firma s ňou nebola veľmi spokojná ( neskoré príchody do práce, slabý výkon..) po čase jej nepredĺžili zmluvu, dôvod výpovede nevidela v sebe ale vo mne a v Ďalšej kolegyni. Naše cesty sa rozišli až do janura tohto roka kedy sme sa stretli v práci kde obe pracujeme. Ja som o nej nikde nič nehovorila, len som si všimla že kolegovia odo mňa bocia..Raz prišla jedna kolegyňa za mnou a povedala mi, že Andrea (meno kolegyne) má poohovarala. Čo s tým? Ako to riešiť? Zaraza má že ja by som mohla vyťahovať XY jej Kiksov a pritom ona má ociernuje...

mirkava
8. feb 2023

Karma je karma. Pravda vyjde na povrch časom, oni na to prídu...

koniarova
8. feb 2023

Normálne by som za ňou šla a pozhovárala sa s ňou,prečo to urobila.

jajamalka
8. feb 2023

Neviem pochopit na co bolo dobre spomenut, ze je Romka...

syslik81
8. feb 2023

ak mate polocny obed alebo miesto kde sa vsetky kolegyne alebo aspon tie najklebetnejsie stretavate a budete tam aj vy dve -spytaj sa nahlas co ma proti tebe a preco ta ohovara a vravi co nieje pravda..ak ma problem nech ti to povie hned a mozete to vyriesit .. ale inak by som sa s takou osobou do boja nepustala-vsetko prehrmi a ludia pochopia kde je pravda

kacena4
8. feb 2023

@jajamalka asi s nou evidentne mala problem hoci si to nevie pripustit...

aurelia2000
8. feb 2023

Prečo si pocítila potrebu informovať nás o tom, že je Rómka? Tým si odpálila zvyšok príbehu.

loyda
8. feb 2023

No ja k tomu poviem len toľko. Mala som podobný problém, nakoniec som z práce odišla a asi po 2 mesiacoch od môjho odchodu dostala kolegyňa výpoveď a mne šéfka volala, či sa nechcem vrátiť. Už len z princípu som sa nevrátila. Ale teda, karma je zdarma. Rob si svoje, čas ukáže ;)

andreatytler
8. feb 2023

V momente ako si napisala ze je romka uz som nedokazala verit ze si objektovna.

simona2001
8. feb 2023

Určite sa s nou nejak porozprávať. Aby ti uviedla dôvod prečo to urobila. Aj keď si myslím ze dôvod bol ten...že ona si myslí že z bývalej práce ju vyhodili kvôli tebe. Podľa mňa...lebo prečo ináč by to robila. Ale karma je zdarma

melanta
9. feb 2023

Urob, ako napísala @syslik81 niekde na posločnom obede alebo na káve sa jej slušne opýtaj, aký problém má. Ale súhlasím s názormi, že informáciou o tom, že je rómka si to zabila a hlavne si zabila názor, že si objektívna. Čiže možno karma dobehla aj teba.

alexka89
9. feb 2023

Bože riešite že napísala že bola romka a čo má byť?to je už zrazu autorka Rasistka ?chcela uviesť ako to bolo ..celú situáciu popísať tak musela pravdivo ...nechápem tie komentáre ...už ani sa nesmie spomenúť že je inej entity či č0?????😡

dusankomoj
9. feb 2023

@alexka89 presne! Ja by som tiež spomenula,že je romka. Oni sú špecifický povahou aj správaním a autorku možno iba zaujíma,či si nenarobí ešte viac zla,keď sa ozve! A netvrdte,že ste nikdy nepočuli vrieskajúcu rómku!

mimka1402
9. feb 2023

@alexka89 Nie, lebo to nemá žiaden SÚVIS. Každý je rovnaký ale že každý a rôzne povahy sa stretnú nehľadiac na odtieň pokožky. Akonáhle niekto má potrebu riešiť a na to upozorniť v príbehu, ktorý s tým nesúvisí tak sa nečudujem, že dotyčná sa cíti ukrivdena. Autorka nemôže byť žiadnym spôsobom objektívna, ak mala potrebu vyzdvihnúť iný odtieň pokožky. A áno je to rasizmus, ja tiež nepíšem ak mám s niekym problém, že je indián či maďarka alebo biela.😀 Na Slovensku si ľudia zvykli bagatelizovať rasizmus a predsudky, no to neznamená, že to je v poriadku. A preboha ak nevieš používať neznáme slová tak sa im vyhybaj z ďaleka. Entitou určite nie je a odporúčam vyhľadať si v slovníku dané slovo. 😉

alexka89
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimka1402
9. feb 2023

@dusankomoj Počula som rovnako vrieskajucu Bratislavcanku aj Oravcanku. 😀 A nie, nie sú špecifickí. Tiež by som narobila bordel keby v každej situácii a veci mali takíto ľudia tendenciu upozorniť na odtieň pokožky. To už je aká zakomplexovanosť.

dusankomoj
9. feb 2023

@mimka1402 naozaj? Sú specifickí a sú na to dokonca hrdý. Keď ty cigána nazveš cigánom,tak si rasistka,lebo zdôrazňuješ etnikum. Keď teba nazve cigán gadžovkou,tak to už rasizmus nieje,však? A pritom to znamená,že zdôrazní tvoju inakosť. Ako vieš,že keď autorka konfrontuje kolegyňu,tak ju pred firmou nebude čakať polovica osady? A budú jej nadávať,ale to samozrejme rasizmus nebude,však?

rhodesian
9. feb 2023

Ja neviem čo sa tu všetci púštate do autorky, tiež by som považovala za dôležité že daná osoba je Rómka. Pretože je obrovský rozdiel ísť do diskusie/konfliktu s Rómom a nerómom. Majú úplne inú náturu, sú prchký, viac kričia, nadávajú. Ako človek ktorý mal na starosti 150 ľudí, z toho 1/3 boli Rómovia viem že s nimi sa niečo rieši len veľmi ťažko. To ako oni reagujú na niečo čo im nieje po vôli je naozaj nepríjemné, nie raz ma služba SBS musela vyprevádzať z roboty až k autu, lebo keď dostal rom výpoveď tak vás čakal s celou bandou pred firmou a nevedeli ste čo urobí.
Autorka neviem v akej si pozícii, ale ak ste s danou osobou rovnako "vysoko" určite by som to riešila cez nadriadené osoby, do konfliktu ísť neodporúčam, nevieš ako sa to môže vyvinúť a nakoniec TY ktorá sa brániš z toho vyjdeš najhoršie, lebo rovnako ako ťa tu označili za "rasistu", tak isto ťa označí aj daná osoba a to nevykecáš.

mimka1402
9. feb 2023

@dusankomoj Ty si, riadne úbohá.😀 Ja ani nemám na teba slov z toho všetkého.😀

dusankomoj
9. feb 2023

@mimka1402 úbohá si v tejto diskusii jedine ty,pretože keď nemáš argumenty,tak sa musíš uspokojiť s URÁŽKAMI. To svedčí o veľa veciach😉

autor
10. feb 2023

@rhodesian
Ďakujem za nazor a presne uvažujem ísť za nasldriadenou a riesit to ..a veru mala som potrebu povedať, že je Romka, nakoľko s nimi riešiť problémy je o tom, že vždy, podotýkam vždy všetko hodia na rasizmus.

mira0611
5. mar 2023

@mimka1402 ale ma to suvis, pracovala som v prostredi s rómmi a viem aki su. Bola som ich nadriedenou, cca.20 romov som mala pod sebou z nich 2 boli uplne normalny s velmi-velmi dobrou povahou a 18 boli taki, ze neustale ohovarali, vzdy ini bol navine, hulakali, poskriepili sa .... a aj ti dvaja normalny povedali, ze toto je typicka romska mentalita. A poviem vam vykon tych 2 romskych kolegov bol super, lebo sa starali len o seba a svoju pracu a ti ostatni nemali take vysledky a preto na nich stale utocili. Nie som rasistka aj tu sa prejavilo len to, co som aj doteraz vedela, ze aj u nich sa moze najst naozaj taky clovek, ze klobuk dolu, ale aj opak sa potvrdil.

mira0611
5. mar 2023

Ano, toto je pravda povedala som to iste romskej a neromskej kolegyni a romka mi hned som dostala, ze jej to preto hovorim, ze je romka a zacala nadavat.
Nie to je problem, ze je romka, ale to ako sa sprava.