Ako zvládate prácu s malými deťmi?
Ahojte.
Mám 2.5ročnú dcérku, ktorá teraz nastúpila do škôlky a z 3 týždňov bola 2 doma. Mala som nastúpiť naspäť do prace, ale čakáme druhé bábätko, tak mi stále plynie RD.
Samozrejme, keby som aj nastúpila, nastal by problém s mojou dochádzkou, keďže v práci nikdy PN, OČR veľmi neakceptovali.. kolegyne využívali babky a iných rodinných príslušníkov. Neakceptovali ani zo dňa na deň chorobu. Musela som ráno prísť, zariadiť chod a potom ísť domov.. Otázka je, ako to zvládate ? Kde dávate deti, keď sú choré? Čo robíte, aku prácu, aby ste mohli byt s nimi doma? Zatiaľ sa ma to netýka, ale viem, že to budem musieť riešiť po RD s druhým.
Obdivujem každú mamu bez pomoci a vlastne aj s pomocou, ktorá toto rieši.. Ja už mám teraz hlavu v smútku .
Mame synceka, bude mat 3 roky, začal chodiť do škôlky, uvidíme čo a ako bude. Zatiaľ sa mu tam paci. Do prace sa nechystám prvy rok určite, v prípade choroby. A ja som toho názoru, že keď ďalšie babatko tak až keď maly vyrastie. Ja som zasadne proti tomu, aby sa mi rodina chodila starať o dieta lebo ho ja nezvladam/ som tehotna tak teraz všetci sa mi poďte starať o dieta atd… To v žiadnom prípade. Čiže ak máš možnosť nájdi si k dieťatku opatrovateľku. A nemaj hlavu v smútku vôbec. Veľa ľudí takto funguje. Veľa ľudí ma postihnuté deti a musia fungovať lebo nič iné im neostáva.
@anonym_dc3b49 asi sme sa nepochopili. Ja píšem ohľadne pracujúcich, ako riešia ich absencie v práci, keď musia ostať s chorým dieťaťom doma.. 🙂
@anonym_dc3b49 asi sme sa nepochopili. Ja píšem ohľadne pracujúcich, ako riešia ich absencie v práci, keď musia ostať s chorým dieťaťom doma.. 🙂
@nikolka232 normálny zamestnávateľ akceptuje ocr , on aj paragraf.
Nastúpila som do práce keď mali deti 3 a 1,5 a vždy sme sa s mužom pri chorých deťoch vystriedali.
@nikolka232 ale on ti pn,ocr akceptovat musi podla zakona. Ziadne take,ze neakceptuje, to kde sme? Ja mam moje v skolke, chofim do prace, ale ked je chora, tak normálne očr.
@nikolka232 ahoj, mala som to podobne v poslednej práci
Očr , ani PN , ani paragrafy..
Jedno šťastie , že moje deti sú 2x do roka choré
Manžel pracovné mimo SR
S ním by som sa prestriedala jedine, ak by choroba prišla v týždeň, keď by bol doma
Babky bez pomoci
Opatrovateľku som nevyužívala a pochybujem , že by chodila nejaká ku chorým deťom, možno napíšu maminky , že chodia .. nemám skúsenosť
Je to na hovno
@nikolka232 vystriedala som za svoj zivot 5 zamestnavatelov, vsetko uplne odlisne pracovne pozicie aj odvetvia, a vsade sa pn / ocr / lekar len oznamoval, ziadne take ze “neakceptuje”. To by tam este v ten den mali kontrolu z inspektoratu prace.
No jednoducho oni to tak majú odjakživa nastavené, že dieťa/nedieťa do roboty prísť treba, zariaďovali sme si vsetko čo najviac mimo práce.. lenže bohužiaľ, ja nemám take možnosti / ani odkladanie chorých detí😅.. preto sa pýtam, ako to majú druhé maminky. (Či sa mám už obzerať po novej práci a rozmýšľať čo ďalej)
Úprimne, neriešila som, či mi budú akceptovať choroby detí alebo nie. Boli choré ostala som doma a bolo mi srdečne jedno, čo robili v práci a ako sa zariadili, v zákone taká možnosť je, takže by cezomňa neprešlo niečo ako “neakceptujeme” (nemám rada arogantných jebkov - akože šéfov, čo si niečo dokazujú). Našťastie som deti nemala príliš často choré v škôlke, takže som na OČR bola 2x za celé roky (druhýkrát kvôli kiahniam). Už som full time HO a je to najlepšie, bývame 100km od rodiny, takže by bolo náročné chodiť do bežného zamestnania.
No jednoducho oni to tak majú odjakživa nastavené, že dieťa/nedieťa do roboty prísť treba, zariaďovali sme si vsetko čo najviac mimo práce.. lenže bohužiaľ, ja nemám take možnosti / ani odkladanie chorých detí😅.. preto sa pýtam, ako to majú druhé maminky. (Či sa mám už obzerať po novej práci a rozmýšľať čo ďalej)
@nikolka232 takže keď budeš po nehode v kóme, prídeš si to zariadiť do roboty? S covidom ste tam tiež chodili cez pandémiu?
Nepises ake mas zamestnanie (kde si pracovala pred materskou)? Ja aj muz mame home office takze v prípade choroby to riesime takto. Chapem ale ze su pozicie kde sa to neda. Prípadne by som sa snazila pracovat na striedačku s muzom - ina zmena...mozno dobra suseda by pomohla vykryt hodinu denne
Mame synceka, bude mat 3 roky, začal chodiť do škôlky, uvidíme čo a ako bude. Zatiaľ sa mu tam paci. Do prace sa nechystám prvy rok určite, v prípade choroby. A ja som toho názoru, že keď ďalšie babatko tak až keď maly vyrastie. Ja som zasadne proti tomu, aby sa mi rodina chodila starať o dieta lebo ho ja nezvladam/ som tehotna tak teraz všetci sa mi poďte starať o dieta atd… To v žiadnom prípade. Čiže ak máš možnosť nájdi si k dieťatku opatrovateľku. A nemaj hlavu v smútku vôbec. Veľa ľudí takto funguje. Veľa ľudí ma postihnuté deti a musia fungovať lebo nič iné im neostáva.
@anonym_dc3b49 To už som dávno nepočula väčšiu hlúposť, aje dobre.
@nikolka232 Ona to nepochopila, ale, že úplne 🙈
Čo je to za prácu, čo treba ráno zariadiť, kde sa bez teba nezaobídu? To, že nemáš zástup nie je tvoj problém, ale problém tvojho zamestnávateľa.
Úprimne, neriešila som, či mi budú akceptovať choroby detí alebo nie. Boli choré ostala som doma a bolo mi srdečne jedno, čo robili v práci a ako sa zariadili, v zákone taká možnosť je, takže by cezomňa neprešlo niečo ako “neakceptujeme” (nemám rada arogantných jebkov - akože šéfov, čo si niečo dokazujú). Našťastie som deti nemala príliš často choré v škôlke, takže som na OČR bola 2x za celé roky (druhýkrát kvôli kiahniam). Už som full time HO a je to najlepšie, bývame 100km od rodiny, takže by bolo náročné chodiť do bežného zamestnania.
@denkabemommy Samozrejme sj tak sa dá prosím..Ale najbližšie vyhadzov tak to beží u nás..
@anonym_dc3b49 ako sa ti opatrovateľka postará o choré dieťa? Tak babke nenecháš a cudzej žene áno?
@nikolka232 v mojom predoslom zamestnani sa tiez ziadna pn ani ocr neakceptovala. Musela som zmenit zamestnanie. Isla som s platom velmi dolu, platovo to nie je nic moc, zijeme dost skromne, nemozem si velmi vyberat, toto nie je Bratislava... Ale zas, na druhej strane, vypiplala som si deti, postarala som sa o ne, ked boli (casto) chori, mala som cas rozvazat ich na kruzky, do jazycky, chodit s nimi cvicit (zdravotne dovody), mam flexibilnu pracovnu dobu. Vsetko zle je asi na nieco dobre... Neviem, aki vzdelani by boli, keby som ostala v povodnom zamestnani, ako by na tom boli zdravotne a hlavne, aky vztah by sme mali v puberte... Ale vsetko toto za dost vysoku cenu, ziadne dovolenky, max 5 dni na SK, auto uz nadsluhuje, nad kazdym eurom musim popremyslat, nie je to jednoduche, no 🤷🏼♀️
@nikolka232 manžel na OCR ostať nemôže? Potom sa len poobzerať po novej praci
@nikolka232 nastastie sme mali pomoc rodicov, akurat moje choroby som musela riesit PNkami. A hoc som nastupila do noveho zamestnania po tej RD, tak u nas boli a su tolerantni v tomto. Bola som samozrejme aj na ocrkach, ked nebola ina moznost,.no dost pomoholi rodicia. Ono teraz sa uz da byt na honoffice, ale uprimne, keby mam teraz male deti, tak aj tak to riesim ocr, pri malych detoch je homoffice zahul. Uz ked su vacsie, tak po 9.roku, uz sa da byt homoffice aj pocas och chorob.
OCR = HO, vycvicili sme sa pocas korony … od marca do sept … od 2-2,5 roka ja HO a maly mi poskakoval za chrbtom … takze tyzden dva v skolskom veku je nic. Nemam sa s kym striedat a babky daleko
@nikolka232 takže keď budeš po nehode v kóme, prídeš si to zariadiť do roboty? S covidom ste tam tiež chodili cez pandémiu?
Pracovala som v súkromnom sektore v zdravotníctve. Jednoducho sme tak fungovali, kolegyne chodili po 3 dňoch “vyležania” hneď do práce, aby neboli dlho doma. Teraz keď nad tým spätne uvažujem. Tak to bolo choré.
@nikolka232 manžel na OCR ostať nemôže? Potom sa len poobzerať po novej praci
@anonym_66441b manžel servisuje nákladné autá, musí byt flexibilný voči svojej práci a klientom. Vždy sa snaží ostať, keď sa mu dá a ja niečo mám. Ale hold, na nečakané situácie budem stále ja tá, ktorá to bude mať na krku. Nebudeme si klamať, že platovo som nezarábala ani polovicu čo on. Preto je tl aj na mojom triku.
Netrieme biedu, ale
Pracovala som v súkromnom sektore v zdravotníctve. Jednoducho sme tak fungovali, kolegyne chodili po 3 dňoch “vyležania” hneď do práce, aby neboli dlho doma. Teraz keď nad tým spätne uvažujem. Tak to bolo choré.
@nikolka232 tak nie si riaditeľka podniku a ani nejak extra nezarabas, takže riešenie bude zmeniť prácu, kde sú pricetni zamestnavatelia, ktorí rozumejú, že matky s malými deťmi občas ostanú doma
Inšpekcia práce a dovi. Neexistuje že neakceptuje , dieťa nie je vec.
@nikolka232
keďže v práci nikdy PN, OČR veľmi neakceptovali
Neakceptovali ani zo dňa na deň chorobu. Musela som ráno prísť, zariadiť chod a potom ísť domov..
Pane bože, kedy už konečne pochopíte ľudia, že nič také ako píšeš neexistuje. Zamestnávateľ sa nerozhoduje, či PN/OČR akceptuje alebo nie. PN/OČR aj návštevu lekára iba oznamuješ a vyriešené. Nič viac. Nemusíš ráno prísť a zariadiť chov. To je tvoje rozhodnutie a hlúposť. Ja tomuto ozaj nechápem. Ak viete mať sex a cítite sa natoľko zodpovedné mať deti, tak by ste predsa mali mať rozum sa aj dospelo správať. A to je napríklad aj to, že nebudete skákať ako zamestnávateľ píska, ak nie je v zákonnom práve a ste v ňom vy. Áno, zamestnávateľ môže byť neseriózny, ale ty rozhoduješ, či sa budeš plaziť alebo si budeš stáť za sebou a za tým, na čo máš zo zákona právo.
@anonym_66441b manžel servisuje nákladné autá, musí byt flexibilný voči svojej práci a klientom. Vždy sa snaží ostať, keď sa mu dá a ja niečo mám. Ale hold, na nečakané situácie budem stále ja tá, ktorá to bude mať na krku. Nebudeme si klamať, že platovo som nezarábala ani polovicu čo on. Preto je tl aj na mojom triku.
Netrieme biedu, ale
@nikolka232 môj prvý muž zarábal 5x toľko čo ja, keď bola dcéra malá a napriek tomu ak bola chorá, tak sme sa striedali rovnako. Toto nie je argument, aby bolo všetko na matke. Toto je rozhodnutie otca alebo vás oboch, že práca je dôležitejšia ako dieťa a ako ty.
@denkabemommy Samozrejme sj tak sa dá prosím..Ale najbližšie vyhadzov tak to beží u nás..
@anonym_df2f11 tak jedine zmeniť prácu, alebo ostane doma muž 🙂
@nikolka232 je tu kopec diskusií na túto tému. Niektoré matky čerpajú bez problémov OČR, iné kvôli nim prišli o prácu (aj ja napríklad). Niektoré platia opatrovateľky, iné majú babky, dedkov, tety, sestry, susedy, ktoré pomôžu. Niektoré majú otcov, s ktorými sa môžu prestriedať, niektoré nie, lebo otec chodí do zahraničia na turnusy, alebo má pozíciu, z ktorej by ho pri prvom prepúšťaní vyhodili ak by bral OČR.
Proste čo rodina to iné podmienky a možnosti.
Nepotrebujeme ocrky,striedame si sichty s muzom takze 1 z nas je vzdy doma s detmi.Ja mam tento tyzden poobedne a muz 4 nocne,takze jeden odide,druhy pride.Alebo je jeden z nas doma,co ma volno,druhy ma rannu a ten dalsi tyzden zase opacne.Takze o deti mame postarane,len tie kruzky riesime.3ja chalani na box do mesta,mala na tanecny takze to menezovanie je horsie ked ja mam poobedne.Muz bude musiet ozeliet 2hod.spanku pred nocnou.Este,ze ich ma len 4.
@nikolka232 nastastie sme mali pomoc rodicov, akurat moje choroby som musela riesit PNkami. A hoc som nastupila do noveho zamestnania po tej RD, tak u nas boli a su tolerantni v tomto. Bola som samozrejme aj na ocrkach, ked nebola ina moznost,.no dost pomoholi rodicia. Ono teraz sa uz da byt na honoffice, ale uprimne, keby mam teraz male deti, tak aj tak to riesim ocr, pri malych detoch je homoffice zahul. Uz ked su vacsie, tak po 9.roku, uz sa da byt homoffice aj pocas och chorob.
@anonym_83e38b od 9.roka? Nezartuj... Pracujem z domu od pol roka mojho dietata a teda pracovala som aj ked boli chory a doma... aj 1 a pol rocne dieta som obriadila ked bolo treba... aj sa zahralo, pospalo... proste s odretymi usami...
Urcite by som necakala do 9 rokov. Myslim ze uz aj 4-5 rocne deti vedeli pochopit ze mamina pracuje, tak si pozerali knizku, syn mal maniu ukladat auticka do radu v celom dome...