Ako zvládnuť 8-hodinovú prácu s dieťaťom?
Keďže dieťa už chodí do škôlky, už pár týždňov si aktívne hľadám prácu. Prednedávnom som mala pohovor na jednu pozíciu a dnes mi volali, že ma berú. Pozícia mi vyhovuje, no pracovná doba je podľa info z mailu 8 hodín + 1 hodina prestávka na obed s tým, že sa začína o 9. Cesta do práce bude takých 40 minút vzhľadom na zápchy, čiže z domu pôjdem o 8 a vracať sa budem asi okolo 7. Dieťa môže vyzdvihnúť manžel, to nie je problém, ale neviem si vôbec predstaviť, ako to budem zvládať. Máte to niekto takto? Alebo hľadať radšej niečo iné?
@veselo_neveselo robíš 8 jasné, ale je rozdiel prísť o 15 a 17 z voľného času jej zostane menej
@veselo_neveselo nie je to jedno, ja ked som chodila z korporatu okolo 19 domov a keď som si potom nasla miesto v maličkej firme kde som bola už o 15 na pol ceste domov tak to bol riadny rozdiel a odrobeny rovnaký počet hodín.
Stihneš toho omnoho viac
Presne toho nedostatku času počas pracovných dní sa bojím. Keď som pred materskou bola o pol 5 doma, už vtedy som miestami mala pocit, že už nič veľmi nestíham. Neviem si úplne predstaviť ten odchod o 8 a príchod o 7, to sa v podstate domov prídem len vyspať.
Normálna pracovná doba, ja mám normálne pocit že tu polovica MK v živote nepracovala v normálnom zamestnaní. 🙈 Prečo nejdes podnikať keď ti to nevyhovuje, budeš sama sebe pánom a robiť budeš kedy chceš. Predstav si, že niekde je pracovná doba 12-14 hodín a v zdravotníctve a dalších povolaniach aj 24 hod. Ak ti nevadí že nič nezarobíš tak si hľadaj prácu na skrátený úväzok kde odrobis 3-4 hodiny denne a vybavené. Ale ak si predstavuješ seriózny zárobok tak nemáš moc na vyber
@gabika0825 akoze je normalne ze mama od malych deti chodi domov o 7 z prace? To teda neviem kde pretoze pokial aj muz pracuje do 6-7 tak kto potom bere tie deti zo skoly/skolky popripade sa uci s nimi? Ved to by ani jedno dieta nechodilo na kruzky keby kazdy konci o 7 a domov sa chodi len vyspat.
@gabika0825 všade kde sa robia 12tky máš krátky dlhý týždeň, takže máš veľmi veľa dni voľno, kedy si dobehnes zameškané,narozdiel od toho , keď príde človek 5 dní v týždni večer nestihne absolútne nič, navariť, upratať, učiť sa s deťmi...
Ona pracuje v administratíve, tam je x firiem kde sa začína o 6 alebo o 7 a sú kratšie obedy, tak príde domov aj o pol4.
A posielať ju podnikať môže len niekto kto nepodnika. Mame rodinne podnikanie a zaberá nám to s mužom 24/7 zo života.
Kašli na to.. ja chodím z domu pred 7 a prichádzam pred 17:00 a mám pocit, že cez týždeň len chodím domov spat 🙂 víkend ti preletí a si v kolotoči 🫡
Ja ak ked pridem domov o 17 uz nic poriadne neurobim 🤷 obdivujrm, ze este sa vam chce behat niekde po vonku po veceroch a pod.
Tak ja vnímam ako väčší problém to dochádzanie ako samotnú pracovnú dobu od 9-17, tá je za mňa úplne ok. Veď keď začínaš neskôr t.j. o 9 tak potom môžeš aj neskor vstávať a mať tým pádom dlhší večer. Keď niekto začína o 6, tak skôr vstáva a skôr ide aj spať, takže ten voľný čas má zas rozložený inak, ale v konečnom dôsledku je to rovnaký počet hodín.
Ja síce každý deň nerobím 9-17, ale ak mám taký deň, tak nie je pre mňa problém ísť ešte večer niekam. Naša malá v škôlke aj spáva a doma nám potom zaspí okolo 22, takže toho času po skolke je pre nás dosť aj v tie dni keď končím neskor. My sme v lete kľudne ešte o 8 vsetci vonku.
Isto si to dobre pochopila? My sme mali v našom korporáte príchod medzi 7 a 9, hodina na obed, odchod medzi 16 a 18. Čiže, kto prišiel na 7, o 16 končil. Kto na 9, končil o 18. Keď som sa zaučila a mng videla, že je na mňa spoľah, poprosila som ju, či nemôžem odchádzať už o 15:30 (ráno som tam bola totiž vždy skôr, niekedy už o 6 - tiež kvôli dochádzaniu). A povolila mi to tak bez problémov, iba keď bola nejaká výnimočná situácia, meeting atď, tak som ostala podľa pravidiel. Veľa ľudí z môjho okolia pracovalo v korporátoch (rôznych) a nikto nemal pevne stanovené, kedy prísť, ale nejaké časové rozmedzie.
Urcite nie, rozbitý celý deň. Ta pauza na obed je zbytočná hodinová, pokial mas jedáleň v budove, 30 minút je v pohode... a je to myslím aj takto zamerne dane. Ani minútku nazmar 👌🙈 a za mna "slavny" korporat nikdy.
Pracovná doba by bola este ok, ak by si do 20 min bola doma. Ale keď toľko cestujes, to už nie je žiaden život. V Bratislave je aspoň šanca, že si nájdeš prácu na skrátený úväzok, inak to nevidím.
Pozri aj ja mam v zmluve ze oficialna prac doba je 8:30 - 17, ale nikto tak nerobi. Vacsina robi z domu a aj ked pridu do kancelarie 15:30 zdrhnu a dorabaju z domu. Pokial viem a som pocula, je to tak teraz vo vacsine korporatov v BA v kancelarskych poziciach. Takze to co ti napisali do mailu, nemusi byt uplbne tak, mozno si sa mala pytat blizsie na pracovnu dobu
Tak mňa zaujala hlavne tá pozícia, nenašla som momentálne ponuky od iných firiem s podobnou náplňou práce. Pravdepodobne by som našla aj inú prácu, možno s lepšou pracovnou dobou, no asi by to nebolo niečo, v čom by som chcela dlhodobo ostať. Zistím si teda ako je to s tou pracovnou dobou, či tam je nejaká flexibilita v závislosti od konkrétneho tímu. Pár komentujúcich tu spomínalo, že niekde sa pracuje normálne aj do tej 18, takže to radšej beriem ako reálnu možnosť.
Ja uz by som nesla pracovat niekam, kde nemam aspon ciastocne volny pracovny cas. Akoze pevne dane zacinat o9 by mi extremne nevyhovovalo.
My sme to mali nastavene tak, ze rano dieta vozil do skolky manzel a ja som hlavne v lete niekedy uz 6:30 bola v praci a vypadla som co najskor, nech z toho dna este nieco mam s dietatom alebo som robila z domu. Akoze samozrejme nie vzdy to takto bolo, ale meetingy som sa snazila nabuchat doobeda alebo tesne po. Nikoho viac menej nezaujimalo kolko v robote som, kym som mala robotu spravenu.
My sme tiež mali kedysi v korporáte takto nastavenú pracovnu dobu v pracovnej zmluve, aj tu hodinovú prestávku na obed. Reálne to tak nefungovalo, každé oddelenie/projekt si to nastavilo podľa seba. Podľa mna nastúp a vyskusaj, pripadne prever vopred na HR. Ak by to bolo naozaj striktne pravidlo, pocas skúšobnej doby mozes kedykoľvek odísť…
Ahoj, ja by som to na začiatok úplne neodpísala, dala tomu šancu aspoň počas skúšobnej doby... Stretla som sa s prístupom, že písali o HO, ale reálne bol možnú len výnimočne, ale i opačne, že oficiálne HO 30%, ale reálne to záviselo na dohode s Team leadeom a najmä pri malých deťoch bývajú radi, keď človek robí aspoň z domu ako by mal byť vkuse na ocr, pn...a potom, keď vidí, že to ide i tak, tak sa dá dohodnúť i na častejším HO a do Office sa chodí najmä na porady, ale je to dosť o ľuďoch...
Nemyslím, že hodinová obedovať prestávka je povinná, skôr toto by som vnímala ako Max.... Začiatok o oh teoreticky môže byť, ale zväčša čo viem, tak býva flexibilný a je potrebné začať najneskôr o 9h a dá sa už aj i 6... Samozrejme, začiatky - školenia a zaucanie sú náročnejšie a je lepšie byť viac vo firme a v časoch, kedy tam i niekto iný je, ale mnohé firmy majú pobočky o pár ľuďoch niekde inde ale na trvalých HO a fungujú v poho, len to nie je štandard pre všetkých ...
Ďalšia možnosť je zvážiť kratší úväzok, napr po 3 alebo 6 mesiacoch, že to takto nedávas a potrebovala by si väčší HO alebo prejsť na napr 6-7 hodinovy úväzok...
Ja som si tiež hľadala prácu, keď deti nastúpili do škôlky. Našla som prácu kúsok od domu, aj na pešo. Nevýhoda bola “flexibilná” pracovná doba, ale od 9:00 do 17:00 by som musela byť v office (ozaj flexibilné 😂). Ale veľká výhoda, v piatok som mohla skončiť už o tretej. 😂 Slušne som poďakovala a odmietla. Toto mi vôbec nevyhovovalo, svoj čas som chcela venovať aj deťom. Našla som si prácu, kde mám naozaj flexibilný pracovný čas, umožnený HO a bez problémov vieme odprevadiť deti do školy/škôlky a v rozumnom čase ich aj vyzdvihnúť.
Ak potrebujete peniaze, pokojne tú prácu zober a hľadaj niečo ďalšie…
Ak sa jedna o korporat, tak by som sa nebala. Zaciatok budes musiet pretrpiet, kym sa zaucis, ale to zvladnete. Mas 2 dni HO a predpokladam, ze ako v kazdom korporate budete mat pohyblivu pracovnu dobu, tzn. ze mozes prist skor. Idealne jeden den potiahnut dlhsie - nadpracovat si a nasledne 2 officove dni odist skor. Skus si zalozit diskusiu s nazvom korporatu, mozno ti tu dievcata povedia, ktore tam pracuju, ako to funguje. A vzdy mozes casom prejst aj na znizeny uvazok, v korporatoch nie je s tym problem, mas aj oporu v zakone.
A to si na pohovore vobec neriesila pracovnu dobu? 🤨
Podla mna priserna pracovna doba. Ja osobne by som hladala dalej.. ved ta dieta ani neuvidi..
Inak, mne by vadila obedna prestavka, ktora trva 1hod. Chapem, ze niekomu to moze vyhovovat, zajde si na obed do mesta a tak, ja v tom vidim Len, to, ze mi predlzi o pol hod.prac.dobu.. 🤪
Zavolať a dohodnúť: 7.30-16.00
0,5 hodina obed (vezmeš z domu a ohrejes)
Čo je to za úžasnú prácu keď jej chceš obetovať celé dni zo svojho života?
@gabika0825 ja robím v zdravotníctve a robím aj 12 a 24 hodinové služby, ale o to viac času som doma.
@gabika0825 ...pretože podnikať znamená mať nohy na stole a o tretej prísť vyzenovaný domov s plnými vreckami peňazí, že? 😎 Vidieť, že si nikdy nepodnikala. Ja som sa pre podnikanie rozhodla práve preto, že som veľmi rýchlo pochopila, že nedokážem pracovať "pre niekoho", znášať príkazy typu kde, kedy a dokedy mám byť a podobne... Ale poviem ti úprimne, že prvých 5 rokov som bola v takom záhule, že som ani nevedela ako sa volám. Než sa firma stabilizovala, tak to bol očistec.
Tak ono ked ráno budeš začínať aj 8mej (+/-pol hodina) vždy budeš končiť najskôr o 16:30. V tvojom prípade teda ešte neskôr. Jednoducho počet hodín nepusti... S pauzu by som sa snažila dohodnúť skrátiť na 30min.
Ja fungujem od 8:30 cca a končím o 17. Cesta 35-40min (zvažujem sťahovanie do mesta kde pracujem...). A teda mám pocit že okrem práce nežijem. Na jednu stranu potrebujem pracovať po-pia a rano mi vyhovuje že hodím syna do školy a idem do prace... Jo večer keď prídem 17:40 (to nestojím v obchode, ani nikde...) tak je to dosť. Aj ked je syn už starší, aj tak mám pocit že som s nim málo a viem si prestaviť byť skôr doma... Som na neho sama. Musí byť samostatný po príchode zo školy, lebo inak sa proste nedá 🤷♀️

Úplne nahovno tá dnešná doba. Ja pracujem 8:00-12:00 a potom poobede ešte 17:30-20:00 cca a to mi úplne stačí. Je super byť živnostníkom a robiť si tak ako chcem ja. Odporúčam aj tebe, neboj sa toho ;)