Ako zvládnuť dovolenku pri nástupe do novej práce?
Dobrý deň, chcem sa vás opýtať ako by ste riešili dovolenku. Mám nastúpiť ako asistent od septembra, ale od januára máme vyplatenú dovolenku do turecka na druhý septembrový týždeň. Čo by ste v mojom príprade urobili? Išli PN alebo povedali v novej práci pravdu? Je to moja prvá práca nemám žiadne skúsenosti.
@dinuska123 počas PN na dovolenku.... Iná odvaha. Normalne povedz zamestnávateľovi, či nemôžete nástup presunúť lebo máš zaplatenú dovolenku, alebo ci si môžeš čerpať dovolenku po nástupe, a nadrobit si pred dovolenkou a po dovolenke.
Ja som sla na dovolenku aj v skusobnej dobe. Normalne som sa opytala, ci mozem
Pocas PN odist do zahranicia na dovolenku? To nie je ani odvaha, to je drzost. V prvom rade komunikuj so zamestnavatelom a to co najskor. Lebo zamestnavatel Ti to nemusi umoznit, je to na nom. Lebo narok na cerpanie dovolenky pri nastupe do prvej prace proste nemas.Mala si ich na to upozornit uz pri pohovore.
Hlasila som to uz pri pohovore ze ano nastupit mozem od daneho datumu ale vtedy a vtedy mam planovany zakrok, to bolo u jedneho zamestnavatela a u ineho som mala zaplatenu dovolenku, v oboch pripadoch to akceptovali nebol ziaden problem. Nerozumiem preco chces zacat pracovny vztah klamstvom, nekorektnostou a este k tomu fingovanou PN pocas ktorej ti naviac moze prist kontrola ci uz od zamestnavatela alebo od socialky. Skorej by som riskla povedat to narovinu a zamestnavatel by ma neprijal ako si narobit nasledne hanbu, problemy na uradoch a vyhadzov v skusobnej.
@dinuska123 aj ja som.mala taku situáciu minuly rok nastúpila som po RD do docasacnej prace nova a po.polroku prisla moznost sa vrátiť spat.do pôvodnej prace pred RD a dovolenku sme.mali vyplatenu od januára na august (v novej práci som nastúpovala v juni).normálne som.manazerke.som pri podpise zmluvy povedala ze mam vyplatenu dovolenku .....normálne som.zobrala.si 10dni dovolenky aj ked som bola. Skúšobnej.....ak by som.nahodou odisla.skor z prace.tak by som.musela vratit preplatenie dovolenky ;)
@dinuska123 keď sa ma na pohovore opýtali kedy by bol možný nástup tak vtedy som to spomenula. Problém s tým nebol pri prijatí 🙂
Ja som tak nastupovala do práce od 2.9. a od 19.9. som išla na 2 týždne do Turecka. Tiež som mala kúpený zajazd v januári. Hneď pri tom, ako mi povedali, že ma beru, som im to oznámila a nebol žiaden problém. Akože vypísať sa na PN a ísť na dovolenku, to teda určite nie. Prídeš opaleny jak čokoláda, pred niekym sa prekecnes a rovno sa môžeš s pracou rozlúčiť.
Tak radšej im hneď povedať že máš zaplatenú dovolenku ako sa hneď bachnúť na maródku. Ešte len nastúpiš a už chceš klamať? To by bola dobrá vizitka...
ako pisu, normalne sa dohodnut so zamestanvatelom. Vela ludi ma paniku, ze pocas skusobnej doby "nemozu ist" na dovolenku. Mozu. Ak by PP sa ukoncil v skusobnej dobe, dovolenka vyplatena bez naroku bude stiahnuta zo mzdy. Mozno by bolo vhodne posunut nastup do prace, ale otazne je teda ci im ten tyzden nebudes chybat, je praca a praca... v kazdej je to inak. PN nie je cesta = mas sediet totiz pocas nej doma. Ak odmyslim kontroly, nieco sa ti moze stat na dovolenke a budes odhaleny raz dva.
Ty budeš skvelý zamestnanec. Normálne povedz pravdu a nevymýšľaj blbosti. Počas PN (ktorú ti najprv musí niekto vypísať) máš byť aj tak doma.
@dinuska123 Na pohovore si sa nepytala na to? Ja som tak mala, ze uz zaplatena dovolenka na jul a od aprila som nastupovala. Prijimali ma s touto info. V pohode. A viem, ze viaceri mali takuto situaciu, ked k nam nastupovali, nikomu sa nerobili problemy. Zamestnavatel to vie akceptovat, ak o tom vie vopred.
Však zavolaj do kancelárie či to viete prehodit. Myslím že by ti vedeli vyhoviet. Za mna to je velmi zly signal pre zamestnavatela. A hlavne ked si to neoznamila pri pohovore. Však teba už musia mat v systemoch nahodenu, vyplata ti už bude bežat a podobne...
Presne ako ti tu píšu, normálne sa dohodni. Kebyže si v mojom tíme a prídem na to, že si takto klamala s tou PN, tak v momente sa rozlúčime.
Ináč môže sa stať, že v tom septembri by si z tej PNky prišla aj pekne opálená 😂🤦🏼♀️

Povedala by som pravdu, vsak to nie je zo dna na den, ze ste sa rozhodli odrazu ist na dovolenku. Budes to tajit a vymyslat, nakoniec aby z toho nebol problem.