icon

Ako zvládnuť hľadanie práce s prázdnym životopisom?

9. jan 2024

Ahojte žienky mám problém ktorý je celkom veľký a začínam byt zufala ale možno mi dodáte nádej že nie som jediná.
Ide o to že si chcem nájsť prácu ale problémom je zrejme životopis. Mám ho celkom prázdny mám tam len školy a žiadne pracovne skúsenosti. Chodila som na výšku a počas nej som nechodila na brigády ( nič oficiálne čo by som tam mohla uviesť) a po jej skončení mi nastali zdravotne problémy počas toho ako som bola vedená na úrade som bola na PN v tom čase som si prácu nehľadala
Takze teraz keď si ju hľadám môj životopis je kratučký je tam len škola a urad, je niekto kto to mal podobne?
Som zufala keď si každý deň pozerám pracovne inzeráty a je to iba samé IT čo nerozumiem už samotnému názvu potom interaty čo vyzerajú sľubne a zrazu požiadavka na maďarsky jazyk expert a podobne.
Popravde ani ničím nevynikam jazyk sme na výške už nemali čiže moja úroveň zostala niekde zo strednej ( ani som veľmi necestovala zeby som si ho vycibrila) a neviem pracovať ani s excelom nemám zameranie ekonomické takze s ním sme tiež nepracovali
Dnes keby sa vrátim v čase tak aj študujem niečo iné ale každý z nás v živote pochybí pykať za to nebudem snáď navždy

Strana
z2
autor
9. jan 2024

@libertz a teda podarilo sa ti zamestnať alebo stále hľadáš ?

autor
9. jan 2024

@sima338 napr co sa týka rôznych pozícii ktoré sú napísané v angličtine, samozrejme si ich viem preložiť ale skôr som myslela že neviem čo obnasaju o čo tam ide, vždy to vyznie v inzeráte komplikovane a ja keď doposiaľ som nemala nejakú skúsenosť tak neviem čo si pod tým predstaviť

titla
9. jan 2024

Ja by som na tvojom mieste nezatracovala tie brigady. Aj to je skusenost, aj ked si len upratovala. Ale vypoveda to o tom, ze urcitu pracovnu skusenost mas.
A aj ked nechces pracovat v odbore, kedze momentalne nemas moznost vyberat si, na tvojom mieste by som zvazila, ci to neskusit aspon pre zaciatok. Doteraz si neprezradila, aky VS odbor mas vystudovany, ale na tvojom mieste skusam aj to. Prax nemas ziadnu ale mas vzdelanie a to je momentalne tvoja jedina deviza, tak ju vyuzi. Zacni, naber skusenosti a mozes sa poobzerat inde.

justxme
9. jan 2024

Úprimne, iba čisto zákaznícka linka z domu pri ktorej nemusíš ovládať nejaké odbornejšie veci či postupy, a zároveň nič nepredávaš, takých ponúk práce je naozaj máličko, lebo sa tam ľudia držia alebo sa to proste tým firmám neoplatí. Ešte o to viac, keď máš komunikatívne ako jazyk len slovenčinu. Asi by som na tvojom mieste ubrala z požiadaviek aspoň na nejaký čas, hlavne ak potrebuješ peniaze, a zobrala aj nejakú menej lákavú prácu. A popri tom hľadala niečo lepšie, aspoň niečo budeš mať v životopise, plus skúsenosti ako práca v tíme, s ľuďmi, atď...

autor
9. jan 2024

@justxme to som myslela tak že taká práca by bola pre mna top ktorú by som chcela robiť aj dlho a bola by som za ňu vďačná. Je mi jasne že pri každej tejto práci je potrebné prejsť zacvikom, školením. Sú aj prace tohto typu kde existujúci zamestnanec môže odporučiť nového kolegu ale na niečo take som nenatrafila už dlho. A zase tým že ja som ešte nepracovala si ma vedia oni naučiť tomu svojmu ihneď od začiatku čo pre niekoho môže byt aj výhoda, že nebudem mat nejaké ,,móresy,, z inej prace ale rovno sa naučím na to ich. Už iba to spomínane About You, z požiadaviek som spĺňala snáď všetky a nebolo ani uvedené, žeby vyžadovali prax a pod. Napriek tomu ich zrejme odradilo že som tam nemala žiadnu prácu.
Potom to vyzerá v realite možno tak, že mne šancu nedajú, nájdu iných ktorí možno pracovných skúsenosti tam majú habadej a možno ani tu prácu nejak robiť nechcú iba bola zrovna v ponuke a ten inzerát tam svieti každý mesiac lebo stále naďalej hľadajú.No čo už.

salamistka
9. jan 2024

To vôbec nerieš, že nemáš prax, veď každý z nás musel raz niekde začínať, napr. u nás v práci sa zas preferujú absolventi, nepožaduje sa ani cudzí jazyk dokonca ani excel sa nepoužíva, máme vlastný systém, ktorý zaučíme každého nového zamestnanca, dovolím si tvrdiť, že je to práca na úrovni...každý ti bude tvrdiť, že bez angličtiny sa nepohneš, ale reálne naozaj kvalitne komunikovať vie málokto, mnohokrát stačia základy a snaha sa učiť nové veci a potom ťa už zaškolí zamestnávateľ...na excel si sprav online kurz, nič tým nestratíš...a určite by som nešla do práce ako predavačka alebo podobné, hrozí že potom už ostaneš pri tomto type profesie a v tvojom životopise s ukončenou VŠ by to naozaj nevyzeralo dobre.

justxme
9. jan 2024

Tak ono taká práca čo spomínaš, to nie je niečo, čo by ľudia nezvládali robiť a museli mať pre to neviem aké nadšenie. Odkiaľ si? Ak z väčšieho mesta, možno by som sa pozerala na ponuky typu správca eshopu, viem že som kedysi videla pár ponúk. Že síce si mala na starosti komunikáciu, ale raz za čas bolo treba ísť aj do skladu, zas nerobme si ilúzie že čisto slovenské eshopy majú toľko objednávok a zákazníkov, že musia mať zamestnancov čisto na komunikáciu. Pripadne ešte popracuj na angličtine a ak bývaš blízko BA/KE, tak AT&T stále hľadajú ľudí, je tam možnosť home office keď sa zaučíš. Treba síce ovládať nejaké technickejsie veci, ale mali by tam mať na všetko procesy.

autor
9. jan 2024

@salamistka a o akú prácu sa jedná ak ti nevadí povedať? … jasne ako som písala sú prace kde aj sama viem posúdiť že tu určite jazyk sa vyžaduje vo vysokej miere a ani by som sa tam nehlasila. A potom také, kde možno len malinko a samozrejme že do požiadaviek si ten jazyk dajú. Napr v okoli poznám veľa ľudí ktorí majú ( aspoň zvonka) dobrú prácu a neprídu mi ani v jazyku nejakí oveľa zručnejší odo mňa. Asi si treba hlavne veriť a aj na tom pracovať.
Ak nič nenájdem jasne že by som šla aj niekam do obchodu, už si nenavyberam a to sa zároveň musím pripraviť na tie reči typu ma vysokú a robí predavačku 😊 inak ale aj v takýchto prácach nie vždy chcú človeka s vysokou pretože sa vraj boja, že si bude narokovat na viac či už plat alebo kariérny rast … tak som počula netvrdím že je to tak, to ja pravdaže neviem

autor
9. jan 2024

@justxme práveže z malého mesta, tu nič take nie je. Spoločnosti o akých som písala majú isto kopec zamestnancov a aj na home-office ale myslím že ich z malého mesta nevyhrabali. Menšie firmy a eshopy pravdaže takúto prácu ponúkať asi nebudú s tým ani nepočítam ale ponuky prace som sledovala stále

justxme
9. jan 2024

Predpokladam, že teda žiješ u rodičov, možno by nebolo zle fakt teraz zobrať niečo len ako na štart, dať si cieľ že napr pol roka so budeš odkladať z výplaty, prípadne hľadať popri tom prácu vo svojom meste. No a potom možno aj odísť za prácou do väčšieho mesta, na začiatok by ti stačila prenajata izba. Predsa len je v BA oveľa viac pracovných ponúk, aj takých čo by si spĺňala, akurát ten home office je len čiastočný. Hlavne treba niekde začať, lebo čakať na dobrú ponuku v menšom meste môže trvať dlho, a len ti bude utekať čas.

salamistka
9. jan 2024

administratíva...ale napr. u nás home office nie je možný, musíme byť v rámci prac. doby ľudom neustále osobne k dispozícii...takže všade sú plusy aj mínusy

mamina7070
9. jan 2024

necitala som diskusiu ale kolko mas rokov ? nemozes este skusit absolventsku prax ? alebo v nejakej neziskovke aj zadarmo a postupne sa zapracovat nabrat sebavedomie?
excel su super tutorialy zakladny balik ms office by si mala ovladat
z akeho okresu si ?

skus mozno aj znamych rodinu oslovit ci sa nieco neuvolni kde pracuju

drzim peste 😉

libertz
9. jan 2024

Stále hladam. Preto pisem ze som natom podobne.

autor
9. jan 2024

@justxme mám úžasného partnera ktorý na mna nijak netlačí bývame spolu a už sa neviem dočkať ako mu všetko vynahradím na nič sa netesim viac ako na to keď už budem zarábať 🙏

justxme
9. jan 2024

Tak to je fajn, aspoň máš ako tak čas na hľadanie niečoho. Ešte by som sa možno pozrela aj po brigádach a po portáloch s tzv mikroprácou, kedysi som pár veci spravila cez jaspravim. Ak rada píšeš, možno nejaké ponuky na copywriting tam nájdeš, alebo virtuálna asistentka. Asi z toho nebude full time práca, ale na vyplnenie času a nabranie nejakých skúsenosti by to bolo ok. Mám za sebou pár pohovorov a teraz robím support z domu, ale v cudzom jazyku, no a neviem si veľmi predstaviť čo by som hovorila na pohovoroch keby som nemala počas vysokej školy brigády, ktoré potom stáli za zmienku. Tam už okolo toho si vieš aspoň niečo vymyslieť a nejako to spojiť s pozíciou, o ktorú máš záujem. Taktiež môžeš spomínať pri pohovoroch vysokú, ako si k štúdiu pristupovala počas nej + práca v kolektíve atď, ale to je predsa len iné ako pracovná skúsenosť.

madeincssr
9. jan 2024

Zdas sa byt inteligentna dievka s dobrym pisomnym prejavom, len sa trosku podcenujes (resp. ostatnych "majstrov sveta" precenujes) a si placha pri osobnom kontakte s ludmi. To sme viaceri... A s tym cudzim jazykom je bezne, ze clovek aj co-to vie, ale obava / hanbi sa hovorit/telefonovat, lebo mu to "nenaskakuje" tak rychlo (a je plachy). Najvacsim problemom byva slovna zasoba. Preto pozerat filmy v tom jazyku.
Nemas v okoli nejake lokalne mensie firmy? Dnes zhana ludi vela firiem a mali ani nemusia byt na portaloch. Druha moznost su vsakovake statne, rozpoctove a prispevkove organizacie, urady, kniznice, vyskumaky, labaky... Podla mna slusny ochotny pracovity lojalny zamestnanec, ktory chce pracovat, sa nauci takmer cokolvek. Neboj, urcite najdes. Niektore firmy vedene inteligentnymi zenami maju solidny pristup k zamestnancom a vazia si pracovitych a lojalnych.

zoja1234
9. jan 2024

@autorka asi som prehliadla co si napísala ze si študovala, len ze nejaké humanitné vedy, to je veľmi široký pojem a nechapem prečo nechceš konkretizovať... Ak si študovala nejaké prachzbytocne rodové štúdie ci antropológiu alebo filozofiu, tak to je ozaj uplatnitelne k ničomu... Co si to študovala presne?
Btw keď si bola na upsvare, mala si isto možnosť urobiť si rôzne kurzy a zadarmo, nieje to ktovie co ale aspoň na začiatok aby si sa dostala do pracovného tempa, by ti to pomohlo. Ja som na RD a mozog mi už 5x vytiekol ušami, robím si aspoň duolingo..

buberova
9. jan 2024

Určite by som začala absolventskou praxou..

Strana
z2