icon

Ako zvládnuť návrat do práce pri ročnom dieťati?

7. jan 2025

Ahojte, malý bude mať ochvilku 12 mesiacov, ja za pár dni nastupujem na plný úväzok do prace. Budem pracovať 12tky denné a nočné, čiže tak 3-4 zmeny za týždeň. S malým bude v mojej neprítomnosti manžel, keďže je živnostník tak má flexibilnú prácu. A keď náhodou by musel pracovať tak ešte moja babka, ktorá s tým nemá najmenší problem. Pracovať idem, lebo sa nám zmenila situácia a každé euro potrebujeme, ja mám veľmi dobre platenú prácu. Ale doliehajú na mňa výčitky, neviem ako to zvladnem. Cítim sa ako zlá matka, že opúšťam svoje dieťa.. ešte som od neho nebola na tak dlhu dobu.. ako ste to zvládli vy, ktoré ste nastúpili takto skoro do prace? :( proste asi som sa len prišla vyrozpravat..

autor
8. jan 2025

@petamich ďakujem, a aj všetkým hore len nebudem už každej odpisovať. Našťastie mám možnosť aby dieťa ostalo s rodinou, keby nemám a musí ísť do jasiel či k opatrovateľke tak to takto neurobim. S manželom sa už aj dosť hádame kvôli financiám, jednoducho je to na neho veľa a aj tak sa nemáme dobre. Neviem ako by sme to zvládli 2 roky ešte. Tak snáď bude všetko v poriadku, veď uvidim a keby nie tak sa viem vrátiť

autor
8. jan 2025

@michelle567 manžel žiaľ nemá školu, robí taxikára.. ako mal by asi aj možnosť pracovať vo Viedni v normálnom zamestnaní ale to by s nami tiež vôbec nebol, dokonca ešte menej. Takto je stále k dispozícii keď niečo treba, keď trebalo ísť s malym na pohotovosť alebo voľačo tak vždy vedel ihned prísť.. inak platovo to má super, lenže niečo stojí aj tankovanie, servis auta, potom naše všetky účty takže veľa nezostane ak aj niečo..

pralinka86
8. jan 2025

Drzim palce, pojde to veľmi velmi rychlo.. ked musis, tak musis, nikto za vas nebude platit účty, ani nikto nie je vo vasej kozi. A určite viete, co robite, aby to bolo naj pre všetky strany.
Keby to neslo, predsa vzdy vies ostat doma s dieťaťom alebo inak hladat riesenia. Je super, ze máte pomoc od rodiny, plus otec zaskoci, takze dietatu sa v podstate nic nezmeni.
Ty si hadam rýchlo zvykneš, klobuk dole na tie nocne, to by nedal hocikto

lenkakravcova
8. jan 2025

Keď si písala, že v práci ti povedali že celý, lebo majú málo ľudí, tak to znamená, že aj na polovičný by ťa vzali, ak by si dala len túto možnosť.
Vieš, lepšie mať zamestnanca na pol smeny, než nikoho. Ak nemajú dosť ľudí..
Čiže máš dobrú vyjednávaciu polohu - ak ti plný úväzok nebude vyhovovať, tak povedz že končiš alebo môžeš ísť na polovičný. Uvidíš, že potom zrazu bude polovičný úväzok vpohode aj pre nich 😀

libusak
8. jan 2025

Zmakli sme to uplne v pohode. Prve dni boli tazsie ale potom to uz slo na vybornu

autor
8. jan 2025

@lenkakravcova áno toto vyskúšam potom ak by mi plný nevyhovoval. Snáď to bude všetko dobré 😊

autor
8. jan 2025

@libusak no počítam s tým, že možno aj prvý mesiac, aby sa manžel poriadne naučil s ním byť, ja aby som sa zase do toho pracovného režimu dostala naspäť a tak 🙂

llull
8. jan 2025

A nechce si radšej tvoj muž nájsť inú prácu? Keď s vami ani nie je a je stále v práci a aj tak nezarobi tak sa to vôbec oplatí?

tiezjedna
8. jan 2025

tak ja som klasickú materskú/rodičovskú nemala ani pri jednom dieťati, pretože som mala pomerne veľkú firmu, takže prvé maiy odchádzali ešte z pôrodnice, do kancelárie som na pár hodín chodila už po 14 dňoch... Neexistovalo, aby som sa vypla na pol roka, rok či nebodaj tri😉 Nikdy som žiadne výčitky nemala, moja práca nás veľmi slušne živila, mňa neskutočne bavila a vždy sme to s manželom nejako skutáleli, aby boli deti v pohode a my tiež. Proste je treba uvažovať racionálne a nie sa dusiť pocitom viny, ktorý je nezmyselný. Pozri sa na to z lepšej stránky - vďaka tejto zmene sa budete mať lepšie a aj dieťaťu budete môcť viac dopriať, prípadne si dopriať spoločné výlety atď, na ktoré by inak nebolo... Neboj, bude dobre a výčitky zahoď🌷

tamitamitami
8. jan 2025

Ideálne riešenie by bolo aby muž zmenil prácu. Ty skús riešiť polovičný úväzok, takto budeš stále zničená. Nočné služby a starostlivosť o ročné dieťa moc nejdú dokopy.
Poprípade dieťa jasle a ty choď na ambulanciu, budete mať každý deň rovnaký režim.

tenerifka
8. jan 2025

Tvoja situacia je uplne normalna vo vacsine civilizovaneho sveta. To, ze tu niektore pisu, ze na Sk je "vymozenost" byt s detmi doma do 3 rokov.... Hm.... Vymozenost? Ved je to prakticky zadarmo, t. J. si doma, ale ak manzel nezaraba nadpriemerne, tak rodina zije z ruky do huby. Aj v zahranici moze jeden z rodicov poziadat v praci o "excedencia" na rok ci dva, t. J. zostane doma,zamestnavatel zañho plati odvody a drzi mu miesto, ale plat samozrejme nedostava. Kto si to moze dovolit, voli tuto cestu, ale vacsina ludi v zahranici nechce zivorit, tak max. po roku dietata su znova zamestnani obaja rodicia. Slovenske zeny su velmi prisposobive, nenarocne a dokazu vyzit z mala, preto system zvany "rodicovska" na Sk funguje, takisto priemerny slovensky muz nechce pohnut ritou viac ako je treba a vyhovuje mu to, chodi do prace a vsetko je doma tip top,navarene, o deti postarane, a on je geroj, lebo zaraba a "umozñuje zene byt doma, ved co je pre dieta lepsie ako matka?" 🙃.
Bud rada, ze mas tu moznost zlepsit vasu financnu situaciu, mas perfektneho (v civilizovanom svete uplne normalneho) muza, syn bude s otcom, nie s cudzimi. My sme takto fungovali vzdy po roku deti, pracovali sme obaja na plny uvazok a striedali sme sa s muzom doma a v praci, deti do jasli nechodili.
Co ale musis zariadit, po nocnych sa budes musiet poriadne vyspat, lebo to dlho nedas, nocne su zahul aj pre ludi, co nemaju male deti

martul
8. jan 2025

Ja by som od tak malého dieťaťa neodišla. Keď ste plánovali mať rodinu koľko zarábal? Ako ste boli na to pripravení? Mne je to celé divné ako opisuješ jeho prácu, najprv veľa pracuje, potom nemá prácu, hádate sa kvôli peniazom, nemá vzdelanie. Na jeho mieste by som si hľadala inú prácu. Teraz je malý ok, ale rastie, bude stále živší, príde regresia a ty pôjdeš do práce a nech je s ním babička, nech sa tá s ním morduje 12 hodín kým prídeš z práce?

autor
8. jan 2025

@martul dieta sme chceli mať trochu neskôr, aj keď sme sa chránili, ochrana zlyhala čiže tehotenstvo bolo neplánované ale neľutujeme nič. Nemal prácu len cez sviatky, keďže píšem, že robí taxi. Inak normálne dni prácu má. Iná práca neprichádza do úvahy, jedine kde by zarobil viac by bolo Rakúsko, lenže to by s nami nebol už vôbec. Práca ktorú tam môže mať by bola od 11-21 6 dni v týždni a iba nedeľa voľná, tam pracoval aj predtým. V tomto má výhodu, že je flexibilný, môže kedykoľvek prísť domov a je s nami aspoň poobede keď sa príde naobedovať a dať kávu. Môj plat nám veľmi pomôže, keďže pred RD som zarábala v čistom 2000€ a teraz budem mať zas o kúsok vyšší plat a + rodičák ktorý ešte budem dostavať 2 roky. Ako hovorím, tam budem mať max 4 služby za týždeň z toho 2 nočné, takto to je väčšinou. Čiže iba 2x cez deň nebudem doma čo manžel zvládne, on sa o neho vie bezchybne postarať, keďže samozrejme už sme sa pripravovali a viackrat som odišla na celý deň preč aby sa naučil. Takže o jeho schopnostiach nemám pochybnosti.

autor
8. jan 2025

@tamitamitami nočné problem nie sú, 95% času som nočné vždy prespala a po nočnej som už spať nepotrebovala. Max možno na 3 hodky si pospím a ten čas ešte manžel s ním bude vo vedľajšej miestnosti alebo pôjdu von. Ambulancia by ma viac zničila, tam sa sestra celý pracovný čas nezastaví (mám už aj tam skúsenosť ale nevyhovovalo mi to) a to by som 5 dni nebola s malým takmer vôbec, cez 12tky v nemocnici vlastne len cca 2 dni s ním nebudem a potom áno

tamitamitami
8. jan 2025

Tak potom nevidím problém, ak ti to takto bude vyhovovať...potrebujete peniaze, dieťa má kto postrážiť.

carolynka
8. jan 2025

Tiez ti chcem vyjadrit podporu, zvladnete to. Financny stres je zabijak, hlavne ak mate dieta, aj na nom by sa to odrazilo. Je super, ze dieta bude s ockom. Tvoja mama ma pravo na svoj nazor, nemusis sa s nim stotoznovat. Ak by si mohla, zostala by si doma, ale neda sa, treba pracovat s realitou a prisposobit sa jej.

martul
8. jan 2025

Tak potom je všetko ok. Aby som to vysvetlila môj príspevok, zámerne som ho tak napísala, aby som videla ako sa obhájiš, či to máte celé premyslené. Držím palce.

colsami
8. jan 2025

Ahoj, bud uplne v pohode a mamine reci neries. Keby ja som mohla, tiez idem aspon trochu pracovat od rocneho dietata. Bohuzial moje prve bolo take, ze neexistovalo aby co len s muzom vydrzalo. Co je to dva dni zo 7, ze bude s prababkou ci manzelom? Vobec nie je pravidlo ani nutnost ze treba s rodicakom do 3 rokoch na zadku sediet. To je len nejaky zvyk na Slovensku. A potom este 3, 3... 9 rokov doma s 3 detmi. A ano, su to sice 12tky, ale je to lepsie ako 5x8 na ambulancii, to by si defacto dieta cez tyzden nevidela....

Kazdopadne, ja by som skor rozmyslala nad zmenou pracou manzela kazdopadne, lebo podla mna aby clovek robil od rana do vecera a plus nejaky ten rodicak, naozaj neuzivil ani zenu s 1 malym dietatom (s malymi vydavkami), podla mna to za tu pracu nestoji. Aj ked nema skolu, urcite aj ked je "iba" sofer" najde nieco lepsie. Pripadne nech si rozsiri vodicaky... Zas viac moznosti. Atd atd. Drz sa. Mas uplne normalnu situaciu a dakuj Bohu ze mas ludi, ktori Ti mozu dieta postrazit aj cely den. Niektori takych nemame ani na hodinu.

michelle567
8. jan 2025

Ono zase...keď autorka doplnila info. Manžel vôbec nemusí zarábať zle. Ale ona mala celkom vysoký plat v čistom 2000 čiže podľa toho môžu mať nastavene vysoké účty, vysokú hypo. Keď je to na 2dni v týždni a si celkom s tým stotožnená tak choď. Niečo si aj ušetríte a ako rodina si viac aj doprajete

autor
8. jan 2025

@colsami
@michelle567 Manzel má plat týždenne, cca 700-800€. Lenže týždenný plat je na dve veci. Každý týždeň aspoň 200€ ide na jeho tankovanie, odkladá sa na hypotéku aby ju vedel potom naraz zaplatiť tým, že má príjem týždenne. Potom máme jedno novšie auto na leasing (moje), ten sme brali ešte keď malý nebol na svete a ani som nebola tehotná. Potom 100€ platí zdravotnú, okolo 250€ za mesiac má DPH, niekedy viac podľa príjmu. Dane ešte neplatí, lebo má 1 rok oslobodenie ale od júna musí aj mesačne platiť dane, čiže zas sa zvýšia náklady.. a zdôrazňujem, je iné mať každý týždeň plat a mesačne, takže sa to nezda, že má veľa.

michelle567
8. jan 2025

Tak zasa to nie je ani malá suma. Keď ti vadí že to má týždenne a nie mesačne. Tak si nemusíte tie peniaze všímať ako chodia týždeň po týždni ale napr až po mesiaci ako keď bežným ľuďom príde výplata 😃 poplaťte čo treba a zo zvyšku plus tvoj rodicak to nemáte najhoršie

autor
8. jan 2025

@michelle567 lenže nevieš koľko coho platíme, nebudem to sem rozpisovať, ale nie malé sumy. Bývame v BA, čiže mame vysokú hypotéku, leasing na moje auto (to sme brali ešte pred tehotenstvom). Možno by sme vedeli prezit, ale od júna pribudne to platenie manželovych daní. Synovi bude treba viac a viac vecí. Nečakané výdavky ako napríklad zúbar (teraz som platila u neho 700€ z úspor), ak sa auto pokazí - už sme do manželovho auta dali kopec penazi keďže s ním nonstop jazdí. Čo ak sa pokazí auto a bude musieť byt napríklad týždeň a aj viac v servise? On nemôže jazdiť s akýmkoľvek autom, treba mať na nu koncesiu, moje auto je na leasing tam sa nedá. Alebo ak ochorie? Jednoducho nemáme žiadne peniaze navyše, človek sa iba bojí, že čo ak sa niečo stane. Keby pracujem tak nie je problem a viem celý rodičak odložiť a to vieme žiť bezproblémov a aj si kúpiť niečo. No jednoducho je toho dosť a takto minieme úspory a čo potom..

bytc20
8. jan 2025

@tenerifka Boze presne toto 🙏🏻 Ja tiez tomu nechapem o com kazdy toci.. ze vymozenost 🙈 Ja neviem, ale ked klesnem mesacne o cca 2000€, tak logicky doma 3 roky zostat nemozem, aj ked muz zaraba nadstandardne. Jednoducho clovek ma urcity zivotny standard a zavazky aj k uz starsim detom.

michelle567
8. jan 2025

Jasné ja rozumiem veď som to aj vyššie písala že keď si mala aj ty vysoký plat tak že aj pred RD ste mali asi vysoké účty tak to teraz viac pociťujete pri strate príjmu... Len si zopárkrát spomenula že je nevýhoda mať peniaze týždenne že by bolo lepšie mesačne tak som reagovala na to že nemusíte si všímať že prichádzajú týždenne ale fungovať akoby prichádzali mesačne..... Ty si už aj rozhodnutá do tej práce nastúpiť... Tak nech sa darí, kolegyne sa už určite tešia 🙂 zvyknú si aj chlapi...

tenerifka
8. jan 2025

@bytc20 ved to, aj zeny na zapade mozu byt doma, ale nechcu, lebo su mudrejsie a vedia si spocitat, kolko je 2+2. Nikto im pistol pri hlave nedrzi, aby chodili do prace, ale preboha, nebudu zit zavisle na muzovi a odriekat sebe aj detom zakladne potreby vyspeleho sveta.Tam makaju obaja rovnako pri detoch, ako v robote. Pol na pol, fifty fifty, deti maju dvoch rodicov. Nikto nikomu nevycita, ze toho druheho zivi, nikto nezije v neistote, ze nema prijem atd.....

autor
8. jan 2025

@michelle567 ano veď je rozdiel plat 2000€ a 530€ 😩 som rozhodnutá, ja som ani nepísala nikde, že si nie som istá, viem, že pracovať ísť musím, len teda som sa pýtala, že ako to zvládli ženy, ktoré išli tiež tak skoro. Lebo teda výčitky sú samozrejme, ale verim že ich prekonám časom 😊

autor
8. jan 2025

@tenerifka súhlasím, je to hrozná bezmocnosť, keď nemám v podstate žiadne svoje peniaze, lebo kasu drží čisto iba manžel. Manžel si dokonca predtým myslel, že si na materskej iba užívam a nič nerobím. Ale našťastie to pochopil a aj sám zistil, keď bol celý deň s malým. Napríklad aj to, že ja ho musím obsluhovať, všetko doma robiť a on nič, predtým sme fungovali tak, že každý niečo doma urobil a keď som napr ja bola v práci tak navaril on a naopak. Že vzájomne sme sa starali o toho druhého. Fifty fifty. Takže už len z týchto dôvodov sa do práce tesim, lebo ide mi to na nervy a to som doma len rok. Naozaj neviem ako to niektoré ženy zvládajú 3 roky.

michaela567y
9. jan 2025

Autorka, ja mám dceru 11 mesačnú a už pracujem od jej 7mich mesiacov

autor
10. jan 2025

@michaela567y a ako si to zvladala?

lucia147852
10. jan 2025

V tvojom prípade by som sa vôbec nestresovala a šla do práce. Dieťa bude predsa s druhým rodičom, ktorého pozná, je to rovnako plnohodnotný rodič ako matka. 2x do týždňa si dieťa ani poriadne nevšimne že tam nie si. Nepočúvaj sprosté reči ľudí a rob tak ako vyhovuje vám dvom. Bude to v poriadku, nájdete si nový rezim a budete slobodnejší.