Ako zvládnuť návrat do práce pri ročnom dieťati?
Ahojte, malý bude mať ochvilku 12 mesiacov, ja za pár dni nastupujem na plný úväzok do prace. Budem pracovať 12tky denné a nočné, čiže tak 3-4 zmeny za týždeň. S malým bude v mojej neprítomnosti manžel, keďže je živnostník tak má flexibilnú prácu. A keď náhodou by musel pracovať tak ešte moja babka, ktorá s tým nemá najmenší problem. Pracovať idem, lebo sa nám zmenila situácia a každé euro potrebujeme, ja mám veľmi dobre platenú prácu. Ale doliehajú na mňa výčitky, neviem ako to zvladnem. Cítim sa ako zlá matka, že opúšťam svoje dieťa.. ešte som od neho nebola na tak dlhu dobu.. ako ste to zvládli vy, ktoré ste nastúpili takto skoro do prace? :( proste asi som sa len prišla vyrozpravat..
Prosím ťa, moja sestra je zdravotná sestra v AT a začala pracovať od roka, keď mali netere. Síce iba 20 hodín, ale s neterami bol otec a majú výborný vzťah. Už sú veľké 15 a 13 a sú to veľmi šikovné dievčatá. Medzitým mali 3 dievčatá au-pair, ktoré sestre pomohli, keďže babky sú ďaleko. Nemaj výčitky, zmeníš prostredie. Ja som síce bola s deťmi 3 roky doma (áno manžel sa postaral), ale pre mňa to bol úplný nádych v práci - denné menu (nejedla, som dookola to isté, čo deti a socializácia). Vo vyspelých krajinách máš pocit, že sú deti hlúpejšie? Vychádzame vo všetkých prieskumoch a vzdelávaní pomaly najhoršie na svete. A naše deti by mali byť najmúdrejšie, keďže majú toľko láskavého času s mamou a v rodine. Ak to dieťa nebude zvládať, neboj dostaneš aj polovičný úväzok. Zdravotných sestier je nedostatok. Radšej by som bola v práci a neriešila doma v strese, čo do hrnca. Ale tu na SK mnohým stačia rodičáky, čomu ja nerozumiem. A máš pravdu, ako deti rastú, výdavky sú vyššie. A áno, dá sa uskromniť, ale budeš mať stres, že dieťa rozbolí zub a nebudeš mať na zubára?
A vieš koľko moja mama lamentovala nad sestrou, že ide do práce? Že ona by sa uskromnila?.Furt. Potom videla, ako sa švagor postaral, bola unesená. Pochopila, že aj otec sa vie postarať. On sa im fakt venoval celý deň, mali v kuse program, výlety, riešil iba jedlo, sem tam pranie. Netere mali rok a pol a vedeli 50 slov po nemecky a po slovensky.
Ja som z inej krajiny, bola som 13 mesiacov s babatkami, dneska su uz velki chalany - 12 a 10 rocni a ja som skvely odbornik vo svojej praci (radsej ani nespomenem kolko zarabam). A samozrejme ze nezarabam menej ako manzel, vsak sme v 21-om storoci, musim byt samostatna.
Detom sa venujem, v porovnani s detmi ktore sa narodili na Slovensku a boli 3 roky s mamickou, nevidim rozdiel.
Jedine ze moje deti vyborne plavaju, lyzuju, bicykluju, hraju hokej a inak sme ich naucili vela sportov plus plynule rozpravaju 3 jazyky, ucia sa stvrty.
Obidvaja su este maznavi, aj teraz si citame vecer v posteli, radi si uzivame spolocne chvile.
Vela cestujeme, spoznajeme ine kultury a krajiny, spime aj v stanoch, aj v chatach a obcas aj nieco luksuzne si dame.
Su aj samostatni, sami chodia do skoly, vybavuju si ulohy… Starsi uz chody na gymnazium elektrickou, mladsi na trening autobusom.
My sme mali opatrovatelku pre starsieho od 13 do 20 mesiacov, potom bol so mnou lebo som bola na dalsej materskej, ked mal 3 r a 2 mesiace isiel do skolky.
Mladsi bol 2 roky s krasnou opatrovatelkou ktora si vzdy robila srandu, bola vesela a potom aj on bol take vesele dieta. Manzel a ja nie sme nejak veseli 🤣
Inak, tu na SK su ludia zriedkave veseli (zapadla som tu, co vam poviem) aj skolky aj skoly tu boli sok pre moje deti, vsetci taki seriozni, namraceni, ako zo starich komunistickich filmoch, nastastie este zazili aj veselich ludi ktori maju radi deti pred tym ako sme sa tu prestahovali.
Aaa strasne nadlho som to napisala. Ja svoje deti milujem najviac ale ked matka ma viac deti ako jedno, to je prilis dlhi cas bez roboty (6+ rokov). A este pri rozvodoch ktore su caste, zostava ako neodbornicka sama s detmi. Nikto tu nebude stastny.
Super, že ti mama robí výčitky, aj ti nejako reálne pomôže okrem toho, že ti žerie nervy? To mi dosť pripomína moju mamu, vždy len mudruje, ale nepomôže. Chápem, že ťa to trápi, ale robíš to pre vás, aby ste sa mali lepšie, skús sa tak k tomu postaviť 🙂. Držím palce 🧡.
Ahoj, neboj, bude to v poriadku, ja som tiež sestra a pri malom dieťati sú 12ky najideálnejšie. Určite lepšie, akoby si robila na 8ky každý deň a skrátený úväzok sa ti neoplatí finančné, by si mala možno len o 2-3 služby menej ako pri plnom a o dosť nižšiu výplatu. Vždy si vieš služby pozmeniť s kolegyňami ak sú ochotné, aby si mala viac nočných . Držím palce
Obidve deti mali 2r keď som išla do práce. Prvý týždeň dva som doma preplakala tiež výčitky,že idem od nich preč ale oni išli do škôlky už. Ale zvykla som si. Zvládneš to držím palce 👍
Podla mna odrobit 12ku a mat potom volno je velmi dobra moznost, navyse ak ti vychadza 12ka denna len 2x v tyzdni, tak super🙂
Pozri, ked je to nutnost, tak nad tym vela nepremyslaj...o to viac si budete vazit spolocny cas a dieta si zvykne...skor mam obavy o tvoju unavu...a to pisem ako mama 3roky plne doma, potom rok poluvazok, odvtedy 6h uvazok...
@jankadr ano toto bude super, že bude mať možno lepší vzťah s jeho otcom, určite lepšie akokeby ho skoro vôbec nevidel. A podľa mňa si to obdobie ani dieta nebude pamätať, aspoň ja si nepamätám nič čo bolo pred škôlkou
@veronicka1901 nie lebo býva 100km daleko a nemá auto 😂 klasika..
@alexandra7575 no veď presne že finančne sa to až tak neoplati, ja idem do prace nie z nudy ale kvôli finančnej núdzi.
@mabenn no to ešte sa uvidi ako bude.. 15-teho už nastupujem. Ono ja som strašne za ten rok doma zlenivela, pribrala som a tak. Čiže sa tesim, že sa zase dostanem do toho režimu čo som mala pred malym.
Ja som do práce nakúpila nové oblečenie,starám sa o seba,keďže som medzi ľuďmi,nie doma tepláky.A vlastné peniaze na nezaplatenie.Bez výčitiek to skús,vždy sa dá vrátiť na RD
Môj mal 2 roky keď som.zacala pracovať. Tiež priateľ živnostník a pracujem 12ky denné, nočné. Zvyknete si uvidíš. A malému bude dobre. 🙂
Nerozumiem vycitkam tvojej mami, vsak ty to male babatko nenechavas niekde hodene same v kute, ale bude so svojim otcom. Podla mna je to fajn, budu mat aj spolocny cas a ked je schopny sa o neho plnohodnotne postarat, tak naozaj nemusis mat vycitky svedomia.
Ja som išla do práce po 9mesiacoch(aj pri prvom aj pri druhom)_zila som mimo SVK a tak to tam bolo dané.S deťmi,keď som bola v práci bol len muž a vytvoril si s chalanmi úžasné puto,mali svoje rituály a majú ich dodnes _nap.vecer.citanie,rozprávanie sa atď.
Tak hlavu hore,aspoň bude manžel naučený s dieťaťom fungovať.
Ja sa môžem na MM spoľahnúť na 100%,že keby sa mi aj niečo stalo,vie ma zastúpiť na 90%.
Ja som isla od obidvoch deti ked mali 5 mesiacov.Jasne,ze to bolo trosku narocnejsie ako ked si fuul doma,ale da sa to.Teraz je starsi uz VS mladsi je siedmak a ma ciste 1.Myslim,ze o nic neprisli,praveze ked boli viac s mojou mamkou,alebo svokrou,aj sa velmi rychlo vsetko za chodu ucili.Aj ja som chodila na 12 ky.Da sa to,vsetko sa da.Vyskusaj,uvidis.
Teraz je všetko naplánovane, ale píšeš, že muž sa doma moc nepretrhol a všetko si robila ty.Aby sa nestalo, že to tak bude aj po tvojom nástupe a z toho driemania po nocnej pri malom budeš rýchlo variť a prat...keď budeš ty v práci zase treba rátať s tým o kolko príde on o príjem.Do práce by som išla, ale nebude všetko také easy ako si predstavujete.Mame to možno vadí aj ohľadne babky asi už nebude najmladšia a syn bude viac vymyslat ..koncesiu môžete mať aj na tvoje leasovane auto prečo nie?Ak by to bolo v práci ťažké zamestnávateľ ti musí umožniť mať kratší úväzok do 12 r dieťaťa tusim, ale vyzerá, že to máš v práci fajn na smeny je dobré robiť.
@luccija manzel pred mojou MD normálne fungoval v domácnosti, on vie aj variť, až keď som ostala na MD tak to bolo na mne. Ano o niečo z platu príde určite ale ten môj nám dá viac keďže mám 2-tisic € v čistom. Babka nebude nonstop s malym, to len občas, hlavne piatky soboty v noci lebo tam manžel vie urobiť cez noc aj 300€. Koncesiu nemôže mať na leasingové auto, máme to v zmluve, pýtali sme sa na to a nedovolia to. Na koncesiu potrebuje mať čestné vyhlásenie od majiteľa auta a to mu nedajú. Okej určite to nebude všetko dokonalé, bude to náročné, ale určite finančne lepšie ako teraz. Lebo z môjho platu vyplatíme komplet všetky účty, rodičovský viem celý odložiť a zvyšok ktorý ostane si nechám pre seba a manžel bude platiť hlavne stravu a taketi potreby
Ak nemas inu moznost, tak proste musis. Dieta si zvykne, muz si zvykne. Jasne, ze to nie je idealna situacia a jasne, ze je to velmi tazke. No ak si moze clovek vybrat medzi takmer zivorenim a vyzitim z uspor a medzi slusnym platom, myslim, ze rozhodujes mudro 😊.
ja som šla keď mal maly 8 mesiacov a zvladli sme to, staral sa muž a musím povedať,, že majú pekný vzťah.
Veď super máš to fajn ako ísť na každy deň do práce a malý do jasli.Aspon vyjdes zo stereotypu a muž viac pochopí o čom je malé dieťa.
Nie v zlom ale chlap robí od rána do večera a nevie vás uživiť?To je akože čo za živnostníka?Ty máš ťahať dvanástky?Moja dcéra robí v nemocnici a dvanástky rozhodne neťahá ani víkendy.Ja som síce tiež išla do práce keď mala moja malá rok ale na dve hodiny a ešte bola kojena.Ale jasné je to každého vec.Môj chlap je živnostník a ťahá 12ky preto by ma nemohol plne nahradiť.Máš divného muža.
Zvladnes to, zvladnete to spolu! Maly si na to zvykne a bude mu to prirodzene ze si nejake dni v praci. Len sa priprav na ten masaker, ze budes po praci vyflusnuta a to dieta to nechape.... Ja som sa vratila od 10mesacneho , na full time, tiez som musela, zostal s babkou a muzom na striedacku, nejako sme to dali... Ale bolo to narocne ..proste ked musis tak musis
Neboj zvyknes si, maly bude s rodinou, nie v jaslickach... a ak si povies ze nie, tak sa vratis na rodicovsku, pripadne pojde na matersku manzel a popri tom moze i pracovat,tak bude viac penazi. Viem,ake je to narocne financne aj ze je potom doma napatie... Ale mas obrovsku vyhodu, ze naraz odrobis viac hodin , menej budes od neho prec a hlaaavne rodinu na opatrovanie. Drzim ti palce, bude sa vam lahsie zit uvidis. A maly si zvykne byt aj od teba, i skolku mozno potom lepsie zvladne (vlastna skusenist).
Ja som sla pracovat ked mala dcerka rok, do toho som studovala, bola s nou mama..tiez mi chybala a zo zaciatku to bolo tazke, ale bolo to najlepsie co som mohla pre nu urobit pretoze ma to vsetko pousunulo dalej, mam teraz super pracu, flexibility, robim z domu, mesiac dovolenka..vobec si nevycitaj ze ides do prace, tuna v USA, a kopec inych krajin je to uplne normalne, a tiez je lepsie mat peniaze a potom ked mas volno si co to uzit, ist niekam na vikend a pod, ako nerobit a ratat kazdu korunu. Drzim palce!
Takto to funguje v celej Európe, iba SK je vynimka. Ono to časom príde aj tu, že marerska bude 1 rok.
Vobec sa netrap. Toto bude skvela prileziitost pre otca. Vytvori si s dietatom krasny vztah. Ziska sebavedomie a oceni pracu co i s dietatom robila doteraz. Dieta ma akurat vek kedy zacne objavovat svet. V tom su otcovia velmi dobri kedy ich zoznamia so svetom naokolo.
To su 4 sluzby za 7 dni? Z toho 2 nocne?a to ti vzfy tak vyjde? Alebo mas proste rozpis a raz je to tak potom zase inak.
A po nocnej nepotrebujes spat?
Lebo to je tiez cas kedy niekto musi byt s dietatom.
Ja osobne by som do takej prace od maleho babatka nesla. Potrebuje ta viac ako ty potrebujes tu pracu. Nebolo by riesenie ak si chcete len prilepsit nejakych par sluzieb v mesiaci len?
Tiez sme zili 3 roky len z manzelovho platu a mojej materskej a potom rodicovskeho…

V pohode ja som síce chodim len 1x do tyzdna na 11h a zvyšok z domu, ale keď som prec dcéra je s muzom a uplna pohoda, žiadny problem 🙂