Ako zvládnuť otázky o súkromí na pohovore?
Ahojte, dcéra má 1,5 roka a ja by som sa rada vrátila do práce, na staré miesto sa nechcem vrátiť, zmenilo sa vedenie a nieje to čo bývalo. Začala som chodiť po pohovoroch a až ma prekvapuje koľko sa ma pýtajú ohľadom dieťaťa. Chápem že matka s malým dieťaťom nieje práve zamestnanec o ktorého by sa firmy bili ale príde mi to už veľa. Často dostávam otázky že kde bude dieťa, odpoviem že v jasliach a hneď otázka a keď budú jasle zavreté? Poviem že to mám ošetrene, muž má flexibilnú pracovnú dobu a mám aj iné stráženie a často sa v tom vrtaju že koho a kde a keď bude dieťa choré a neviem čo či majú babky aj iné vnúčatá, kde muž robí, ako moc má flexibilnú pracovnú dobu, úprimne mi je to nepríjemne, ja chápem že chcú vedieť aké mám možnosti pracovať ale pokiaľ sú prípustné osobné otázky? A musím na všetky odpovedať? Dnes sa ma pýtali či dcéra býva často chorá alebo či chodíme nejakým odborníkom a podobne, poznamenali že nemusím odpovedať ale závaží to. Žiadnu prácu nehľadám na plný úväzok len na pár dní v týždni a väčšinou homeoffice a aj tak takéto otázky, je to okej? Ďakujem
@ropucha6 vies co to sa prestriedaju vsetci ale pokial nema teploty a nekycha normalne chodia do roboty ale ak je ozaj ze echt chory zostava doma.
@dominikamacakova čo tu tak prskáš. Veď si zožeň opatrovateľku, nedávaj ich do škôlky, keď pôjdeš do roboty a na pohovore sa tvár, ze žiadne nemáš. 🙂
@belllinka takže keď si niekto zastáva práva žien, resp ľudské práva tak prská? Fúha
@lakebabe presne toto som stale riesila. Baby mi nechceli chodit zastupovat lebo mamicky sa stale uprednostnovali. To ze oni mali deti neznamena, ze mlada baba bude stale za nu tahat. Tak sme to vyriesili tak ze zamestnavame aj mamicky ale deti musia byt starsie ako 10 rokov
@dominikamacakova ja sa zastávam podnikateľov a slobodných žien, ktoré makajú za matky na OCR
@dominikamacakova a tebe pride ok ked tvoja kolegyna co nema deti, bude tahat za teba len preto, ze chces byt na vianoce alebo silvestra doma s detmi? Tie baby maju tiez pravo
Bud by som to uplne odmietla alebo keby som mala naladu, odpovedala na kazdu debilnu otazku protiotazkou.
Vy byvate casto chora?
Akych odbornikov navstevujete? Nejak vam myka okom.
Nemate zvysenu funkciu stitnej zlazy, mate vypulene oci.
By som ich vyobracala poriadne.
Asi si riadne submisivna.
@modrykolibrik aj u nás to býval problém a kolobeh že baby bez deti kvôli tomu dávali výpovede a zas od znova pohovory atď
Ja by som sa opýtala, či sú toto bežné otázky, ktoré dávajú všetkým uchádzačom a zdôraznila by som AJ MUŽOM?
Otazky, kt pises su z mojho poh´adu daleko za ciarou, by som sa spytala ci u nich vo firme teda pracuju iba bezdetni ludia alebo ci o vsetkych kt maju deti zistuju este aj velkost podprsenky babky 🤦🏼♀️ a keby sa zacali este pytat, kde robi moj muz, tak by som sa spytala personalistky, ze kde robi ten jej 🤷🏼♀️ akoze kde sme? Co to boli prosim ta za spolocnosti, kde si bola na pohovoroch?
@autorka zamestnávateľ ma pravo si vybrať. A bohužiaľ, stačí si aj tu prečítať, ako ženy všetko dokážu zneužívať. A pravdou aj je to, ze nadchádzajúcej generácií sa proste nechce robiť. Ženy si za to môžu same, prečo nejdu na OCR-ky aj muži. Jaj, zabudla som, že ti zarábajú nadštandardné, nemôžu si to teda dovoliť... no tak potom nech ich živia oni, keď stále je doma iba žena. A samozrejme, nikto nemôže pomôcť. Ty to teraz vidis zo svojho pohľadu, ale teraz ruku na srdce, skus sa nad tým zamyslieť, keby si bola ty tým zamestnávateľom, pre koho by si sa rozhodla. Hm?
Ďakujem vám za odpovede, nečakala som že tu rozprúdim takúto debatu
Aby som uviedla veci na pravú mieru, milujem svoju prácu a doma sa nudím, tým že manžel pracuje z domu a má veľa času na dcéru niesom tak vyťažená, už som pracovala počas materskej
Pozície na ktoré sa hlásim sú externé účtovníctvo/administratíva a všetky väčšinou na home office a čiastočný úväzok ale nemám problém chodiť aj do kancelárie.
Dieťa pôjde do jaslí, muž je doma, blízko máme obe babky ktoré nemajú problém strážiť a v neposlednom rade mám v zálohe opatrovateľku, takže nie nejdem zneužívať očr a podobne
@milanemila všetky spoločnosti boli účtovné kancelárie, súkromný účtovníci čo hľadajú výpomoc a podobne
@lienka.7 ale toto nieje môj prípad, ja chápem aj zamestnávateľa ale zato že mám teraz dieťa mám sedieť doma do jeho 10 rokov? Lebo ak by to takto bral každý tak matky môžu zabudnúť na robotu
MD a RD neuvadzaj do zivotopisu, na otazky ohladne deti neodpovedaj, nemusis.
Inak to myslim tak, ze kopec zien si berie ucelove OCR, zahadne cez Vianoce, letne prazdniny, po dovolenke, “lekara” v piatky. PN nie, lebo tam musi byt doma. A stretnete sa niekde na vylete - true story.
Retazova RD, este ani nenastupila a uz riesi dorovnanie platu, nasledne PN a dalsia MD a RD - aj take som videla opakovane. Ved prejdi si tuto par tem, pre zamestnavatela uplne peklo.
Homeoffice niektore nepochopili vobec, ze to neznamena byt doma a venovat sa dietatu. Atd.
Cloveku staci par takychto skusenosti a velmi opatrne si vyberas.
Tak si neuvádzaj rodičovskú dovolenku do životopisu a máš vybavené. Ja by som ti vedela rozprávať, hľadala som prácu ako 25-rocna bez praxe a s tromi malými deťmi na krku. Muž robil na týždňovky, takže nulová pomoc z jeho strany. A veru našla som. 😉
@tahomi už som pochopila, ja aj chápem že zamestnávateľ je opatrný ale je to také keď odpoviem na otázky pravdu tak sa v tom rypu a čo keď budú jasle zavreté a babka chorá a muž bude musieť odísť a neviem čo modelové situácie, ak neodpoviem automatický má odpíšu
@janickacrazy nemám ju tam uvedenú ale na každom pohovore sa pýtajú či mám deti a podobne
Verím že nájdem len ma to zaráža, fakt aby sa pýtali či má babka viac vnúčat a podobne...
No to je už trochu priveľa, ale snáď nájdeš firmu, ktorá ťa ocení. Moja neter sa nedávno zamestnala, má 2-rocne dieťa. Zobrali ju hneď na prvom pohovore. Proste asi mala šťastie.
S takýmito podmienkami nájdeš čoskoro , tvoja pozícia je v pohode homeofficova a podmienky v rodine na prácu máš. Otázky ignoruj a neodpovedaj.
@lakebabe Tak vieš, ale všetky také nie sú. Ja som zase v práci tehotenstvo tajila 3 mesiace, len aby som mohla chodiť do práce, ktorá má veľmi bavila. 😆
@janickacrazy jasne len keď majú niektoré firmy také skúsenosti už sa boja. Ja tiež poznám babu, čo tam sedela ešte asi aj v deň pôrodu 😃
@autorka už to tu bolo spomenuté, HO nie je o tom, ze si robím robotou popri dieťati. To si myslí totižto väčšina žien. Osobne by som HO dala iba overenemu zamestnancovi, určite nie novonastupujucej matke s malym dieťaťom. A potom, ide o to, či ťa chcú, alebo nie, resp.ako si hodnotná pre zamestnavatela. Ja som menila pracu s 2 malymi deťmi a problém nebol. A tiež sa ma pýtali co a ako s deťmi a pod. Neurazala som sa pri žiadnej otázke, dokonca ja sama som ako prvá povedala, že mám 2 malé deti (mladsia 15 mes., staršia akurát nastupovala do skolky), ak to vadi, tak ďalej ani nemusíme vzajomne strácať čas. 😊Povedala som pravdu, stráženie mam, pokial sú chore, som doma 2, max. 3 dní pokial je najhoršie. Potom už pomáha rodina. Mimochodom, od mala som obe "pripravovala" na to, aby na mne zbytocne nevyseli.
@lienka.7 ja viem o čom je home Office, mám bohatú prax a skúsenosti, niesom začiatočník, napríklad jedna z tých firiem funguje len formou HO, neurážam sa na otázky, odpovedám pravdivo ide mi už o rozoberanie a kde robí muž? A babky sú na dôchodku? A koľko majú vnúčat? A keď bude babka strážiť iné choré vnúča čo spravím, myslím že na pohovore sa majú riešiť iné veci nie
@autorka prepac, myslím, že som ti napísala už všetko podstatné. Pokial by ta chceli, vybrali by si ta. Lebo pokiaľ hľadajú osobu vyslovene na HO, prečo by sa ta to potom pýtali? No asi žiaľ nemajú dobre skúsenosti...
A ešte odpovede... no muž ma tiež HO. syn je jedináčik, cize ine vnúča strážiť nebude a pod. Treba sa vynájsť 😉

@bluka2 to máš šťastie v okolí. Po desiatich rokoch vo veľkej firme som videla všetky typy ocriek a pniek, lebo prázdniny lebo Vianoce lebo nemám kde dat deti. Jediný kto si to strašne odtrpel boli mladé kocky bez deti, ktorým sa nonstop rušili dovolenky a museli ťahať nadčasy. A chlap na ocrke bolo čosi nereálne s tým som sa asi ani nestretla, kvôli výške platov nechcel nikto dat na OCR muža.