icon

Ako zvládnuť pohovory po 15 rokoch?

7. dec 2025

Ahojte, menim robotu a budem musiet absolvovat pohovory. No nebola som na ziadnom poslednych 15 rokov, a aj vtedy som bola len na jednom a hned ma aj vzali, nemam teda moc skusenosti, tak mam aj trosku strach.
Viete dat nejake rady, tipy? 🙂 diky

Strana
z2
anonym_0fce3d
8. dec 2025
@chrobak7

@anonym_0fce3d
ZP č. 311/2001
§ 41 Predzmluvné vzťahy
(1)....
(6)
Zamestnávateľ nesmie vyžadovať od fyzickej osoby informácie
a) o tehotenstve,
b) o rodinných pomeroch,
c) o bezúhonnosti s výnimkou, ak ide o prácu, pri ktorej sa podľa osobitného predpisu vyžaduje bezúhonnosť, alebo ak požiadavku bezúhonnosti vyžaduje povaha práce, ktorú má fyzická osoba vykonávať,
d) o politickej príslušnosti, odborovej príslušnosti a náboženskej príslušnosti.

Zamestnávateľ, ktorý sa pýta na to, či má uchádzač deti, či je ženatý a pod. nie je seriózny, alebo je diletant, lebo nepozná ZP.

@chrobak7 juj toto ja všetko viem. Takto, ja som prišla domov z pohovoru a vravím doma teda, že padla priama otázka, či mám deti a že kebyže ma aj vyberú, tak tam nenastúpim, Pre mňa toto nie je seriózna firma. Bodka
Len som dala radu, že aj toto sa môžu opýtať a v druhej firme chodili chodili okolo toho, snažili sa ma otázkami priviesť k tomu, že sa prezradím, ale som sa nedala 😀

autor
8. dec 2025
@mariaaaaa

@anonym_autor vidim sa ako stabilná súčasť tejto spoločnosti 🙂 - umela fraza naucena na nejakom super cuper kurze na urade prace, ale jedina odpoved, ktorou nemozes nic pokazit 😁

@chrobak7 no vidis ... jedna vec je teoria a ina prax.
Ked si aj zakonom chraneny, predsa sa niekde opytaju. A zacnes sa ohradzovat tym zakonom a ze co ich do toho? Rovno sa podakuju a dovi
Nemam problem priznat, ze mam deti

@mariaaaaa to je super, diky 🙂

missviolet
10. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_fe9668 asi si skusim pripravit monolog o predoslej praci a tam ziskanej praxi a skusenosti tak na 20 minut, nech nie je cas na taketo otazky
Tiez neviem, ci by som vedela vhodne reagovat na taketo otazky zfleku, tak aj na toto si skusim este vymysliet nejaku vhodnejsiu odpoved, diky za tip 🙂

@anonym_autor ako niekto, kto tento rok stravil cca 100 hodin pohovorovanim (do mojho teamu), nedovolila by som ti monologovo mliet 20min o skusenostiach. 5min si priprav a budu ti davat suvisiace otazky, mimo ineho. Mne nekonecny monolog ukazuje, ze clovek nevie selektovat a prioritizovat, co povazujem uz za problem. Tie klise otazky a 5r a pod sa zo zasady nepytam.

autor
10. dec 2025
@missviolet

@anonym_autor ako niekto, kto tento rok stravil cca 100 hodin pohovorovanim (do mojho teamu), nedovolila by som ti monologovo mliet 20min o skusenostiach. 5min si priprav a budu ti davat suvisiace otazky, mimo ineho. Mne nekonecny monolog ukazuje, ze clovek nevie selektovat a prioritizovat, co povazujem uz za problem. Tie klise otazky a 5r a pod sa zo zasady nepytam.

@missviolet vdaka, to bol len vtip, ani neviem, ci by som dokazala tolko rozpravat v kuse o hociakej teme, nie som moc ukecana 🙂 Skor sa aj obavam, ci nehovorim prilis malo a len par vetami o hocicom, co tu aj odznelo

missviolet
10. dec 2025
@anonym_autor

@missviolet vdaka, to bol len vtip, ani neviem, ci by som dokazala tolko rozpravat v kuse o hociakej teme, nie som moc ukecana 🙂 Skor sa aj obavam, ci nehovorim prilis malo a len par vetami o hocicom, co tu aj odznelo

@anonym_autor tak potom skutocne nacri do svojich skusenosti a napoj ich na poziciu, ktoru firma ponuka, to je podla mna najdolezitejsie, ake schopnosti a skusenisti vies zuzitkovat 🙂 zvyknu sa pytat skutocne skor otazky suvisiace s naplnou prace... tych 5r a pod by mi velmi pokazilo dojem z firmy, taku otazku som inak, nastastie, nikdy nepocula. Drzim palce. A to nacvicovanie s manzelom je urcite dobry napad

autor
10. dec 2025
@missviolet

@anonym_autor tak potom skutocne nacri do svojich skusenosti a napoj ich na poziciu, ktoru firma ponuka, to je podla mna najdolezitejsie, ake schopnosti a skusenisti vies zuzitkovat 🙂 zvyknu sa pytat skutocne skor otazky suvisiace s naplnou prace... tych 5r a pod by mi velmi pokazilo dojem z firmy, taku otazku som inak, nastastie, nikdy nepocula. Drzim palce. A to nacvicovanie s manzelom je urcite dobry napad

@missviolet diky 🙂

Strana
z2