icon

Ako zvládnuť pracovný pohovor sebavedomo a bez stresu?

zuzka_puska
27. mar 2016

ahojte, precitala som uz vela tipov, ako sa pripravit na pohovor a aj ako ho zvladnut, ale uvitala by som mozno aj nejake tipy zo zivota, co mozno pomohlo vam, ako ste prekonali strach z konkurencie, ako ste zaposobili na vyberovu komisiu, a tak 🙂 Potesim sa kazdej rade. Idem na prvy pohovor po skoro 3 rokoch doma na rodicovskej, takze moje komunikacne schopnosti su oslabene, a mam rodinu a male dieta, co mnohi pokladaju za prekazku. Na pohovor ide aj jedna moja znama, o 2 roky mladsia ako ja, no slobodna, bezdetna, s bohatsou praxou ako je ta moja, takze mam trosku stres ci mam sancu 🙂 Chcem hlavne sama sebe dokazat, ze som dobra a sikovna, a samozrejme chcem o tom presvedcit aj prisnu komisiu o tom, ze vybrat si prave mna bude ich dobra volba 🙂 Dakujem za kazdy tip 🙂 pekny vecer

cecil36
28. mar 2016

@sisaka ja tieto pohovory taaak nemusim...podla mna neodrazaju absolutne nic. Jedine relevantne je skuska ako pracuje, vedomosti, referencie atd. Ale otazky typu kde sa vidite o xy rokov alebo ako by ste reagovali ked...sa nezhodnete so sefom.... no fakt len debil odpovie, ze rozbijem mu hubu, pohadam sa atd. Väcsina co i len trocha inteligentnych bude tocit ako si to s nim slusne medzi styrmi ocami vyriesi a pod.

cecil36
28. mar 2016

@zuzka_puska chod aj keby neuspejes, je to skusenost a takto to ber 🙂 Moze ta to potom posunut dalej.

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@sisaka podla mna tam ani personalista nebude pritomny, len nejaki odborni zamestnanci, pravnici, a take cosi. Neviem ci vobec personalistu maju. spominam ze v praci kde som robila pred materskou, sa ma pytali co by som robila, keby..... Ako budem riesit, ked mi pridelia pripady a cim zacnem. Samozrejme moje odpovede, boli take, no ked mi nieco pridelia, sadnem za pc a budem to riesit, citat, v sulade s platnou legislativou ich rozuzlovat a urcovat podla toho nejake zavery.... A este sa ma pytali co by som robila keby ma niekto nespokojny napadol 🙂 Tak som odpovedala, ze by som sa snazila aj so vsetkym sebazaprenim nepouzit utok ale zachovat chladnu hlavu a rychlo nejako skusit toho agresora zaujat inou temou a postupne mu "nakazat" aby sa spraval slusne inak nasa komunikacia skoncila. 🙂 Ale najviac ma stve to - ze na konci pohovoru si vsetci len vymenia pohlady, potom kuknu na mna- a nepovedia mi, ze toto ste povedali celkom zle a ste trapna. Alebo naopak, toto sa nam pacilo. A teda na konci pohovoru clovek vlastne nevie, ci odpovedal spravne, alebo nie, ci ich svojim vystupovanim zaujal, alebo nie. A tak celkovo, podla mna clovek potrebuje vediet, comu sa v buducnosti vyvarovat, co urobil zle a cim porotu nezaujal. Nie? Ale zial ani na jednom pohovore(myslim pred materskou) Som takuto spätnu väzbu nedostala, len mi poslali pisomnu odpoved ze prijali zaujemcu ktory lepsie vyhovoval ich poziadavkam.

loginexistuje
28. mar 2016

@zuzka_puska no ber to zlahka na tieto pozicie najma v regionoch je to o dopredu vybratych uchadzacoch aj ked je to za maly peniaz

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@cecil36 Jasne, urcite tam idem 🙂 kupila som novy kostym, krasnu bluzku, pohodlne topanocky, cize idem tam uz len tak, prevetrat novy satnik 🙂 Ale samozrejme aj si verim, ze to tam a zaujmem ich. A ak ma aj neprijmu, budem verit ze si na mna este casom niekedy spomenu 🙂 A beriem to ako skusenost. Aj ked musim priznat ze odmietnutie je pre mna take demotivujuce 🙂 Si poviem, ooooo boze zas musim ist na dalsi pohovor,a zas ist s malou dusickou ze "co ak nie" 🙂 Ale vsak asi kazda mamicka po materskej si tym presla nie??? Teda tie,ktore ziskali pracu na prvom pohovore, naozaj naozaj maju moj obdiv ze to dokazali dat na prvy sup !!!! 🙂 teda ak ide o tie vyssie pozicie,kde sa vyzaduju vedomosti a naozaj dobre vystupovanie.

cecil36
28. mar 2016

@zuzka_puska ja ta chapem, chcela by si nejaku spätnu väzbu, aby si vedela co robis zle, ale toto sa nezodzvies, nakolko aj presonalistovi sa pacit mozes, spravis vsetko ok, ale sef rozhodne, ze ty nie z akehokolvek dovodu a zas si budes lamat hlavu povedali mi, ze vsetko ok tak preco nie?

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@loginexistuje ano ☹ Je smutne, ze radsej vyberu niekoho kto sa pohovoru ani nemusi zucastnit, kto je mozno doslova "tupy" takmer vo vsetkom a kto mozno nema ani slusne spravanie. A mozno uchadzac ktory da zo seba to najlepsie, ktory ukaze ze je pre tu poziciu naozaj vhodny a bol by prinosom, sa tam ani nedostane. A to je velka velka skoda. Nemyslim konkretne seba, ale poznam vela zien ktore su ozaj super, vzdelane, sikovne, vedia naozaj vela, a nemaju pracu a na ich poziciach vidim nadute, drze a neprijemne zenske, ktore sa do tej prace dostali cez tlacenku, poniektore zial aj cez postel ☹ co sa to len porobilo, ze dnes uz nie su ziadani slusni a ambiciozni ludia, ale len "znami" aleho lahsie zenske 🙂

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@cecil36 ano to mas pravdu. A tiez niekto vyssie pisal, ze oni nemozu za tych 10 minut co tam budem zhodnotit,co sa im paci atd. Ale aspon potom do odmietavej odpovede by mi mohli napisat, ze neprijmame vas preto lebo 🙂 Sef povedal 🙂 Aspon by som vedela, ze neurobila som nic zle, ale proste sefa zaujal iny uchadzac alebo sef mal vopred vybraneho uchadzaca 🙂 Ale samozrejme, chapem tohoto sa nikdy nikde nedockam 🙂 napisu len proste nie, nie ste prijata, a dovidenia 🙂

jeannna
28. mar 2016

Ja som na poslednom pracovnom pohovore bola pred 4 rokmi, viedol ho personalista z agentury. Pracu som mala, ale zdalo sa mi, ze som tam uz akosi dlho a chcela som zmenu.

Otazky mi kladol dost konkretne - ako napr. reagujem, ked mi niekto dava direktivne prikazy - u mna neexistuje, aj som mu to povedala. Ziadne, ze super zvladam stres a vykonavam prikazy, len aby som tuto pracu dostala. Pan personalista nakoniec zhodnotil, ze by mi tuto pracu absolutne neodporucal, ze to chce silne nervy a hladal pre tuto firmu uz viacerych zamestnancov. Takze uprimnost nadovsetko, nejde len o to, aby si sa zapacila ty im, ale hlavne, aby si potom bola s tymto miestom spokojna 🙂 Sla by som na to metodou pokus/omyl, raz to vyjst musi.

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@jeannna mas pravdu, ak by ti tam mali rozkazovat a robit z teba poskoka, tak to naozaj nie. To by som zasa ani ja nechcela, aby na mna niekto siel rozkazom. Ak rozkat, tak musi byt vysloveny slusne a s uctou. A aj nejake slovicko prosim by bodlo 🙂 nie kazdy sa hodi na pracu kde su same rozkazy,prikazy, natlaky, stres, nie ☹ Ja by som chcela pracu, kde si po zauceni budem sama sebe "panou" budem riesit vlastne pripady, vydavat rozhodnutia podla legislativy a jediny problem bude, ci stihnem splnit dostatok pripadov urobit 🙂 Ale rozkazovanie by som tiez urcite nechcela ☹

jeannna
28. mar 2016

@zuzka_puska pracovny pohovor by mal prebiehat na principe kupa/predaj, dopyt/ponuka, aby boli spokojne obe strany. Ina kava je, ak je clovek nuteny zobrat nie najlepsiu robotu, ale vtedy musi vediet, preco to robi a drzat hubu a krok, kym si nenajde cosi lepsie.

Tak ti prajem vela stastia pri tvojom pohovore, potom sem napis, ako si pochodila 🙂

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@jeannna Mas uplnu pravdu, suhlasim 🙂 ten pohovor na ktory idem, citim ze to miesto je naj, alebo pre zaciatok naj 🙂 Ale tak uvidime, mozno motyka vystreli, ako som vyssie pisala hlavne nech sa nestrapnim a nech su vsetky moje odpovede aj s otazkami take primerane, slusne a inteligentne 🙂 To mi bude celkom aj stacit. Dakujem velmi pekne a urcite napisem 🙂 pohovor mam v stredu rano, takze hned ked pridem budem pisat 🙂

mima4
28. mar 2016

@zuzka_puska

prajem ti teda aby si uspela!

a co sa tyka samotneho pohovoru, mne pomaha to, ze spravim maximum pre danu vec, a to co mozem ovplyvnit, a co nemozem, tak nemozem.....

inak, co napr. mam ja kamaratky sefky - uz maminky, tak mnohe doslova vyberaju na pozicie uz rodicov..aby ti ludia lepsie zapadli do kolektivu

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@mima4 dakujem za povzbudenie 🙂 Uz to necham na osud, urobim to najviac co bude v mojich silach. A strasne som zvedava na vysledok 🙂 ano, cize ak bude kolektiv s detmi, budu mi hviezdy naklonene heh 🙂 dakujem. Urcite tu v stredu napisem svoje dojmy a pocity 🙂

mima4
28. mar 2016

@zuzka_puska len na to musi byt aj normalne vedenie, nie retardi ktori ziju iba pre pracu.... a deti povazuju za urcity druh domaceho zvierata...

cim vyspelejsia spolocnost (fima, ale aj ako ludska spolocnost), tym pozitivnejsi pristup k rodicovstvu, k rodine....

cecil36
28. mar 2016

@mima4 skoda, ze je ich tak malo...ja som raz dostala ponuku, pri pohovore mi slubovali hory doly aj home office (robim tak uz dlhe roky) a potom skutek utek, stale bolo xy dovodov preco tam musim sediet na prdeli a riesit z kanclu ked som mala doma dieta s anginou a musela som mu tym padom zabezpecit varovanie. Videli moju pracu, vedeli akym stylom pracujem a stale preferovali sedenie v kancli. Nakoniec mi povedali, ze pracovnik, ktory nerobi nadcasy z kancelarie nie je efektivny. Po tomto som im dala zbohom. A ano,l sedelo tam xy kolegyn, ktore si pozerali you tube, chatovali na fb a hodiny im nabiehali a sef to platil ako nadcasy. No, hold logika nepusti 😀

mima4
28. mar 2016

@cecil36

no ano, efektivita sa "meria" sedenim v kancli a nadcasmi... kokoooooooooooooooos... logika jak svina... 😠 😠 😠
toto dlhodobo nechapem ani ja, ako keby sa niektori jedinci zasekli v roku 19XX.... podstatna nie je praca, ale sedenie na riti v kancli ....

pre mna dlhodobe nadcasy znamenaju bud neschopnost zamestnanca (je pomaly, neefektivny) alebo neschopnost manazmentu pridelit a rozdelovat pracu...

a to ci clovek pracu (ak je to mozne) spravi v kancli alebo doma, to mne je uplne jedno....dolezite je aby praca bola kvalitne odvedena a vcas dodana....

Na slovensku sme v tomto smere este minus 70 rokov pred zapadom

sisaka
28. mar 2016

@mima4 este som sa na pohovore v zahranici nestretla s otazkou - kolko mam rokov, ci som vydata a ci/kolko mam deti. Do toho je ich nic, to su veci, ktore absolutne nesuvisia s vykonom prace, ci mojimi schopnostami, diskriminacne otazky by znamenali sudnu dohru

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

veru zienky ja mam pocit ze ak niekde zena spomenie dieta, ma automaticky lepru a zamestnavatel ju uz nechce ani vidiet. Samozrejme nehovorim o tych ktori su spravni a dieta pre nich nie je prekazkou, ale naopak zaujima ich len zamestnankyna a jej vykon. Viete, mna raz aj napadlo ze co ak proste dieta zamlcim, nechcela som klamat len proste nespomenut vobec dieta - ale v zivotopise si vsimli 2 roky necinnosti a ked sa opytali co rom robila tie 2 roky, musela som povedat ze som si uzivala matersku dovolenku 🙂 A na druhej strane, loz ma aj tak kratke nohy.

@cecil36 veru, su take zamestnania kde cloveka kludne zderu aj z koze len aby firme a sefovmu vrecku bolo co najlepsie 🙂 A lajdaci s flakacmi, sa maju stale najlepsie..... Ja sa chcem naucit byt flakacom, asi jedine tak sa mi bude darit alebo ja uz nechapem ☹

mima4
28. mar 2016

@sisaka

vies, ja slovenskej mentalite vobec nerozumiem a mam s nou dlhodoby problem...

kym zena nema deti, vsetci do nej hucia...jaka je egoistka, karieristka... ze jej ide na 30... proste uz ani "zenou" nie je...

... porodi a je odpad pre spolocnost ☹

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@sisaka myslim, ze aj u nas je mozne dat zamestnavatela na sud, ak viete dokazat diskriminaciu....Ale to je vzdy beh na dlhe trate, tazko z jedneho pohovoru cokolvek dokazat ☹ ☹ A mam znamu, ktora uz pol roka hlada vhodnu pracu a hovorila mi ze vsade sa jej pytaju na dieta ☹ A kolko ma dieta rokov, a ako by popri nom riesila skolku,kto by sa on staral, a podobne kraviny ktore by ich vobec nemali zaujimat - asi ze ked sa zena hlasi do prace, nejde tam s tym ze zacne pracovat a dieta necha same doma.

katarinapekna
28. mar 2016

Pokiaľ to nemáš dohodnuté,nemáš šancu. Na to už majú vybraného človeka,pohovor je len sracka na zalepenie oči, aby sa nepovedalo,lebo veď transparentnost musí byt😀 strata casu...

mima4
28. mar 2016

@zuzka_puska
vacsina zamestanvatelov sa boji, ze zena im bude cele tyzdne pravidelne na OCR. Ja osobne si myslim, ze je nerealne ocakavat od zeny, ze bude jedina na OCR, proste s muzom to musia riesit, delit si spolocne, pripadne si zaplatit opatrovanie.... s cim velmi vela zien nie je este stotoznena....

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@katarinapekna nevadi, aj tak tam idem skusit 🙂 Pre mna to nie je srata casu, vobec. Pre mna je to prilezitost ukazat co viem, coho som schopna a co chcem dokazat. Ak ich to nebude zaujimat a maju tam niekoho vybrateho, nevadi, co uz. Ale neberiem to ako stratu casu. skor ako skusenost z pohovoru.

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@mima4 ano je to tak,mali by to znasat obaja manzelia,rodicia. Ale je tazke zamestnavatela presvedcit, pripadne povedat mu to, ze ano my si to budeme delit. Navyse,my mame babku(moju mamu) ktora je uz dochodkyna, mala k nej rada chodi a mama je rada ked mala pride. Zije sama, vzdy sa tesi navsteve malej,vzdy ju od rana do vecera len krmi 🙂 proste pomohla by nam ak by bola mala chora. Ale uvidime, beriem ten pohovor ako skusenost, podla vsetkeho velke sance zrovna nemam no 🙂

katarinapekna
28. mar 2016

@zuzka_puska jasné však skúsenosť, len viem o čom Hovorim

mima4
28. mar 2016

@zuzka_puska urcite sa nedaj odradit...obycajne, aj ked maju niekoho vybrateho a ty ich zaujmes, tak ti mozu dat inu zaujimavu ponuku.

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@katarinapekna samozrejme, aj to v kutiku duse cakam, ze uz je vybraty niekto iny,kto mozno ani na pohovor nepride,ale miesto ma mozno uz slubene 🙂 Vsak takto to chodi v poslednej dobe skoro vsade ☹ Ale neberiem to negativne, idem skusit a budem verit ze raz sa na mna stastie usmeje a prijmu ma tam kam chcem 🙂

@mima4 no bodaj by mali este ine miesta na ponuknutie 🙂

katarinapekna
28. mar 2016

@zuzka_puska ten clovek vybraný musí prísť na ten pohovor,všetko prehne zdanlivo legálne,ale iné misro ti neponuknu v štátnej ani verejnej správe,max. Ti odporučia prihlásiť sa na iné miesto ale zas za rovnakej saskarne,žiaľ,na slovensku bez šance bez znamosti.

zuzka_puska
autor
28. mar 2016

@katarinapekna no pred cca 2 rokmi som bola na pohovore, taky akoze narychlo, sla som nepripravena len tak akoze vyskusam ako to chodi a co sa pytaju 🙂 Tak som sla, bolo nas tam 5 prihlasenych - s tym ze jeden uchadzac sa ospravedlnil ze nemoze prist a bolo mu umoznene zucastnit sa pohovoru v inom nahradnom termine. Cize s nami tam vobec nebol, ani teda nevieme ci nejaky nahradny termin skutocne bol a ci prisiel(bol to znamy 3 clenov komisie-si s nimi tykal tak sme to zistili) a cuduj sa svete bol prijaty prave on. Pricom spolocneho pohovoru sa nezucastnil. Tak z toho som usudila,ze ak je znamy nemusi sa ani zucastnit 🙂 ach no som zvedava, ale ja baby verim v pozitivne myslenie a teda aj v to ze jedneho dna sa tam dostanem aj bez znamosti 🙂 Neviem vobec ci to vyjde, tak v to proste verim a uz sa tam vidim 🙂