Ako zvládnuť prácu a domácnosť po rodičovskej dovolenke?
Ahojte, po takmer 4 kľudnych rokoch nastupujem do práce a absolútne neviem, kedy a ako budem stíhať domácnosť... Kvôli manželovi mam prac.dobu od 10 do 18 hod, pondelok až piatok. Máme tri deti, dve na ZŠ a jedna skolkarka. Ja vôbec netuším, keby stihnem variť, prať, upratovať, voziť deti kam bude potrebné a pracovať... Baby, pomôžte mi nájsť systém, poraďte, ako to máte nastavené. Teraz,keď uložím spat najmladšiu, ešte sa venujem starším. Ja neviem, ale podľa mojich výpočtov doma musím ťahať nočné... Samozrejme, práca je pre mňa nutnosť, nehľadám cestu, ako nepracovat, len cestu, ako si vytvoriť režim, aby nikomu nič nechýbalo. Ako to zvládate vy?
ja som zacala robit na 6hod uvazok namiesto 8hod.
@balerina2025 ale takuto možnosť nemám... Začala som na dohodu, ako také zaškolenie, to som pracovala len dva dni v týždni. Ale dohoda konci a ja začínam na TPP a už teraz nič nestíham, doma chaos, neporiadok, mám pocit, že má to úplne valcuje.
No a ráno? Hodina až dve na domácnost denne by ti malá stačit, nie? Pračku naložíš a vyložíš kedykolvek, aj večer.
No a školačky a manžel by tiez mali pomáhat.
ani na HO si nevies par dni do tyzdna dohodnut? ja som menila job po RD
Mate s manzelom 3 deti a obaja pracujete. Deti aj domacnost nie je len tvoja zalezitost, ale spolocna. System si musite najst spolu. Sadnut si, dohodnut sa, popripade to spisat.
Home office, upratovacka, starsie deti a muz budu mat svoje rozdelene kazdodenne ulohy v domacnosti po prichode domov. Nie vsetko ty. Ak uz mas 2 skolakov tak ti vedia pomoct riadne
System mam taky, ze si povinnosti delime s manzelom 🙂 Suhlasim s vyssie napisanym, sadnut si s manzelom, dohodnut sa, pripadne aj spisat kto bude co kedy robit
Jedina cesta je spolupraca a rozdelenie povinnosti s partnerom…inac ked nebudete cely den doma, tak aj toho upratovania je vyrazne menej. Deti maju teplu stravu v skole/skolke, tak sa nic nestane ak cez tyzden jednoducho nebude kazdy den navarene nieco.
Pracpvat 10-18:00 je podla mna extremne naprd 🙈 to nebudes vobec s detmi…
No jedine školáčky zapojiť a to poriadne... Ráno rátam s tým, že navarim, aby aspoň obed mali zabezpečený. A čo ďalšie stihnem, ťažko povedať. S najmladšou pri sebe zase nemám úplne voľné ruky, a o deviatej už budem musieť vyraziť z domu, aby som ich minimálne počas prázdnin zaviezla k babke, keď nebudem doma. Muž robí aj doma, ale zatiaľ sme to mali nastavené tak, že on zabezpečoval nákupy, všetko okolo domu. Vlastne keď premýšľam, manžel v dome nerobí nič, keď nemusí. Ale poviem, že keď ho požiadam, tak nemá problém s upratovaním. Domáce práce zvláda všetko, okrem varenia. Len to, že to bude taká veľká zmena pre nás všetkych asi...
Ak je manzel zvyknuty fungovat v domacnosti a pracuje z domu, je to o problem menej a date to. Ale fakt by bolo dobre to na zaciatok spisat, aby ste si urobili system.
A treba ubrat z narokov, nemusi byt vsetko vyglancovane, varit mozes na 2 dni, a ak vam to financie dovolia, zaplatit raz za tyzdeñ na par hodin vypomoc na tie otravne prace-vysavat, umyvat, kupelne, prach....
Ak je manzel zvyknuty fungovat v domacnosti a pracuje z domu, je to o problem menej a date to. Ale fakt by bolo dobre to na zaciatok spisat, aby ste si urobili system.
@tenerifka nie, nepracuje z domu, ani jeden z nás. Manžel niekedy môže síce, ale to len výnimočne. A ja mám takúto prác.dobu len do septembra, potom od 8 do 16. Ale tie prázdniny budú asi ťažšie.
To je otrasna pracovná doma pre mamu 3 deti.Dolezite je navariť asi aj na viac dní a potom rozdeliť domáce práce medzi ostatných.Neviem si predstaviť leto a ty prídes 18:30-19.Ja by som hľadala prácu s inou pracovnou dobou
Hľadala by som inú prácu. Toto nie je praca pre matku
Tak do septembra to das, je to len docasne.
Hľadala by som inú prácu. Toto nie je praca pre matku
@pribinak prečo to nie je práca pre matku? Suseda lekárka ťahá denne, nočné od vidím do nevidím a má dve skolkarky. Inú možnosť momentálne nemám, a bez práce nemôžem ostať. Nerozumiem komentárom, že otrasná práca, otrasná prac.doba. už aj tak mám z toho stres, tak načo takéto poznámky? Pýtala som sa na iné predsa.
To je otrasna pracovná doma pre mamu 3 deti.Dolezite je navariť asi aj na viac dní a potom rozdeliť domáce práce medzi ostatných.Neviem si predstaviť leto a ty prídes 18:30-19.Ja by som hľadala prácu s inou pracovnou dobou
@eliska13 aj ja som hľadala inú pracovnú dobu, ale jednoducho toto bolo z možností, ktoré som mala, najlepšia voľba.
Každý má možnosť naobedovať sa v škole alebo v práci? Ak áno, tak by som určite nevarila. Pani na väčšie upratovanie, bežné upratovanie cez víkendy, zapojiť deti, muža, urobiť rozpis kto čo robí. Využívať umývačky, robotický vysavač. Desiaty urobiť večer, znova rozpis kto kedy robí desiaty. Doprava zo školy a do školy, to je ťažko povedať, keď nevieme kto ako pracuje. Nie si sa sama v domácnosti, každý je zodpovedný za jej chod, tak nech sa každý príčiní svojim dielom.
Veď uvidis koľko takto vydrzis a aký to bude mat dopad
Každý má možnosť naobedovať sa v škole alebo v práci? Ak áno, tak by som určite nevarila. Pani na väčšie upratovanie, bežné upratovanie cez víkendy, zapojiť deti, muža, urobiť rozpis kto čo robí. Využívať umývačky, robotický vysavač. Desiaty urobiť večer, znova rozpis kto kedy robí desiaty. Doprava zo školy a do školy, to je ťažko povedať, keď nevieme kto ako pracuje. Nie si sa sama v domácnosti, každý je zodpovedný za jej chod, tak nech sa každý príčiní svojim dielom.
@patus_2 no len tie prázdniny ma desia. Nechcem úplne všetko nechať na svokru, čize obedy navarim. Ráno vozím deti ja, muž začína príliš skoro, on deti vyzdvihne, keďže konci skôr. Možno najväčší problém je, že som doteraz mala všetko pod kontrolou a práve toto sa skončí.
S varením by som si do konca školského roka nerobila starosti, teplú stravu majú v škole a škôlke a večer im niečo manžel nachystá. Ráno môžeš nahádzať veci do práčky, manžel vyvesí. Upraceš podľa potreby večer alebo ráno. Keď budeš vidieť, že niečo treba spraviť necháš odkaz na stole a muž alebo deti spravia. Nájdete si systém a zľavíte z nárokov. Osobne nechápem ženy čo každý deň upratujú.
Veď uvidis koľko takto vydrzis a aký to bude mat dopad
@pribinak máš pravdu. Tak teda ďakujem za rady. Veľmi mi to pomohlo.
S varením by som si do konca školského roka nerobila starosti, teplú stravu majú v škole a škôlke a večer im niečo manžel nachystá. Ráno môžeš nahádzať veci do práčky, manžel vyvesí. Upraceš podľa potreby večer alebo ráno. Keď budeš vidieť, že niečo treba spraviť necháš odkaz na stole a muž alebo deti spravia. Nájdete si systém a zľavíte z nárokov. Osobne nechápem ženy čo každý deň upratujú.
@januska12323 áno, najskôr takto,.že ja začnem a muž dokončí. A áno, aj z nárokov budem musieť ubrať, to už teraz viem. Možno to bude aj celkom dobrá škola pre celú moju rodinu, zapojiť sa do diania v domácnosti.
Keď to inak nejde tak budeš bojovať ako sa dá.Navarit a ostatné rozdeliť.Zalezi koľko času má muž.Nakupy privezie Tesco, väčšie upratovanie cez víkend.Skor psychicky sa prehodiť, že už nebudeš mať nad všetkým dohľad s system
Preco by mali byt prazdniny tazsie? Ved uz len to,ze nemusis vymyslat a chystat desiatu,riesit ulohy,bude super. A ked budu deti u babky,tak obedy nemaju tam? Budu sa musiet zapajat vsetci clenovia rodiny. Deti uz zvladnu povysavat,utriet prach. Muz tiez sa tiez musi zapojit,aby si sa ty nezblaznila. Najdes si system a bude dobre.
A kto chodí a stará sa o najmladšiu to sa po škôlke starajú starší súrodenci však to sa nedá stále takýto čas je nevyhovujúcu pre matku časom sa to dať nebude
A kto chodí a stará sa o najmladšiu to sa po škôlke starajú starší súrodenci však to sa nedá stále takýto čas je nevyhovujúcu pre matku časom sa to dať nebude
@andrejka1974 ja sa starám, aj ju vyzdvihnem vzdy. Keď nemôžem, pomôže mi svokra. A tie mamy, ktoré pracujú týždenne na smeny a poobede si celý týžden do 22hej? Doobeda sú deti v škole, poobede ich nevidia. Takže toto prosím neries. Súrodenci nemajú najmladšiu na starosti, zatiaľ to nebolo potrebne. Ja neviem, naozaj nepotrebujem poznamky o tom, ako to nepôjde. Skôr rady, ako to zvládnuť.
Pracovný čas za mňa dosť na prd, ale človek si nenavyberá. Zvyknúť si zvykneš. Každý dostane papier s domácimi prácami, čo má urobiť na týždeň dopredu a hotovo. Ja síce pracujem už z domu, ale keď som robila. 7:30-15, tak doma pomáhal aj 7r syn 🤷🏼♀️. Síce nič extra ale pre mňa bola pomoc aj keď pozbieral po sebe a bratovi hračky a umyl umývadla v kúpeľni 🙂. Manžel bol vždy po-št mimo, takže sme to museli zvládnuť sami a dalo sa, prvé týždne som bola úplne odrovnaná únavou ale postupne som si aj ja zvykla na nový systém. Teraz je manžel každý deň doma poobede, ale tým že mám HO, tak stihne maximálne vybrať myčku
Napísala som z vlastnej skúsenosti , proste robila som smeny ranné poobede aj nočné a vermi časom som bola tak unavená že som prešla na iný režim a ty si písala že budeš robiť od 10 do 18 takže po obede škôlku stíhať nebudeš a ráno síce čo to stihnem ale veľa tiež neurobíš ak budeš potrebovať variť tak jedine večer ráno budeš mať fofri čo to stihnúť ja tiež teraz začínam robiť od 9.30 z domu chodím o 8.30 a ráno stíham akurát tak spratať čo treba takže aj keď chcem ísť ja do obchodu tak musím zabezpečiť stráženie najmladšej je autistka s ňou sa do obchodu nedá ísť a keď muž robí do 18.30 tak postrážia len deti staršie ale tie tiež vždy nemôžu takže tvoj čas bude tiež zložitejší najmä ak budeš do 18.00 v práci

ja som zacala robit na 6hod uvazok namiesto 8hod.