Ako zvládnuť problémy v práci počas tehotenstva?
Zdravím, potrebovala by som poradiť.
Som zamestnaná 3,5 roka na dobu určitú pracujem v tej istej firme.
Moja prvé tehotenstvo. Už som to oznámila aj môjmu zamestnávateľovi. Problém je v tom, že ma chcú prepustiť, kvôli tomu lebo nemajú ma kde dať, nemajú pre mňa vhodnú pozíciu. Je mi strašne zle, unavená som a nočnú ja nezvládnem. Su tam vyparí, chemikálie, ťažko sa tam dýcha.
Môj nadriadený mi povedal, aby som to riešila s lekárom, lepsie by bolo aby som bola PN.
Čo ak mi nedá lekár PN, budem aj bez peňazí aj bez prace 😞
Ako to bude potom s tehotenským príspevkom, materskou a tak ďalej?
Ja už neviem, co mam robiť….
Pretože som pracovala zo začiatku cez dve agentúry a iba 1 rok som cez firmu.
V auguste mi zmluva konci a budem uz na neurčito
@vanessa12345 “ V auguste mi zmluva konci a budem uz na neurčito”
ak spekuluju teraz, co s tebou, tak v auguste ti skonci doba urcita a oni ta ukoncia. Neposunu ta na dobu neurcitu. Tehotenstvo, materska, ani rodicovska na ukoncenie pracovneho pomeru v dobe urcitej nema ziaden vplyv. Proste skonci podla zmluvy.
Ak nemas nejaku specialnu pridanu hodnotu (robis napr. pracu, kde je potrebna specialna zrucnost nadobudnuta iba praxou), tak si ta nenechaju a nebudu na teba cakat.
S tym radsej pocitaj. Pozaujimaj sa teda, co potom dalej. Urad prace, atd.
A najskor teraz ti najdu inu pracu, nenechaju ta doma. Plat ti znizit nemozu, ale poslu ta napr. upratovat, kym neodides na MD. Pricom mozu tvoju pracu dosledne kontrolovat, ci viac nesedis a neddychjes, ako robis.
Ak mas ty problem so svojim stavom - je ti trebars permanentne zle, toci sa ti hlava, musis si polezat, casto oddychovat, neustale sa citis unavena, zaspavas, tak si musis vybavit PN ty.
Toto nie je dovod, aby ta zamestnavatel nechal doma a platil ti plnu mzdu.
To iba ak by nemal inu pracu, kde nie si objektivne ohrozena na zdravi (teda tie chemicke vypary). Ak ta posle upratovat mimo vyparov, tak svoju cast problemu vyriesil.
Ak u teba vsak bude pretrvavat zvracanie, slabost, unava, to su tvoje subjektivne stavy, tie uz musis riesit ty (podobne, ako keby si mala chripku, atd., proste bola chora.) Teda pn, dovolenka a spol.
Aby si chapala rozdiel, kedy tvoj stav je prekazka na strane zamestnavatela, a kedy je to uz tvoj sukromny problem.
Ked su chemicke vypary, tak mozes byt v kancli/ doma a oni musia platit. Volaj na inspektorat prace rovno. Vysvetli situaciu a uvidis co povedia. Nenechaj sa dotlacit do vypovede, ani do PN len tak.
Mna dr chcel hned vypisat na pn, lebo sa mi od zaciatku zle chodilo, ledva som preska par metrov a musela som oddychovat.. a to som robila z domu, ze ziadne vypary atd.. nakoniec sme sa dohodli, nech ma nevypisuje, ze sa teda budem setrit, ale ze keby nahodou, nech len zavolam a ze ani chodit tam nemusim, ze ma elektronicky vypise..
@vanessa12345 ahoj ako si to nakoniec vyriešila? Naozaj ti dal výpoveď? Neobrátila si sa na Inšpektorát práce?
@lenka_vi1 ahoj, ja som zobrala výpoveď mam kľúdnu hlavu nechcela som sa s tým zaoberať.
Mesačný príjem mam, priateľ pracuje takže sa nesťažujem.

@vanessa12345 Ty nevieš, čo sú to odbory???