Ako zvládnuť spoluprácu s narcistickou šéfkou?
Ahojte, prisla som si po radu. Moja teamleaderka má narcistickú poruchu osobnosti. Viem, ze teraz je "moderne" pojmom narcis oznacovat kazdeho, ale toto nie je ten prípad. Naozaj ona je ukazkovy priklad cloveka s touto poruchou. Vo firme som uz 15 rokov, nakolko pracujem v odbore, mam dobry plat a praca ma bavi. To je aj dovod preco som tu tak dlho vydrzala. S touto osobou mame vsetci na oddeleni problem, ale vsetci to ticho trpia. Problemy boli este pred tym ako sa stala teamleaderkou. Este ked bola len obycajna kolegyna spravala sa k nam ako k podriadenym. Samozrejme sme si to nenechali a vzdy bol z toho problem, pri ktorom sme vzdy vysli ako blbe my, kedze ona vie vsetko krasne zmanipulovat. Byva to s nou ako na horskej drahe, obdobie ked je ako tak normalna sa strieda s obdobiami, kedy robi same zakernosti. Chcem sa spytat na nejake tipy, triky... alebo je naozaj vychodisko len vypoved?
ja poradím len ako iróniu, na malé odľahčenie. Nie riešenie ako také, ale keď už pýtaš typ - nalejte jej do pitia 3násobnú dávku guttalaxu... Samozrejme to ber len ako si môžeš na chvíľu predstaviť túto situáciu a jej vyvrcholenie 🙂 Poznáš to aj ako radu -predstav si šéfa so stiahnutými nohavicami ako sedí na wc.
Pred MD som bola TL a mala som na starosť 20+ ľudí. Ak niekto nie je spokojný so štýlom vedenia, treba ísť za manažérom (jej nadriadeným) a teda adresovať feedback vecne, t.j. mať zozbierané konkrétne situácie a ako na ne reagovala, žiadne zovšeobecňovanie ona je taká a taká. Najlepšie ak to urobia viacerí samozrejme, keďže je to slovo proti slovu. My sme ešte mávali aj taký check, kde sa všetci z tímu mohli anonymne vyjadriť k štýlu vedenia aj TL aj manažéra, čiže sme dostali cenný feedback čo zmeniť. Určite to treba riešiť, ale vecne, nie s emóciami.
@anonym_e23393 ano, to je rozumne, aj som to skusala, ale ako pisem vzdy tie konkretne situacie obratila proti mne. Ona vie uzasne manipulovat a teda hlavna sefka je celkom v pohode, ale su kamaratky, takze vzdy sa prikloni na jej stranu. Tiez mavame kazdy rok taky "check". Avsak u nas to funguje tak, ze ho mame kazdy o samote s danou teamleaderkou. Minuly rok bolo take lepsie obdobie, ze sa s nou v ramci moznosti dalo, tak som jej uprimne povedala, co povazujem za pkusy a minusy vo firme. Na dalsi den si ma zavolala hlavna sefka na kobercek a vsetko co som povedala TL mi vycitala, ale samozrejme moje slova boli dokonale prekrutene. My to nemavame anonymne, cize TL odo mna vlastne chce feedback, ale negativne veci prekruti a nasledne su mi vycitane. Ale toto nie je hlavny problem. Problem je, ze ona sa vyziva v konfliktoch a aktivne ich vyhladava. Jeden rok bol napr. problem, ze sme jej udajne nepopriali veselu velku noc pri odchide na dovolenku a podobne pikosky.
ja poradím len ako iróniu, na malé odľahčenie. Nie riešenie ako také, ale keď už pýtaš typ - nalejte jej do pitia 3násobnú dávku guttalaxu... Samozrejme to ber len ako si môžeš na chvíľu predstaviť túto situáciu a jej vyvrcholenie 🙂 Poznáš to aj ako radu -predstav si šéfa so stiahnutými nohavicami ako sedí na wc.
@anonym_633312 toto nie je ale smiešne ani ak to myslíš zo srandy. Nikdy nevieš kto si to prečíta a príde mu to ako výborný napad.
Síce sa nadriadená môže správať ako krava, alebo je to len autorkin dojem lebo nevie prežiť že sa nadriadenou nestala ona. Ale to jej určite nedáva právo jej poškodiť zdravie. Nikdy nevieš, ako by na to jej organizmus zareagoval a keď to poženie ďalej tak autorka má taký problém že sa poserie ona.
@anonym_autor psychoenergeticke aikido od drienika. Funguje. S tymito osobami si neporadis iba tak ze ich odstrihnes. Mam taku istu sefku som v praci lebo tam mam dalsich 300 vyhod a nikto iny mi ich neda.
@anonym_e23393 ano, to je rozumne, aj som to skusala, ale ako pisem vzdy tie konkretne situacie obratila proti mne. Ona vie uzasne manipulovat a teda hlavna sefka je celkom v pohode, ale su kamaratky, takze vzdy sa prikloni na jej stranu. Tiez mavame kazdy rok taky "check". Avsak u nas to funguje tak, ze ho mame kazdy o samote s danou teamleaderkou. Minuly rok bolo take lepsie obdobie, ze sa s nou v ramci moznosti dalo, tak som jej uprimne povedala, co povazujem za pkusy a minusy vo firme. Na dalsi den si ma zavolala hlavna sefka na kobercek a vsetko co som povedala TL mi vycitala, ale samozrejme moje slova boli dokonale prekrutene. My to nemavame anonymne, cize TL odo mna vlastne chce feedback, ale negativne veci prekruti a nasledne su mi vycitane. Ale toto nie je hlavny problem. Problem je, ze ona sa vyziva v konfliktoch a aktivne ich vyhladava. Jeden rok bol napr. problem, ze sme jej udajne nepopriali veselu velku noc pri odchide na dovolenku a podobne pikosky.
@anonym_autor no takto, ja vašu situáciu nepoznám dopodrobna, ani neviem aké máte iné možnosti. Ale ak by som nebola spokojná v práci dlhodobo a vedenie by to neriešilo, tak áno odchod je dobré riešenie. Ešte by som sa popozerala, či nie je možné zrotovať na inú pozíciu vo firme, keďže už tam máte vybudované meno a môžete si vlastne rozšíriť obzory a začať robiť niečo nové. Ako vravím neviem všetky podrobnosti, ale takto by som to riešila ja 🙂
@anonym_autor no takto, ja vašu situáciu nepoznám dopodrobna, ani neviem aké máte iné možnosti. Ale ak by som nebola spokojná v práci dlhodobo a vedenie by to neriešilo, tak áno odchod je dobré riešenie. Ešte by som sa popozerala, či nie je možné zrotovať na inú pozíciu vo firme, keďže už tam máte vybudované meno a môžete si vlastne rozšíriť obzory a začať robiť niečo nové. Ako vravím neviem všetky podrobnosti, ale takto by som to riešila ja 🙂
@anonym_e23393 dakujem za radu. O tej inej pozicii vo firme som tiez uz rozmyslala, len sa bojim, ci to nebude z blata do kaluze, kedze s touto osobou by som do kontaktu tak ci tak musela prichadzat. Ale zase nebola by moja veduca a kontakt by bol urcite mensi.
@anonym_autor chcela som sa aj opytat, ci mal niekto skusenost s narcistickym sefom, kedze kazdy kto prisiel do kontaktu s osobou s touto poruchou vie, ze bezne situacie sa nedaju riesit standardne. Teda, ze ci s nim dokazu nejakym sposobom nadalej fungovat alebo jedine odstrihnut sa.
Treba si ju nahrávať na mobil a potom ukázať šéfovi....aby ste mali dôkaz
@katkatonkova ďalšia z vecí ktoré sa otočia proti nej v momente, ako na to druhá strana príde
@katkatonkova to by som nerobila, nikto nechce mať v tíme človeka, ktorý si nahráva nadriadeného. Ani manažér, keďže potom tam nie je dôvera a môže to človek skúsiť aj na neho. Nie je to normálna praktika a autorka ublíži len sama sebe a vybuduje si zle meno. Ale to sú len moje skúsenosti, každý nech si zváži.
ak pracujete za pocitacom, ziadat pisomnu komunikaciu - pisomne zadavanie uloh, pripomienky, zmeny pisomne do e-mailu. na to sa da potom odvolat. Inak len co najmensi osobny kontakt a vylucne, co sa tyka prace a uloh. nehovorit nic osobne, nekritizovat, nehadat sa. ak sa chces nieco opytat k ulohe, pisomne mailom. tam moze ist kopia aj na jej nadriadeneho.
bol som vo velmi podobnej situacii, v ramci zahranicneho korporatu. Ja som bol TL a dostal som za sefku zenu, ktora bola o viac ako 10 rokov mladsia - to by nebol ziadny problem, skoro vzdy som mal sefov s nizsim vekom. Problem bol presne ako u autorky - totalna toxicita. A presne - aj ked som mal pisomne dokazy jej prekrucaciek a klamstiev, tak pri osobnej konfrontacii s najvyssim sefom to prekrucala - to som tak nemyslela, to bolo zle pochopene. Ona ale prekrocila cervenu ciaru vtedy, ked ma verejne obvinila z klamstva - potom musela priznat, ze klamala, ale aj tak nedostala stopku.
Kvoli nej zacali vazne uvazovat o odchode z firmy 5-ti moji podriadení. Ja by som to nejak predychal, ale v tom case som dostal lepsiu ponuku a bolo mi luto tych 5-tich, tak som dal vypoved ja, co sposobilo taky mensi sok. Chceli so mnou zrazu hovorit aj ti najvyssi. Tam som si uz nekladol ziadne servitky, napriamo som im povedal ze ma osobnostny problem a ze im garantujem, ze sa im rozsype cele oddelenie ak ju okamzite neprepustia. Vypoved som dotiahol do konca...po tyzdni ako som odisiel jej zakazali vstup do officu a nechali ju skoro dva mesiace na home office a potom dostala padaka.
@anonym_autor ja som mala taku sefku. Bola, ako z ucebnice. 😀 ja som ju stale chvalila. Bola som taky zadkolizac. Stale som dala pravdu jej. Nebola som konfiktna. Nechala som na nu. Mna nesikanovala. Kolegov ano, lebo s nou stale bojovali. A nie, nebola som v zlom vztahu kvoli tomu s kolegami.
@anonym_autor ale no taaaak, pokiaľ má narcisticku poruchou osobnosti je boj, alebo dohováranie, alebo schovávanie, alebo akákoľvek taktika a stratégia neúčinná. Nalejme si čistého vína a pozrime sa na túto poruchu triezvo. Buď budeš znášať jej narcizmus so všetkým, čo to obnáša, a za všetko budeš mať primeranú narcisticku odpoveď z jej strany, alebo odídeš a budeš mať pokoj . Tam NIET INEJ RADY.
ak pracujete za pocitacom, ziadat pisomnu komunikaciu - pisomne zadavanie uloh, pripomienky, zmeny pisomne do e-mailu. na to sa da potom odvolat. Inak len co najmensi osobny kontakt a vylucne, co sa tyka prace a uloh. nehovorit nic osobne, nekritizovat, nehadat sa. ak sa chces nieco opytat k ulohe, pisomne mailom. tam moze ist kopia aj na jej nadriadeneho.
@mrkvicka060 u nas zial odmieta cele vedenie komunikovat emailom. Aj ked im ja poslem email, odpoved mi daju ustne. Samozrejme je to ucelove.
@anonym_autor ja som mala taku sefku. Bola, ako z ucebnice. 😀 ja som ju stale chvalila. Bola som taky zadkolizac. Stale som dala pravdu jej. Nebola som konfiktna. Nechala som na nu. Mna nesikanovala. Kolegov ano, lebo s nou stale bojovali. A nie, nebola som v zlom vztahu kvoli tomu s kolegami.
@anonym_4897b9 no ved toto. Ja presne viem co ona chce pocut a ked hram jej hru, tak je vsetko v poriadku a 95% casu da pokoj. Len uz sa mi to zacina priecit, je to proti mojmu svedomiu. Zaroven by ma ubijala ta falos. Ona ma problem pocut iny nazor, dobre je len ak jej slepo pritakavas a idealne ked donasas na druhych. Neustale sa snazi z ludi nepriamo vytiahnut informacie. Je to vycerpavajuce davat si pozor na kazde slovo a komunikacia s nou je doslova tenky lad. Zo sukromia jej uz nehovorim nic, ona je schopna kazdu info zneuzit.
@anonym_autor ale no taaaak, pokiaľ má narcisticku poruchou osobnosti je boj, alebo dohováranie, alebo schovávanie, alebo akákoľvek taktika a stratégia neúčinná. Nalejme si čistého vína a pozrime sa na túto poruchu triezvo. Buď budeš znášať jej narcizmus so všetkým, čo to obnáša, a za všetko budeš mať primeranú narcisticku odpoveď z jej strany, alebo odídeš a budeš mať pokoj . Tam NIET INEJ RADY.
@anonym_5f4c49 zacinam si to mysliet aj ja. Je mi z toho smutno, lebo praca mi inak vyhovuje, len teda toto uz mi to prerasta cez hlavu.
@anonym_4897b9 no ved toto. Ja presne viem co ona chce pocut a ked hram jej hru, tak je vsetko v poriadku a 95% casu da pokoj. Len uz sa mi to zacina priecit, je to proti mojmu svedomiu. Zaroven by ma ubijala ta falos. Ona ma problem pocut iny nazor, dobre je len ak jej slepo pritakavas a idealne ked donasas na druhych. Neustale sa snazi z ludi nepriamo vytiahnut informacie. Je to vycerpavajuce davat si pozor na kazde slovo a komunikacia s nou je doslova tenky lad. Zo sukromia jej uz nehovorim nic, ona je schopna kazdu info zneuzit.
@anonym_autor Jezis, ano, aj toto robila. 😀 Mala dosadenu 1 babu, ktora vynasalajej info. 😀 a ked sme to zistili, tak prestala to s nou robit a zacala ju tak sikanovat a urazat, ze mi jej bolo luto. Proste tito ludia sa nezmenia. Bud im prikyvovat, alebo ist do boja, ale zbytocne stresy....
@anonym_autor Jezis, ano, aj toto robila. 😀 Mala dosadenu 1 babu, ktora vynasalajej info. 😀 a ked sme to zistili, tak prestala to s nou robit a zacala ju tak sikanovat a urazat, ze mi jej bolo luto. Proste tito ludia sa nezmenia. Bud im prikyvovat, alebo ist do boja, ale zbytocne stresy....
@anonym_4897b9 zacinam si uvedomovat, ze tento boj nemam sancu vyhrat.
Ja som po 13 rokoch odisla, moje telo mi jasne dalo najavo, ze ziadna praca nestoji za to, aby ma slahlo. Po jednom incidente sa mi vyhodil pasovy opar, potom si to odniesla aj stitna zlaza. A to bola praca, ktoru som milovala, bol v nej skvely kolektiv, preto som tam vydrzala tak dlho. Vedenie malo nazor "ona je proste taka", takze tadial cesta neviedla. Jedina moznost bola odist.
Ked som dala vypoved, bola mi vyplakavat, citovo ma vydierat, ale ja uz som nebola ochotna ustupit plus som mala ine miesto.
@anonym_4897b9 zacinam si uvedomovat, ze tento boj nemam sancu vyhrat.
@anonym_autor nieee, to urcite nevyhrajes. Jedine takto byt a ustupovat a ustupovat a mat pred sebou to, ze svoju pracu mas rada. Nepripustaj si ju. Nechaj to na nu. Narcisti su v inej dimenzii. 😀
@anonym_autor múdri ludia zaoberajúci sa narcizmom krátkodobo odporúčajú narcizmus znášať, napríklad, pokiaľ si žena vytvorí priestor pre útek s deťmi, napr. nové bývanie, ale z dlhodobého hľadiska sa v žiadnom prípade neodporúča zostať, alebo riešiť narcistu. Nikdy nad narcistom nevyhras, áno sú z inej dimenzie, iné nastavenie mozgu, je to psychopat. Krátkodobo ti dajú možnosť sa nadýchnuť a vtedy si myslíš, ze už to máš, v zápätí zaútočia a vlastne prečo by človek
mal míňať svoj život, energiu, myšlienky, a vôbec čo i len pohľad na takého psychopata, keď môže žiť aj inak? Kľudne.

Pred MD som bola TL a mala som na starosť 20+ ľudí. Ak niekto nie je spokojný so štýlom vedenia, treba ísť za manažérom (jej nadriadeným) a teda adresovať feedback vecne, t.j. mať zozbierané konkrétne situácie a ako na ne reagovala, žiadne zovšeobecňovanie ona je taká a taká. Najlepšie ak to urobia viacerí samozrejme, keďže je to slovo proti slovu. My sme ešte mávali aj taký check, kde sa všetci z tímu mohli anonymne vyjadriť k štýlu vedenia aj TL aj manažéra, čiže sme dostali cenný feedback čo zmeniť. Určite to treba riešiť, ale vecne, nie s emóciami.