Akú prácu po rodičovskej?

12. sep 2023

Ahojte mamičky.
Som na RD a veľmi sa trápim pri pomyslení čo bude ďalej 😪. Pred tehu.som bola zamestnaná vo výrobnej fabrike. Potom som nastúpila na maródku,materskú..atď. Robila som na 3 zmeny. Čím bližšie je môj nástup do práce, tým ja mám hlavu viac a viac v smútku 🙉. Neviem čo robiť!!! Nakoľko nemám nikoho blízkeho kto by mi s dieťaťom pomohol iba manžela, prácu na 3zmeny si nebudem môcť dovoliť. Manžel robí od nejakej 6:30 a chodí domov ako kedy cca okolo 17tej. Neviem či budem musieť dať výpoveď alebo ako to chodí. Pochybujem, že by mi zamestnávateľ umožnil prácu na 1 zmenu 😔. Potrebovala by som robiť na 1 zmenu, poprípade by som mohla ísť sem tam na nočnú výpomoc. Podľa Vás je to namieste vyskúšať mu niečo také navrhnúť? Ja som inak strašný bojko, nie som vôbec asertívnej povahy 🤔😜..aj ked neviem čo by mi na to povedal 🙄. Poraďte prosím ako by ste to riešili, pracovať chcem.
Ďakujem 🤭

tramtada31
12. sep 2023

Ako matka starajuca sa o dieťa do 15 rokov máš v zmysle zákonníka prace možnosť požiadať zamestnávateľa o úpravu pracovného casu, aj požiadať len o prácu na jednu smenu. Je len na zamestnavatelovi, či je to u nich z prevádzkových dovodov možné a ak nie, ukončenie pracovného pomeru dovodou/vypoved, pôjdeš na polroka na podporu a za tu dobu sa mozes rekvalifikovať na inu pracu

tramtada31
12. sep 2023

Úprava pracovného času
§ 164
(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.
(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času alebo v odôvodnených prípadoch o skorší návrat na pôvodný spôsob organizácie práce, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody. Odmietnutie žiadosti podľa prvej vety musí zamestnávateľ písomne odôvodniť.
(3) Ak požiada žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako osem rokov o domácku prácu, teleprácu alebo o prácu z domácnosti podľa § 52 ods. 2 na účely starostlivosti o dieťa, zamestnávateľ je povinný poskytnúť im písomnú odôvodnenú odpoveď, ak ich žiadosti nevyhovel v primeranej lehote. Pri posudzovaní žiadosti zamestnávateľ prihliada na jeho úlohy a oprávnené záujmy zamestnanca.
(4) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.

77katarina
12. sep 2023

.

andreakotesova
12. sep 2023

Tiež som na tom bola podobne ako ty, akurát som nerobila na smeny, ale robila som dvanástky. Rodinu máme ďaleko. Preto som si cez RD urobila DPŠ, že budem učiť na SŠ. Ale posielala som žiadosti na miesta referentov vo verejnej správe. Motyka vystrelila a teraz pracujem vo verejnoprávnej inštitúcii s pohyblivou pracovnou dobou. Plat je síce tabuľkový, no k deťom je moja práca úplne ideálna 🙂 P.S. Počas praxe (DPŠ) som usúdila, že učiť drzých pubertiakov nechcem 🙂 Ale teda mám to stále v zálohe, keby čosi 🙂

autor
12. sep 2023

Ženy mam pocit že keď by som požiadala o úpravu prac. času vo fabrike tak ma vyhodia a nevyhovejú a zase hľadať prácu od znova 🙉. Bojím sa, že by som dlho ani nič nenašla a bola bez roboty. Takto to je ťažko veľmi.

elviku11
12. sep 2023

A čo máš vyštudovaný? Aké jazyky vieš? Aké máš iné pracovné skúsenosti? Možno to bude nakoniec dobre, novy odrazový mostík, že sa nevrátis do fabriky na trojzmennu prevádzku ...

denkabemommy
12. sep 2023

Tak hľadaj prácu už teraz, takú, ktorá ti bude časovo vyhovovať. Áno, ťažšie sa hľadá ale nie je to nemožné. Bola som v podobnej situácii, s tým, že ja som nemala pred RD prácu vôbec.
A v konečnom dôsledku už väčšina zamestnávateľov berie ako pozitívum keď je žena vydatá s deťmi, lebo vedia, že im tak rýchlo neujde, či za chlapom alebo na materskú 🙂🙂. Takže to môžeš vždy aj vyzdvihnúť na pohovoroch.