Akú známku dať na konci roka?
Ahojte prosím vás nájde sa tu medzí vami učiteľka ktorá by sa vyjadrila akú by dala známku na konci roka ? . Čakala som že 2 však čítať na edupage viem . No dnes učiteľka že 3 pýtam sa prečo no lebo diktát tam má 3, 3, 5,2 akože ostala som v šoku . Áno nevie mi písať diktáty proste robí tam úplne banálne chyby a učiteľka prísna proste neodpustí chýbajúcu bodku či dlžné alebo bodku na konci vety . Zo všetkého má 2 len sjl jej bude svietiť 3 lebo diktát
Ja by som tiež dala trojku, lebo práve z tých dôležitých vecí ma trojky a horšie. Treba sa vyvarovať štvorkam a päťkam a potom môže rozmýšľať nad dvojkou
Píšeš, že dceray sa snažila, no neviem tak ani tá snaha podľa tých známok nejaká enormná nebola. Má tam rovnaký počet 3 ako 1 k tomu aj 4 5, za mňa na 2 to nie je. Inak mojej veľmi na písanie diktátor pomohlo čítať, čítať a čítať.
@nelka93 Moje deti tiez diktaty vzdy dokazili a to aj vela citali (syn uz teraz v 17r vobec necita a dcera 15r uz len po anglicky).. a SLJ bol pre nich vzdy najtazsi predmet. Dcera spravila teraz monitor na 96% a potom jej v praci tlacim sloh a citam, ze napisala "opoctatneny" 😅🤣.. nuz takto to asi je so znalostami slovenciny u nas... 😅
Ako píše @dadis v edupage ma byt všetko nastavenene tak, aby ziak videl svoje známky, ich váhu a aj konečnú znamku, ktorá sa berie naozaj za konecnu. A nie ze, platí iná tabuľka, to, co si učiteľ vypočíta po svojom. Jednoducho si ma nastaviť vysokú váhu pri diktatoch a veľkých písomkách a každému by to bolo jasné počas celého polroka. Toto tu je diletantizmus a príklad, ako sa to robiť nemá.
@lukbe Uplny suhlas..ak by rodic aj dieta vedeli, ze tie znamky z dikatov maju taku velku vahu, ich pozornost sa mohla upriamit na cvicenie diktatov... pozerala som u mojich deti, znamky zo slj nemali nastavenu vahu, takze aj moja dcera, ak dostala z diktatu 2x znamku 3, na vysvedceni mala jednotku..
Nejdem sa vyjadrovať k známkam, len ma zaujalo, že ,,prísna učiteľka neodpustí chýbajúcu bodku, dlžne"..to nie je vôbec o prisnosti ale to je význam diktátov 😀
@merrysa Ved ano, ale keby sme ten diktat pisali aj my dospeli, tak tam tie chybky budu tiez.. u nas zo slj pisali mnoho cviceni, kde si precvicivali jednotlive pravidla - tam moje deti vzdy ako tak obstali, vedeli, kde pisat ciarku, kde i/y, no pri dikate im vzdy nejaka somarina usla a teraz, ak sa nemylim, je to hodnotenie diktatov prisnejsie, ako za nasich cias.
@dadis inak súhlasím, že učiteľka by si mala v edupage nastaviť váhu známok aby to bolo prehľadnejšie pre všetkých. S čím sa úplne nestotožňujem, že keby vedeli, že diktáty majú väčšiu váhu tak na nich popracujú. Matka má predsa oči a keď vidím, že mi decko nosí z diktátor 3 a 5 tak mi je šuma fuk akú váhu tie diktáty majú, a tú gramatiku s ním riešim.
Podľa priemeru to vychádza na 2. Keď som chodila do školy ja, skoro vždy som mala z diktátu 3-4-5 . Proste nech som robila aj nemožné nikdy to nedopadlo dobre. Potiahla som však iné veci a na vysvedčení to bola vždy 2 alebo aj 1. Veľa záleží aj od učiteľky ak naozaj vidí že dieťa sa snaží len bohužiaľ tie diktáty mu nejdú tak to môže zohľadniť.
Ako slovencinarka by som prihliadla aj na to, ake chyby boli v tych dikatoch. U chyb z nepozornosti chybu typu vynechana bodka na i alebo na j by som hodnotila menej zavazne, nez chybu typu vynechana bodka za vetou. Vo stvrtom rocniku sa nesmie stat, ze dieta v dikate zabudne ukoncit vetu. Ucitelka, predpokladam, urcite berie do uvahy aj celkovu aktivitu na hodinach a pod a vidi, ci na to ten ziak ma alebo nie.
Ak by mala vyjst solova trojka na koncorocnom vysvedceni, dala by som moznost opravy.
@matullienka Ja som napriklad neriesila vobec s mojimi detmi diktaty, aj ked som vedela, ze to je ich najslabsie miesto. Vedela som, ze casom dozreju a bude to lepsie. Netreba vzdy pozornost upriamovat na to negativne. Takto si mohli par diktatov doma precvicit, ak by dcera chcela mat lepsiu znamku. Mojim detom to kvoli rovnakej vahe znamku nekazilo, tak som to neriesila. Aj ked sme vedeli, ze to je ich slaba stranka.
No ináč aby som aj ukázala po návrate tr učiteľky to začalo presne tou 5🙈 . Pred tým pol rok to bolo tiež hruza 2, 3, 4 . Proste ako keby naschvál zapísala len tie horšie známky . Dcéra je taký fkegmatik . Jej je všetko jedno na všetko má argument , výhovorku no teraz zamakala bola skôr 3 či matematika alebo sjl samozrejme vždy to bolo priemer 2,6 . Učivo som sa snažila vysvetliť
ktoré nepochopila no ako bola iná učiteľka netrebalo vysvetľovať , lepšie známky , ani úloh toľko nebolo a keď sa vrátila triedna tak dostali aj 2 strany . Rodičovské s triednu na inej úrovni . Rodičovské s náhradnou učiteľku úplne zas o niečom inom .
Samozrejme su to len známky svet sa nezrúti . Nejdem súdiť učiteľku . Každý učiteľ má iný prístup , iné hodnotenie . Áno hnev bol no už prešiel ale aspoň mám čo ja dávať argumenty dcére že treba zamakať
Inak ako píšu v škole slohy? Robia si prípravu doma a v škole len prepisujú? Alebo píšu z hlavy rovno na hodine?
@matullienka žiadna príprava nič.
Iné triedy ináč dostávajú na edupage že bude písomka , bude sa skúšať , diktát , básnická či projekt a u dcéry nič . A keď zabudla že má sa naučiť a už mala len dva dni sa naučiť básničku . Rada by som bola keby to bolo na edupage aspoň by si to človek lepšie pripravil dieťa . Poprosila som ju o to a nič . Úlohy ? Rodičia medzi sebou pýtajú lebo ak bude chýbať 5 deti tak ich tam dá ale aj tak nesedí s tým čo robili cez deň detí či dostali za úlohu ak by len jedno či dve deti chýbalo máte smolu pýtať sa musíte druhého rodiča
Ak sú toto známky žiaka 4.ročníka ZŠ uvažovala by som nad doučovaním a nie to hádzala na učiteľku. Cez rok si známky nepozerala? Lebo tam máš "od posledného podpísania 13 známok". Neviem čo presne sa učia v štvrtom ročníku ale na druhom stupni sa s ňou nikto bavkať nebude. Keď nevie na 2, čo vyzerá, že nevie, nebude ju mať ani v piatom aj keď teraz by si to možno vydrankala.
@belaanabela ale riadiť sa len aritmetickym priemerom je nezmysel.. učiteľ by mal podľa mňa zvážiť aj aktivitu, snahu. Plus nie je známka, ako známka...
Ale áno, v tomto prípade by som dala 2 s upozornením, že diktáty sa musia zlepšiť!
Vo všeobecnosti som však za to, aby sa namiesto známok používali %.
@asocial výchovy by sa hlavne nemali vobec znamkovat..
Za mna priemer 2,22 je dvojka. Mala dat 2 na vysvedceni. Toto je demotivujuce.
Ak učiteľka povie deťom v škole, že bude písomka, diktát, majú sa niečo naučiť tak dcéra si to má poznačiť.
Z tvojich vyjadrení mám pocit, že tvoja dcéra je tak trochu lajdak čo sa týka prípravy do školy a potrebuješ to hodiť na učiteľku. učiteľka naozaj nie je povinná hovoriť žiakom o každej písomke, skúšaní žiakom a ešte to aj dávať na edupage. Dieťa má chodiť pripravené na každú hodinu a nie len vtedy keď je niečo ohlásené
@monikazs súhlasím a ak sa snažila, aby išla na 2... No nabudúce sa NATO vysere...naše školstvo zaspalo dobu a vychováva deti pripravená na rok 1980 nie 2030
Pokiaľ je celkový priemer 2.22, tak by som dala 2. SJ nie je len o diktatoch. Aká stará je dcéra?
@matullienka moje dcéry píšu diktáty na samé jednotky, prevažne nemajú ani jednu chybu. Veľa čítajú, tak to dosť pomáha. Ale zasa, deti ktorým pravopis nejde, ako sa pripravia?
@veronicka1901 tak treba veľa čítať, a písať pravopisne cvičenia. Ak je to naozaj nejaký problém tak sa s tým vyrovnám a nebudem všetko hádzať na učiteľku
@veronicka1901 no nijako...
Posudzujem podľa seba, knihy boli a sú moja veľká vášeň a diktáty som kedysi písavala aj tak na figu...
Tak ano priemer ma 2,2 ale zas ked pozriem na tie celkove znamky ,tie nezaradene neviem z coho to je, literatura 1 ok to je citanie?ale tam potom 3,3,4 a podobne.U nas diktaty tiez hrozne ale tak ma tam 1,2,3,2,1 ..a ma priemer 1,5 a asi bude mat 2jku syn.Takze ked to porovnam s vasim priemerom tak za tie znamky by som dala 3.Syn dostal aj s koncorocnej pisomky aj z diktatu 1 a predsa..
@beronsche veď práve, podľa mňa je nezmyselné trestať dieťa trojkou len preto, že jej nejdú diktáty

Neviem v ktorom ročníku máš dieťa . Ale môže to brať aj kôli tej 4 a 5 že nemôže dať 2. Dcére dala učiteľka na konci roka 2 a to ma 5 jednotiek a jednu 3. Priemer na jednotku a šupla jej dvojku. A to je tretiačka. Niekedy sú skrátka učitelia veľmi prísny. Jedine ešte možno preskúšanie dohodnut.