icon

Akú známku dať na konci roka?

18. jún 2024

Ahojte prosím vás nájde sa tu medzí vami učiteľka ktorá by sa vyjadrila akú by dala známku na konci roka ? . Čakala som že 2 však čítať na edupage viem . No dnes učiteľka že 3 pýtam sa prečo no lebo diktát tam má 3, 3, 5,2 akože ostala som v šoku . Áno nevie mi písať diktáty proste robí tam úplne banálne chyby a učiteľka prísna proste neodpustí chýbajúcu bodku či dlžné alebo bodku na konci vety . Zo všetkého má 2 len sjl jej bude svietiť 3 lebo diktát

simca06022011
19. jún 2024

podla mna priemer je 2,22 ma mat dvojku, ak chce davat vyssiu vahu na diktaty, vie to tam nastavit. Ale napr u nas povedali, ze priemery nepozerat, budu aj aktivitu a ine veci hodnotit ucitelia ked budu znamky davat. Cize asi to nie je zavazujuce, nejake znamky.

avanka
19. jún 2024

@dadis žiadny..bol to len príklad rozhodnutia učiteľky,ktorý rešpektujem,aj keď viem,že syn má na 1. Rovnako ako si myslí maminka, že dcéra má známky na 2 a žiaľ nemá.
Známky proste odzrkadľujú vedomosti a tie žiaľ,mladá nemá také, ako má mať dvojkar. Keď zaberie budúci rok,môže mať aj 1.
Miesto vyplácania mali na to myslieť cez rok a diktáty proste precvičovať. Áno,som stará škola a dcéra vynikajúceho učiteľa a áno, aj diktáty sa dajú naučiť.

dadis
19. jún 2024

@avanka To je tvoj nazor, moj nazor je taky, ze su to znamky dvojkara, bez toho, aby ma nieco subjektivne ovplyvnovalo. (ako ty si subjektivne myslis, ze tvoj syn ma mat 1 z dejepisu, podla mna nemal, tu je dvojka opodstatnena)..ved daj screen znamok z dejepisu tvojho syna, ci su vsetky tie znamky rovnocenne..

avanka
19. jún 2024

@dadis naša dejepisarka nemá žiadnu váhu známok,všetky sú rovnocenné.
Ale to je jedno,môj syn tu nie je podstatný. Je siedmak a prvýkrát má 2 na vysvedcku.a ešte z dosť nepodstatného predmetu. Nieje o čom .

dadis
19. jún 2024

@avanka Je o com. Dcera je na 8r gymnaziu a dejepis vobec nie je nepodstatny, a aj kazda jednotka ma inu vahu. Toto je screen mojej dcery pred 2rokmi (to bola na urovni 7.tr) , takto si zasluzila 1. Nema tam veru dve trojky. A priemer len 93%. Uz len s jednou 3 z odpovede by bola pod 90%

dadis
19. jún 2024

este som vymazala meno zo screenu

avanka
19. jún 2024

@mantilka podľa mňa upadá aj stredné školstvo . Sme menšie mesto okresné na západe a u nás na gymnáziá vzali aj žiakov s 3 na vysvedčení. Čo za mojich čias neexistovalo.
Dcéra je len stvrtacka, vysvedčenie jej nepôjde nikam. Od septembra sa proste poctivejsie pripravujte na hodiny,aby vás neprekvapili žiadne písomky. Držím palce,aby z dcéry vyrástlo šikovné dievča, ktoré sa nájde a bude raz robiť, čo ju baví

kristiii
19. jún 2024

Z literatúry má priemer 1, zo slohu priemer 1, z nezaradených okolo 2,20, z diktátov 3,25, z kontrolných prác čistá 2. Pri všetkých známkach má zadanú váhu 1x, čiže všetky známky ma brať rovnocene. Ak berie diktáty ako niečo viac, mala si tam zadať vyššiu váhu. Hlavne, že dieťa je lenivé, možno si vzalo za vzor učiteľku 🤪. Môj syn má pri všetkom zadanú váhu. Vychádzala mu napríklad pekná jednotka, teraz schytal 3 z diktátu (2x) a 2 zo slohu (tiež tuším váha 2x) a už bude mať peknú dvojku 🤷. V jeho prípade ale oprávnene, proste na konci roka poľavil. Vo vašom prípade by som ale tiež dala 2.

dadis
19. jún 2024

@avanka No dobre, tak som si pokecala sama so sebou. Ale hlavne ze priemer 2,2 je na zasluzenu 3 🙈, aj ked ani ten ucitel nedal znamkam vahu. Presne ako kristii napisala, z jeho lenivosti..

avanka
19. jún 2024

@dadis veď som ti odpovedala. Screen známok nemám potrebu dávať, lebo ako píšem,u nás predmety ako biológia, dejepis a fyzika sú proste na 1 úrovni všetky známky,má len vedľa seba napísaných 6 známok a z toho celkový priemer

avanka
19. jún 2024

@dadis napr slovenčina
V nezaradených je trištvrte ročná práca za 1 a koncoročné za 2, s normálnou váhou
Len aktivita je za polovicu.

Nie každý to tak percentuálne prežíva. Učí sa? Vie? To je podstatné

Sme proste v dávnej dobe internetu a edupage. Voľakedy v žiackej mala tiež známka váhu? Všetko sa bralo rovnako

luccija
19. jún 2024

@oblecenie99 toto sa dnes stalo dcerinej spolužiačke boli dopisovat test z fyziky, lebo jej vychádza medzi 2-3 boli 2 príklady a dostala 5 zajtra má ísť písať úplne posledný a je zrutená, že čo, keď ho napíše zase zle a ešte viac si pohorší.U nás sa ešte stále opravujú známky do poslednej chvíle

belaanabela
19. jún 2024

@teridra veru nie som pedagóg, ale skúsenosti mám s nimi bohaté. Nedávam rady , ani v súkromnom živote tobôž v tejto virtuálnej stajni.,.,.

dadis
19. jún 2024

@avanka Ved aj slj si nemala dat problem screen, tak daj aj dej teda. Podla mna % hodnotenie je ovela prehladnejsie a aj spravodlivejsie. Ale teda nie vsetky skoly a vsetci pedagogovia vynalozia usilie, aby mala ich spatna vazba zmysel a potom tu mamky odobruju 3ku, aj ked ucitel/ka si nedala ani tu namahu dat vahu v Edupage (nemusela riesit %). A vidis, vas ucitel vahu pridal a je uppne rovnaka na vsetky znamky (okrem aktivitz)... tak potom pri hodnoteni nema pravo subjektivne dat vyssiu vahu diktatom

blonde_bella
19. jún 2024

@luccija tak bude mať trojku, no a? Nie ja každý matfyzak....
Určite ovláda zas niečo iné...svet sa nezrúti....nech dá baba hlavu hore...čím viac sa vystresuje tým to je horšie... Viď ťa posledná písomka..
A známka nezahŕňa vedomosti ...aj tak to je vždy o učiteľovi...u nás D vie tak 70% z toho čo A,B...a majú lepšie známky..

blonde_bella
19. jún 2024

@luccija ale teda vieš čo je najhoršie? Rodičia...ti vedia veľa tlačiť na deti....a načo...aj tak toto školstvo učí zbytočnosti....a vychováva zamestnancov...keď sa opýtas mladých čo chcú robiť , málokto túži robiť nejaký biznis... každý sa chce zamestnať...a ja teda neverím na konšpirácie ale naše školstvo proste vytvára zamestnancov ktori majú držať hubu a krok..rovnako ako v škole ..

matullienka
19. jún 2024

@avanka veru u nás sa nebrali známky rovnako ani v dobe ŽK a to budem mať 40 rokov, známky s vyššou váhou dávali učiteľky červenou farbou a známky za aktivitu zelenou. Ostatné boli modré

avanka
19. jún 2024

@matullienka tak to si ja nepamätám..my sme mali všetko modrou.

@dadis áno, ja súhlasím,že diktatove známky nemajú mať takú váhu. Naša učiteľka mi tiež povedala, že niektoré deti nevedia písať diktáty,ale inak sú šikovné. Že na nich neprihliada.
Ja sa s nikým nehadam,ja som len odpovedala na autorkinu otázku,ako to vidím ja ako matka detí v školskom veku. Konečné slovo je aj tak na učiteľke.

dadis
19. jún 2024

@avanka Ok, tiez si myslim, ze davat vyssiu vahu diktatom nedava logiku 😢, preto mi je tej ziacky luto. Nie su to znamky na 3

luccija
19. jún 2024

@blonde_bella máš pravdu ja som tiež včera hovorila mužovi, že už má hnevá ten hon na známky, spĺňať nejaké percenta deti prídu domov hneď čo si dostala z písomky čo máš na úlohy nikto sa pomaly nespyta čo si pekne zažila, ako sa cítiš len známky....áno, tiež si myslím, že už bude vystresovaná z dnešného dňa.Aj moja dcéra za 3,5 % sa naháňa.Tiez zle napísala fyziku a bola si opraviť.Ale učitelia sú ústretoví a naozaj dali šancu každému a ešte prídu pred 1 hodinou.Ja som včera povedala, že neviem či by som tak spravila, keby som bola učiteľka, že mali šanci dosť tak jedna opravná a nie dnes, zajtra...a rodičia vypisujú za 16,17 r deti, že si chcú opraviť známky.
Na základnej hon na známky kvôli prijímackam teraz už pomaly myslia na VŠ neviem ja som v tomto iná aj, keď je dcéra dobrá žiačka.

misicka31
19. jún 2024

Podľa priemeru 2-ku,ale nemusí sa riadiť/hodnotiť na základe toho priemeru,pravopis je základ a pokiaľ ho neovláda tak ako ju má ohodnotiť?

zltalienka
19. jún 2024

@avanka "podľa mňa upadá aj stredné školstvo . Sme menšie mesto okresné na západe a u nás na gymnáziá vzali aj žiakov s 3 na vysvedčení. Čo za mojich čias neexistovalo."
Možno bude problém v tom že ide o menšie mesto a nie je "konkurencia" detí... to isté majú na "mojom" gymnáziu (menšie okresné mesto KE kraj) kde sa narodilo oveľa menej detí v porovnaní s mojou generáciou. Ak chcú naplniť triedu, zoberú čo sa "narodilo".
Za to však na gymnázium do Košíc bez prijímačok ani "čistí jednotkári" nejdú (také mám info od mamičiek, čo už majú 9-takov). Veľa ľudí z mojej generácie po skončení vysokej školy ostalo bývať v KE alebo okolí (nevrátilo sa do menších mestečiek) a ich deti už budú chodiť na strednú školu do Košíc a nie do Trebišova, či Sobraniec.

dadis
19. jún 2024

@zltalienka V BA uplne podobne, dobri ziaci/jednotkari sa nepodostavali nie ze na gymnazia, ale ani na "zalozne" skoly ako OA a pod.

srdeenko19
19. jún 2024

Ak si to prečíta nejaká pani učiteľka, skúste mi prosím napísať vás názor.
Moja dcéra má z jedného predmetu 10x jednotku, dve dvojky, čiže bude mať na vysvedčení 1. Celý polrok sa učila, pripravovala na písomky, atď.
Jej spolužiačka a spolužiak, majú 2x dvojku, dve trojky, jednu štvorku a asi 6 jednotiek. Vraj im ide dat učiteľka písomku ešte a keď ju dobre napíšu, budú mať jednotku na vysvedčení.
Zdá sa mi to čudné.

dadis
19. jún 2024

@luccija My sme sa napriklad s dcerou dohodli, nech nejde odpovedat na 1, ze tych 89% je krasnych a pre mna to ani dvojky nebudu, nech si radsej uziva volno. Nikto sa jej nikdy na vysvedcenie pozerat nebude a my rodicia predsa vidime, ako je dobre hodnotena. 17r syn bude mat asi nakoniec 3-6 dvojok a tiez dostane velku pochvalu.

dadis
19. jún 2024

@srdeenko19 Preco ta to vlastne trapi? Ja netusim ake znamky budu mat ine deti. Asi ide tej ucitelke o to, aby motivovala tie deti sa to doucit a nie o znamku. Preco to nevysvetlis dcere? Ze ma pozerat na seba a nie hodnotit vykony inych.

srdeenko19
19. jún 2024

@dadis ty si učiteľka?

dadis
19. jún 2024
avanka
19. jún 2024

@luccija hon na známky. Áno je, ale vďaka známkam sa dostanú žiaci na výberové školy. Napr náš starší syn je na strojníckej škole, kde do jeho odboru brali len 8 deti,takže áno, známky boli sakra dôležité,lebo keby nemal na ZŠ samé 1, jednoducho ho nevezmú. V druhom ročníku ich bude len 6 v triede, 2 odchádzajú, lebo to nedávajú. Takže v prípade, že má žiak ambície,je dôležité, aby mal výborné známky.
Syn bude mať 3 dvojky a sme na neho strašne hrdí, lebo je to veľmi ťažká škola, majú na nich obrovské nároky,pripravujú ich na VŠ.
Nehovorím o gymnáziách,dnes všetci rodičia chcú,aby sa ich deti mali dobre a aby študovali, bez ohľadu na to, či na to majú alebo nie. Aspoň takto to ja vnímam zo svojho okolia. Ale potom na VŠ berú všetkých, lebo majú za nich prachy,každý rok končí "milión" neuplatnitelnych vysokoškolákov.
Ja mám tiež VŠ,aj s nadstavbou,10 štátnice,ale sakra odmakanych, keď porovnávam s terajšími študentami.

zuzanockamt
19. jún 2024

@srdeenko19 Odkiaľ vieš známky druhých detí a prečo sa do toho staráš?