icon

Aký je plat učiteľa?

leela123
24. aug 2012

zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂

zuzkat1
8. júl 2013

@mirip preco?to je nejaky zakon na to? To som nevedela. Ale toto si overim.

terezka1947
8. júl 2013

@mirip preco nie nadstavba? 😉 ja viem,znie to divne...o niekolko levelov nizsie 😀 😀 😀 ,ale co uz...pozri mala som aprobaciu etika-slovina,potom som si este doplnila dejepis-clovek si povie,tak snad tri predmety-bude sanca....no v tom case nebola 😠 ...je pravda,ze teraz by sa mi crtalo viac ponuk,ale co z toho,ked nemam pri kom nechat dieta (20mesacne)a do jasiel ho dat nechcem 😒 ...takze opat budem cakat,snad este jedno babo sa podari...a potom skusim este raz skolstvo-ale zase budem pozadu,lebo bez praxe,hm.... 😒 uvidime...alebo sa vratim na povodnu poziciu,kt.je suce podstatne lepsie platena,ale nie prave naj pracovna doba pre matku s detmi...vsetko ma svoje pre a proti...myslim,ze clovek musi byt v dnesnej dobe flexibilny a otvoreny viacerm mooznostiam

tetapetra
8. júl 2013

@zuzkat1 nenapisala som, ze ucitelia nic nerobia. Pisala som o muraroch, ktori sa podla mna fakt naderu. Ucitelom nezavidim, ja by som to nerobila, nedokazala by som to. Ale nie je ucitel ako ucitel. Mam sesternicu, je ucitelkou s rocnou praxou, momentalne na materskej. Ta ked praxovala, tak davala ziakom patky a chvalila sa, ze takto sa ziskava autorita 😕

zuzkat1
8. júl 2013

@tetapetra potom prepac.vyznelo to tak ... Som sa zasmiala na tych 5kach...jasne nie je ucitel ako ucitel,ale to je v kazdej profesii tak... Napr.mame pri dome 2 obchody. Do jedneho idem rada,lebo 90% predavaciek je milych a zlatych a do druheho len ked musim,lebo zazeraju ze co tam chcem,ze rusim ich siestu. To mas vsade rozdiel v pristupe...

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
jajka257
16. aug 2013

No zalezi na viacerych faktoroch. Ja mam k uvazku vzdy 2 az 3 hodiny nadcasove kazdy tyzden, za mesiac cca 12 niekedy 14 hodin, ktore mi preplacaju. Dalej kruzok, moje kolegyne aj 2 alebo 3. Ja nechcem, lebo mam doucovania. A teda je moja vyplata okolo 640€ v cistom. Ale aj to mam pekne odmakane. Nadcasy su totiz matika alebo AJ.

fofko22
8. sep 2013

@zuba
pacia sa mi vase prispevky.Som policajt.Sedem rokov na ulici zanechalo na mne mnohe zdravotne nasledky ako problemy so spankom s travenim a pod.Pracovny cas mam rozdeleny nepravidelne.Musim vediet vsetko teda naozaj vsetko lebo na zakroku v terene nieje cas na nejaku pripravu. Vserky vikendy a sviatky v nocnej.dovolenka 6tyzdnov vtedy ked to dovoluje bezpecnostna situacia a nie vtedy ked ja chcem. Dvojtyzdnova dovolenka 3 x prerusena lebo treba ist do sluzby. Po nocnej spim a o 9:00 zvoni mobil ze treba ist do roboty. Rodina spokojna som doma niekedy aj dva dni nepretrzite ked sa nic nestane. Stretavam sa so samymi rozumnymi ludmi a na jednom zakroku v osade som dostal hepatitidu I napriek ockovaniu za vlastne peniaze a o blchach ani nehovorim. Tie uz so mnou dobre nazivaju. Taktiz vybavu ako baterky fotoaparat termo oblecenie na zimu si kupim lebo stat v minus 25 celu noc na nehode tiez stoji za to. Cez volno spracuvamspisy a rozne doziadania lebo cez sluzbu som nestihol cigani sa bili ale podla vyjadrenia GP je to obvykly sposob ich zivota. Ked to zhrniem predavam svoj zivot a zdravie za 620€ mesacne. Tiez sa musim priebezne vzdelavat lebo zakony a nariadenia sa novelizuju castejsie ako vychadzaju v zbierkach ktore si tiez musim kupit. V pripade staznosti sa ma spytaju ze ako je mozne ze som nevedel o nejakom novom zakone. Vysluhove dochodky nastavili tak ze je nerealne ich dosiahnut. Preto studujem a stanem sa ucitelom za menej penazi. Verte ze viem preco som sa tak rozhodol. Na ZS som uz posobil a je to fakt parada. Nezalezi na vyske platu ale na pomere platu casu a prace. Na zaver sa ospravedlnujem za chyby a diakritiku pisem z mobilu. Vela stastia ucitelom. Ved si vybojovali zvysenie platov a policajtom znizuju.

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
vierka987
8. sep 2013

@fofko22 moj muz a sestra su prislusnici pz a veru cim dalej,tym horsie...,ked si prepocita hodinovu mzdu,tak veru ucitelia sa maju lepsie....

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
sharlotta
8. sep 2013

@fofko22 ide o to, kto ako poctivo berie svoju pracu. Na ZS som posobila 2 mesiace a NIKDY VIAC!!!Horsie jak v bani!

beatkab25
8. sep 2013

@sharlotta ja som posobila na 2 gymnaziach, terajsie je celkom v pohode, ale to prve, des a hroza 😲 😲 😲

sharlotta
8. sep 2013

@beatkab25 ja som ucila na strednej pred MD a ked mi uz zacala RD, tak som nastupila na ZS hned vedla nasho panelaku na polovicny uvazok. No vydrzala som to 2 mesiace. Vacsinu hodin som mala na prvom stupni a to bola drina jak v lese, fakt, bola som na umretie. Odvtedy tvrdim, ze cim mensie deti, tym vacsi plat by mal byt. Na strednej to sice s pubertiakmi tiez nebolo lahke, ale tam im aspon mozes hrozit maturitou 😅 😝

sharlotta
8. sep 2013

Ked si porovnam to, co robia ucitelia na vysokej skole a to, ako si to odmaka ucitelka na prvom stupni...ked porovname ich status v spolocnosti, ich platy a ich volno...

princeznasofi
10. sep 2013

dievcata, teraz som citala na nete, ze nastupny plat je 660 eur , baby z praxe, viete mi poveda ci sa da dostat po 4 rokoch praxe + priplatok za kredity+triednictvo napr. na gymnaziu na aspon 700 eur v cistom? je to nerealne, ci zalezi od konkretnej skoly a aprobacie ucitela. vdaka

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
princeznasofi
10. sep 2013

@beatkab25 velka vdaka

sorciera24
10. sep 2013

@princeznasofi tak nastupny plat mas v tabulkach, je to cca. 450E ani nie v cistom.....ja na gymnaziu po 7. rokoch som mala necelych 500E v cistom...teraz som dostala triednictvo (ale to robi cosi medzi 20-30E)....je fakt, ze nemam kredity (lebo si dorabam rigorozku), ale ak si priratas kred. priplatok za 30kred. ....tak k cislu 700E v cistom sa rozhodne nedostanes....... pozri si tabulky a sama si to prerataj.....tabulkovy plat je tarifny pre vsetkych (+sukromne su o inom a odmeny su v kompetencii tej ktorej skoly)

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
10. sep 2013

@princeznasofi urcite neda

princeznasofi
10. sep 2013

@sorciera24 dakujem, takze chapem to tak, ze ked si urobis rigorozku tak mozes mat zas pridane cca 30 eur

princeznasofi
10. sep 2013

@beatkab25 vdaka, no ja mam kamosku, co robi v mensom okresnom meste na gymku, ma 5 rokov oducene, teraz je na materskej, ucila SJ-NJ, mala triednictvo a rigorozku a zarabala viac nez 700 v cistom. tak som uvazovala, ze aj ja by som sla ucit, ale byvam v BA, a pri tvojej info, ze vo vacsich mestach je ucenie horsie docenene ako na dedine a nasej hypo by sme za 500 eur dost tazko zili...

bashka
10. sep 2013

ahojte, pozerala som tuto tabulku
http://www.ozpsav.sk/files/platove_tarify_ped _...
, co znamena trieda jedna a trieda 2? Dakujem za vysvetlenie

beatkab25
Autor odpoveď zmazal
beatkab25
10. sep 2013

@princeznasofi to sa mi nezda, ale mozno maju lepsie odmeny, nezavisi to od kombinacie, telocvikar aj matikar maju rovnaky plat, aj uvazky, co je polda mojho nazoru straaaaaaasne nespravodlive

sorciera24
10. sep 2013

@princeznasofi ked si dorobim rigorozku, budem mat 60kreditov.....(a chcem si dorobit atestacku, aby som sla do 11 triedy)....a to sa k cislu 700 priblizim max. v hrubom...kamoska musela mat kopu nadcasov, prip. kruzky, osobne ohodnotenia.....ale to nie je v zakladnom uvazku....

princeznasofi
10. sep 2013

@beatkab25 no to suhlasim, ale to je vsade, su lahsie a tazsie odbory...

siusinocka
10. sep 2013

🙂 ako sa rozbehla tá debata...

princeznasofi
10. sep 2013

@bashka no, to by som aj ja rada vedela...

lauricka
10. sep 2013

@ilijanka OK, oduc si sest hodin v jednom dni, ak si trufas, tak osem a potom sa porozpravame, alebo si oduc tyzden a potom sa porozpravame este lepsie. Alebo to skus rok a uz sa nemusime o tom ani bavit. Nevies, o com pises a velmi sa mylis. Bezny omyl ludi, ktori nevedia, o com ta praca je. A ver mi, ze ja to porovnat viem.