Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
@rata podla mna robis skvele ze studujes nieco v com vidis zmysel a co ta bavi. je to zakladny predpoklad pre to aby si v tom mohla byt aj dobra. a su aj sukromne skoly, univerzity, kde su platy vyssie (aj ked samozrejme necakaj plat investicneho bankara 🙂). okrem toho budes mat 2 skvele vyhody: pracovny cas ktory ti nebude kolidovat so staroslivostou o male deti (ja som pred materskou chodila z prace domov okolo siedmej vecer, takze co ja budem robit ked sa vratim na plny uvazok do prace naozaj netusim) a tiez kopec prazdnin a teda dalsieho casu pre deti a pre seba.
@salo to, ze ty si nepochopila mas doma asi nie prilis kvalitne ucitelky, za to ja uz fakt nemozem.....ale asi by som mala aj ja tak fungovat a nic nerobit....(vlastne oni tak asi za ten plat aj pristupuju), no mne to moralne neda....sorrry...
Dovolenka.... ucitelia jej maju 8 tyzdnov! V ktorej inej profesii maju este 8 tyz.dovolenky?
@sorciera24 😀
@salo nie
@ciusinka nenapísala tak, ako to je, ale napísala len to, ako JEJ MAMA funguje v práci
takže 1 vojak vojnu nerobí a nezovšeobecňujme podľa jednej nekvalitnej školy celé školstvo na Sk 😉
sú aj kvalitné školy, ktoré ale na svojej kvalite musia makať, nie kecať a kávičkovať 😉
a to obmedzených ľudí s klapkami na očiach nepresvedčíš. to nie je že "toto je môj názor" a všetci sú rovnakí 😉
to by potom podľa napr. jedného neschopného lekára (policajta, ....) sme mali mať názor na odbornosť celého zdravotníctva??? 😅
hmmmm, aj tak sa dá premýšľať...plytko...
nuž, ľudia sme všelijakí 😅 😝
@salo ale ved na to sa nik nestazuje....ale ak trosku ovladas matiku, tak ti to vsetky prazdniny nepokryje.....a ekd sa ti tak apci ta dovolenka, mozes ist ucit.....nezavid a studuj, pod medzi nas 😀 ktovie preco potom vsetci radsej zo skolstva odchadzaju...... 😉 a taka super vyhoda tolko dovolenky, moj muz je vystudovany ucitel, ale radsej robi vo firme, kde ma 4 tyzdne dovolenky........za rovnaky peniaz........hadaj preco;)
@sorciera24 vsetky ucitelky prazdninuju, dovolenkuju len ty makas... Klobuk dole pred teboy😉
@sorciera24 aaaale, predsa sa nebudeš rozčuľovať 😀 😀 😀
máme PRÁZDNINY!!!!!! nie DOVOLENKUUUUUU!!!!! 😀 😀
aj v prac. zmluve a na výplatnej páske ti predsa píšu zostatok prázdnin a nie dovolenky 😀 😀 😀 😉
to musíš takým ľuďom ich rečou a máš pokoj 😉
nechaj to tak, nemá to zmysel 😉
@salo ja dovolenkujem tych 8 tyzdnov.....ostatne makam.....robim tak, ako chcem, aby robili ostatny ucitelia vo vztahu k mojmu dietatu....a ako pisem, nie vsetky! pozo nepausalizuj podla par znamych a tvojej rodiny......ja som zvyknuta amkat a aj ma to bavi, ale taky ma byt podla mna ucitel......
@salo Áno, osem týždňov, ale zaslúžených, všetci nadávajú, kritizujú, ale kto nezažil aspoň jeden deň, či týždeň v pozícií učiteľa, nech radšej nič neraví. Je ľahké kritizovať. Som učiteľka na SŠ, svoju prácu milujem, ale mám dve triednictva, robím koordinátora maturitných skúšok, administrátora školskej agendy a popritom sa musím pripravovať na svoje hodiny - 29 hod.úväzok. Nemôžem si dovoliť ísť na hodinu nepripravená, takže prípravy niekedy aj do noci, plus oprava písomiek a nevravím, koľkokrát robím aj psychologickú poradňu pre rodičov svojich žiakov. To však nikto nevidí. A plat, ktorý dostanem nie je adekvátny tomu, čo robím. Bohužiaľ, školstvo takto hodnotí svojch zamestnancov. Tabuľky nepustia. Ale mám prácu a som rada, že nemusím stáť na ÚP a hľadať si prácu. Takže nech nikto nenadáva na učiteľov a ich dovolenku. A mimochodom, tá nikdy nestačí na vykrytie celého šk.roka.
@sorciera24 ale ved ja si to stale hovorim, ze som sa mala lepsie ucit a ist za ucitelku 😝
moja sestra je ucitelka na ZS (matematika, anglictina). Praca ju bavi, deti ju maju radi (aj ked je zevraj prisna). Snazi sa byt inovativna, zapaja sa do xy roznych projektov......A viem ze zaraba okolo 500 EUR v cistom (v tom ma vsetko vselijake triednicke priplatky a co ja viem co).
Ona sama tvrdi ze aspon nema pracovnu dobu od 8-17, ze stiha by aj so svojou 3r dcerou 🙂 aj ked zvysenie platu by ako kazdy ucitel privitala 🙂
aj ked mozno by este viac privitala keby sa zmenil pristup rodicov k vyuke na ZS 🙂
@macamac ja si myslim, ze oni sami asi nemali kvalitnych ucitelov, ked sa nechaju takto ovplyvnit......a podla toho, co pisu, vidim, ze nie, cize uz chapem preco tak zmyslaju.....
@salo ved stale mozes, ak si sikovna,s tale mozes dostudovat...ak nie, tak kydaj na druhych;) len nepis bludy......lebo fakt ma to uraza a nielen mna 🤐
@sorciera24 to nemusí byť ani o tom
skôr za týmto vidím nízke sebavedomie, ktoré si potrebuje niekto na iných zdvihnúť 😉
v dnešnej dobe, keď sme už "európania" byť takto nerozhľadený a zadubený...noooo, bieda, bieda to je 😝 😉
ja som mala pri nástupe 530 v hrubom, tj 450 v čistom, za 2 roky sa mi dvihol plat o 5 e, teraz som na md,učím na zuške, to znamená poobede( od 12.30 do 18.30 plus hodina pred a hodina po vyučovaní, alebo 2 pred, 2 po asi chápete že sa moc nedá)...takže pre mňa zbierať kredity na kurzoch nula bodov..nemám kedy a povedzme si pravdu pre v v je toho žalostne málo, desím sa návratu do práce, milujem učiť ale fakt sa obávam...za ten plat,nebudem vidieť malú.
K tým prázdninám a voľnu, voľno mame áno ale šetríme celý rok aby vydalo na prázdniny, ja osobne som ani nemohla byt chorá...nemal ma kto zastúpiť🙂kedže sme súkromná zš, bolo bi asi blbé aby výtvarnú odskočil učiť klavirista🙂 hlavne keď si deti platia. Hodina ma síce 45 minút ale tam to zďaleka nekončí, plány, akcie, vernisáže,byrokracia, sútaže, na zadok si fakt nesadnem..možno pri starších...ale zas sme súkromná škola a dovolili pomiešať vekovo skupiny...stretnú sa deti od 5 - 16 rokov v horšom prípade sa mi do toho zamotalo pár 3 ročných zlatúšikov s ktorými treba ísť aj cikať, kakať, umyť rúčky🙂 ,prosto každé s inými potrebami...škoda vysvetľovať tomu kto do toho nevidí. Áno viem všade sú tie platy o ničom, ale trošku vzájomnej podpory by nezaškodilo, nie len si vykrikovať kto kde a zakoľko
Ja pracujem v základnej škole, nie ako učiteľ, a k téme by sa dalo hovoriť kadečo, ale zhrniem aspoň to, čo vidím u nás - pracujeme tu všetci naplno, rozhodne viac ako 7,5 hodiny denne ( + nie všetka práca sa odohráva v budove školy, hlavne učitelia pracujú aj doma), učitelia aj neučitelia, vkladáme do toho maximum. Práca je to ťažká a vzhľadom na náročnosť (a v našom prípade aj vzhľadom na región) veľmi zle platená. Ak sa škola snaží pre deti robiť maximum a plniť zároveň všetky povinnosti, ktoré zo zákona (skôr rôznych zákonov) sú, tak to sa proste ošvindľovať nedá, namakáme sa ako kone. Túto prácu si vyberajú podľa mňa za týchto okolností iba ľudia, pre ktorých je to povolaním, nie len zamestnaním.
Ja som v práci tak 10 hodín aj viac denne a plat mám nižší ako učiteľ (a tých 8 týždňov dovolenky nemám). A učiteľom nezávidím, obdivujem ich, ja by som to robiť nedokázala. S tým všetkým, čo to obnáša.
Podľa skúseností, ktoré sú tu popísané, by som odhadovala, že jednak môžu byť školy rôzne, učitelia rôzni, a jednak, vždy vidíme len nejakú stránku veci.
@sorciera24
@macamac ja mam skor dojem, ze som trafila klincek po hlavicke, preto sa nezmozete na nic ine len na utoky a urazky😉 Uz si rieste co chcete, vyplakavajte si tu kolko chcete aku mate narocnu pracu ako nikto iny atd... Ja uz na to reagovat nebudem. Skoda klavesnicu drat. Pekny den a skore prazdniny prajem😉
@salo 😀 😀 😀 samozrejme 😉 máš PRAVDU- ako vždy 😉
ja tu nevyplakávam - či áno? nájdi mi, kde 😉
ja sa nesťažujem - či áno? nájdi mi, kde 😉
a HLAVNE - sa nevyjadrujem k práci niekoho iného, o ktorej prd viem 😉
a nemám potrebu riešiť akékoľvek povolanie 🙂
a jediná, ktorá tu útočí, si ty 🙂
jediné, čo si trafila a tvojimi príspevkami docielila je nominácia na haluz roka 😀 😀
pápá 🙂
a ďakujem - jasné, že už teraz sa teším na PRÁZDNINY 😵 😀 😀 😀
mo nazor je, ze ucitelia to az take cierne nemaju, ako vykresluju. Je kopec inych prac, kde sa clovek nadrie ako kon, kde je v praci od vidim do nevidim, ma riadnu zodpovednost, zabite vikendy bez naroku na nahradu a aj napriek VS plat ako ucitel. Plne podporujem to, aby ucitelia boli adekvatne ohodnoteni za polovychovu deti a ich vzdelanie, ale zase nech si uvedomia, ze nie su jedini biedni na tomto svete.
@katka888 ale samozrejme, ja si vazim kazde povolanie a ked v hocijakom clovek maka si podla mna v tomto state zasluzi viac....(ja len, ze ja mam tiez zodpovednsot za zivoty deti a vikendy robim sice doma, ale robim tiez.....)....cize ja si napr. velmi dobre uvedomujem, ze na SR su takmer vsetky povolania podhodnotene....
@lalinko2010 tak tak, v každom povolaní sa dá pracovať kvalitne i nekvalitne, všetko je to o človeku 😉
@sorciera24
@macamac No takze takto,neviem,kde ste vzali pravo urazat ci uz moju mamu alebo skolu,na ktorej uci..
Moja mama vzdy robila viac hodin tyzdenne ako zo zakona robit mala,ked uz sa tu ohanate zakonmi,mala oducit nejakych 22 hodin a kazdy rok mala minimalne 5-6 nadpocetnych hodin tyzdenne,za ktore potom dostavala nahradne volno a vdaka tomu mohla byt cez prazdniny doma viac ako by pokryla jej dovolenka!
Uz by som vas chcela vidiet,ako by ste svojmu sefovi keby vas pustil skor domov povedali "neee bozee ja nikam nejdem,ja chcem ostat dlhsie v praci"! Ked tam realne nemate uz co robit,kedze pripravy na hodiny si mama vzdy aj tak robi doma na pocitaci kedze v skole nema kazdy ucitel svoj pocitac,na tematickych planoch sa stihnu dohodnut a vypracovat ich uplne v pohode aj za ten tyzden,pripadne na nich robia ucitelia uz pocas prazdnin doma,takze neviem,co tam v skole maju akoze robit.
Neopakujte sa tu furt s tym,ze vy nemate prazdniny ale dovolenku,ja som prazdniny pouzila v zmysle najma casovwho obdobia a este som to zdoraznila tym,ze som uviedla "ked maju deti prazdniny"..
Lavice co si pamatam sme aj na mojej skole malovali my ziaci a nie ucitelia,takisto triedy nam vzdy malovali firmy a nie ucitelia,na upratovanie su tiez najate upratovacky a nerobievaju to zvycajne ucitelia,a to podotykam,ze som chodila na inu skolu ako uci moja mama a nebola to ziadna nekvalitna skola,ale jedno z najlepsich gymnazii v BA..
Ja som tu len napisala skusenost s tym,ako to niekde na skolach maju,na nikoho som neutocila,takze neviem kto vam dal pravo tu na mna utocit a znevazovat moju mamu a skolu na ktorej uci! To akoze takto sa spravaju ucitelky?
Vy tiez viete tak akurat ako to funguje na skole kde vy ucite a nemate ani potuchy ako to funguje v skolach po celom Slovensku,takze laskavo prijmite fakt,ze nie na kazdej skole to je tak ako na tej vasej!
@salo 😀
zacal sa skolsky rok, tak to tu zase zije 😀 😀 😀 ... zeny, ze vas to bavi ... aj tak to nikdy nezainteresovani nepochopia

@sorciera24 najlepsia obrana je utok...