Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
@zuzanka.h nuž, ty si v práci do druhej, inde na školách musia celý svoj pracovný čas 8,5 hodiny byť na pracovisku 😖
to sa potom matke s malými deťmi privyrábať nedá
fakt je veľký rozdiel, na akej škole kto učí a podľa toho sa mu odvíja názor
ja, keby som mohla byť v škole do druhej, tak skáčem od radosti
@mima4 uvidím,či sa mi podarí niečo po materskej nájsť.teraz to ešte neriešim,len v rovine rozmýšľania.ale nemyslím,že by sme šli niekam inam.zatiaľ máme,čo potrebujeme.aj keď viem,že na mnohých miestach by sme na tom mohli byť finančne lepšie,niekedy "samota" alebo byť bez rodiny je ťažšie,než napr.nekúpiť si každý mesiac nové handry 😅
@mnamko ucitel nema prazdniny, ale dovolenku, cerpa si ju ako kazdy zamestnanec, niekto ma styri tyzdne, niekto pat a zoberie si ich viacmenej kedy chce, ak mu zamestnavatel dovoli.Ucitel si cerpa dovolenku povinne v lete a nemoze si brat dovolenku pocas roka kedy potrebuje, robia sa len vynimky. Holt, ked su skolske prazdniny, tak ucitel je doma tiez, kde by mal byt? Ved praca ucitela, pokial nesedi v triede a neuci, sa da robit ako home office a ver tomu, ze pocitac casto v skole nedostanes, takze radsej ides robit domov, kde mas cele vybavenie este aj s tlaciarnou (kde si kupujes svoj papier a svoje naplne) a nosis ich studentom, ak im chces dat materialy navyse. Ver tomu, ze praca z domu mimo skoly zabera peknych par hodin kazdy tyzden. A ver aj tomu, ze ak oducis 10 mesiacov v skole, POTREBUJES to 6 tyzdnove volne v lete. Neda sa ucit bez prestavky. ALe o tomto sa mozno bavit len s tym, kto si to vyskusal. A inak, ak niekto zavidi ucitelom prazdniny, nech ide tiez ucit. Zaujimave, ze na poslancov, policajtov, vojakov....sa tolko nenadava, ale ako sa povie slovo ucitel, uz to ide...
@tetapetra len k tomu...Preco by mali VS vzdelani ludia zarabat viac? Pretoze by mali robit specificku vysokokvalifikovanu pracu, ktoru nemoze robit len tak hocikto a na to, aby ju mohli robit musia mat extra vedomosti. No v dnesnej dobe uz ma titul asi kazdy. Takisto by mali zarabat viac ludia, ktori tazko fyzicky pracuju.
@tetapetra presne ...a na toto sa zabuda na SR...kazdy len VS a zarabat velke peniaze...ale na to, ze niekto musi chleba upiect, ze nikto sa musi o kravy starat, aby mlieko bolo, niekto musi poorat, aby obilie bolo....na to sa zabudlo uplne...je to smutne, lebo taky Landwirtschaft tu v DE je velmi vazena a dolezita robota ...a inak mne a to strasne paci, ked aj murar k nam pride, pekne obleceny v tom starom cechovom obleku , na urovni, slusny ,s ponukou, co sa da kde spravit , proste...remesla tu maju svoju uroven a hodnotu a z toho som fakt ocarena vzdy, ked vidim tych mladych okolo 18, ako si povolania vyberaju a s akou hrdostou 🙂
@sharlotta tak by som to napisala, keby sa mi chcelo viac pisat 😀 Ano titul ma uz snad kazdy, kazdy by chcel robit prinajmensom sefa (vlastna skusenost) pomaly uz niet koho do riti kopnut 😀
@linda81 a toto ma s.... najviac, ze na takych ludi nik nemysli a su to oni, vdaka ktorym mame co do huby, mame kde byvat atd
@zuzkat1 To je pravda, my sme dvaja učitelia, ja teraz na RD. Vyžijeme len preto, lebo bývame zatiaľ u svokrovcov. Ale samozrejme sa túžime osamostatniť. Je mi to až smiešne. Sme dvaja vysokoškolsky vzdelaní ľudia, a úroveň života je podpriemerná - nemáme vlastné bývanie, ešte NIKDY v živote sme neboli na dovolenke (iba také jednodňové výlety na hory, to nerátam). Kupujeme len základné veci na prežitie, potraviny, drogériu, oblečenie z bazáru. Je to naozaj smutné. A ešte keď niekomu povieme, že sme učitelia, tak sa na nás pozerajú zhora. Vivat Slovensko.
A ked som to tak porovnavala raz so znamym, co robil pomocnu silu na stavbe, tak na hodinu mal o 1euro viac, ako ja v skolstve. Podla mna dost smutne.
No tak ja som ucitelka,mam 1-4 zameranie,takze naucim Vase deticky pisat,citat,pocitat a mnoho,mnoho dalsieho....a aj napriek tomu aky je plat,by som tuto pracu NIKDY nemenila...mam "prazdniny" ked vsetky deti-tym mi odpada zhananie strazenia pre moje dve ratolesti,doma som uz daaaavno pred 14stou hodinou,ziadna poobedna,nocna....ziadna sobota,nedela v praci ako pracuje mnoho mam...som ucitelka a som stastna,radsej sa uskomnim ale NIKDY nebudem zdielat nazor ucitelov ktory kricia ze sa nemaju dobre za tie peniaze....ospravedlnte pravopis-pisem z mobilu
@maznacik007 súhlasím na 100% s tebou, po VŠ som plná elánu a s nasadením hľadala zamestnanie dúfajúc že sa ponuky budú hrnúť a veľké h............. ako zrušili odbor školstva ked sa človek aspon dozvedel, že kde akúpozíciu do ZŠ či SŠ hladajú je to horšie, chodiť po školách so žiadosťami a doslova sa prosiť je smiešne a navyše ked sa na teba ocapí riaditeľ že nemáme odchod alebo že učiteľa do tejto pozície to nepotrebujeme ešte vám aj my môžeme dať a o čo je iní ten kto príjma žiadosť do zamestnania odo mňa? ničím, má tiež VŠ,má tiež prax len jednu výhodu akurát má že on zamestnanie má a ja nie.......takže tá arogancia niekedy zo strany riaditeľov ma maximálne švte alebo ked vás pozvúna výberové konanie...bola som na niektorých ale to súlen frašky aby mali aj papierovo vporiadku že výberové bolo ale už dopredu mai vybraného svojho či už známeho alebo dohodeného alebo kamaráta....
ja osobne som odjakživa mala úplne prostý cieľ mať svoju triedu pekne si ju mať od začiatku ako tredana a "vychovať" si ju až kým neodíde, získť trvalé miesto a potom mať rodinu.......no mať cieľ a snažiť sa ho dosiahnuť je v dnešnej dobe nemožné a hlavne v školstve, PO 10 rokoch stále nemám trvalé miesto, tak prišla na rad rodina a paradoxne ponuka trvalého miesta prišla ale nevhod, presne 3dni pred mojim nástupom na MD som dostala ponuku trvalého miesta a rovno bez 3.mes. skúšobnej doby a teraz po MD nájsť si zamestnanie horor.....každí pozrie do profes. životopisu a každý rok zastupovačka a hned krúti očami, mezaujíma ho že zastupovačky sú horšie ako ked niekto trčí niekde 10 robov,stálenový kolektív, stále začínať odznova,stále bod drobnohľadom kým si človek nezvykne a riaditeľa kolektív na teba a stále využívanie a zneužívanie snahy a prejde 10 mes a dovi... maj sa.... Dva mesiace úrad práce a počas nich zase zháňanie roboty a prosenie sa stále dookola,takže žiadna ružová záhrada ako si niektoé myslia 😒
@jadodka Ja tiež milujem prácu učiteľky, ale ty možno máš ešte manžela, čo vás živí, ale uznaj, že keď sme učitelia obaja, je to na zaplakanie...
@evening_star hej o tom som pisala... Je to fakt smutne... Je vela dolezite
ych povolani,ale kazdy zacinal od nuly v skolskych laviciach kde ho citat a pisat ucil ucitel
Moj manzel robi normalne vo fabrike,ranna-poobedna a prinesie domov +-650 euro...
.
@zuzkat1 veru,ucitelske povolanie je dost zaznavane 😒 ,moj kamarat a jeho zena su ucitelia a tiez to maju tazke,takze mat rodinu a jednoducho nemoct dostatocne zarobit je na figu 😠
ja som ucitelka-teda iba na papieri..ucila som asi dva mesiace-zastup...a potom som si rok nemohla najst miesto 😒
nakoniec som to vzdala,urobila si druhu maturitu a pracujem uuuplne inde ako som chcela,ale bola som spokojna-platovo,jasne,su ine nevyhody 😒 ...lenze tam sa "bojim"povedat,ze mam VS,lebo ma nikto nechape,preco neucim...tak asi preco?co budem vysvetlovat....mozno neskor,ked deti podrastu,manzel bude mat normalny zarobok,tak sa pustim do opatovneho vzdelavania a skusim skolstvo...ale ked vidim svoje spoluziacky,znicene nervy,stale nejaky kredit nahanaju,studium v sobotu...cestuju za nimi po Slovensku...no na zaplakanie...a potom sa este rodicia vyvrsuju na uciteloch....
@mirip uuuplne ako keby som pisala ja o svojich zaciatkoch 😠 akurat s tym,ze ja som "odzastupovala"par mesiacov a kedze sa nic necrtalo a nemala som chut klanat sa riaditelom a preslapovat s ciganmi na UP,rozhodla som sa pre druhu maturu....a robim nieco ine 😒
@linda81 ale u nas ani nemas remeselnikov, na učilista vo vacsine pripadov ide "odpad" zakladnej skoly, ktory ani nema zaujem sa za nieco vyucit, byt v tom dobry... IQ houpacieho konika, ruky lave.., nezaujem o pracu... hlavne aby pivo a cigarety a diskotejky... na slovenku mas problem zohnat sikovneho majstra, sikovneho remeselnika...
@terezka1947 ano ale toto nikto nevidi o com ty pises

Moj nazor je taky, ze praca na Slovensku, je jedno aka, nie je zaplatena. Neberiem VS ich nazor, zeby mali mat vyssie platy, ale preco? Vede aj tu podradnu pracu musi niekto robit. Aj chlieb musi niekto upiect, aj dom niekto postavit, aj smetie vyniest. Ano mali by mat ucitelia vyssie platy, ved vdaka nim vieme pisat, citat, pocitat. Aj lekari si zasluzia (nie vsetci 😉 ) ale aj ostatni si zasluzia zit ako ludia a nie zivorit. Mat plat 500€? Ved je to smiesne, v dnesnej dobe? Na Slovensku ide len o zdieranie a zdieranie.