Aký je podľa vás slušný plat pre ženu?
Aky je podľa vás slušný plat pre ženu? Len tak zo zvedavosti...
@sonnenshein Skus prosim popisat blizsie. Da sa to riesit len cez nejaky kurz ci vecernu skolu? Dlzka studia? Napln prace?
Dik 🙂
@hopsadobrandejsa Odporucam zacat nejakym strucnym uvodnym, napriklad Aj Ty v IT maju celkom slusny vyber za par euro (ten najdlhsi ma 4x 3,5hod a stoji 25euro).
Potom sa daju certifikacne - Prince2, IPMA, PMP/CAPM, atd, ktore ponuka viacero spolocnosti, napriklad Axelos (cez nich som robila certifikaciu ja)
Napln prace je vedenie projektov, a tak ako pravnici maju viac oblasti, ktorym sa venuju, tak aj projektaci zvyknu mat rozne specializacie - financie, IT, stavebnictvo, projekty EU, atd atd.
Tak podla toho, kde ta zena zije a ake ma priority, nebudem pisat ziadnu cifru. Pre mna je slusny plat pre zenu taky, s ktorym viem zit nezavisle od muza a kazdy mesiac si odkladat peniaze bokom s tym, ze sa nebudem musiet obmedzovat. Ale na to treba aku taku financnu gramotnost, snahu na sebe zamakat ak treba a hlavne pochopit, ze ked budem sediet doma na riti a nariekat aky je zivot zly, tak sa nikam neposuniem.
@sonnenshein Ok super, dik za info.
Okrem kurzov sa vyzaduje aj nieco ine alebo ti v podstate staci preskolenie / kurzy na vykonavanie prace? Jazykove poziadavky alebo predpoklady v pripade medzinarodnych projektov?
Sorry za tolko otazok 😅
@hopsadobrandejsa Zalezi od projektov.. Ja mam C1 z anglictiny a vystudovanu informatiku a nasledne management IT + certifikacie + referencie z projektov, ktore som robila + som expertny dobrovolnik. Je super mat nejaku specializaciu, oblast ktorej sa rozumies, nemusi to byt IT, ale napriklad financie su dost caste, ale aj stavebnictvo, medicina/farmacia, atd atd.
@matkahelka to co tu pises o dovolenkach a novostavbach nehovori nic o tom ako ludia ziju na svk... a netreba verit vsetkemu co citame ze
@sonnenshein no inak schválne som si dala nejakú ponuku. Ja robím v stavebníctve, vyskočilo mi niečo, ale v reále človeka s touto pozíciou nepoznám. A máš takú prácu že viac-menej len z poza PC robíš, alebo musíš prezentovať a predkladať výstupy nadriadenému prip. niekomu inému? Vdaka
@matkahelka na SvK sa vytratila stredna trieda.. su len chudobni ktori prezivaju z vyplaty do vyplaty alebo “bohatsi” a ano mas pravdu na slovenske pomery sa slovaci maju “fasa” no na europske su na to mizerne
@sapetka nehovori nic? si vtipna. a co teda hovori o tom ako sa maju slovaci, ak nie dovolenky v exotike a drahe novostavby. pouc ma. stazovanie sa na socialnych sietach? prepac, ja nezijem s klapkami na ociach, nepotrebujem citat bulvar. my sme leteli pred 3tyz.na dovcu s 300 dalsimi slovakmi v lietadle. a na niekolkotisicovu dovolenku ludia urcite nerobia za pasom za 800€. muzov brat je realitak. pri zmluvach o kupe vidi aj hypo zmluvy z bank a ako som pisala, na 250 000 byt, ludia nezarabaju 800 € mesacne. roky som zila v KE, je tu bohacov ako maku. pred nedavnom sme sa prestahovali kusok mimo na dedinu kvoli kludu. za par rokov tu vyrastlo tolko vil a bazenmi a krasnymi zahradami, ze takym temtom tu bude o 10 rokov viac pristahovalcov ako miestnych. ja predsa netvrdim, ze na slovensku nie je chudoba. ale to je predsa v kazdej krajine. slovensko je turbo socialny stat, v zapadnej europe mozes snivat o 3rocnom rodicaku, o pandemickej OCR, ci o rocnej platenej PN. ale pre slovakov je typicke len natahovat ruku a stazovat sa.
Nečítala som komentáre, tak možno sa v niečom budem opakovať. Pre mňa je slušný plat minimálne 3500 čisté. A osobne nemyslím, že by som išla pracovať za menej ako 3500 brutto, ale to v prípade že by som nemala inú možnosť. Ale vychádza to z mojich skúseností a praxe. Ak niekto robí celé roky za pásom alebo učí na ZŠ (žiaľ, veľa pozícií je nedocenených), tak asi jeho predstava o slušnom plate bude v inej sume.
@nicicka
A 5000 len v politike? Asi ťa prekvapím, ale v politike ani náhodou nie sú najvyššie platy na Slovensku. Ak hovoríme o platoch, nie o "bokovkách". Vrcholoví manažéri či špecializovaní odborníci v niektorých oblastiach majú výrazne výrazne vyššie platy ako politici. 4-5000 mesačne je suma, ktorú viem zarobiť každý mesiac a s politikou nemám absolútne nič spoločné.
Toto je velmi velmi individualne.. ja som sama, bezdetna, bez hypo a uverov, bez auta, pracujem v mieste bydliska, takze neplatim ani za dochadzanie.. po zaplateni tych najnevyhnutnejsich vydavkov na prezitie (pre mna za byvanie a stravu) mi zostane cez 70% vyplaty.. z toho si dost odlozim a zvysok bud miniem, alebo zas odlozim 🙂 a to nezarabam nic extra, v mojom odbore na Slovensku uz ani viac zarabat nemozem.. za posledny rok som vela neminula, kedze sa nic nedalo robit, ale inak minam na kina, divadla, restiky, kaviarne, koncerty... Veci do bytu a na oblecenie si velmi nekupujem, som dost minimalisticky zalozena, nejem ani maso a mliecne vyrobky, nerobim zimne sporty.. rada cestujem, tam ide dost penazi.. uplne inak by to bolo, keby som mala hypo, deti, sukromne skolky, kruzky atd
@ivkazba No ja áni neviem kde by som minala také peniaze 🤣 Asi len do ponožky 😁 Poznám ľudí ktorý zarábajú veľa no vôbec si tie peniaze neuzivaju a len robia a robia aby mali viac. Ono keď sa nad tým človek zamysli, tak najhodnotnejšie sú veci ktoré sa kúpiť nedajú. Stanovacky s deťmi (nie preto že by človek nemal na chatu alebo hotel) ale má to svoje čaro, turistiky, príroda, korčuľovanie, pes...Nežijeme v luxuse no decká majú všetko a to je problem. Minule som im vravela nech poprosia a poďakuju. Tak to bolo len o hračkách. Síce sú ešte menšie ale dúfam a bola to aj pre mňa info že musíme ísť iným smerom...
@matkahelka ale ja nehovorim ze “bohati” ludia nie su, ale co z toho ked 150tis z toho su bezny priemer. Ano slovensko je socialny stat ze mas matersku a rodicovsku na druhej strane je ci je to az take super ze je moznost byt tak dlho doma..(na inu diskusiu) ale o tom ze zivotna uroven a vyhliadky do buducna su dost mizerne v tej krajine ma nepresvedci nikto.
@sapetka vyhliadky su take, ake si ich urobis. "If you can dream it, you can do it!" Predvcerom som sa zapojila do diskusie, kde 18r.baba, este stredoskolacka sa silou mocou ide vydavat. mladik bez vlastneho byvania, ako asistent na ZS. ale laska. do 20 stihne baba otehotniet raz, o 2 roky opat. na 25 bude rozvedena a prispievat do diskusii, ci nema niekto na podarovanie oblecenie pre deti a na ake davky ma ako matka 2 deti narok, kedze na deti je sama a nevie sa zamestnat. zivot mame taky, aky si ho urobime 😉
uprimne napisem, zarabam 600e necelych oficialne 6hodin prac.cas a vyhody mam take,že su mi velmi ustretovví co sa tyka dietata, kedy potrebujem mozem mat volno.Je to stabilna praca a neodvazujem sa a uz vobec teraz vymyslat so zmenou.Sem tam si zozeniem brigadu na privyrobenie.Som dlhodobo sama / s dietatom si uz tazko navyberam uz vobec samozrejme planovala som si zivot krajsi, lepsi s potencionalne zabezpecenym a inteligentnym muzom/, nebyvam pol svojho zivota u rodicov, to nejdem ani rozpisovat..len okrajovo podotknem, ze nie kazda ma stastie na uvedomelych rodicov, ktorí sa snažia pripraviť dieťa na život..Tí moji boli viac pohodlní, robila som chyby, niekedy myslim ze zbytocne..neda sa tu ani opisat vsetko, ale myslim ze nie vzdy sme strojcom svojho stastia, niekedy to v rukach nemame len my sami.My sami možme len hrat s kartami, ktore nam prihraju okolnosti, ludia, stastie aj nestastie..to je skor o tom ako s tymi kartami nalozis, aky vynaliezavy budes a ci ta zlomia alebo nezlomia..situacie, ludia, okolnosti, minulost..tu minulost ti vo velkom tvoria aj tvoji rodicia.A tu je ten zaklad vsetkeho si myslim, nie kazdy ma stastie taku podporu.Ale co sa tyka mojho pohladu na vec, kolko by mala zarabat zena, tak za seba aby som bola spokojna a nieco by som aj vedela dat bokom tak tych 1000-1200 minimalne.To pocitam seba a dieta, byvanie,auto aby sme zili tak ze si dovolime aj vylet, aj dovolenku. A este podotknem ze velkou vyhrou je aj ked je partner pre zenu pomocou, ze vie dat a pomahat a nie len pre seba zarabat..Mam aj vlastnu skusenost, kedy som mala pocit ze som vyyuzivana, bohuzial..samozrejme som to zastavila akonahle som videla jasne.Neviem aka to doma, čo za mužov tvorí táto doba.No ale to je tiez uz o inom
@nicicka Opat, zalezi od projektu. Mala som taky, ze cisto od PC koordinovat ludi pracujucich na projekte, ale aj taky, kedy som fyzicky bola pri rekonstrukcnych pracach a riadila niekolko partii dodavatelov (vzducharina, elektrika, chladenie, atd).
Vystupy predkladam vacsinou preddefinovanym osobam na strane zakaznika, obvykle raz za 2 tyzdne.
@matkahelka uplne suhlasim! Preto sme sa odstahovali🙈
Podľa mňa je irelevantné pohlavie, skôr je dôležitá lokalita vzhľadom na náklady. Na Ba je slušný plat nad 2000 čistého . Pokiaľ je tam aj hypotéka. Menej je málo.
@sonnenshein Tak to ale musíš byť riadne zbehla v tom čo robíš keď ich osobne riadis...
@nicicka presne taký ako pre muža
@nicicka jedna dovolenka v karibiku pre rodinu stoji cca 5000 €, briliantovy prsten s vacsim kamenom stoji cca 5000€. minut 5000€ zas nie je az take narocne 🤣 netreba sa to vobec ucit, ono to pride samo 🤣
Podľa mňa sa celá táto diskusia zvrhla iba na vychvaľovanie pár osôb. A to tiež píšem ako žena, čo nezarába 3 cifernú sumu. Ale niektoré príspevky mi tu prídu úplne uletené a detinské. Ako jasné. Každý máme životné priority inde, ale podľa mňa kopu žien s nižšim platom ako 1200 eur, ktoré sa tu spomínali, stratilo aj chuť prispievať do tejto diskusie.
Keď si otvorím profesiu, tak tá realita s tými platmi je žiaľ úplne inde. A dokonca ani tie pozície do kancelárií a bánk, nie sú tak rozprávkovo ohodnotené. Tak zase nešírme tú nejaké ilúzie.
@crazy_lazy a vzdy tie iste osoby .... 🙂
A k teme .. podla mna slusny plat sa nema riadit pohlavim ale vzdelanim, praxou a lokalitou.
Casto krat zeny maju menej platene zamestnania ( u na je tusim az 25 % rozdielu medzi pohlaviami) a musia zeny riesit deti kruzky, OCR a pod.

@zuvelyn Sú ľudia, ktorým to nevadí, tiež som taká bola, ale odkedy máme Danku tak som priority úplne prehodnotila a dnes by som to už nerobila. Síce som nemusela premýšľať, čo si kedy kúpim a tak, ale nemala som z toho života nič. Furt práca a nič viac.