icon

Aký je podľa vás slušný plat pre ženu?

nicicka
27. mar 2021

Aky je podľa vás slušný plat pre ženu? Len tak zo zvedavosti...

sslobodnamama777
27. mar 2021

@liljana mozem si porovnavat co chcem, nebudem porovnavat s tymi co neni su v eu. My sme nemcom stavali uz od predminuleho storocia ich krasne nemecko, od nepamati ako sme boli uhorsko nemecko skoda s tebou slov stracat, ale zobud sa..sme v eu uz dost dlho, mame euro nienadarmo, platime dost za to ze v tej eu sme, viac jej davame ako dostavame, a to trapne fico atd to je ake trapne, v prvom rade sa treba pozriet na seba najprv a potom na fica. fico nemoze za hlupost a zlobu slovakov.

jana_eyre_2
27. mar 2021

Čo.je slušný plat pre ženu je veľmi individuálne, pretože sa nedá porovnávať niekto vo výrobe a niekto na manažérskom poste.. nemali by sa robiť rozdiely podľa pohlavia.. žena má dostať rovnako ako muž na tom istom poste..

Ja budem šťastná ak sa mi podarí nájsť si prácu za 700€ a budem mať normálnu pracovnú dobu.. keby som ale mala byť bez manžela, bolo by to popri troch deťoch dosť ťažko..

nafka0483
27. mar 2021

@sslobodnamama777 uhorsko nemecko sme nikdy neboli... bolo to rakusko-uhorko. Nemecko s tym nebolo nikdy spojene, nikdy sme neboli v rovnakom state, monarchii.

evaachesa
27. mar 2021

1200 v čistom by mohlo byť fajn 🙂

monita88
27. mar 2021

@crazy_lazy Konečne normálny názor 👍

jankapepe
27. mar 2021

@sslobodnamama777 To z ktorého prsta si vytiahla ,,uhorsko nemecko,,??

liljana
27. mar 2021

@jankapepe Kde boh rozum, ani vzdelanie nenadelil, tam treba stat s najvyssimi socialnymi davkami hladat.

matkahelka
27. mar 2021

@liljana bingoooo 🤣

lenka_da
27. mar 2021

@natalala Však takýto cenník čo si zavesila, je aj v Banskej Bystrici a ani omylom tu nemáme také platy ako v BA ☹

marlene
27. mar 2021

za prve si mysleim,zeby nemali byt rozdiely v platoch medzi zenami a muzmi. kazdy by mal byt oceneny nezavisle od pohlavia -to yb sa vobec nemalo brat do uvahy. druha vec k tym platom v zahranici. ja zijem skoro 30 rokov v rakusku . priemerny rakusky plat je 1700-1800 euro netto. nas priatel profesor na vysokej skole 50 tnik ma v cistom medzi 3500-4000. to je slusny plat. zeny tu pracuju väcsinou vo znizenych uväzkoch ,kvoli detom ,co sa ale neskor odraza na vyske dochodku. najomne u nas na vidieku napr. kde zijem ja -3 izbovy byt pod 1000 euro neexistuje ,k tomu rezia bytu ,ak muz zaraba tych 1800 v cisom ,manzelka je na materskej ,alebo robi len na ciastocny uväzok ,tak privelmi vyskakovat nemozu.

nicicka
autor
27. mar 2021

@crazy_lazy no priznám sa že moje očakávanie bolo úplne niekde inde...že tu budú názory že 1000 e v čistom je parádička...nuž, pravda je niekde inde 😁

crazy_lazy
27. mar 2021

@nicicka No áno. Tu všetky na modromkonovi zarábajú za mesiac tisíce, za rok chodia aspoň dva krát do roka na dovolenku, odskočia si na nákupy značkových vecí do Dubaja 😂. Po prečítaní tejto diskusie sa musia zdravotné sestry, učiteľky a pod cítiť mizerne.

nicicka
autor
27. mar 2021

@c_est_la_vie hmm, to je super konstalacia...ak ste zdraví tak je dar ktorý si treba vážiť a ďakovať za to. Žiaľ veľa ľudí také šťastie nemá. Aj keď dru celé roky, nie sú adekvátne ohodnotení, lebo tento systém je proste taký...Nedajbože aj zdravie neposlúcha 😔

nicicka
autor
27. mar 2021

@crazy_lazy No verím tomu že aj oveľa viac žien...Ja mám VS, doktorát, ale len 3 roky praxe, keďže som plných 6 rokov bola na MD ale tie cifry mi prídu závratné...Avšak nie som otrokom svojej práce a mám voľnosti koľko chcem 😉 Asi je to všetko o prioritách...A áno, som možno lenivá,nemám prácu snov a nemam značkové veci. No vo voľnom čase robím veci ktoré ma naplnaju, upevnujem vzťahy s ľuďmi ktorých mám rada, mám na nich čas a mám dve zdravé deti a manzela.Mam pokoj v duši a to je asi najviac ♥️.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
elementissa
27. mar 2021

Ja tiez iba ziram, ked to tu citam. Tiez mam VS, zijem v BA a na plnom uvazku som zarabala 800€. Na polovicnom/dohode zarabam teraz popri dietati 250-300. Bohuzial, nerobim ziadnu "uzitocnu" cinnost. Iba ucim ludi. Taka zbytocnost. Manzel na plnom nezarabal ani tolko co ja na plnom. Ak mate tipy, kde sa dava nastupny plat v administrative 1200€ alebo tak, dajte ;) rada sa pojdem hlasit mimo svoj odbor niekam, kde sa zaraba, nevyzaduju 2.stupen VS vzdelania v oblasti a minimalne 3 roky praxe v danej oblasti ;) ved uz len tie inzeraty su odstrasujuce, z popisu pracovnej cinnosti clovek ani netusi o co ide, ale idealne, aby mal xy rokov odrobenych v danom odvetvi.

natalala
27. mar 2021

@lenka_da tak mi prosim napis kde v BB stoji tolkoto 2 izbovy byt, uprimne ma to zaujima. Toto co som sem dala je okrajova cast BA ( a parkovacie statie k tomu +20k) v centre v novostavbach sa pohybujeme este v uplne inych cislach.

nicicka
autor
27. mar 2021

@elementissa Veru, asi máme smolu, alebo sa vymykame zo "super" priemeru. Tiež ma tie cifry šokovali...

nicicka
autor
27. mar 2021

@ivkazba Inak len pre info. Máš aj deti?

sapetka
27. mar 2021

@matkahelka no najom je tu porovnatelny so SVK, ale clovek zarobi viac.🤷‍♀️. Nehovoriac ze potraviny kozmetika ziadny rozdiel , pockaj akurat v kvalite. Nvm z kade mas ze hypo nedaju auslanderovi ale ok.. a za skolku neplatim nic.. teda platim 4€ mesacne a nejakych 50€ za obedy.. moze tam byt do 16:30.. nemecko sa neda porovnat so SVK a to nespominam staty ktore su na tom este lepsie alo svk ale to by bolo uz depresivne😁v ktorom state si zila ty?

matkahelka
27. mar 2021

@marlene skoda, ze si vo svojom prispevku neoznacila tu vseznalu, co tu svato-svate tvrdi, ako sa v DE a AT maju vsetci skvelo.ako tam zeny nemusia pracovat, s detmi su doma do 10rokov a 2mes.stravia na mallorce 🤦‍♀️

c_est_la_vie
27. mar 2021

@elementissa ja som robila headhunterku pre medzinárodne hľadané pozície. Za jednu obsadenú sa účtoval 3 násobok mzdy, okolo 9-12000 eur. Ja som mala fix a províziu z toho, čo si firma za moju prácu fakturovala, ale na absolventku som bola spokojná.

Keď sa vo firme zmenila klíma, išla som inde. Hodili toho na mňa dosť spočiatku ( prakticky si vybudovať team). Riešiť veci za manažéra. Domov som chodila s plačom, že to nezvládnem, neviem robiť. Po víkendoch dorabala vzdelanie. Ale časom som mala takú dôveru s mojim nadriadeným z matky, že moja nová šéfka vtipkovala že ak si chce niečo presadiť, musí sa oháňať mnou, že s ňou súhlasím 🙂.

Takže pokojne skús ak sa ti chce.

No a pre mňa je ohananie titulom trochu smiešne. Poznám ľudí s doktoratom z povied ( doktorát robili len preto, že sa nevedeli zamestnat a takto mali aspoň nejaký príjem). K ničomu im nie je. Samozrejme, ak niekto robí medicínsky alebo technický výskum je to niečo iné. Ale v dnešnej dobe je len málo škôl, kde je to naozaj záruka kvality absolventa.

Na druhej strane, málo firiem ti dá veľký plat " zadarmo". Tie pozície za veľký plat mávajú ale. Aj ten môj muž má síce skrátený úväzok, home office, ale dnes sa im pokazil systém a celý deň robil, lebo bolo treba. Ak by povedal v práci že jeho to nezaujíma, má víkend, tak by mal iné podmienky. Nielen platové, ale ani H-O, flexi čas.

matkahelka
27. mar 2021

@sapetka tak asi budu rozdiely v spol.republikach. muz ma bratranca v DE. aj tu su slovenky, co ziju v DE a teda, az take ruzove to nemaju ako to ty opisujes. muzov bratranec platia 300 € za skolku, bez stravy, dieta tam moze byt max 30 hod.tyzdenne. a hypo dostali po 10 rokoch zivota v DE, aj ked mali nadstandardne platy, nehrozilo schvalenie. schvalili im hypo az ked zena odpracovala 3r.v statnej sprave.a za 2i platili nehorazne najomne. preto chceli za kazdu cenu vlastny byt. ja som nezila v DE, zila som chvilu v Belgicku, priamo v Bruseli. ale davno, tesne po VS. nam svk vyhovuje, neplanujeme sa stahovat. teda raz, na dochodok, ale niekam, kde je po cely rok teplo.

c_est_la_vie
27. mar 2021

A ešte aby som uznala, áno, aj ja si myslím že učiteľ, lekár, sestra majú byť inak ocenený. To je ale riziko štátneho sektoru a tabuľkových platov. Je jedno, koľko vášne a energie tomu venuješ, si platená podľa tabuľky bez rozdielu na to, či si 2-3x efektívnejšia ako kolegyňa.
V konečnom dôsledku veľmi nemotivujuce robiť prácu lepšie, pokial to neberies ako poslanie. VV súkromnom sektore platí že ak urobím 2 krát toľko ako "teta referentka" môžem si vypýtať aspoň 1.5 násobok platu ak si to obhajim.

sapetka
27. mar 2021

@matkahelka ano su tu velle rozdiely medzi bundeslandami.. my zijeme pri Luxe lebo tam manzel oracuje.. ono tak ti poviem je tu vela slovakov ktoru odisli lebo mysleli (ako pises) ze budu peniaze na stromoch rast ./ ale takyto ma nezaujimaju. Su to vavsinoh ludia bez vdzelania ktori prislj do skladov lebo si mysleli.. boh vie co.. ale potom su tu slovaci ktori tu prisli za lepsim zivotom, zivotnou urovnou a buducnostou a tu sa radim ja. Na svk sme sa mali dobre zarabali sme slusne ale neboli sme spokoji s tym ako to funguje, aku buducnost by malo nase dieta a tak sme sa rozbodli preco nie. Manzel dostal ponuku ktora sa neodmiet a sme tu. Nelutujeme. Ale nie je zo pre kazdeho zivot v zahranici so vsetkymi vyhodami prinasa aj obete bohuzial ide to na ukor rodiny atd ale vtedy si stale pripomenim preci sme tu.. ale nikto nevie co bude ako bude. Hlavne tak aby sme boli vsetci spokojni a zdravi v tychto tazkych casoch!

vivusika
27. mar 2021

@babovka2321 no neviem, ci za smiesne ceny. Sestra kupovali byt v 1984, 3izbovy 34 tis. korun a zarabala 1300 korun...

elementissa
27. mar 2021

@c_est_la_vie nuz, obavam sa, ze na headhunterku nemam dostatocne vzdelanie ani skill. Ja som psychologicka/ucitelka. Takze nie velmi obchodny duch. Provizia, o ktorej hovoris je velmi pekna, ale raz som fungovala na proviznom systeme a bohuzial, pre potreby mojej rodiny a mna je vyhovujucejsi system fixneho platu. Ano, mozno by som raz za rok ci za 18 mesiacov mala proviziu 9.000, ale zvysok roka byt na slanej vode nie je bohvieco. Kazdopadne vdaka za tip 🙂 raz som sa stretla s jednou pani, co robil headhunterku a studovala nejaky socialny odbor, ale mozno sa o ten odbor zaujimala uz dlho. Pozriem na profesii, co to vlastne vyzaduje a ci sa da robit nieco take aj za stabilny prijem. Vdaka 🙂

elementissa
27. mar 2021

@vivusika skus si to prehodit na dnesne ceny. V dnesnej dobe zaraba mozno 1300€. A za 34.000€ kupis tak parkovacie miesto. Tu u nas maju 3izbaky hodnotu okolo 200.000 ak su zrekonstruovane,no nie v novostavbe. Ak su v povodnom stave tak za 180.000 kupis. Stale ak by na dnesne pomery zarabala 700€, tak stale je pomer 700€ k 34.000€ uplne iny ako 700€ k 200.000, takze ano, smiesne ceny boli v tej dobe

liljana
27. mar 2021

https://www.trend.sk/blogy/ako-to-bolo-tymi-soc...
Družstevný byt.
Tak tento spôsob prideľovania bytov bol asi najbežnejší, aj keď nevýhodnejší ako štátny byt, či podnikový byt, keďže bolo potrebné sa stať členom družstva ( poplatok cca 3000 Kčs) Avšak to záviselo od veľkosti bytu . 3000 Kčs bol vstupný poplatok pre trojizbový byt. V prípade menších bytov bol menší a naopak. A potom bolo potrebné zaplatiť tzv. družstevný podiel, ktorého výška sa mierne odlišovala podľa mesta v ktorom bol byt postavený a lokality. V . r. 1988 som ja osobne zaplatil členský podiel v celkovej výške 29 600 Kčs. Takže celkový sumár bol 32 600 Kčs. ( súčasný ekonomický ekvivalent je cca 14 000 eur) To samozrejme nebola jediná nevýhoda. Tá najväčšia bola dĺžka čakacej doby . Vo väčších mestách sa na byt čakalo aj 10- 15 rokov.
Byt nebol majetkom nájomníka a samozrejme platil aj nájomné. Pre zaujímavosť , moje prvé nájomné( v r. 1991) činilo 778 Kčs ( v čom bola zahrnutá aj platba za kúrenie a vodu) + treba pripočítať platbu za plyn na varenie + elektrické energie . Celkom cca 1000 Kčs čo zodpovedá súčasnému ekonomickému prepočtu asi na 350 eur.

liljana
27. mar 2021

Ak už ste predsa len mali byt či dom, bolo ho treba zariadiť a to bol problém. Nábytok bol príšerne drahý a bývanie značne predražoval. Žiaľ na to sa tak trochu zabúda. Len pre zaujímavosť. Len bežná spálňová súprava s dvoma posteľami a niekoľkými skriniami z drevotriesky vyšla na cca 15 000 Kčs (4 800 eur) , čo bola jednoducho neskutočná cena. Úplne obyčajná kuchyňa stála 4000 - 5000 Kčs, (1 200 – 1 600 eur) Obývacia stena od 15 000 – do 50 000 Kčs.(4 800-16 000 eur) Sedacia súprava 7 000-30 000 Kčs.( 2 250 – 9 600 eur ) Jednoducho neskutočné položky. Takže zariadenie a vybavenie domu či bytu bolo náročné a trvalo mnohokrát roky, kým bolo kompletné.