Aký má význam byť členom učiteľských odborov?
Prosim vas, som v odboroch skolstva, ucim len 3 roky a zatial okrem balicka na Mikulasa a zlave do divadla nemam pocit nejakych vyhod. Mesacne ma to stoji cca 5€. Naverbovali ma sem moje sluzobne starsie kolegyne. Prosim vas, o com to vlastne je cele?
@aurelia2000 A niekedy je lepšie v nich nebyť.
Cieľom odborov je ochrana zamestnanca a zastupovať ho v kolektívnom vyjednávaní. Mali by napríklad zastupovať zamestnanca, keby ho zamestnávateľ chcel neprávom vyhodiť a pod. V prípade problémov zamestnanca so zamestnávateľom, pri vyjednávaní o zvýšení mzdy atď. by sa zamestnanec mohol obrátiť na odbory. V reále však odbory väčšinou naozaj dávajú členom mikulášske balíčky a preplácajú lístky, ale o tom by to primárne nemalo byť.
@klariska1 ved prave ja toto nepotrebujem a ked sa nieco vybavi, tak aj pre tych mimo odborov
Odbory su vysoko spolitizovane a uz davno neplnia, co maju. Akurat ti, co su vysoko v odboroch maju krasne platy a vyhody. Vsimnite si, ze ani za jednej ficovej vlady nevystrkovali rozky tak, ako za inych vlad. Vtedy by sa za zamestnancov pobili. Ked fico skaredo pozrie, tak stiahnu chvosty.
Je to o kolektívnej zmluve, zabezpečovaní zamestnanca v prípade nejakých problémov, napr.právnik zadarmo, 5 dní dovolenky navyše.
@zuzanockamt ale nemam pocit, ze ti, co v odboroch nie su maju nieco inak
presne, byť v takýchto odboroch nemá zmysel
Ano, to je pravda, keďže im to vybavia a zabezpečia tí, čo v odboroch sú - napr. 5 dní dovolenky navyše.
Mna stve aj to, ze plat mam nizky a do odborov mesacne davam 5€ a este rocne 20€ priamo v nasej skole, citim zo akurat na balicku na Mikulasa, inak vsetko ostatne maju aj oni…..
ako sa da z odborov “ odhlasit” , resp.musi to byt k nejakemu datumu?
Ja som sa tiez odhlasila, treba povedat personalistke, ona to vsetko vybavila.
Dá sa odhlásiť kedykoľvek. A bez tých odborov budeš mať plat naveky taký mizerný.
@zuzanockamt Áno, mali by byť tie výhody len pre členov odborov. Ja som zvedavá, keď o tých 5 dní dovolenky navyše prídeme, ako sa ti neodborari budú tváriť.
@klariska1 Sila odborov závisí od veľkosti členskej základne. A pretože je väčšina učiteliek taká, aká je, tak tie učiteľské odbory aj figu vyjednaju. Keďže protistrana vie, že ani ten štrajk nehrozí.
Školstvo preraza jeden suterén za druhým. Päťdesiatnici odchádzajú do inych sektorov, kde sa cudujsasvet uplatňujú lepšie, akoby si mnohi mysleli, za katedrami pospavaju dôchodcovia 65+ ( u nás prišli pomôcť takí, čo už 5-7 rokov neučili), potom tu máme vypomahajucich doktorandov, ktorí sa rok-dva zahrajú na učiteľov a nikdy viac to nechcú robiť, kopa žien tu prežíva, dokedy im deti odrastu, potom zdrhnú. Alebo zostanú a naučia sa to robiť s minimálnou námahou. No a máme tu aj ten zmensujuci sa mikrozvyšok, ktorý to robí so zanietením, lebo si vedia zarobiť aj inak alebo zarába partner.
Na druhej strane by sa za katedry rady dostali mnohé ženy bez patričného vzdelania, keďže sa im páči pracovná doba a prázdniny, nekonečné OCR, PN, P.
@aurelia2000 úplne presne si vystihla situáciu v školstve, je to presne tak, žiaĺ

Odbory nie sú na to, aby si dostala Mikulášsky balíček a lístok do divadla zadarmo. Odbory nás zastupujú v kolektivnom vyjednávani.