icon

Aký máte názor na to, keď by vysokoškoláčka robila upratovačku?

tslobik
19. sep 2014

Aký máte názor na to, keď vyštudovaná Mgr. (ktorá 8 rokov pracovala v podstate v odbore) by neváhala robiť upratovačku?

radlinka
19. sep 2014

Praca ako praca, ak sa nato citi a potrebuje uzivit seba ci rodinu tak preco nie ? 🙂

tslobik
autor
19. sep 2014

@babaker syndróm vyhorenia.....ale taký, že neviem či sa uhasí....

radlinka
19. sep 2014

ja osobne si vazim kazde povolanie, ci je clovek kominar, murar, upratovac, rusnovodic alebo lekar. Niekedy mi az pride luto, ze nasa pospolitost si nevazi remeslo a kazdy by sa videl najradsej s tromi titulmi pred a za menom. Remesla ubudaju a zachvilku nam nebude mat kto upiect chleba ci postavit dom. Ale to nepatrilo ako odpoved na otazku, skor ako zamyslenie sa...smutne 😒

babaker
19. sep 2014

@tslobik nie, to nie je syndrom vyhorenia. Tymto sa predchadza syndromu vyhorenia. 😉

zita19
19. sep 2014

@tslobik tak ja ti poviem takto: Vystudovala som to co ma bavilo. Robila som to co som vystudova ale ma aj bavilo, lenze penazi bolo malo. Sla som robit niekde, kde som zarobila ovela viac ale mimo odboru. Dokonca som po case zistila, ze ma to aj bavi a aj som sa vypracovala vyssie. lenze prisiel den, ked som zistila, ze sa uz nikde neposuvam. Tak som zacala hladat dalej. teraz robim nieco, co som ani omylom nestudovala ale ma to strasne naplna. Vypracovala som sa od nuly, presla mnohými pozicimi, myslim si, ze sice nemam teoreticke zaklady ako kolegovia, ktori to studovali (co sice pri urovni VS v tomto state za posledných 20 rokov nie je celkom zarucene) ale zas roky odzite a odpracovane na predchadzajucich poziciach mi davaju na mnohe veci iny pohlad, ktory byva prinosom. Keby ma okolnosti zas donutili, isla by som robit aj robotu, ktora je "pod moju uroven". Ale brala by som to iba ako vychodisko z nudze a hladala by som nieco, co by ma nielen uzivilo ale aj naplnilo .Aj taketo obdobie svojej kariery mam za sebou a viem co to obnasa dojst domov a bat sa prudsie pohnut hlavou, aby mi v nej mozog nehrkal. Da sa to ako docasne riesenie. Ale ked mas aspom trosku sebaucty a nie je tvojim zivotnym cielom ulovit bohateho chrena, ktory ta bude sponzorovat a ty mu budes robit esteticke "křoví" tak sa zamestnas tak, aby si sa dokazala aj slusne uzivit a aj praca by ta naplnila. Aspon moja naivna predstava o dobrej robote je taka.

majdus
19. sep 2014

Ziadny problem, som podobnej profesie a nebol by problem....len tie wecka :-@ uff..

zita19
19. sep 2014

@tslobik po 8 rokoch syndrom vyhorenia? To je nejak skoro. Zeby zdravotna sestra?

sense
19. sep 2014

precitala som si par nazorov ....moj je taky no a co keby VS vzdelana osoba robi upratovacku....pokial dostane za to zaplatene a peniaze je treba tak preco nie....ved niekto musi robit aj tu upratovacku....na predsudky okolia by somkaslala.....ved okolie ucty platit nebude a ako bolo uz v niekt. prispevku spominane ...mat kopec povinnosti a velku zodpovednost a dostat tolko isto pri praci kde sa upratuje a zodpovednost len tolka aby boli kose vypratane a kuty vytrene preco nie....a popritom by som si hladala nieco co by ma naplnalo a plat by bol umerny zodpovednosti za danu pracu....

tslobik
autor
19. sep 2014

@zita19 ja muža mám, nezavesila som sa na krk chlapovi typu Kollár apod. A taká práca, čo by ma skutočne naplnala, by v našom vzťahu znamenala rozvod z manželovej strany. To, čo som vyštudovala ma nebaví, tak jedine upratovať

tslobik
autor
19. sep 2014

@sense aspon nejaký chápavý názor, vďaka zaň 🙂 Lebo si tu už pripadám ako cvok

tslobik
autor
19. sep 2014

Len nie každý má do prírody dané toľko rozumu v hlave, že sa dokáže sám naučiť v akejkoľvek robote všetko nové a šplhať na vyššie a lepšie pozície aj bez VŠ (keď sa chce, tak sa dá) - s tým, by som až tak nesúhlasila. Tí, čo navštevovali špeciálnu (kedysi osobitnú) školu by tiež možno veeeeeľmi chceli, ale hold, keď nejde, tak nejde.

lucula73
19. sep 2014

ahojte,tak v mojom blízkom okolí mám známu,nie je to priateľka,ale baba z vedlajšej ulice a má VŠ.......a už 5 rokov chodí upratovať,lebo si nevie nájsť prácu na 4 hodky,má postihnutú dcérku.......upratuje apartmány,rod. domy a nie každý deň,nie 8 hodín denne a veru minule mi povedala,že koľko za mesiac zarobila,skoro som padla na riť,ja toľko s VŠ v štátnej sfere nezarobím........a to sme region úplne daleko od hlavneho mesta....
Nebol to jej sen,ale kvoli dcére nemá inú možnosť.. 😝 😝 ,takže niekedy s atreba pozrieť aj na okolnosti,ktoré nútia človeka si nájsť prácu aj mimo svojho oboru..resp. vzdelania. 😉

bubelko
19. sep 2014

@tslobik a co si vystudovala, ze ta to nebavi a co by ta bavilo, ale manzel nepodporuje? a preco to nepodporuje?

zuzkaanicka
19. sep 2014

@tslobik neviem kolko mas rokov, pises, ze to, co si vystudovala, to Ta nebavi ... co tak vystudovat, alebo rekvalifikovat sa na nieco, co by ta bavilo ... ale zase ak si myslis, ze to upratovanie by ta bavilo, tak kludne do toho ... otazne je, ako dlho ta to bude bavit a co potom, ked zistis, ze ta ani to nebavi 😖 ... problem je dnes ten, ze kazdy by chcel mat VS a mnohym je aj jedno aku, len nech ma titul-nuz, a potom prebudenie studenou sprchou-ze ten diplom mu je vlastne nanic, lebo je este aj tvrdy, aby sa dal na WC pouzit 😝

domak2
19. sep 2014

@tslobik toto si napisala ty : jaj, presne tak,.....keby nebolo dotieravých a nechápavých pohľadov okolia. Ja nechápem, prečo je ľuďoch zakorenená tá "starostlivosť" o iných ....ja sa ta len opytam, preco je v tebe zakorenene, ze sa mas trapit co si druhi ludia myslia 🙂 Oni ti budu platit ucty, postaraju sa o domacnost ci ako na teba vplyvaju? Nezi pre inych, nech cumia. Podla mna nie je otazka, ci mas s VS robit nieco nekvalifikovane (aj ked neviem preco prave upratovacku) , ale skor co je koho do toho ? Mozes ist robit aj stripterku, ak ti to ma pomoct 😀

tslobik
autor
19. sep 2014

@lucula73 tiež by som dala krk za to, že ako upratovačka by som zarobila viac ako teraz - vo verejnej správe

tslobik
autor
19. sep 2014

@bubelko lebo by to narušilo chod celej našej domácnosti a aj širšej rodiny. Takže o tom ani nemá vyznam hovoriť, len v prípade, že by som súhlasila s rozvodom.

lucula73
19. sep 2014

@tslobik no je to asi tak.............pred dvomi dnami som čítala na fb takú diskusiu a tam písali,že 5 eur na hodinu je bežná taxa pre upratovačku...........kokso,ak by robila 8 hodín denne a 22 dní ako ja ,tak do mesiaca má cez 800 eur.. 😀 ,ale tak to teoreticky,no stať sa može.. 🙂

tslobik
autor
19. sep 2014

@zuzkaanicka mna robota bavila dovtedy, kým som bola slobodná a nemusela sa starať o zdravie a živobytie rodiny.

tslobik
autor
19. sep 2014

@domak2 žijem v takom minimestečku kde každý každého pozná.....a svokru poznajú všetci 🙂

bubelko
19. sep 2014

@tslobik a ked pojdes robit upratovacku to mu nevadi? na tvojom mieste hladam skutocne ine kvalifikovane miesto. praca upratovacky ta naplnat nebude. nie preto, ze je to zla ci podradna ci aka praca, lebo to nie je ziadna, ani wc pani na verejnych zachodoch, ale preto, ze ides zhora dole a to frustruje samo o sebe. teraz si mozno vycerpana a zda sa ti to ako dobry napad, ale nemyslim si, ze si to budes mysliet aj o mesiac....
ak mas pocit, ze mas syndrom vyhorenia - na to je normalne PN, tak sa daj vypisat a liec sa....

tslobik
autor
19. sep 2014

@lucula73 tak to potom hor sa rýchlo na upratovačku, lebo o 800€ sa mi môže akurát tak snívať 🙂

zuzkaanicka
19. sep 2014

@tslobik aha, ale tak potom nie je asi problem robota, ale rodina ... nie je to tak, ze rovno z prace Ta caka druha sichta doma a manzel nepomaha? ... lebo toto sa da urcitu dobu tahat, ale nie dlho a potom (obzvlast ak ma clovek v praci zodpovednost) pride chvila, ked si povies, ze uz stacilo ... ale toto su len domnienky ... v ak je to vsak naozaj tak, tak potom sa treba porozpravat s manzelom a zmenit nieco aj doma ... a potom mozno zistis, ze Ta ta praca bavi stale 😉

tslobik
autor
19. sep 2014

@bubelko upratovačka by mu nevadila.....Vadilo by mu len to jediné.....ale aj tak je to pasé, lebo ak s tým partner alebo blízka rodina nesúhlasí a nepodporuje robiť sa to nedá.

cervenaruza123
19. sep 2014

@tslobik poklada sa to za zvlastne, pretoze uz ked niekto studuje vysoku skolu, vacsinou preto, lebo chce nejake lepsie zamestnanie. ak by som chcela robit pracu, na ktoru nie je potrebna vyska, tak by som tu vysku ani nestudovala. takze clovek automaticky berie, ak studujes ekonomiu, asi chces robit v tejto oblasti. mozno ticho zavidi, ze sa na tu skolu nedal aj on, ze by mal vacsie sance zamestnat sa. a logicky sa potom cuduje, ked sa taka osoba zrazu rozhodne robit upratovacku, po tolkej drine na skole. druha vec je, ci ta drina stoji za to, niektore zamestnania vyzaduju vela obiet, ci uz casu alebo nervov a v takom pripade, ak sa s tym clovek nevie vyrovnat, je najlepsie riesenie robit nieco, pri com nebude pocitovat taky tlak a kde sa bude stihat tesit zo zivota a je jedno ake zamestnanie to bude. ale prekvapenim reakciam okolia sa vyhnut neda, je to prirodzene. tolko moj nazor

bubelko
19. sep 2014

@lucula73 je ine robit upratovanie preto, ze nemozem z casovych dovodov robit nieco ine a je ine, dat vypoved z prace preto, aby som sla robit upratovacku...

@tslobik ako pisala @zuzkaanicka u vas nie je problem len v praci ale aj doma. mna by muz nepodporil len keby som chcela ist slapat alebo robit do bordelu... a to, ze tvoja vysnivana praca ovplyvni zivot jeho a sirokej rodiny... teraz neovlyvnuje? to mu nevadi, ze si ochotna ist robit upratovacku? ze chces klesnut, len aby si mala klud?

mahulenka87
19. sep 2014

Úúúúplne v pohode 🙂 Hlavné je, že niečo zarobí... peniažky sa zídu. 😉 A každá práca sa cení

bubelko
19. sep 2014

zeny, vy si neuvedomujete, ze ona chce dat vypoved a ist robit upratovacku? to nie je o tom, ze nema pracu, alebo si chce privyrobit... to je uplne ina situacia, ktora nie je v pohode. manzel ju nechce podporit, aby robila to, co by ju bavilo, ale nevadi mu, ze da vypoved z odbornej prace a pojde robit neodbornu... 😨 😨 😨

tslobik
autor
19. sep 2014

@bubelko to mu veru nevadí.....a mal by byť rád, že chcem pracovať a nie sedieť doma na zadku a čakať na jeho biednu výplatu.
A myslím, že ak by som robila tú upratovačku v mieste bydliska malo by to oveľa viac výhod akoby som sa mala vrátiť do pôvodnej práce kde by som musela denne dochádzať (nakoľko sme sa presťahovali), ešte nemalú sumu precestovať, tak to už by bolo na výplatnej páske naozaj oveľa menej ako za to upratovanie.

tslobik
autor
19. sep 2014

@bubelko lebo vie, čo to so mnou tam robilo......že som chodila domov podráždená, nervózna a nedalo sa so mnou vydržať.