icon

Aký máte názor na to, keď by vysokoškoláčka robila upratovačku?

tslobik
19. sep 2014

Aký máte názor na to, keď vyštudovaná Mgr. (ktorá 8 rokov pracovala v podstate v odbore) by neváhala robiť upratovačku?

anuska74
19. sep 2014

Ja neviem krátkodobo je to v poriadku,ak potrebujem nutne peniaze nie je o čom. A možno to niečomu pomože, nemať predsudky voči iným povolaniam, hlavne u mladých sa mi zdá, že ich majú. 😉

mamainprogress
19. sep 2014

Citim to iste co @snopkulka, pekne napisane, suhlas. Kazda praca je cnostna a osobne by som s tym tiez aj napriek tomu ze mam vs, nemala ziaden problem.

adeala
19. sep 2014

@tslobik ja mám momentálne 3 práce na čiastočný úvazok (pretože chodím aj na denne na VŠ a takto sa mi lepšie prisposobuje prac. doba a tiež je fajn nerobiť stále to isté) a jednou z nich je upratovanie na 3 hod. 2-3x týždenne a musím povedať, že to je práca, ktorú som zobrať síce nemusela, ale strašne chcela, hrozne ma to baví. Veľmi dúfam, že raz sa mi podarí otvoriť si upratovaciu agentúru, uvidíme. 🙂

semela
19. sep 2014

@tslobik Viem o com hovoris, boli mesiace ked sme robili "nove projekty" a ja som chodila z prace o 1 - 2 v noci domov. Ked prisiel vikend, tak som ho cely prerevala, ze co ma zase dalsi tyzden caka. Niekto si mozno povie, ze mas peniaze, tak bud spokojna, ale malokto si vie predstavit co to robi so psychikou. Momentalne tu zotrvavam len kvoli financiam, akonahle splatime dom, tak ma tu uz nic neudrzi. A kebyze mam v puberte dnesny rozum, tak na VS urcite neidem. Pekne by som si spravila ucnovku a zivnost na nejake remeslo.

tslobik
autor
19. sep 2014

@barborazilina no ja by som práveže vydržala asi akúkoľvek prácu krásne finančne ohodnotenú (aj keby som zatínala zuby od rána do večera), keby to malo polepšiť finančne mojej rodine. Lenže práve to čo teraz zarobím.....to hádam aj smetiari zarobia viac (tým samozrejme neznevažujem ich prácu). Keď kamarát raz prišiel za mnou do práce a videl čo a ako (a to ani zdaleka nie všetko), povedal mi len, nepoviem ti radšej koľko zarobím ja, lebo by si z toho padla do hlbokej depresie - povedal mi to on, šófér kamionu (ťažká práca, ale aspoň nemusí počúvať debilov za chrbtom a spolieha sa len sám na seba).

tslobik
autor
19. sep 2014

@semela ty mi čítaš myšlienky 🙂 Takisto ľutujem 5 rokov stratených na VŠ a k čomu? Aby som zarábala menej ako remeselné profesie? Dnes sa majú dobré tí, čo niečo dobre vedia....a keď sú v tom majstri znamená to, že ich to musí baviť. A robiť niečo dobre, čo ma baví a byť patrične ohodnotený.....nie je nad to. Tiež si často hovorím načo som ja preboha išla na takú strednú školu akú mám (ktorú som z duše nenávidela) a VŠ tiež už radšej nekomentujem. Mohla som ja pekne zvoliť učňovku a otvoriť si napr. kadernícky, kozmetický, masážny al. iný salón. Len keby som to vedela pred niekoľkými rokmi....čo už teraz keď treba splácať úver. Aj keď nepochybujem, že kurz by som zvládla.....Čo z toho, keď nie je základné imanie.

malickaberuska
19. sep 2014

@tslobik
@rebeka7501
Fakt, že za obe práce je približne rovnaká mzda, a že upratovačka v podstate nemá nejakú veľkú zodpovednosť, môže zvádzať k tomu, že si človek povie, že zoberie radšej to upratovanie. Ale, pri upratovaní nenadobúda ďalšie skúsenosti, kontakty, poznatky, informácie, ktoré by mohol neskôr zužitkovať v ďalšej práci, nevytvára si možnosť, že nájde niečo lepšie. Totiž, vo veľa sférach sa treba najskôr akosi "etablovať" vo firme. A keď už človek je u daného zamestnávateľa, a zamestnávateľ vidí, že je usilovný a šikovný , tak je možné, že mu bude ponúknuté aj niečo lepšie, niečo k čomu by sa človek zvonku nedostal. 🙂
Takže ja by som určite hľadala a v prvom rade brala prácu zodpovedajúcu môjmu vzdelaniu, takú ktorá môže priniesť perspektívu ešte niečoho lepšieho. A to práca upratovačky žiaľ, asi neprinesie. Pri takomto rozhodovaní sa treba na vec pozerať z dlhodobejšieho hľadiska.

csikike
19. sep 2014

tiez si vycitam, preco som sla na take VS ako som sla, preco mi rodicia dali volnu ruku pri vybere skoly, samozrejme si hladam inu pracu, aj ked mozno nie v odbore (bavi ma stale nieco nove sa ucit) - ale dnes som napr. pomahala s kancelarskymi pracami, lebo vsetko co som mala spravit som spravila vcera a viem, ze keby mali na oddeleni povolene prijat dalsieho cloveka na papierovacky, tak veduca oslovi mna, aj ona si je vedoma, ze mam na viac a ze som tam iba kym si nenajdem nic lepsie

eeffka
19. sep 2014

@tslobik no neviem...cele mi to pripada mierne povedane zvlastne... ak mas zodpovednu pracu v ktorej si dobra myslim, ze po case si vies ist poziadat o vyssi plat a vedenie vacsinou nenamieta, pokial clovek pride s realistickou predstavou. a ak namieta a si naozaj zodpovedna a mas vedomosti hladaj si novu pracu, netreba buchat po stole ale zacat pri tichosti hladat.
a ist robit upratovacku? hmm uz nie, robila som popri skole, lebo brigada a peniaze, ale nato som studovala aby som vysypala kose??? NIE, toto je samozrejme za predpokladu ze pracu mas, a veis si najst
aj by sme nemali na ucty vtedy by isla hrdost bokom, jest treba a je to slusne zamestnanie,a le teda nechvalila by som sa tym, pre mna = karierny prepad

J amam svoju pracu rada, boli roky ked som sa do prace tesila, teraz po 15tich tu chodim zarabat peniaze 😀 , su obdobia ked ju nemusim, vtedy si pobrowsujem po portáloch kde a ci by mi bolo lepsie, a vacsinou sa to nejakym spôsobom v mojej stalej praci samovyvinie, resp utrasie. Bolo obdobie ked som mala obdobne napady ale s kolegynou sme sa rozhodli pre "predaj ponoziek", lahke, nekazive, jednoduchy predaj 😀 ... nakoniec som stale tu a ponozky mam ako podnikatelsky plan na horsie casy 😀

rebeka7501
19. sep 2014

@malickaberuska len ak človek dlho hľadá prácu adekvátnu vzdelaniu, najmä v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou, tak si rovno môže postaviť čakáreň (a zavesiť si tam diplomy). V tejto dobe je asi najlepšie zobrať, čo človeku vyhovuje, čo ho bude baviť.
Kamarátka (SŠ s maturitou) bola dlhšie bez práce, keď sa ma opýtala, či nemáme voľné miesta povedala som jej, že iba upratovačka. Zobrala to, našla si tam kontakty a skončila o niekoľko veľa levelov vyššie (bez rozťahovania nôh a podobných výkonov). Na ruhej strane jedna mladá žaba po maturite, mala možnosť brigády (nie stály PP) ako upratovačka na veľvyslanectve. Ale ona to robiť nebude, veď má predsa maturitu. Nezamestnaná je stále.
Záleží na jednotlivcovi, na jeho šikovnosti ako sa uplatní.
Aj z kopača kanálov sa môže stať manager firmy.

bubelko
19. sep 2014

@rebeka7501 lenze ona pracu v odbore ma a chce ju vymenit za pracu upratovacky... ona nie je nezamestnana, ktora hlada akukolvek pracu.
to je akoby manazer v banke povedal, ze ide robit ku okienku - no za1. by ho asi nevzali, ze je prekvalifikovany a ak by ho vzali, tak by po case, ked by ho to zacalo nudit (lebo by ho to zacalo) a zacal by si posielat zivotopisy otazka - preco sa rozhodol robit pri okienku neminula.
ako niekto takuto zmenu vysvetli vo svoj prospech - neviem si predstavit...

tenerifka
19. sep 2014

@tslobik Necitala som vsetky odpovede, ale napisem ti svoj nazor a svoju skusenost.Nemam VS, len SS (nejako nebol cas 😀 ), do zahranicia som odisla pred 15-imi rokmi. Moja prva praca tu bez znalosti spanielciny bola v obchode so suvenirmi pre turistov(znalost NJ bola pre mna vyhoda), tu som pracovala 6 mesiacov Dalsia praca bola v inom obchode nielen pre turistov(a lepsie platena), bola som tam 3 mesiace, ked mi ponukli miesto na recepcii v jednom hoteli. Zacinala som ako pomocna recepcna, neskor ako recepcna a neskor 2ºsefka recepcie. Ked som nastupovala, nikoho nezaujimalo, ci mam SS alebo VS, dolezite boli pracovne zrucnosti a jazyky. Pracovna doba-niekedy od 8 do 16 a niekedy od 16 do polnoci. Cista praca, vzdy pekne namalovana, nahodena, nepretrhla som sa.....Sefka recepcie mala VS a na vyplatnej paske mozno o 150 eur viacej ako ja (co je pri tunajsich platoch malo), ale zodpovednost a nervy za desiatich, za tie peniaze by mi to nestalo. Ked mala dovolenku a ja som ju zastupovala, boli to nervy kazdy den, odchadzala som domov neskorsie ako normalne a este aj pri zaspavani sa mi virili hlavou problemy.....dakujem, ale nechcem

Teraz mame rodinny podnik a robim si AJ upratovacku(nespadne mi koruna z hlavy a usetrim jeden plat) a ten klud je na nezaplatenie, papierovacky, pripravy aj upratovanie(mame restauraciu) porobim v case, ked su decka v skole a mam na vsetko cas, nikto ma nebuzeruje. Neviem, co prinesie buducnost, ale na velmi zodpovednu pracu nemam vobec chut, rodina mi je prednejsia.
Myslim, ze na Slovensku sa na to ludia pozeraju inak, ale tu je praca upratovacky cenena a zeny ju preferuju najma kvoli pracovnemu casu (od 8 do 16), a mozu sa naplno venovat rodine.

citronade
19. sep 2014

tema mala byt ina. som normalna ked zijem z toho co si druhi myslia o mojom vzdelani a praci?

janka279
19. sep 2014

Ja by som povedala, ze treba zit a robit to, co nas naplna a ako to citime. Clovek zije svoj zivot pre seba a podla seba. Nikto za nas nebude zit nas zivot a preto sa nemusime nikomu spovedat. Ja uplne chapem. Sama som robila na vyssej pozicii, zarabala slusne, ale system prace, stres mi nevyhovoval. Po 6,5 roka som podala vypoved a sla na podporu. Dobrovolne. Malokto to chapal, mnohi krutili hlavami. 🙂 Ja som si to 4 mesiace maximalne uzila. Chcela som sa vratit na nizsiu poziciu s nizsim platom, s mensim stresom a mensou zodpovednostou. Opat sa par ludi cudovalo. Ale mne to bolo jedno. Rozposlala som si aj zivotopisy, no problem bol, ze na nizsiu poziciu som bola prekvalifikovana a nepozvali ma ani na pohovor. Opat som skoncila na manazerskej pozicii. Takze stres a zodpovednost. Ale na druhej strane to beriem ako prilezitost naucit sa nieco nove a zazit nieco nove. Kamaratka by teda mala robit rozhodnitia plne podla seba, v sulade so svojim svedomim. Nikomu nepotrebuje nic vysvetlovat. Ide cisto o jej pocit.

tslobik
autor
19. sep 2014

A tak ma napadá, že nikto tu nespomenul ten fakt, že nechce robiť na vyššej pozícií preto, lebo sama cíti, že na to nemá (hoci okolie si možno myslí opak) - proste reálne zhodnotenie svojich schopností a možností. Nie tak, ako to dnes často vidno pri čerstvo vyštudovaných mladých ľuďoch, ktorý ešte nič neskúsili, nerobili, nezažili ale hneď by neváhali sedieť rovno na vyšších stoličkách (bez ohľadu na to, či vedia robiť to, čo sa od nich očakáva alebo nie), o tom nepremýšľajú - jediné čo ich zaujíma je čiastka na výplatnej páske.

tslobik
autor
19. sep 2014

Sú jednoducho ľudia, čo budú robiť radšej menej kvalifikovanú prácu, akoby mali mať nervy a strach, či to zvládnu (aj keď vzdelanie na to majú)

digysa
19. sep 2014

@tslobik Neviem preco, ale mam pocit, ze pises o sebe. V prvom rade nepodcenujem ziadnu pracu. Upratovacku si platim kazde 2 tyzdne a som rada, ze takito ludia su. Ale............
Clovek, ktory ma VS, urcitu kvalifikovanu pracu, robi na vyssom poste nemoze ist v zivote dozadu..........

Takto by som tvoj (ci kamaratkyn) problem vobec neriesila. V prvom rade by som bola asertivna a skusila si popytat vyssi plat. Pripravit si pekny zoznam PRECO ziadas o zvysenie platu a kludne by som spomenula aj to, ze kamaratka (upratovacka) zaraba za umyvanie podlahy tolko, co Ty.

V druhom rade by som tu upratovacku brala ako extra pracu na privirobenie (po veceroch, ak musis a ak je tvoj plat ozaj biedny)

V tretom rade by som si zasielala zivotopisy do inych firiem, na podobne miesta a hladala lepsie platenu placu s rovnakou kvalifikaciou....

Upratovacku by som skutocne isla robit iba v pripade, ze sa stane nejaka rodina katastrofa.

zuzkaanicka
19. sep 2014

@tslobik potom je ale otazka, ze preco vystudovali prislusnu VS? ... keby studovali to, co ich bavi, v com su dobri, tak by nemuseli riesit, ci ist robit pracu, na ktoru su prekvalifikovani. Takze mozno by mala popremyslat, ci nevystudovat nieco ine. Suhlasim s @bubelko a @digysa.

tslobik
autor
19. sep 2014

@zuzkaanicka lebo v tej dobe ako mladé ucho si človek nevie predstaviť čo tá práca obnáša (na jednej strane je to pekné, čo učia v škole ale realita je celkom niekde inde) a je tak málo platená. Možno rátala s tým, že nájde lepšie zabezpečeného muža, čo ja viem.....

bubelko
19. sep 2014

@tslobik neviem o aku VS sa jedna, ale aj mlade ucho v dnesnej dobe vie, ktore odbory su ako platene. takze bud studujem kvoli tomu, ze ma to bavi a chcem sa tomu venovat, napriek tomu, ze je to zle platene, alebo skolu robim len kvoli titulu... ale to asi nebude to prave orechove, ci 😕
a spoliehat sa na dobre zabezpeceneho muza je fajn, ale nezijeme v 18.-19.storoci...nie kazda z nas natrafi na kollara, palfyho ci inu znamu osobnost, zaklipka mihalnicami a peniazky sa sypu...

zuzkaanicka
19. sep 2014

@tslobik znovu musim suhlasit s @bubelko ... ono, tou Tvojou odpovedou si ma celkom prekvapila-som chvilu nevedela, ci sa mam smiat, alebo plakat 😖

stardust
19. sep 2014

clovek by sa mal realizovat v tom, co ho bavi. Ak je jej snom sa stat upratovackou, preco nie. Nech si to skusi brigadne niekde v kuse osem hodin a potom sa rozhodne.

zita19
19. sep 2014

@tslobik Mas vôbec predsatvu o praci upratovacky? Hadam si nemyslis, ze upratovacka povysava a pripadne dlazku umyje? Lenze ta nasa pucuje aj hajzle a teda ma stastie, ale nie vsade sa ludia na verejnom WC spravaju ako doma. Umyva raz rocne okna. A ma na starosti 3 poschodovu budovu, kde robi 100 ludi. Sama. A denne musi umyt vsetky chodby, hajzliky, kuchynky, vyniest kazdy kos a kazdy druhy den musi povysavat kazdu kancelariu. Raz za mesiac umyt chladnicky... Ja by som to za tie prach nerobila, keby som mala vzdelanie na lepsiu pracu a vyssi plat.

digysa
19. sep 2014

@tslobik Vies co? Ja som si hladala chlapa, co dokaze zabezpecit rodinu v pripade, ze ja sa budem chciet venovat detom. Ale aby som kysla na riti cely zivot... to je teda nie. Najhorsia vec na svete je, ked je clovek nepotrebny. Ked ta nikto nepotrebuje, tak mas uplne prazdny zivot....

Apropo, Ked som prisla do USA, tak som 3 mesiace robila upratovacku v hoteli. Chces??? Napisem Ti aky bohovsky zivot to bol.........

zita19
19. sep 2014

@tslobik alebo by mohla ist upratovat do fabtiky muzske satne... To by sa zabavila... Myslim na tom co po niektorých chlapoch ostava. 😝 😝 😝 Alebo vyrobne haly by mohla ist pratat. Spitale... Napada ma tolko moznosti, kde by mohla robit kozmeticku podlahových krytin alebo procesora hygieny...Napríklad stanicne budovy vratatane WC 😀 😀 😀 Po 3 dnoch by utekala naspat za bankovu prepazku 😖

mpg
19. sep 2014

@tslobik to by mohlo vyzerať ako útek pred zodpovednosťou a zdá sa mi, že ide o mladšiu osobu, ktorá si myslí, že upratovačky to majú veľmi ľahké (čo ale záleží od toho kde to robí) a vlastne ani nevie, čo práca upratovačky obnáša. Niektorým ľuďom upratovanie nejde od ruky, tam tiež treba byť zručným a usilovným.
Mne by sa v tomto prípade lepšie pozdávala práca dokladať tovar v reťazcoch, čo dočasne robia aj ľudia s VŠ.
Alebo ak sa nepozdáva práca v kolektíve, nadriadení a pod. tak nejaká živnosť, ktorú si bude viesť samostane - to by lepšie sedelo.

tslobik
autor
19. sep 2014

@zita19 predstav si, že viem čo obnáša práca upratovačky a nie niekde v kancelárskej budove, ale v nemocnici a v domovoch sociálnych služieb.....takže nielen neobriadené záchody, ale v tomto prípade aj dlážky na chodbe a niekedy aj steny, skrine, postele......

babaker
19. sep 2014

@tslobik Este existuje dalsia moznost - tzv. career break (karierna prestavka). Vela ludi sa zacne vo svojom zamestnani po case nudit, citia sa prepracovani, necitia tu energiu a entuziasmus, s ktorou sa vrhali do prace na zaciatku.
Ak by si to do svojho zivotopisu neskor formulovala takto, je to ok. V niektorych zamestnaniach (ucitelia, manazeri) su taketo prestavky ziaduce. Takto by som to na tvojom mieste zdovodnila aj v praci. Teraz si jednoducho frustrovana, par mesiacov manualnej prace ta moze nanovo nakopnut. Nezatvor si teda dvere vo svojej rozbehnutej kariere uplne, nechaj si tam dostatocne miesto, aby si sa mohla vratit spat. 😉

tslobik
autor
19. sep 2014

@tslobik a to som nespomenula infekčné prostredie, odkiaľ môžeš domov doniesť hocičo

tslobik
autor
19. sep 2014

@zita19 a to som nespomenula infekčné prostredie, odkiaľ môžeš domov doniesť hocičo