Aký máte názor na to, že dôchodci pracujú na dôchodku?
Zaujíma ma aký máte názor na to že dôchodci pracujú na dôchodku? Majú dôchodok aj výplatu. Vidím v okolí čoraz viac dôchodcov ešte robí a má "dva platy" lenže nesmierne ma to hnevá. Tým pádom ony držia pracovné miesta a mlady ľudia majú problém zamestnať sa. Musia byť na úrade práce a čakať kedy sa uvoľní miesto. Nepríde vám to nespravodlivé?
Prečo tí ľudia čo sú na dochodku neostanu doma a nenechaju pracovné miesta mladým?
Poviem mamke,ze jej odkazujes ze tie nocne na vratnici budes robit ty a tych 410e co ma dochodok jej predsa musi stacit. 🫡
Kokos 2 deti mas a taka tupa si.. sak ty hovoris ze maju 600e dochodky akoby si im videla do penazenky a hromzis ved to je len tvoja DOMIENKA!! Ty netusis ake maju dovody! Sa ta opytam v 65tke do prdele ze ci vladzes a ci sa ti chce este robit!!!! Sak to je na hanbu slovenska a plač ze sa realneho dochodku ani nedoziju bo ked chcu zit musia robit!
@lienka.7 Toto je haluz. V kazdej teme s meritom peniaze sa tu zenske predhanaju, ktora viac zarobi, ma viac bytov, domov, nehnutelnosti, extremne bohateho a sikovneho muza a brutalnu karieru, a ked je tema o rodicoch dochodcoch, tak ziadna nevie finacne poriadne pomoct rodicom, aby nemuseli driet vo vyssom veku.
Slovami klasika z Youtube, Dajako mi to nevychadza.
@heln
A z akeho dovodu je mama sama v 3i? Lebo cely zivot bola? To je dovod? Keby predala a kupila 1i-2i, tak ma peniaze k dobru nato, aby do smrti mohla kludne zit bez finacnych starosti a uz vobec nemusela ako do hodkyna pracovat.
Ked maju vasi dochodci ekonomicke zmyslanie vareneho zemiaka, tak potom niet dovod plakat. Sami si zvolili.
ved si urob VS, alebo nejake kurzy, nauc sa programovat atd... moznosti mas neurekom ako v mladom veku mozes zvysit svoju hodnotu na pracovnom trhu tak, ze sa o Teba firmy aj pobiju, ale zrejme nebudes nic moc, ked trcis na urade prace, nijak sa nevzdelavas, karierne neposuvas, vyplakavas na konovi a z vlastnej neschopnosti vinis chudakov dochodcov, ktori musia este aj vo svojom veku dret, aby mali na chleba...
prajem Ti, aby si Ty raz na to nebola odkazana a nemusela sa este aj na stare kolena zodriet v praci 😉
@drahomirrra tak ty uz si pekne mimo.
@nikyball 👍👍 Ked si to ty povedala, určo to tak bude.
@oli18
Prepáčte, áno reagovala som na Váš príspevok, lebo vy jediná ste reagovali na autorku s pochopením 😉 Lebo realita je žiaľ taká aká je.
Ja nemám nič proti dôchodcom...ale ako ste písali, že menej odborné pozície, nenáročné pracovné pozície v administratíve atď by sa dosť hodili aj pre mladých ľudí na rozbeh, či už po škole alebo po RD 😉
@jullca ano, vela mojich kamosiek ostalo aj v dochodku pracovat na teplych uradnickych miestach v statnej sprave, lebo cakali, ze dostanu odchodne. Pritom dostali aj odstupne. A robili na percenta, za kaxdy odpracovany rok im prepocitavaju dochodok. Ony dochodky mali dobre, lebo mali odrobene v kuse asi 43 rokov. Tie % im vela neurobili, ale plat k dochodku bol super. A kedze sa kamaratime viem, ze niektore si nedopraju a davaju peniaze detom, ktore maju VS a dobru pracu. Dve dokonca podporuje deti v zahranici. Dalsia robi opatrovatelku v At a podporuje vydatu vnucku.
@oli18
Ďakujem za Vašu reakciu 😉👍 každý máme zažité svoje skúsenosti, ja takisto poznám takéto prípady...len kto spraví v tomto poriadok 🤷 aby sme sa všetci mali dobre...A najlepšie bolo keď mi dotyčná pani na jednom okresnom úrade povedala (pracujúca dôchodkyňa), že ona musela zostať pracovať naďalej, lebo že nemá kto za ňu robiť...čo k tomu dodať
Myslím si ze v priebehu desaťročia nahradia chatboty a umelá inteligencia obrovské množstvo administratívnych pracovných miest takže ešte budeš v dobrom spomínať na dobu keď ti prácu brali len dôchodcovia.
Vieš každý človek musí niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Ty si sa rozhodla mat dve deti po sebe, ostať celých 6 rokov doma, nikde nepíšeš o ich otcovi tak predpokladám ze si samozivitelka. No aj to bolo tvoje rozhodnutie vybrať im takého otca, vo väčšine rodinách sa o malé deti starajú obidvaja rodicia a potom je to všetko lahsie..
Dobre platená práca od 8 - 15.00 je jednoducho luxus ktorý nepadá len tak z neba. Bola si roky doma mala si kopu času rozmýšľať co ďalej, vzdelávať sa... Takto to vo svete funguje, nažeru sa iba tí ktorí sa dostali ku korytu. Kto zaváha, ten ostane hladný. Vitaj v realite, svetu je úplne jedno ze máš deti. Ty sa musíš vynájsť a zariadiť sa nejako. Váž si to co máš, sú ženy ktorým deti nevzali do skôlok, alebo ich majú choré a tiež si musia poradiť, nikto im nepomoze.
No napríklad preto, ze výška dôchodku je cca 340 a náklady iba na bývanie sú 210? Kde sú lieky, strava......? Samozrejme, sú aj prípady keď sa doma nudí, práca jednoduchá a tak pracuje aj napriek dobrému dôchodku. Ale niektorí jednoducho inak nemôžu.
@heln
Ale keby preda 3-izbak za napr. 100tis a kupi si 1-izbak za napr. 40tis, tak ma k dochodku paradnu rezervu a nemusi uz robit.
Ale chapem, vela starych ludi je tak naviazana, ze si stahovanie nevedia predstavit. Ale preto by im deti mali v tom pomoct a zorientovat sa.
Nie cakat, na dedictvo.
Rodicia kolegyne sa tak minuly rok stahovali, zo stareho velkeho domu na dedine a na mesta, kde byva ona. Su castejsie spolu, maju mensie naklady a s rezevou sa im lepsie zije.
Ale tie 3i sa držia deťom. A 1I byť určite nestojí 40 tis...aspoň teda tam, kde 3i stoji 150 tis. 3I ZA 100 TIS. by som rada videla. U nás v bytovke 3i byty obsadene dôchodcami...predat/vymeniť nehrozí.
@jonnie tie ceny, co som pisala su orientacne, jasne, ze vsade su ine ceny, ale ide o to, ze z toho rozdielu medzi predanym 3-izbakom a kupenym mensim bytom sa da urobit pekna rezerva na dozitie pre dochodcu.
A ked tie velke byty “drzia” detom, tak nech im tie deti k dochodku teda prispievaju.
@viky173 fúha, ako môžeš autorke napísať: zrejme nebudeš nič moc?
ako tak čítam niektoré príspevky, nestačím sa čudovať. zrejme máte všetky po 2 vysoké školy, s prehľadom vychovávate 2-3 deti, popritom dávate na sociálne siete dokonalej domácnosti so všetkým, čo do nej patrí a zarobíte "len" nejakých 2000, čo dokonca považujete mnohé v súčasnosti za normálny, bežný plat.....
chcela som ti napísať o sebe, ale bolo by to dosť veľa podrobných vecí, uvediem teda len to, že pracujem už cca 25 rokov (to nepočítam obdobia, ktoré som pravdepodobne strávila evidenciou na ÚP, je to obdobie čisto započítavané do dôchodku). plat po odrátaní daňového bonusu mám okolo 800 v čistom. áno, môžem si zvýšiť kvalifikáciu, aj to plánujem. či sa podarí, netuším. neviem, na koho natrafím na štúdiu a na skúškach a či to nebude pre mňa zložité. ak áno, určite budem hľadať priestor v oblasti IT, aspoň základné programovanie, či tie tester programy, aby som si našla prácu aj naďalej, ak prídem náhodou o túto.
ja mám aké-také možnosti. mám len 1 dieťa a ak prirátam daňový bonus a výživné, nežijeme si zle.
nie každý má však takúto možnosť, príležitosť, či dokonca šťastie v živote (ja som mala aj veľa šťastia, nepopieram). nie každá z nás je bláznivá karieristka, ktorá hľadí len na to, aby zarábala čím skôr a čím viac. nie každá na to má. reálne. nesieme si genetické predpoklady svojich rodičov a ak tam niet toho veľa, ani my toho veľa nebudeme mať.
bohužiaľ. niekto musí pracovať aj ako upratovačka, kuchárka, poštárka.... pozície pomerne ťažké na prácu po fyzickej stránke, ale smiešne platené. žiaľ.
možno autorka je jedným z týchto prípadov. napísať jej kvôli tomu, že zrejme nebude nič moc?
čiže všetky ženy, ktoré majú SŠ či nižšie vzdelanie, nazveme "nič moc"? a vôbec, ako sa im podarilo narodiť sa? ako si to vôbec dovolili?
a k dôchodcom. už som písala, mali by mať dôchodky prehodnotené a riadne navýšené tak, aby ich životná úroveň bola aspoň mierne dobrá, teraz je u mnohých podpriemerná a musia pomáhať deti.
ak by "vyrobený", teda celoživotne makajúci dôchodca dostal cca 700 mesačne, celý šťastný by sedel doma a odpočíval.
ak by dôchodca, ktorý nie je vyrobený, ktorý nemakal, mal na výber, či dostane svoj 700 eur alebo u mnohých aj vyšší dôchodok alebo bude pracovať (jedno alebo druhé, nie oboje naraz), tiež by sedel spokojný doma a bral svoj dôchodok. možno vyšší, než by mal na jeho pozícii príjem mladý človek.
lenže to by sa musel náš štát konečne zobudiť.
a platí to už aj o spomínaných iných dávkach a výhodách, ktoré mnohí v súčasnosti využívajú a doslova zneužívajú.
autorka - v mnohých prípadoch o tú prácu mladí záujem nemajú. A dôchodca je rád, že si privyrobí. A na tých lepších miestach, keď je človek šikovný, prácu si nájde, nie je odkázaný na odchod dôchodcu.
@lienka.7 ona nenarieka, ze nema na najom. ona sa vobec nestazuje.
ty si riadna.....
nevies citat? "najom" co sa plati bytovemu druzstvu je zhruba rovnaky v 3 izbaku ako j 1 izbaku, elektriny spali rovnako, vody tiez bez ohladu na tom v akom velkom byte byva.
a ani, za to ze mi strazi dieta jej prispievam.
@panelacikova v tejto téme nejde o to že každá žena si má robiť VS, a ani o to že žena ktorá má strednú či učňovku je luzer. Ale ak žena ktorá je 6 rokov doma, píše že má VS, a potom plače na fóre aký je dôchodca zlý ,lebo jej berie prácu upratovačky, tak tam už niečo fakt nesedí. Ona tvrdí že sa narobila už dosť, za tie roky , už je narobena, takže potrebuje ľahšiu prácu - čo mimochodom upratovanie zrovna ľahká práca nie je. Ona má deti takže žiadna práca na smeny, vo fabrike či celý deň . Takže dôchodca môže pracovať ale najlepšie na smeny a viac ,lebo ona chce len túto pracu . A pritom keď sa pozrieš na inzeráty,tak upratovačiek nedostatok. Len ona chce upratovanie v škôlke. Takže tu ani nejde o dôchodcov ale zrejme o to že v tej škôlke, kde chce pracovať je iná žena a zrejme už je na dôchodku. Ona chce jej miesto. To je celý problém
neverim, ze takto niekto zmysla, ak ano fakt sa stahujem zo Slovenska, lwebo vam tu realne preplo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale dochodci častokrat nepracujú iba koli malému dôchodku, ale preto lebo ich to proste baví, bez práce sa nudia.
Aj moja mama je dôchodkyňa, chodí do práce od 8 - 15.00 a dovolenky si vezme kedy chce. Pre autorku a jej podobne ideálna práca ktoru im obsadila nejaká starena. Lenže mama si tu svoju firmu vybudovala z ničoho, sú to roky driny a teraz si môže sedkat v práci koľko len chce.
To je také jednoduché závidieť dôchodcom (vrátane tých invalidných) ze majú prácu aj dôchodky. Vždy treba na niekoho zvalit vinu.
Je naozaj pravda ze žena s malými deťmi to ma na pracovnom trhu hádam najťažšie so všetkých, ale z veľkej časti si ta to môžeme samé. Nevieme si stát za svojim, nevieme držať spolu a len hlúpo prikivkavame spoločnosti ktorá je nastavená tak aby vyhovovala mužom.
Preco sa ženy nespoja a nevyvyjaju tlak aby bolo viac škôlok, jaslí, aby mali dlhšiu otváraciu dobu nez do 15.30, čo také by sa stalo keby su do 18.00?
Prečo všetky chodia na OCR lebo otec predsa zarába viac neexistuje aby pomohol s deťmi, častokrat odmieta vôbec akukolvek starostlivosť o vlastné deti . Lenže potom tu máme následky, nikto nechce zamestnávať matky koli tomu.
Co je najsmutnejšie málokto vôbec tieto témy rieši v politike, alebo na verejnosti lebo hneď dostane nálepku feministka a ani samotné ženy vôbec nejavia záujem o nejaké zlepšenie.
Už vidím ako by si ty vyšla z dôchodku 350 - 400 eur keď by si mala zaplatiť byt, lieky, stravu a prípadne nejaké oblečenie. Nedošlo ti, že mnohí pracujú aj naďalej lebo jednoducho nemajú na výber
@lujza123 Teraz pôjdú tu po mne ako po údenom niektoré, ale ja si myslím, že veľa ženám tá situácia vyhovuje, že sa skrývajú za deti, že nemôžu nájsť prácu s vhodnou pracovnou dobou. Koľko nepracuje napríklad kvôli nepokrytej blbej polhodine čo možno vyjde 5 krát mesačne, lebo muž pracuje na zmeny? Prečo neoslovia nejakú susedu, napríklad aj tú dôchodkyňu alebo študentku, prípadne nejakú mamičku na MD zo škôlky, že by tie dni išla po dieťa do škôlky a počkala kým prídu? Ale lepšie je sedieť doma, na dobré sa ľahko zvyká. A ak to je polhodina párkrát mesačne napríklad lepšie dať 30 eur mesačne niekomu a zarobiť 800 ako sedieť doma bez príjmu.
Keď vládzu nech robia,aj môj otec pracuje aj svokra a vôbec mi to nepríde nespravodlivé

@marsmykkok no vidis, moja mama si aj v tej 50tke tu VS na staré kolena urobila, lebo vedela ze bez toho sa ďalej jednoducho nepohne. Hoci vedomosti a skúsenosti mala, chýbala jej práve tá VS, aby mohla byť riaditelka. Posledne roky pred dôchodkom na sebe zamakala, a teraz nemá dôchodok 400€, ako tu mnohé popisujete. Dokonca prestala uz robiť uplne, lebo si chce uzit vnúčatá a dokáže uplne v pohode vyzit z toho, čo ma. Plus ma aj svoje úspory, keby niečo.
@heln keď je tvoja matka sama v 3izbaku, potom tu nenariekaj, ze nemá peniaze na najom. Bud nech robí ďalej, pripadne jej to plat ty (raz ten byt bude tvoj) alebo nech ide do menšieho na co ma. Strazi ti detičiek? Tak jej za to zaplat, ako by si platila opatrovateľku, či? Ci ako si to predstavuješ? Ze stat jej ešte bude doplácať? Každý nech sa prikryva takou perinou, na akú má, sorry.