icon

Bezpečné cesty za tmy: Ako ochrániť seba?

30. okt 2023

Ked idem do prace alebo z prace je už tma a chodievam pešo dosť ďaleko, bojim sa vela krat lebo sú uličky ktore nevyzeraju bezpečne…neviete poradit čo s tym? Čo je legalne mat u seba a funguje to (sprej, paralyzer…)

anjelicek26
30. okt 2023

Sprej mozes mat (mam, aj deti maju v taske), nastastie nikdy nepouzity...len treba vediet, ako s tym narabat a nie skusat prvy krat, ked ide o sekundy... Ja tiez chodim na siestu do prace, otvaram tu braunu, parkuju tu v industrial parku kamiony okolo, ze by som s toho mala skvely pocit tiez nemozem povedat, lebo musim vystupit s auta...

oblaacik
30. okt 2023

Ked tam nikto nie je nemas sa coho bat 🙂)

marcellka32
30. okt 2023

Za mňa lepšie paralyzér...sprejom sa v tom strese netrafis do tváre

daddat
30. okt 2023

Mne bol tiež odporučený paralyzér. Pri spreji v strese je šanca že trafíš seba. Ešte nemám kúpený, tiež zvažujem. Ale keď ideš máš ho mať v ruke (nie veľmi nápadne), lebo kým ho my baby vyberieme z kabelky, to by trvalo 😅

valeria_h
30. okt 2023

Sprej. Paralyzér neviem, dotyčný môže mať slabé srdce a ty môžeš mať opletačky, mňa už dnes naozaj nič neprekvapí, že žena sa bráni a nakoniec povedia, že sa bránila neprimerane 🤷
Ja by som sa skôr zamerala na sebaobranu, ja kvôli práci mám povinné kurzy a je to super pocit 🙂

hyta
30. okt 2023

Určite aspoň sprej. No nemať ho v kabelke, ale po ruke vo vrecku bundy či kabáta. Odskúšať si ho však prvý raz vonku, v kľude, aby sa ti nestalo že zasiahneš ním seba miesto útočníka.

petulda333
30. okt 2023

@valeria_h no to mi tiez napadlo. Par dni dozadu som citala clanok,kde zena dostala pokutu za neprimeranu sebaobranu. Nejaky chlap ju chcel znasilnit a ona ho zbila. Tusim sa venovala bojovemu umeniu ci co. Uplne chore

katkaseiner
30. okt 2023

ja som akurát tiez pripravila sprej do kabelky - rano bude uz svetlo ale poobede uz tma, tak ho budem mat v bunde kym zajdem na zastavku a nastupim na autobus

adka3321
30. okt 2023

ked som chodila do roboty minuly rok (momentalne na materskej), u nas nesvietilo osvetlenie, takze v uplnej tme som chodila na autobus, tak som vzdy v ruke drzala sprej, bud len tak navolno alebo som mala ruku vo vrecku. pretoze ak by ta aj niekto napadol, nebudes mat cas sa hrabat v kabelke... ja mam dokonca este taky sprej co ma aj svetlo, takze viem aj zasvietit do oci a nasledne striekat

marcellka32
30. okt 2023

Opakujem: pri prepade nemáš čas ani pud mieriť do očí/tváre....Max čo vie žena urobiť je paralyzovat ho a utekať preč

lizatko1009
30. okt 2023

Ja mam síce do prace 4-5 min ale musim prejsť hnusným prostredím a keď je tma, idem do odpadnutia,mba uz pred 10 rocim naháňali, tak mam pred tým rešpekt. Vacsinou príde pre mňa moj, ale ked sa neda mam v jednej ruke paralyzer a druhej slzak a momentálne mám chuť aspoň na plynovu pištoľ naokolo je veľa cudzincov, pláž ov, psychopat ov, uchyl ako atd.

svokrinjazykmonika
30. okt 2023

Na tmavých miestach si svieť baterkou a maj pripravený v ruke nejaký slzák, alebo takú nejakú trúbu, klaksón. Bože neviem ako to správne nazvať 😅 také niečo čo vydá veľmi hlasný zvuk. Zlodej alebo útočník sa zľakne a utečie. Lepšie ako slzák, ten si môžeš aj sebe veselo našpliechať v tom strese. Ja som mala vždy v ruke ten najväčší kľúč z kľúčenky, pripravená ho niekomu vraziť do oka 😂

janinka007
Autor odpoveď zmazal
ghoul_
30. okt 2023

@daddat nám raz jeden policajt ( ešte v skole na 1 stupni na prednáške) vravel že sprej alebo paralyzér mame mať vo vrecku , nie v kabelke -logicky

hortenziaj
30. okt 2023

Ja by som chodila bicyklom. To máš najistejsie, nestihnú ta. Ja keď chodím večer v meste u našich sama, len bikom a bojím sa len trosku

daddat
30. okt 2023

@hortenziaj ja chodím bajkom často, ale tým ze bývam na hajiku už potme mam rešpekt, lebo šprint do kopca pred diviakmi si nechcem zopakovať 🙈

hortenziaj
30. okt 2023

@daddat ja tiež musím šliapať hore kopcom, ale keď mám bobky zosliapnut tak idem jak pila, pripadne kúp elektorbike. Skôr ma desí ze co cez zimu, ked napadne snehu, to už bude riskantné chodiť po snehu a ľade.

engynka
30. okt 2023

Teleskopicky obusok
Ale aj tak najlepsie nejaky kurz si urobit. Nikdy nevies ako zareagujes. Mozes aj vytuhnut a nepomoze ti nic. Sebeobrana je v hlave, musi dat impulz aby telo konalo.

mariska1989
30. okt 2023

Ja mám tiež sprej . Keď trebalo mala som ho po ruke ak by niečo

marca12
30. okt 2023

@valeria_h este aby som brala ohlad na nasilnika. Mne je u prdele,ake slabe ma srdce,nema co na mna siahat.

valeria_h
30. okt 2023

@marca12 Ja som to myslela z pohľadu zákona, nebolo by to prvý krát, čo sa niekto bránil a ešte bol za to potrestaný. Je to na hlavu.

juliet86
30. okt 2023

dobra vec je aj alarm. je to malicka vec z ktorrj vytiahnes poistki a to spusti tak brutalny alarm tak silny zvuk (ako sirrna alrbo alarm auta) ze proste v tom hluku prilovas tolko pozornosti plus zlaknitie z jeho strany co to je... ja som isto za alarm (lebo vies ze tym neublizis nebudes sa bat to pouzit

betulinka1
30. okt 2023

@juliet86 to je skvely typ. O tom som ani nepocula. Idem googlit. Odstrasi to aj psa? Ja nosim roky na prechadzky pri vode sprej ale nie kvoli ludom ale psom. Asi 3x som ho pouzila za 20 rokov, samozrejme nie ten isty, kupujem raz za dva roky. Teraz riesim, ze co dat detom, ked sa zacnu tulat.

zenazaba
30. okt 2023

@anjelicek26 ked ide o sekundy,je nezmysel mat slzak v taske...

anjelicek26
30. okt 2023

@zenazaba ked sa k tebe blizi neznama osoba,ho mas davno s tasky v ruke...kde ho inak chces nosit? Ved to vybrat je raz dva...

lalenka33
30. okt 2023

Pamätám si, keď sme s mojim kupovali slzák. Pred obchodom striekol do vzduchu či funguje a prešiel cez ten ,,dym' 🤣🙈. Fungoval 😁.
Tiež mám dlhý úsek, kde je dokonca rómske sídlisko. Deti v zime hádžu snehové gule ľuďom do okien atď. ..mám v hlave take záchytné body- tu je pizzerka budú ma počuť kričať, o pár metrov je stanica záchranky tiež ma budú počuť kričať, ďalej sú všade rodinné domy, niekto ma musí počuť kričať. Viem, že nemusí, ale psychicky mi to pomáha.
Niekedy som držala v ruke parfém, teraz slzák.
Ale mám aj dobrú skúsenosť. Raz zima, sneh, tma, všade také ticho ako v horore, ako krvi by sa mi nikto nedorezal a zrazu štatni policajti a že kam idem, prečo sama a peši a že ma tam hodia. Ja viem, že nemôžu, boli u nás na výpomoc, ale dodnes si ich pamätám. Hlavne jedného, ktorý mal zlatý zub ako zlodej zo Sám doma 🤣. Ale úprimne, keď sa automaticky zamkli dvere v aute, tak mi všetko jedno nebolo 😁😁

janage
31. okt 2023

Ja som kupovala slzak a rada predávajúceho. Kým ste na mieste kde je vidno a sú ľudia, tak vo vrecku. Akonáhle si mimo toho tak v ruke. Lebo ak niekto vystúpi z tmavého miesta máš minimum času reagovať. To žiadne, že raz dva vytiahnem kým sa niekto priblíži. On môže náhle vystúpiť od niekam, kde ho nevidíš. Takže po tmavých miestach, kde je malo ludi chodím s prstom na tryske. Mam taky kovový bezpečnostný dzindzik. Keď je prst na ňom, nestlacis trysku, pod ním tak stlačíš v pohode. Prst sa tam ľahko vysunie a automaticky vieš, ktorým smerom striekas
Parameter hovorila známa, že ten menší musí sa priamo dotknúť pokožky čo si teda mimo leta neviem predstaviť.

juliet86
31. okt 2023

@betulinka1 ano psa isto tiez. je to velmi neprijemny zvuk

lizatko1009
31. okt 2023

@valeria_h ja ti poviem tak, ak by ma niekto prepadol alebo chcel znásilniť, bolo by mi to suma fuk ci ma slabé srdce a aké iné diagnózy, vtedy by som dokázala zabiť a ak by som mala zbraň aj strieľam

hyta
31. okt 2023

@lizatko1009 Presne tak.