icon

Budúca kolegyňa po materskej

11. aug 2025

Ahojte, potrebovala by som radu, ako sa zachovať v tejto situácii. Moja kolegyňa odchádza v rámci firmy na inú pozíciu do zahraničia. Miesto nej sa pomerne dlho hľadala náhrada, ide už o trochu komplexnejšiu pozíciu. Každopádne nadriadena sa rozhodla že príjme na túto pozíciu mamičku po materskej, ktora síce má fajn prax, ale posledné 3 roky bola na materskej s 2 deťmi. Neviem ako to má vyriešené, podľa nariadenej to vôbec nemusí negatívne ovplyvniť jej výkon (ak má opatrovatelku či dáva deti do jasli, neviem) ale tá práca si naozaj vyžaduje úplnú pozornosť, v rámci našej práce budeme len my dve - neviem, toho sa desím asi najviac, že viac v práci nebude ako bude. S doterajšou kolegyňou sme sa vždy v predstihu dohodli kedy má kto voľno, žiadne voľná zo dňa na deň či nad rámec dovolenkových dní (akože PN, nejaké sick days atď.). Neviem si predstaviť, že mi zavolá že zajtra alebo dnes nerobí, lebo ma choré dieťa. Alebo bude na HO (často robíme z domu, niekedy aj týždeň sústavne) a bude sa miesto práce venovať deťom. Ja nemám nič proti nej, ani proti matkám, ale toto je fakt práca, ktorá sa ťažko kombinuje s malými deťmi. Myslite že je reálne s týmto argumentom uspieť? Akonáhle sa totiž ako tak zabehne, terajšia kolegyňa prechádza inde a keď sa táto nová rozhodne skončiť, bude prúser lebo ostanem na to sama. Alebo budem sama robiť kvôli chorobám jej deti.

anonym_3e9d4b
11. aug 2025
@anonym_5b54d3

@anonym_3e9d4b ako by ich mala mat poriesene? Ta matka musi ostat s dietatom doma kedze jej ho nezoberu so soplom do skolky.
A keby si chcela vediet matky si vedia lepsie zorganizovat cas.

@anonym_5b54d3 no ze ci ma k dospozicii babky alebo opatrovatelku.

anonym_5b54d3
11. aug 2025
@tanicka907

@anonym_35600c
@anonym_5b54d3 ved prave. Popritom pol dna na kavicke sa riesi ako to zvladne “ta nova co pride po materskej” 🤣🤣🤣

@tanicka907 este nejakych par stavok kolko vydrzi...obcas mi to chyba...hlavne ta praca za dalsich 5 ludi lebo stale niekto chybal 😂😂😂....

Akurat autorka napisala ze ide o financny sektor...to uz mi staci. 😂

anonym_93f78f
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_b83b46 no vidíš, toto je presne ten prístup, ktorý dúfam že budúca kolegyňa nebude mať. Môžeme robiť z domu, ak som prechladnuta, kľudne môžem robiť a nikoho neohrozujem. Naplánovať si voľno a dať vedieť kolegyni dostatočne vopred nie je podľa mňa až tak náročné, je to normálna ohľaduplnosť.

Nejdem tu písať konkrétnu pozíciu, predpokladám že aj tak by sa našli také, čo vedia najlepšie zhodnotiť jej dôležitosť. Pod hľadaním som myslela, že je potrebné prejsť staršie prípady, rôzne pracovné dokumenty, postupy, aby sme vedeli čo najlepšie reagovať. Ide o finančný sektor.

@anonym_autor a tebe sa ešte nikdy nestalo ze ti do života prišla neocakavana udalosť z minúty na minútu a jednoducho si do prace ísť nemohla? Choroba príbuzného, úmrtie, nehoda, črevná viroza, úraz alebo rôzne ine neplánovane situácie ktoré prináša zivot?

tanicka907
11. aug 2025
@anonym_5b54d3

@tanicka907 este nejakych par stavok kolko vydrzi...obcas mi to chyba...hlavne ta praca za dalsich 5 ludi lebo stale niekto chybal 😂😂😂....

Akurat autorka napisala ze ide o financny sektor...to uz mi staci. 😂

@anonym_5b54d3 😂😂😂 ti poviem. To musi byt strasne dolezita pozicia. Teda asi uctuje fakturky. Dolezite a mindblowing. Dufam, ze bola za sefkou a povedala ako vidi veci.

janababana
11. aug 2025

@anonym_autor predstav si, ze aj take profesie ako lekarka, zdravotna sestra, kde ide doslova o zivot, maju deti a su matkami. V tvojej praci neviem o co ide, ale zivoty asi nezachranujete, ak mavate home office. Ja len tolko, ze netreba to brat az tak vazne.

anonym_bd1ede
11. aug 2025

@anonym_autor 3/4 múdrych matiek ta tu samozrejme zhejtuje ale mas pravdu. Si zober len v lete keď si dá na obe deti po 14 dní OCR. To je mesiac doma. A potom ešte dovolenka samozrejme. Sa v lete môžeš aj pototo🤦‍♀️ na toto by som sa šéfky pýtala...

nyphadora
11. aug 2025

@anonym_autor ta zena musi mat taky time manazment ( pri dvoch detoch do 3. Rokov) že budeš prekvapena ako jej to ide a vsetko stiha.

nyphadora
11. aug 2025
@anonym_bd1ede

@anonym_autor 3/4 múdrych matiek ta tu samozrejme zhejtuje ale mas pravdu. Si zober len v lete keď si dá na obe deti po 14 dní OCR. To je mesiac doma. A potom ešte dovolenka samozrejme. Sa v lete môžeš aj pototo🤦‍♀️ na toto by som sa šéfky pýtala...

@anonym_bd1ede preco by si mala davat OCR, ved v lete funguju sukromne skolky.

anonym_93f78f
11. aug 2025
@anonym_bd1ede

@anonym_bd1ede dúfam ze ty matka nikdy nebudeš a ak raz ano tak dufam ze sa o tebe budú tiež vyjadrovat tak ako ty teraz o iných matkach

anonym_29f579
11. aug 2025
@anonym_bd1ede

@anonym_bd1ede ved ale to neni problem autorky ale mamazmentu a autorka vyzera ze je velmi sikovna, tak ked nevude v lete spokojna urcite si najde lepsiu pracu kde napr nezamestnavaju matky.

evaachesa
11. aug 2025

@anonym_autor prosím napíš čo robíš lebo prisahám že ja dnes ani nezaspím. 😩🙏
A teda ak budeš mať dieťa, automaticky dávaš výpoveď nech nekomplikuješ kolegyni život? 😏

anonym_3c63f0
11. aug 2025

Ja ta trosku chapem, mám kolegyňu, ktorá nemá deti a tá neberie zase ohľad na mna, že deti majú vtedy a vtedy prazdniny, už viackrát sa stalo, že si kupila letenky počas veľkej noci, počas jesenných prazdnin. Problem je, že keď si beriem dovolenku ja, tak pripravím veci, aby ona nemusela robit robotu za mna a keď si ona berie dovolenku, tak štýlom “po mne potopa”, nespravi nič navyse, aby mi uľahčila pracu(lebo mne zostava aj moja praca, za to ona pocas mojej dovolenky nemusi robit tu moju, lebo ju robit nevie, takze ja si ju spravím predtým). Keď som na dovolenke, nejaké par minútové veci riesim z plaze, keď je ona na dovolenke, tak je vypnuta a trápim sa aj s vecami, kde čo po nej najdem. Ale ako matka dvoch deti, nevynechavam z prace, väčšinou si berie volno manzel, alebo som vyuzila pomoc Maminy, takze sa možno bojíš zbytočne dopredu. Verim, že bude zodpovedná a aj keď si zoberie HO, po nociach doklepe robotu, ako by to zodpovedná matka spravila

ivanakal
11. aug 2025

Ja som na OCR nebola nikdy. Ked som nastupila som do prace, nikdy som nebola doma ked boli moje deti chore. Boli s nimi moji rodicia alebo moj muz. A vies preco? Presne preto, lebo moji sefovci mali take iste zastarane nazory ako ty a ja som sa bala zobrat si posrate volno kvoli chorobe mojich deti.... chyba ti trochu empatie...dopredu hodnotis cloveka ked este nevies aky bude, smutne.

anonym_35600c
11. aug 2025
@evaachesa

@anonym_autor prosím napíš čo robíš lebo prisahám že ja dnes ani nezaspím. 😩🙏
A teda ak budeš mať dieťa, automaticky dávaš výpoveď nech nekomplikuješ kolegyni život? 😏

@evaachesa myslim ze je uplne jedno co robi, ale v zasade to nezvlada… nezvlada pracovat sama a nezvlada pracovat pod tlakom.. myslim si,ze take mamicky, ktore su presne na taketo situacie vycibrene, to budu zvladat lepsie, a choru kolegynku nechaju s radostou doma vyzdraviet

anonym_f06c10
11. aug 2025
@anonym_autor

Nie som ani jadrová fyzicka ani riaditeľka zemegule, ale je to práca, ktorá sa vie pomerne rýchlo nakopit, treba pri nej premýšľať, hľadať, komunikovať. Keď sme 2, zvládame všetko fajn, keď ma jedna dovolenku, druhá sa na to pripraví dopredu, proste je tam dôležitá spoľahlivosť. A ja to vidím na iných tímoch, kde sú matky každú chvíľu na ocr alebo počas práce robia 3 ďalšie veci. Ok, je tam viac členov v time, asi si to zariadia medzi sebou. Ja si to však nemám s kým zariadit. Deti nemám. S nadriadenou som to zatiaľ veľmi neriešila, len dnes som sa dozvedela že ju budú kontaktovať a že vyzerá že sa na to hodí.

@anonym_autor sme ženský kolektív. 4 s deťmi, 2 bez. Ja som za 11 rokov necerpala 1x ocr ani PN. Kolegyne ocr ozaj výnimočne, aj to si delia s manželmi. Bezdetné kolegyne vyčerpajú skoro všetky paragrafy. Doprovod manžela na preventívnu pomaly... a dobre že nie aj na zajaca k veterinarovi. Ja tak 3 do roka, keď majú decká zubára vo vedľajšom okrese.... Normálne vidno, ako tie paragrafy zneužívajú, nehovoriac o plánovaní dv, keď má pocit, že je obmedzovana, že si Nemôže vziat voľno počas jarných prázdnin a šéfka uprednostní tie s deťmi. Koľko x sa stalo, zevypadla z večera do rána kvôli bežnej chorobe... Možno ťa tá žena s deťmi seriózne v práci preští.

autor
11. aug 2025

Ale ja tú prácu zvládam, zvládame to s kolegyňou už pár rokov, predtým to zvládala ona s iným kolegom atď. Tu ide o to, že aby sa to zvládalo nadalej, je tam potrebná zodpovednosť a spoľahlivosť. A keď tu vidím aký mindset majú niektoré mamičky, tak akurát ešte viac pochybujem o tom, ze to je dobrý nápad.

janai1
11. aug 2025

A tie co jej tu radíte aby išla za šéfkou vyzistiť, či šéfka riešila jej deti - uvedomujete si, že je to protizákonné? Žiadna normálna nadriadena/šéfka/firma by sa to nepýtala

anonym_bd1ede
11. aug 2025
@nyphadora

@anonym_bd1ede preco by si mala davat OCR, ved v lete funguju sukromne skolky.

@nyphadora vidíme to tu na fóre, ako sa v lete využívajú tie súkromné škôlky, vsak? Ani do náhradnej štátnej ho nedajú. Prečo aj, keď môžu byť doma a o tomto autorka píše.

anonym_35600c
11. aug 2025
@anonym_autor

Ale ja tú prácu zvládam, zvládame to s kolegyňou už pár rokov, predtým to zvládala ona s iným kolegom atď. Tu ide o to, že aby sa to zvládalo nadalej, je tam potrebná zodpovednosť a spoľahlivosť. A keď tu vidím aký mindset majú niektoré mamičky, tak akurát ešte viac pochybujem o tom, ze to je dobrý nápad.

@anonym_autor zodpovednost a spolahlivost 🤣 ta je potrebna vsade, aj pri upratovacke.. ty to prehanas.. tak obcas vypadne z prace no, tych par dni prezijes.. zivot ani praca nie je dokonala, nic nenaplanujes do bodky.. zacni zit a neries len pracu

anonym_29f579
11. aug 2025
@anonym_f06c10

@anonym_autor sme ženský kolektív. 4 s deťmi, 2 bez. Ja som za 11 rokov necerpala 1x ocr ani PN. Kolegyne ocr ozaj výnimočne, aj to si delia s manželmi. Bezdetné kolegyne vyčerpajú skoro všetky paragrafy. Doprovod manžela na preventívnu pomaly... a dobre že nie aj na zajaca k veterinarovi. Ja tak 3 do roka, keď majú decká zubára vo vedľajšom okrese.... Normálne vidno, ako tie paragrafy zneužívajú, nehovoriac o plánovaní dv, keď má pocit, že je obmedzovana, že si Nemôže vziat voľno počas jarných prázdnin a šéfka uprednostní tie s deťmi. Koľko x sa stalo, zevypadla z večera do rána kvôli bežnej chorobe... Možno ťa tá žena s deťmi seriózne v práci preští.

@anonym_f06c10 jasne ze ju presti. Keby mala autorka sedliacky rozum ju nieco taketo ani nenapadne.

anonym_93f78f
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor stále sa vyhybas odpovedi ci sa tebe nikdy nestalo ze si musela náhle vypadnúť z prace lebo ano, aj také situácie zivot prináša. A nezabudni, karma...aby sa ti tento tvoj postoj raz škaredo nevypomstil

anonym_35600c
11. aug 2025
@anonym_93f78f

@anonym_autor stále sa vyhybas odpovedi ci sa tebe nikdy nestalo ze si musela náhle vypadnúť z prace lebo ano, aj také situácie zivot prináša. A nezabudni, karma...aby sa ti tento tvoj postoj raz škaredo nevypomstil

@anonym_93f78f este nechytila crevnu virozu🤣🤣 teda ona by si vzala HO a riesila pracu na zachode🤣

mandzula
11. aug 2025

Pozri, tvoj pravovny den ma urcity pocet hodin - ten odrob bez ohladu na to, ci tam kolegyna bude, alebo nie. A vedenie nech sa rozhodne, ci je to ok.

autor
11. aug 2025
@janai1

A tie co jej tu radíte aby išla za šéfkou vyzistiť, či šéfka riešila jej deti - uvedomujete si, že je to protizákonné? Žiadna normálna nadriadena/šéfka/firma by sa to nepýtala

@janai1 samozrejme, toto od šéfky ani nečakám. Predpokladám, že na pohovore povedala že si to vie zariadiť - to môže ale povedať každý

autor
11. aug 2025
@anonym_93f78f

@anonym_93f78f nie, nestalo sa mi to zatiaľ

tanicka907
11. aug 2025
@janai1

@janai1 samozrejme ze to vieme preto to autorke radime 😂😂😂😂
A nech rovno aj pokritizuje ze nesuhlasi s vyberkom sefky 😂😂😂

zuzitko74
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tvoje ,,obavy" nie sú nič iné, než predsudky. Daj svojej novej kolegyni šancu, neodpíš ju, prv než ju spoznáš.

tanicka907
11. aug 2025

Ach jaj, tieto zeny na nizkych operativnych poziciach, ktore si myslia ze maju najviac najdolezitejsej roboty na svete.
Autorka nadych vydych. Si odrob svoju pracu a ked kolegyna nebude zvladat, vies to predsa odkomunikovat so sefkou ci?
Keby si bola napr sikovnejsia, tak to vies dokonca vyuzit vo svoj prospech, ale sudiac podla tvojich prispevkov moc asi nie si (bez urazky).

anonym_d423c4
Odpoveď bola odstránená
anonym_35600c
11. aug 2025

Hladaj na tom aj pozitiva. Mozes pytat zvysit plat, ked budes vacsinou sama v pracu🤣 inak deti byvaju v priemere tak 8x do roka chore vraj🤣🤣 to su take 2 mesiace volna pre mamičku🤣🤣