icon

Budúca kolegyňa po materskej

11. aug 2025

Ahojte, potrebovala by som radu, ako sa zachovať v tejto situácii. Moja kolegyňa odchádza v rámci firmy na inú pozíciu do zahraničia. Miesto nej sa pomerne dlho hľadala náhrada, ide už o trochu komplexnejšiu pozíciu. Každopádne nadriadena sa rozhodla že príjme na túto pozíciu mamičku po materskej, ktora síce má fajn prax, ale posledné 3 roky bola na materskej s 2 deťmi. Neviem ako to má vyriešené, podľa nariadenej to vôbec nemusí negatívne ovplyvniť jej výkon (ak má opatrovatelku či dáva deti do jasli, neviem) ale tá práca si naozaj vyžaduje úplnú pozornosť, v rámci našej práce budeme len my dve - neviem, toho sa desím asi najviac, že viac v práci nebude ako bude. S doterajšou kolegyňou sme sa vždy v predstihu dohodli kedy má kto voľno, žiadne voľná zo dňa na deň či nad rámec dovolenkových dní (akože PN, nejaké sick days atď.). Neviem si predstaviť, že mi zavolá že zajtra alebo dnes nerobí, lebo ma choré dieťa. Alebo bude na HO (často robíme z domu, niekedy aj týždeň sústavne) a bude sa miesto práce venovať deťom. Ja nemám nič proti nej, ani proti matkám, ale toto je fakt práca, ktorá sa ťažko kombinuje s malými deťmi. Myslite že je reálne s týmto argumentom uspieť? Akonáhle sa totiž ako tak zabehne, terajšia kolegyňa prechádza inde a keď sa táto nová rozhodne skončiť, bude prúser lebo ostanem na to sama. Alebo budem sama robiť kvôli chorobám jej deti.

autor
11. aug 2025
@tanicka907

Ach jaj, tieto zeny na nizkych operativnych poziciach, ktore si myslia ze maju najviac najdolezitejsej roboty na svete.
Autorka nadych vydych. Si odrob svoju pracu a ked kolegyna nebude zvladat, vies to predsa odkomunikovat so sefkou ci?
Keby si bola napr sikovnejsia, tak to vies dokonca vyuzit vo svoj prospech, ale sudiac podla tvojich prispevkov moc asi nie si (bez urazky).

@tanicka907 no môj pracovný deň má 8 hodín, akokoľvek by som sa snažila, plnohodnotnú prácu za dvoch žiaľ robiť nestihnem, hlavne pokiaľ nemám vopred objasnené info od kolegyne, čo to už začala riešiť. Nemám naivné predstavy, že moja práca je najdôležitejšia na svete, ale chápem že niektoré veci proste musia byť spravené za určitý čas, že treba vedieť určit prioritu, aby fungovali správne ďalšie veci.

marlent
11. aug 2025
@anonym_autor

@tanicka907 no môj pracovný deň má 8 hodín, akokoľvek by som sa snažila, plnohodnotnú prácu za dvoch žiaľ robiť nestihnem, hlavne pokiaľ nemám vopred objasnené info od kolegyne, čo to už začala riešiť. Nemám naivné predstavy, že moja práca je najdôležitejšia na svete, ale chápem že niektoré veci proste musia byť spravené za určitý čas, že treba vedieť určit prioritu, aby fungovali správne ďalšie veci.

@anonym_autor finančný sektor a musí byť urobene v ten deň.
To určite
Bachorky
Ešte daj tu o červenej ciapocke

basullinka
11. aug 2025

Nová kolegyňa môže byť aj lajdak, ale môže byť aj extrémne šikovná, nezávisle od toho, či je matka alebo nie. Ak je to niekto, kto sa snaží vyserinkať so systémom, tak to bude robiť bez ohľadu na to, či má deti. Ak bude zodpovedná, tak bude podávať výkony, aj napriek deťom. To je najmä o charaktere človeka. Daj jej aspoň šancu bez predsudkov.

tanicka907
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor wow, tebe tam dobre vymyli mozog. Snad mate aspon pekne benefity.
Ako pisem. Vzdy vies ist za sefkou a povedat jej kde vidis problem. Ona ti poviem ze sa na to pozrie a potom ze si mozes najst nieco lepsie.

oblecenie99
11. aug 2025

Naozaj to závisí od konkrétnej práce. moja je tiež taká, že musim dať do nej celého človeka a byť na sto percent sústredená a nie, home Office a chorým rozbitým dieťaťom je v mojom prípade nemožný a vylúčený. Čiže v tomto máš úplnú pravdu. Na druhej strane, keďže je to moje povolanie, pre ktoré som študovala a pracovala na sebe a mám uz akú takú prax, a zmysel.pre zodpovednosť, tak som to zariadila tak, aby som to zvládla aj s deťmi. V živote som kolegov nepotopila, a nenechala v keli. Ak bolo treba, zvládla som aj služobku na otočku doslova z jedného konca republiky na druhy, bez reptania a výhovoriek, už aj s tehotenským bruchom a druhým dieťaťom v škôlke. Úprimne, odkedy som aj mamou, mám v sebe väčšiu motiváciu ukázať, že to zvládnem i tak. Som presvedčená, že nie som v tomto jediná.

PS: byť konkrétne na mieste tvojej kolegyni, ako žena z fachu a s praxou, nastupujúca do práce po materskej, by som mala o mojej kolegyni a jej profesionalite dosť veľké pochybnosti, keď by som sa dozvedela, že mala potrebu moj budúci pracovný výkon dopredu riešiť - na mamickovskom fóre.

anonym_a6afdb
11. aug 2025
@anonym_autor

Ale ja tú prácu zvládam, zvládame to s kolegyňou už pár rokov, predtým to zvládala ona s iným kolegom atď. Tu ide o to, že aby sa to zvládalo nadalej, je tam potrebná zodpovednosť a spoľahlivosť. A keď tu vidím aký mindset majú niektoré mamičky, tak akurát ešte viac pochybujem o tom, ze to je dobrý nápad.

@anonym_autor autorka, pokoj, neutoc tu na diskutujuce - pises na viac menej rodicovske forum, tak neviem co cakas za odpovede. Mate homeoffice? Mate. Vyuzivas ho pocas choroby? Urcite ano. Este nevies, co teba v zivote caka a uz tu hadzes blesky na tu zenu, len preto, ze si dovolila byt matka a hlasit sa na pracovnu poziciu, ktora mozno ma o 1 FTE menej, ako by realne mala mat. Viacere tu presli mnohymi poziciami, nemysli si, ze ak je niekto matka tak ma nacikane mliecko v hlave. Su tu aj manazerky, aj z korporatov, aj programatorky, atd A teda tiez mi je zahadou, co sa pracu to s kolegynou robite - trosku mi to pripomina znamu, ktora robila referentku v malej firme, pindala na kolegynu ked isla s detmi k lekarovi, ale to ze ona sama vyuzila vsetky priepustky, doprovody a strasne sa stazovala, ako musi za kolegynu robit, az ta kolegyna sama radsej odisla inam. A tuto moju znamu po case vyhodili lebo cuduj sa svete, nesadla si ani s dalsim clovekom a byvala vela pn.

anonym_755e14
11. aug 2025

@anonym_autor A nebude jednoduchšie rovno napísať v akej firme, v akom meste a na akú pozíciu ide tá tvoja kolegyňa nastúpiť? Nech si to rovno prečíta a dá výpoveď pred nástupom. Veď o to ti ide, nie? A šéfke navrhni, že si kolegyňu nájdeš sama. Len prosím ťa, nie tu, cez MK. To ti opäť hrozí nejaká matka. 🤮 Škoda slov.

nyphadora
11. aug 2025
@anonym_bd1ede

@nyphadora vidíme to tu na fóre, ako sa v lete využívajú tie súkromné škôlky, vsak? Ani do náhradnej štátnej ho nedajú. Prečo aj, keď môžu byť doma a o tomto autorka píše.

@anonym_bd1ede nevidim to nikde a nepoznam nikoho kto by si zobral ocr ( aj ked nieje na tom nic zle) dokonca aj v okoli vidim deti v sukromnych skolkach alebo na taboroch, ak im skoncila štatna.

anonym_1e8ae3
11. aug 2025

@anonym_autor Vieš čo autorka, ak je situácia taká ako píšeš a nehovieš si len v pocite vlastnej nenahraditeľnosti, tak by som, namiesto riešenia hypotetického pracovného výkonu budúcej kolegyne, prebrala so šéfkou možnosť prijatia daľšieho zamestnanca či výpomoci. Lebo z tvojho vyjadrovania mám pocit, že na dvoch ludoch stojí celá firma. A mimochodom, kľudne sa moze stať, že niektorá skončí dlhodobo PN, na to veľa netreba, stačí náhoda, úraz, alebo len malý vírus žltačky..a si v nemocnici na dva týždne ani nevieš ako. Potom spravíte čo? Či posledný len zhasne?

eleanor2510
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dobre, deti nemas, ale mas vobec nejaky sukromny zivot? Lebo to znie, ze zijes iba pre pracu, fakt rozpravas, akoby si mala vymyty mozog. Ved tvoj pracovny den, ako si napisala, ma 8 hodin, tak ich naplno vyuzi na pracu a dalej sa nestaraj. Bude kolegyna chybat a jej robota nebude hotova? Na to mate hadam sefku. A ano, ako ti tu uz napisali, vy ste sproste, ze nevyuzivate PN, OCR a podobne - pozor, hovorim VYUZIVATE, A NIE ZNEUZIVATE. Lebo zbytocne ukazujete, ze sa na vas da orat a este aj v chorobe robite z domu. Keby ste parkrat ukazali, ze to proste nejde, aj vedenie by to muselo riesit. Ale ked ste tahali ako dve kravy od nevidim do nevidim aj v chorobe, sama si za to mozes. A kedze nezachranujes zivoty, ZIADNA PRACA ZA TO NESTOJI. Takze v prvom rade sa spamataj ty a daj si do poriadku priority, lebo ich mas trochu naopak.

viera012345
12. aug 2025

@anonym_autor Nemyslím si, že to bude také strašné a keď áno, ešte počas skúšobnej doby nova kolegyňa odíde z vlastnej vôle alebo na podnet vedenia.Zaroven vidím v mojom okolí, že mamičky si to vedia zmenezovat .Jedna má dve deti a keďže deti rastú s chorobami , keď niektoré ochorie, prvé 2-3 dni sa vystriedajú s manželom a potom, keď uz je lepšie, prichádza na pomoc svokor, ktorý je ciperny dôchodca.Druha mamička má tiež 2 deti,ale manžel pracuje na 200 km od bydliska,a tak musí zvládnuť choroby detí za pochodu/veci, ktoré sú neodkladné, príde urobiť napriek chorobe dieťaťa.Na tu dobu sa vždy niekto nájde -dedko, krstná,teta,kto vypomoze.

macik166
12. aug 2025
@anonym_autor

Ale veď ja nehovorím, že matky sa flakaju, nerobia, berú očr. V kontexte mojej práce je to však veľmi veľký risk, že má žena dieťa alebo viac detí. Keď vezme zo dňa na deň dovolenku, nebudem mať o trochu práce navyše - budem mať na sebe celú jej prácu. To, že si neberieme sick days a nedávame dovolenky zo dňa na deň je presne tá ohľaduplnosť, ktorá reálne nič nestojí, no zlepšuje nám fungovanie v práci. Nie som si istá, či matka bude mať rovnaký mindset, ked jej zo dňa na deň ochorie dieťa.

@anonym_autor mňa by zaujímalo, čo je to za pracovná pozícia

smoulingirl
12. aug 2025

Ako sa zachovať? Riešiť s vedením poddimenzovanie oddelenia a nie mindset budúcej kolegyne. Trochu si to uprac.

fairyy
12. aug 2025

@anonym_autor ak to dve osoby stihaju robit len ak slapu ako hodinky 365 dni v roku... vas problem vo firme je trocha inde.... pretoze spoliehat sa na to, ze sa nikdy nic nikomu nestane inak sa to rozpadne ako domcek z kariet to je velmi neprofesionalne...alebo teda je to zvladnutelne aj ked jedna osoba vypadne, ale nie pre teba ... mimochodom tieto predsudky co mas autorka su zbytocne.... ako leader som uz mala vela rodicov v teame a ano zamerne vravim rodicov, muzi si tiez beru ocr a niekedy ak maju zeny, ktore bez chlapa nespravia nic(smrtelne vazne take su) tak vozia aj zeny, aj deti, aj babky, dedkov, riesia nakupy a vlastne ten chlap viac beha okolo rodiny nez ma den hodin.... ja sama som matka dvoch deti a dvakrat som nastupila do prace hned po materskej (tzn. po pol roku) naspat na svoju poziciu, nevynechavam v praci a sefujem tym ludom, teda zodpovednosti mam az az ....nepodcenuj matky... alebo mozno nepodcenujes a bojis sa, ze by ta preskocila? 🤔 kazdopadne je tam skusobna doba ak tvoja nadriadena bude vidiet, ze tadialto cesta nevedie, budu hladat dalej....a ak sa to preukaze neskor, ze sa nestiha, tak v cislach ukazete, ze ste uz davno nemali pracovat ako otroci a chyba vam clovek

anonym_93f78f
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_93f78f nie, nestalo sa mi to zatiaľ

@anonym_autor tak nekric hop..pretože sa ti to velmi ľahko môže stat

marlent
12. aug 2025
@macik166

@anonym_autor mňa by zaujímalo, čo je to za pracovná pozícia

@macik166 to bude tak OVB

tykat
12. aug 2025

@anonym_autor a ty robis co? Riadis letovu prevadzku alebo navigujes jadrove rakety?
Mozno budes sama prekvapena ako si to nova kolegyna paradne zariadi ked ma prax a vie do coho ide.

banalu
12. aug 2025
@anonym_autor

Ale ja tú prácu zvládam, zvládame to s kolegyňou už pár rokov, predtým to zvládala ona s iným kolegom atď. Tu ide o to, že aby sa to zvládalo nadalej, je tam potrebná zodpovednosť a spoľahlivosť. A keď tu vidím aký mindset majú niektoré mamičky, tak akurát ešte viac pochybujem o tom, ze to je dobrý nápad.

@anonym_autor ja som matka, mam v teame drvivu vacsinu matiek po materskej (9z11) a ani jedna si zatial nevybrala PN, ci zrazu volno. Niektore mame pracu, ktoru nevie robit nik iny, a ak by sa v niektorych pripadoch nespravila bol by pruser ako delo. Ale fungujeme, za rok co funguje nas novy team sa zatial vsetko zvladlo, dopomaha k tomu v podstate 90% HO a niekedy flexi hodiny. A to som ja mala dieta Sep-Dec viac doma ako v skolke.
Je uplne jedno ci osoba je matka alebo nie, ako pises ide o mind set - a na to aby bol niekto vkuse chory ci si bral ad hoc volno nemusi mat vobec deti - hovorim z dlhodobej skusenosti (mala som viacero roznych teamov).
Takze si pockaj kym ju prijmu a potom sud a stresuj.

sense
12. aug 2025

Som matka a na ocr som bola za posledných 12 rokov AZ 3 dni.
Aj ty môžeš zo dňa na deň ochorieť.

anonym_9cade9
12. aug 2025

Moje nervy, niektoré ste tu ozaj ako vymyté!
Hlavne všetko zaškatuľkovať, lebo MATKA je určite šikovná, určite to má zariadené, určite má lepší tíme management ako všetky my lenivé a neschopné, sebecké bezdetné. A už ste sa zhŕkli bez toho aby ste mali čo i len najmenšieho páru a hovoríte tu autorke akú má zbytočnú robotu a že je nahraditeľná a nech sa vlastne netvári, že sa v práci musí sústrediť. Ste normálne?!

Pre vás je vaše dieťa najdôležitejšie na svete a je to tak v poriadku a správne ale pochopte že pre "cudzích" ľudí môže byť aj komplikácia.

Autorka ja ťa úplne chápem. Tiež mám prácu, kde sa potrebujem sústrediť, kde mám kopec roboty, musím makať a ak má kolegyňa voľno alebo keby na dlhšie vypadla tak sa seriózne zbláznim. Lebo je to nad ľudské sily ak mám robiť svojich 90% a ešte k tomu 95% výkonu niekoho iného. A tiež mám kolegyňu s 2 deťmi ktorá sa určite snaží ako najlepšie vie ale mám pocit že je veľmi málo týždňov keď bola "normálne" v robote, bez toho aby netrebalo ísť s deťmi k lekárom alebo neboli choré, alebo nemusela robiť z domu (nie je to u nás štandard je len zvláštna výhoda pre rodičov 🤨). Je šikovná? Áno. Ale padám z toho na riť aký je ona úžasný nadčlovek? Absolútne vôbec nie.

Viem že je to veľmi ťažké ale tiež by som ti skúsila poradiť vopred nerobiť katastrofické scenáre. Ak ona odíde v skúšobnej dobe a ostaneš sama, vtedy to budeš riešiť so šéfkou. Alebo ak bude často doma alebo mať nekvalitne spravenú robotu potom to poriešite. Ale ozaj by nerobilo dobrotu už teraz robiť zlý vzduch len kvôli tomu že vieme že má 2 deti. To si môžeme len tak "ponadávať" takto anonymne alebo s kamoškami alebo s podobne naladenou kolegyňou...

tomiholjubavi
12. aug 2025

Ja som 4 roky robila kontrolóra kvality komunikácie zákazníckeho centra pre rusky hovoriacu klientelu v baltických krajinách. (Teraz som na materskej).

A bola som presne ako ty. Všetko som mala rozplánované, všetko som musela stíhať. Žiadny deadline som nikdy nezmeškala, bez ohľadu na to, koľko mi naložili. Vždy bolo všetko skontrolované, vyplnené, zdokumentované, feedbacky agentom odoslané, komunikácia s team leadermi odvedená, kalibrácie pre klienta pripravené...

A vieš čo som za to dostala? Viac roboty. 😅 Začalo to s: "joooj, Edgaras nestihol toto, Lukas neurobil tamto... nepomôžeš narýchlo?" Potom mi, ako bonus pridali celý chorvatsky trh, lebo viem jazyk a "stíham". Zrazu klient vyžadoval, aby sa nekontrolovalo x% komunikácie, ale 2x toľko. Potom kolegyňa dala výpoveď a naša menežérka usúdila, že stíhame aj tak a nikoho nového nevezme. Vraj reorganizácia stačí.

Oficiálne som mala 8 hodinovú pracovnú dobu, ale z roka na rok som musela ostávať dlhšie. Aj po 10 hodín. Niekedy aj viac. Šak home office znesie. Sick leave som zobrala za 4 roky len raz. Na dva dni. Nebol proste čas byť chorý. Robila som s kovidom, chrípkami, po úraze s rozbitou hlavou, s teplotami...

Samozrejme, plat nám ani raz nepridali. A vždy bola dráma s preplácaním nadčasov. Vraj "kvóty" máme stíhať v pracovnom čase a musí to klient odobriť... lenže kvóty boli nastavené tak, že aj keď tretina tímu zostávala nadčasy, ledva sme to lízli. (podotýkam, že nikto z kvality tímu nemal deti.)

Potom som zostala tehotná a povedala som si dosť. Už žiadne neplatené nadčasy. Žiadne zaskakovačky. Žiadne: "Tento team leader, sa celý mesiac vysr*l na dokumentáciu a niekto z kvality teamu to musí dorobiť." ... sám to odflákol, sám nech si dorába. Prvý krát som povedala manažérke Nie. Prvý krát som zmeškala deadline. Lebo som robila presne to, čo je v mojej náplni práce a presne toľko hodín za koľko mi platia. Na počítačoch sme mali tracker, ktorý na minútu dokumentuje, koľko času kto strávi v ktorom programe. Čiže nikto ani nemohol povedať, že sa flákam.
Prvý krát som si zobrala celý deň voľno vždy, keď som išla na tehotensku kontrolu. Lebo podľa prac. zmluvy som mala na to právo.

A jasné, že hneď boli reči ako tehotenstvo a materstvo znižuje produktivitu. Najčastejšie od chlapov, ktorí ležérne roky prehadzovali svoju robotu na kvality team. A ktorí nemali problém ísť na 3 týždňovú PN s boľavým kolenom. Lebo všetci vedia, že koleno je pri administratívnej robote najdôležitejšia časť tela. 😅
Avšak materstvo u mňa neznížilo produktivitu. Akurát mi dalo "gule" povedať nie a robota pre mňa prestala byť prioritou.

Poradím ti z tejto skúsenosti jedno: vždy si rob svoju robotu. Svedomito a plne využi svoj pracovný čas. Ale nič naviac! Obije sa ti to o hlavu a nikto ti vďačný nebude. Akurát si zvyknú, že na somára môžu veľa naložiť.
Keď si budeš hľadieť len svojej roboty, kto je tvoj kolega, ťa trápiť nebude. A ak nebudete stíhať, na to je už manažment. Oni sú platení za to aby riešili logistické problémy teamu. Tak nech to robia.

anonym_67c2e8
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_b83b46 no vidíš, toto je presne ten prístup, ktorý dúfam že budúca kolegyňa nebude mať. Môžeme robiť z domu, ak som prechladnuta, kľudne môžem robiť a nikoho neohrozujem. Naplánovať si voľno a dať vedieť kolegyni dostatočne vopred nie je podľa mňa až tak náročné, je to normálna ohľaduplnosť.

Nejdem tu písať konkrétnu pozíciu, predpokladám že aj tak by sa našli také, čo vedia najlepšie zhodnotiť jej dôležitosť. Pod hľadaním som myslela, že je potrebné prejsť staršie prípady, rôzne pracovné dokumenty, postupy, aby sme vedeli čo najlepšie reagovať. Ide o finančný sektor.

@anonym_autor najhorší kolega je ten čo si myslí, že musí žiť pre firmu.Uz sa nestrapnuj nová kolegyňa nové pravidlá určite sa niečo zmení, lebo ma záväzky.Musis byť flexibilnejší😜

anonym_7d3a2c
12. aug 2025

@anonym_autor ja chápem, že máš obavy, pokiaľ sama nie si matka, tak nemáš skúsenosť, aké to je niekedy pre matky náročné neprísť o robotu a zároveň poriešiť rodinu. Ja som rok po materskej, nemala som ani jednu OČR, PN, sick day - nechválim sa, proste som si to zariadila inak. Ostanem s deťmi na HO, dorobím veci po nociach. Mimochodom som SAMA na svojej pozícii. 3/4 roka som nemala ani náhradu a reálne nebolo človeka, ktorý ak by som ráno nenastúpila, urobil za mňa moju agendu. Ak som chcela dovolenku, mala som pol dňa a musela stihnúť všetko. Teraz už som si zaučila kolegyňu, tak som konečne mala 2 týždne dovolenky v kuse. Pointa môjho príspevku je, že sa obávaš dopredu zbytočne, možno narazíš na matku ako ja, čo si veci zariadi. Ak nie, treba to riešiť, až keď to bude reálne. A posledná vec, tiež nie je ok, že ste dokonca ani sick day nebrali neočakávane. Náhle veci sa stávajú. Ja som mala jeden deň taký, že som fakt nevládala, ale nebol zástup, tak som pracovala a postavila prácu nad svoje zdravie. A to v poriadku nie je.

xena0
12. aug 2025
@anonym_3e9d4b

Ja ju uplne chapem. Ved teraz matky s kazdy soplom ostavaju doma s deckom a este potom tyzden preliecit. Na tvojom mieste by som to riesila so sefkou, ze ako ma deti poriesene.

@anonym_3e9d4b ty isto nemáš deti keď si myslíš že len tak, z dlhej chvíle v práci si matky ostávajú doma s deťmi s každým sopľom... Fakt radšej sa nevyjadruj

som_realistka
12. aug 2025

Ej ale ste sa zlietli na autorku ako mrchozruti. Predstavte si ze nie vsetky matky maju super timemanaxment a nie vsetky matky idu do prace lebo chcu byt v praci a nieco odovzdat zo seba, ci uz spolocnosti alebo firme za to ze dostanu vyplatu. Zazila som zodpovedne matky co si brali OCR ked boli treba ale zase vedeli potiahnut ked potrebovali kolegovia, ale zazila som matky co vlacili chore deti do kamclu aj ked nemuseli a tvarili sa ze bez nich padne oddelenie len preto aby nemali OCR a pritom ich kolegyna posielala, ze to co treba urobi a to co ma cas urobia postupne, musel ju vypoklonk9vat z robity sef. A zazila som matku, co rovno zahladila, ze ona je matka a to je pre nu top priorita a treba sa jej vzdy prisposobit, dokonca robila psie kusy typu, ze boli nahlasene dovolenky a dva dni pred odchodom kolegyne na dovolenku (boli dve na useku nakup) zahlasila, ze jej vypadlo strazenie pre deti a musi zostat doma tyzden, a nie HO mat nemoze, lebo muz je na tyzdnovke, hadka velka, pani matka isla vyplakavat sefovi a ajhla, kolegyni sa zrusila dovolenka a bolo. A zrazu na FB foto z dovolenky v Turecku aj s muzom. Je fajn sa pozriet vzdy aj z druhej strany, a pochopit aj druhu stranu, mozno ma strach, lebo zazila/videla lv praci len matky typu, ja som matka, kto je viac. Autorka, uvidis co bude, ries veci ako pridu, ak bude musiet kolegyna zostat doma, normalne sa porozpravajte co vie skutocne stihnut ak bude HO a co nie, a ries so sefkou. Kludne, be nejakych emocii, zhodnotit, co sa stihnut da a co nie a navrhnut riesenie, nie vzdy musis vsetko odrobit sama.

tanicka907
12. aug 2025
@som_realistka

Ej ale ste sa zlietli na autorku ako mrchozruti. Predstavte si ze nie vsetky matky maju super timemanaxment a nie vsetky matky idu do prace lebo chcu byt v praci a nieco odovzdat zo seba, ci uz spolocnosti alebo firme za to ze dostanu vyplatu. Zazila som zodpovedne matky co si brali OCR ked boli treba ale zase vedeli potiahnut ked potrebovali kolegovia, ale zazila som matky co vlacili chore deti do kamclu aj ked nemuseli a tvarili sa ze bez nich padne oddelenie len preto aby nemali OCR a pritom ich kolegyna posielala, ze to co treba urobi a to co ma cas urobia postupne, musel ju vypoklonk9vat z robity sef. A zazila som matku, co rovno zahladila, ze ona je matka a to je pre nu top priorita a treba sa jej vzdy prisposobit, dokonca robila psie kusy typu, ze boli nahlasene dovolenky a dva dni pred odchodom kolegyne na dovolenku (boli dve na useku nakup) zahlasila, ze jej vypadlo strazenie pre deti a musi zostat doma tyzden, a nie HO mat nemoze, lebo muz je na tyzdnovke, hadka velka, pani matka isla vyplakavat sefovi a ajhla, kolegyni sa zrusila dovolenka a bolo. A zrazu na FB foto z dovolenky v Turecku aj s muzom. Je fajn sa pozriet vzdy aj z druhej strany, a pochopit aj druhu stranu, mozno ma strach, lebo zazila/videla lv praci len matky typu, ja som matka, kto je viac. Autorka, uvidis co bude, ries veci ako pridu, ak bude musiet kolegyna zostat doma, normalne sa porozpravajte co vie skutocne stihnut ak bude HO a co nie, a ries so sefkou. Kludne, be nejakych emocii, zhodnotit, co sa stihnut da a co nie a navrhnut riesenie, nie vzdy musis vsetko odrobit sama.

@som_realistka ty a este jeden anonym co tu pise ako si myslime, ze matky su najlepsie pracovnicky - ste trosku mimo. Nikto z nas si to nemysli. Mne reportuje 30+ ludi. Reportovalo mi predtym, nez som mala deti a po materskej mi reportuje este viac.
Je uplne jedno, ci je to zamestnanec rovno po VS, po materskej alebo 40tnik alebo niekto, kto ma 2 roky do dochodku, pretoze zodpovedny clovek si to vie profesionalne odkomunikovat s manazerom a teamom a nikto "sa mu nemusi prisposobovat". Pises tu o dovolenke z Turecka, nejakej bola asi mimo a zodpovedny clovek to nerobi. Su rozne pripady a ty tu vypichujes jeden zbytocny priklad.
My neobranujeme najsikovnejsie pracujuce matky, autorka je zjavne velmi mimo, predpokladam (a dufam), ze je to mlada standa, ktora v zivote (dufam, ze zatial) nic nedokazala. Uz to, ze riesi ako osobny zivot svojej buducej kolegyne, ktoru v zivote nestretla svedci o jej intelekte a je uplne jedno z akej fazy zivota buduca kolegyna pochadza. Autorky sa na jej zbytocny nazor pocas vyberoveho konania (asi opravnene) nikto nepytal. Uplne vazne jej odporucam nech uz teraz sa ide vyplakat za sefkou a uplne jej prajem sefkynu reakciu (a dufam, ze ma deti).
Uz to tu pisali, ocividne je autorka bud leniva alebo je rozvrh prace/oddelenie poddimenzovane, ale to sa neriesi tym, ze sa bude komentovat niekoho osobny zivot. Co autorka moze spravit, je profesinalne si akekolvek vypadky vydiskutovat s novou kolegynou a ak to nikam nepovedie tak so sefkou. Vsak na to ti manazeri su. Aby manazovali.
A zalezi od firmy kde pracuje ako sa k tomu postavia, ale toto znie ako miesto kde sa hraju na dolezitych, takze zo skusenosti predpokladam, ze nepriama odpoved na poddimenzovanost bude, nech si najde nieco lepsie ak nie je spokojna 🙂
Autorka drzim ti v pracovnom aj osobnom zivote vela stastia. Nech si nikdy nemusis cerpat PN, OCR a robit 8hod.

anonym_374743
12. aug 2025

Autorka, ja ťa chápem, ale si na mamičkovskom fóre, nečakaj pochopenie. Zažila som to, čo opisuješ a som rada, že teraz mám kolegyňu, ktorá nemá zatiaľ deti. Mala som kolegyňu po materskej a tá bola skoro každý mesiac na OČR. Každá sme mali svoju prácu, ale vedeli sme aj prácu jedna druhej, keďže sme sa zastupovali počas dovoleniek, PN a pod. A bolo to dosť náročné počas tých dní. Ešte som zaúčala novú kolegyňu na jej miesto, keď znova otehotnela a zo dňa na deň odišla na PN. Ale nemôžeš dopredu niekoho odsúdiť, možno bude zodpovedne pristupovať k práci pokiaľ to bude možné.

gladys_07
12. aug 2025

Kladla by si si tuto otazku aj keby prijali muza s malymi detmi?

autor
12. aug 2025

Vy ste tu nesprávne vydedukovali, že ja žijem prácou a nič iné ma v živote nezaujíma. Mám normálne množstvo voľného času, voľné víkendy a nemám pocit, že som nenahraditeľna. To ale nič nemení na tom, že tú svoju prácu si chcem spraviť tak, ako má byť - čo čakám aj od kolegyne. Áno, možno bude veľmi šikovná a bude mať vyriešené stráženie na 100%, ale to je fakt ten ideálny prípad. Ono už teraz máme v rámci firmy cez 25 dní dovolenky - ako matka bude mať tuším ešte viac. To je samo o sebe celkom dosť voľna, aj bez pn ocr a neviem aké sú ešte možnosti pri chorobách.
Čo sa týka náboru ešte ďalšieho človeka, istý čas sa to riešilo, ale prišlo sa k výsledku, že máme dobré čísla a produktivitu, čiže nie je dôvod nám tu produktivitu znižovať. Koniec koncov by nám kvôli tomu časom asi pridali ďalšiu prácu, lebo reálne by platili človeka navyse, a asi by sme ani nemali úplne pokrytý pracovný čas.

lienka.7
12. aug 2025
@anonym_autor

Vy ste tu nesprávne vydedukovali, že ja žijem prácou a nič iné ma v živote nezaujíma. Mám normálne množstvo voľného času, voľné víkendy a nemám pocit, že som nenahraditeľna. To ale nič nemení na tom, že tú svoju prácu si chcem spraviť tak, ako má byť - čo čakám aj od kolegyne. Áno, možno bude veľmi šikovná a bude mať vyriešené stráženie na 100%, ale to je fakt ten ideálny prípad. Ono už teraz máme v rámci firmy cez 25 dní dovolenky - ako matka bude mať tuším ešte viac. To je samo o sebe celkom dosť voľna, aj bez pn ocr a neviem aké sú ešte možnosti pri chorobách.
Čo sa týka náboru ešte ďalšieho človeka, istý čas sa to riešilo, ale prišlo sa k výsledku, že máme dobré čísla a produktivitu, čiže nie je dôvod nám tu produktivitu znižovať. Koniec koncov by nám kvôli tomu časom asi pridali ďalšiu prácu, lebo reálne by platili človeka navyse, a asi by sme ani nemali úplne pokrytý pracovný čas.

@anonym_autor mne sa paci ako to tu niektoré sikovne otočili, ze ešte ty si neschopná a bojíš sa, žeby ta matka s "dokonalym" time managementom a multitaskingom ešte pomaly strčila do vrecka 🤣 ako sa vravi, kon opäť nesklamal 👌