Budúca kolegyňa po materskej
Ahojte, potrebovala by som radu, ako sa zachovať v tejto situácii. Moja kolegyňa odchádza v rámci firmy na inú pozíciu do zahraničia. Miesto nej sa pomerne dlho hľadala náhrada, ide už o trochu komplexnejšiu pozíciu. Každopádne nadriadena sa rozhodla že príjme na túto pozíciu mamičku po materskej, ktora síce má fajn prax, ale posledné 3 roky bola na materskej s 2 deťmi. Neviem ako to má vyriešené, podľa nariadenej to vôbec nemusí negatívne ovplyvniť jej výkon (ak má opatrovatelku či dáva deti do jasli, neviem) ale tá práca si naozaj vyžaduje úplnú pozornosť, v rámci našej práce budeme len my dve - neviem, toho sa desím asi najviac, že viac v práci nebude ako bude. S doterajšou kolegyňou sme sa vždy v predstihu dohodli kedy má kto voľno, žiadne voľná zo dňa na deň či nad rámec dovolenkových dní (akože PN, nejaké sick days atď.). Neviem si predstaviť, že mi zavolá že zajtra alebo dnes nerobí, lebo ma choré dieťa. Alebo bude na HO (často robíme z domu, niekedy aj týždeň sústavne) a bude sa miesto práce venovať deťom. Ja nemám nič proti nej, ani proti matkám, ale toto je fakt práca, ktorá sa ťažko kombinuje s malými deťmi. Myslite že je reálne s týmto argumentom uspieť? Akonáhle sa totiž ako tak zabehne, terajšia kolegyňa prechádza inde a keď sa táto nová rozhodne skončiť, bude prúser lebo ostanem na to sama. Alebo budem sama robiť kvôli chorobám jej deti.
@anonym_autor pozor na tieto reči, lebo sa Ti to môže vypomstiť. Ak budes mama, pochopíš.
Vy ste tu nesprávne vydedukovali, že ja žijem prácou a nič iné ma v živote nezaujíma. Mám normálne množstvo voľného času, voľné víkendy a nemám pocit, že som nenahraditeľna. To ale nič nemení na tom, že tú svoju prácu si chcem spraviť tak, ako má byť - čo čakám aj od kolegyne. Áno, možno bude veľmi šikovná a bude mať vyriešené stráženie na 100%, ale to je fakt ten ideálny prípad. Ono už teraz máme v rámci firmy cez 25 dní dovolenky - ako matka bude mať tuším ešte viac. To je samo o sebe celkom dosť voľna, aj bez pn ocr a neviem aké sú ešte možnosti pri chorobách.
Čo sa týka náboru ešte ďalšieho človeka, istý čas sa to riešilo, ale prišlo sa k výsledku, že máme dobré čísla a produktivitu, čiže nie je dôvod nám tu produktivitu znižovať. Koniec koncov by nám kvôli tomu časom asi pridali ďalšiu prácu, lebo reálne by platili človeka navyse, a asi by sme ani nemali úplne pokrytý pracovný čas.
@anonym_autor áno bohovské rady tu dávajú, že má menežment zobrať ďalšieho človeka, aby pokryl výpadky. Tak logicky vezmem radšej človeka čo nevypadava, než platiť dvoch. Presne kvôli tomuto sú potom tie predsudky voči matkám. Lebo ja mám deti a no a čo že po mne potopa 🙈
ale vidíš aj tu v diskusii (lebo predpokladám, že všetky sme tu mamy), že nie každá je taká. Kľudne by si mohla vychytať aj bezdetnú, čo bude každú chvíľu vypadávať. To nie je len o deťoch, ale aj o človeku. Nový človek je vždy risk
@anonym_autor ja som mala kolegyňu s deťmi, ktorá keď skončila tak práce akoby ubudlo lebo tiež bola buď nonstop OČR alebo letela skôr po deti do školy/škôlky alebo stále počas pracovnej doby sledovala telefón a rozhorčovala sa nad známkami na edupage takže úplne chápem, že človek sa bojí.
@anonym_1afb54 pridám skúsenosť s kolegyňou - volala advokátovi nášho klienta, že ruší termín pojednávania, lebo jej Jurko má mononukleózu a ten je neschopný chlap s ním nemôže ostať doma. Ale áno, chápem, že toto nie je o dieťati, ale o konkrétnej osobe, lebo keď neriešila dieťa, riešila muža, potom mamu, otca, sestru, švagra. O mojom dieťati sa v robote vedelo len toľko, že ho mám.
Takže sú ľudia a ľudia, preto, autorka, nesúď dopredu, uvidíš, ako to vypáli a ak bude problém, budeš ho riešiť.
@anonym_autor ja som mala kolegyňu s deťmi, ktorá keď skončila tak práce akoby ubudlo lebo tiež bola buď nonstop OČR alebo letela skôr po deti do školy/škôlky alebo stále počas pracovnej doby sledovala telefón a rozhorčovala sa nad známkami na edupage takže úplne chápem, že človek sa bojí.
@anonym_1afb54 My sme mali kolegyňu, ktorá dostala tetanicky zachvat vždy, keď sme mali najviac roboty. Ale že vždy. Jeden by si až pomyslel, aké vhodné časovanie...
Podľa mňa je problém v tom, že pri plánovaní potrebnej pracovnej sily sa ráta využitie na sto percent. Pritom skoro nikto nie je stopercentný. Niekomu ochorejú deti, niekto ochorie sám, niekomu sa pokazí počítač, niekomu vytopí byt, alebo prídu nečakané osobné dôvody + v každom tíme je aspoň zopár flákačov.... a keď práca rozdelená bez štipky priestoru na flexibilný výpadok, v každej takejto situácií si to ods*rie tých pár svedomitých kolegov.
V mojej robote je dokonca "tímový duch" a zaskakovanie súčasťou firemnej politiky. Ale čo z toho, že tretina z nás má duchov jak zakliaty hrad v Karpatoch, keď iná tretina má furt dôvod prečo niečo neurobiť.
Vy ste tu nesprávne vydedukovali, že ja žijem prácou a nič iné ma v živote nezaujíma. Mám normálne množstvo voľného času, voľné víkendy a nemám pocit, že som nenahraditeľna. To ale nič nemení na tom, že tú svoju prácu si chcem spraviť tak, ako má byť - čo čakám aj od kolegyne. Áno, možno bude veľmi šikovná a bude mať vyriešené stráženie na 100%, ale to je fakt ten ideálny prípad. Ono už teraz máme v rámci firmy cez 25 dní dovolenky - ako matka bude mať tuším ešte viac. To je samo o sebe celkom dosť voľna, aj bez pn ocr a neviem aké sú ešte možnosti pri chorobách.
Čo sa týka náboru ešte ďalšieho človeka, istý čas sa to riešilo, ale prišlo sa k výsledku, že máme dobré čísla a produktivitu, čiže nie je dôvod nám tu produktivitu znižovať. Koniec koncov by nám kvôli tomu časom asi pridali ďalšiu prácu, lebo reálne by platili človeka navyse, a asi by sme ani nemali úplne pokrytý pracovný čas.
@anonym_autor my sme vydedukovali, ze zijes pracou, pretoze tu pises tym stylom, ze este aj v chorobe robis z domu - dobre, jasne, ked ma niekto obycajnu nádchu a inak je v pohode, tak nie je problem, ale zo svojich komentarov vyznievas ako clovek, ktory pracuje pomaly este aj na dovolenke. Tak sa neurazaj, ze tu zeny vydedukovali, ze zijes pracou. Teraz pises, ze 25 dni dovolenky je vela? Ved tolko isto mas aj ty predsa a je to zo zakona. Z tvojich prispevkov usudzujem, ze si moc mlada, este nemas 30, teda dufam, lebo v takom veku sa tvoje nastavenie da pochopit. Tiez som si v tom veku myslela, ze ked si dovolim zobrat dva dni dovolenky, ze firma padne a strasne zatazujem kolegov. A vies co? Firma nepadla, ani ked som z nej odisla, funguje normalne. A to ti pisem ako bezdetna osoba, moje priority sa upratali a viem povedat nie, nie si planovat kazdy jeden den a triast sa, ze co ked kolegyna ochorie, ja ochoriem a podobne. Jednu vec si pamataj: ROBOTA VZDY BOLA A BUDE A KED VYPADNES, FIRMA SI PORADI. Jediny, kto si neporadi, si ty sama, tvoji blizki, pre tych si nenahraditelna, ale zamestnavatel po tebe par dni po tvojom odchode ani nestekne. Takze si uprac priority, neries inych, ries seba. Ked nebudes stihat, povedz vedeniu, nech to riesi.
@anonym_1afb54 My sme mali kolegyňu, ktorá dostala tetanicky zachvat vždy, keď sme mali najviac roboty. Ale že vždy. Jeden by si až pomyslel, aké vhodné časovanie...
Podľa mňa je problém v tom, že pri plánovaní potrebnej pracovnej sily sa ráta využitie na sto percent. Pritom skoro nikto nie je stopercentný. Niekomu ochorejú deti, niekto ochorie sám, niekomu sa pokazí počítač, niekomu vytopí byt, alebo prídu nečakané osobné dôvody + v každom tíme je aspoň zopár flákačov.... a keď práca rozdelená bez štipky priestoru na flexibilný výpadok, v každej takejto situácií si to ods*rie tých pár svedomitých kolegov.
V mojej robote je dokonca "tímový duch" a zaskakovanie súčasťou firemnej politiky. Ale čo z toho, že tretina z nás má duchov jak zakliaty hrad v Karpatoch, keď iná tretina má furt dôvod prečo niečo neurobiť.
@tomiholjubavi môj ex mal na to takú "prúpovídku", že "treba sa zrobiti hlupiňkym", pretože fakt sa nakladá len na ľudí, ktorí chcú a vedia robiť, zvyšok sa často len vezie.
@anonym_autor autorka úplne ťa chápem. Jednoducho stále je riziko že kolegyňa bude každú chvíľu na ocr. A áno, komplikuje to život kolegom.
Záleží aká kolegyňa bude.... Aj slobodná kolegyňa bez detí môže byť každú chvíľu na PN, OČR.
Ja mám dieťa ktoré mám zatiaľ doma, robím prevažne HO, robotu musím mať spravenú na čas a nemá ma kto zastúpiť. Na pohovere som povedala že mám dieťa ale viem sa zariadiť. Nebola som ani raz na OČR, PN. Úlohy plním vždy na čas a veľa krát aj za svoje kolegyne ktoré deti nemajú.
To že má deti neznamená že svoju robotu nebude robiť dobré, hlavne ak máte možnosť HO.
Tvoja šéfka sa rozhodla pre ňu. Keď budeš mať ty svoju firmu, tak sa tiež budeš môcť rozhodovať koho prijmeš. Ale dovtedy.... dovtedy môžeš šúchať nohami. A TEBA má čo najmenej trápiť kedy si ONA spraví SVOJU prácu na home office. Ty sa staraj o svoju prácu a o to aby si sa nevenovala viac hejtovaniu kolegyne ako svojej práci. A áno - je možné, že zo dňa na deň zavolá, že má dieťa choré. Aj to je život. Ale keď si takáto egocentrická, len aby sa tebe prvej nestalo, že to budeš práve ty, ktorá bude musieť zostať zo dňa na deň doma. To ste boli fakt dohodnuté, že žiadne voľná nad rámec dovolenky? Že žiadne PN, žiadne sick days? Tak to ma pobavilo, ty budeš ešte asi veľmi pracovne mladučká.... Každopádne ľutujem tú babu po materskej, teba vyfasovať za kolegyňu je jak za trest!
@som_realistka ty a este jeden anonym co tu pise ako si myslime, ze matky su najlepsie pracovnicky - ste trosku mimo. Nikto z nas si to nemysli. Mne reportuje 30+ ludi. Reportovalo mi predtym, nez som mala deti a po materskej mi reportuje este viac.
Je uplne jedno, ci je to zamestnanec rovno po VS, po materskej alebo 40tnik alebo niekto, kto ma 2 roky do dochodku, pretoze zodpovedny clovek si to vie profesionalne odkomunikovat s manazerom a teamom a nikto "sa mu nemusi prisposobovat". Pises tu o dovolenke z Turecka, nejakej bola asi mimo a zodpovedny clovek to nerobi. Su rozne pripady a ty tu vypichujes jeden zbytocny priklad.
My neobranujeme najsikovnejsie pracujuce matky, autorka je zjavne velmi mimo, predpokladam (a dufam), ze je to mlada standa, ktora v zivote (dufam, ze zatial) nic nedokazala. Uz to, ze riesi ako osobny zivot svojej buducej kolegyne, ktoru v zivote nestretla svedci o jej intelekte a je uplne jedno z akej fazy zivota buduca kolegyna pochadza. Autorky sa na jej zbytocny nazor pocas vyberoveho konania (asi opravnene) nikto nepytal. Uplne vazne jej odporucam nech uz teraz sa ide vyplakat za sefkou a uplne jej prajem sefkynu reakciu (a dufam, ze ma deti).
Uz to tu pisali, ocividne je autorka bud leniva alebo je rozvrh prace/oddelenie poddimenzovane, ale to sa neriesi tym, ze sa bude komentovat niekoho osobny zivot. Co autorka moze spravit, je profesinalne si akekolvek vypadky vydiskutovat s novou kolegynou a ak to nikam nepovedie tak so sefkou. Vsak na to ti manazeri su. Aby manazovali.
A zalezi od firmy kde pracuje ako sa k tomu postavia, ale toto znie ako miesto kde sa hraju na dolezitych, takze zo skusenosti predpokladam, ze nepriama odpoved na poddimenzovanost bude, nech si najde nieco lepsie ak nie je spokojna 🙂
Autorka drzim ti v pracovnom aj osobnom zivote vela stastia. Nech si nikdy nemusis cerpat PN, OCR a robit 8hod.
@tanicka907 napísala som svoje skúsenosti, a napísala som že nie všetky matky sú super pracovníčky, čo nie sú ani všetci bezdetní, alebo muži, tiež som napísala aby to autorka riešila postupne ako to príde so šéfkou. Má obavu tak sa opýtala, zopár ľudí jej odpovedalo, že to má riešiť so šéfkou ak k tomu príde ale veľká väčšina sa na ňu vrhla. že čo si dovoľuje vôbec mať obavu lebo matky toto a matky tamto, a polovica jej napíše aký má super tím z ľudí čo majú malé deti. OK, ich skúsenosti sú také, ale čo ak jej skúsenosť alebo odpozeraná skúsenosť z iného oddelenia je iná? Hneď tu píšete že je určite taká a taká a vlastne sa navážate do nej že určite nemá deti, a preto má také obavy, a vlastne prd vie aký je život lebo ona nemá deti, možno nemá deti, možno má niečo iné v živote, možno nemôže mať deti a zameriava sa na prácu, a čo, je preto menejcenná? Jasne, všetky čo ste jej naložili sa na to pozeráte svojimi očami, a máte to upratané a viete si zorganizovať čas a všetko, čo je ok ale ruku na srdce, myslíte že pracovníčok typu vezmem si OČR aj keď dieťa len kýchne, alebo, test ukázal dve čiarky, tak mi poraďte ako sa dať vypísať na PN a najlepšie od prvého dňa ako si myslím že som tehotná je málo? Veď o tom tu bol v určitú dobu pomaly každý tretí príspevok.
Fuuuuu, čiže ešte my sme zle, lebo sme si to vyprosili za seba! a dovolili nesúhlasiť s príspevkom jednoznačne namiereným proti matke na mamickovskom fóre. Tie, ktoré sme tu odpísali zrejme nebudeme tie matky, ktoré zneužívajú OČR, dokonca sme ešte tak sprosté, že to OCR ani neVYuživame a latame platame choroby deti s mužom, starými rodičmi či opatrovateľkami.
Veľmi by ma zaujímalo, prečo práve TU, na tejto platforme mala autorka potrebu túto prestrašnú kauzu (ktorá ešte kauzou ani nie je, lebo tá nešťastnica sa ani nestihla prihlásiť v robote a už je ohovárana pred polkou republiky) rozoberať. Či už si jej ohováranie vyčerpali v rámci firmy, tak máš potrebu to riešiť ďalej?
Milá autorka, firma ti ešte nepatrí, tak môžeš byť úplne v kľude, nech je to zodpovednosť tvojej nadriadenej. Keďže na miesto tvojej nenahraditeľnej kolegyne sa dlho hľadala náhrada, a šéfka si vybrala práve tuto ženu, tak asi bola najvhodnejšia a najlepšia (ERGO nateraz sa žiadna bezdetná jej nevyrovnala, napriek tomu, že tie sú flexibilnejšie) a pravdepodobne boli preverené jej kvality. Možno má takú prax, že ťa strčí do vrecka za pol roka. A možno nie. Uvidí sa.
@tanicka907 napísala som svoje skúsenosti, a napísala som že nie všetky matky sú super pracovníčky, čo nie sú ani všetci bezdetní, alebo muži, tiež som napísala aby to autorka riešila postupne ako to príde so šéfkou. Má obavu tak sa opýtala, zopár ľudí jej odpovedalo, že to má riešiť so šéfkou ak k tomu príde ale veľká väčšina sa na ňu vrhla. že čo si dovoľuje vôbec mať obavu lebo matky toto a matky tamto, a polovica jej napíše aký má super tím z ľudí čo majú malé deti. OK, ich skúsenosti sú také, ale čo ak jej skúsenosť alebo odpozeraná skúsenosť z iného oddelenia je iná? Hneď tu píšete že je určite taká a taká a vlastne sa navážate do nej že určite nemá deti, a preto má také obavy, a vlastne prd vie aký je život lebo ona nemá deti, možno nemá deti, možno má niečo iné v živote, možno nemôže mať deti a zameriava sa na prácu, a čo, je preto menejcenná? Jasne, všetky čo ste jej naložili sa na to pozeráte svojimi očami, a máte to upratané a viete si zorganizovať čas a všetko, čo je ok ale ruku na srdce, myslíte že pracovníčok typu vezmem si OČR aj keď dieťa len kýchne, alebo, test ukázal dve čiarky, tak mi poraďte ako sa dať vypísať na PN a najlepšie od prvého dňa ako si myslím že som tehotná je málo? Veď o tom tu bol v určitú dobu pomaly každý tretí príspevok.
@som_realistka 1.nikto nenapisal, ze je menejcenna. Ale z prispevku, ktory pridala a z jej dalsich komentarov iba vyplyva,ze je je mlada, neskusena a naivna. Keby bola skusenejsia a sikovna, by vedela, 1. ako sa takato situacia komunikuje v praci, 2. ze sa s tym nic neda robit, 3. moze to vyuzit vo svoj prospech, 4. ist do lepsieho
2. urcite nema deti. Ziadna matka by nieco taketo nenapisala. Zo skusenosti viem, ze matky sa vedia medzi sebou najlepsie dohodnut a prisposobit, makaju po nociach a svoju pracu aj napriek vacsiemu mnozstvu PN a rodinnych dovodov pracu vykonavaju vynikajuco aj hlavne preto, ze sa realne po materskej tesia do prace a na karierny rast. Taketo mlade standy ako autorka su vacsinou vzdy problem, lebo si myslia ako pojedli mudrost sveta, maju vsetky skusenosti zivota a myslia si, kolko maju vela roboty a vypadavaju z prace rovnako casto ako rodic alebo maju neskutocne zly time management, lebo si neuvedomuju hodnotu casu, co si rodic uvedomuje a pracu si vazi, lebo vie, ze ho ako rodica (a hlavne matku!!) nemusia inde zamestnat.
3. Nie vsetci su super pracovnici. v mojom velkom teame je ich super mozno jeden, dvaja. Zvysni su priemer az podpriemer, ktory sui ale spravi svoju robotu, ale tiez za mnou chodia aj s takymi traposinami a presne tieto typy tu nikde doteraz nedotiahli a len tapaju na mamickovskych forach.
Napíšem vlastnú skúsenosť... Vrátila som sa pred dvomi rokmi po rodicovskej dovolenke do práce a moja kolegyňa sa takisto vrátila z RD, ale rok predo mnou. Ona má jedno dieťa, ja tri. Šéfku a najvyssiu sefku si tak omotala (intrigami) okolo prsta, že jej tolerovali vsetko. Každú OČR, napriklad mesiac doma kvoli operacii nandli jej dietata, par mesiacov na to opäť mesiac, pretože si dala zoperovať oči, potom dve oddychové dovolenky v ramci roka atd. O dochádzke nehovoriac. Chodila max. na 3 hodiny, jej čip mala kolegyňa a isto o tom naše nadriadené vedeli. Ja som všetko ťahala, nosila som si pracu domov a ona sa mi smiala do ksichtu aká je šikovná. Vydržala som to dva roky, na konci mesiaca mi končí výpovedná doba a nastupujem do novej práce. Čiže odišla som nie kvôli náplni práce, ale kvôli pracovnej diskriminácii až šikane. Podotýkam, že som signály sefke dávala, že mam toho neprimerane veľa a vzdy to zmietla pod koberec. Keď som jej v júni povedala, že končím, tak to nevedela predychat a povedala, ze som otvorila pandorinu skrinku. Na to rozdelili moju náplň práce trom kolegyniam. Samozrejme Pani je z obliga. Takže tak.
A co sa týka tvojej novej kokegyne, vobec to nemusí byť zlé, nemaj predsudky. Napokon, v skusobnej dobe sa prezradí veľa... Neznamená, že keď má niekto dve deti, nedokáže plnohodnotne pracovať.
@tomiholjubavi môj ex mal na to takú "prúpovídku", že "treba sa zrobiti hlupiňkym", pretože fakt sa nakladá len na ľudí, ktorí chcú a vedia robiť, zvyšok sa často len vezie.
@mandzula jeeeeej toto mi spravilo dnes, rusnakov málokto cituje na fórach ☺️☺️☺️
Ved chod robit inu pracu ak ti vadi ze ste len dve a musite sa zastupovat ak jedna vypadne. Nie si sefka novych ludi nevyberas. Nastastie. Sa bojis matky s detmi pritom napr vazne ochoriet moze hocikto bezdetny vratane teba a hned dlhodoba pn. Aj ked nechapem toto fantazirovanie nad zlymi scenarmi
Zamnou kedy pride podriadena s tym ze nemam brat novu kandidatku lebo ma deti si poviem ze je na hlavu padnuta
@som_realistka 1.nikto nenapisal, ze je menejcenna. Ale z prispevku, ktory pridala a z jej dalsich komentarov iba vyplyva,ze je je mlada, neskusena a naivna. Keby bola skusenejsia a sikovna, by vedela, 1. ako sa takato situacia komunikuje v praci, 2. ze sa s tym nic neda robit, 3. moze to vyuzit vo svoj prospech, 4. ist do lepsieho
2. urcite nema deti. Ziadna matka by nieco taketo nenapisala. Zo skusenosti viem, ze matky sa vedia medzi sebou najlepsie dohodnut a prisposobit, makaju po nociach a svoju pracu aj napriek vacsiemu mnozstvu PN a rodinnych dovodov pracu vykonavaju vynikajuco aj hlavne preto, ze sa realne po materskej tesia do prace a na karierny rast. Taketo mlade standy ako autorka su vacsinou vzdy problem, lebo si myslia ako pojedli mudrost sveta, maju vsetky skusenosti zivota a myslia si, kolko maju vela roboty a vypadavaju z prace rovnako casto ako rodic alebo maju neskutocne zly time management, lebo si neuvedomuju hodnotu casu, co si rodic uvedomuje a pracu si vazi, lebo vie, ze ho ako rodica (a hlavne matku!!) nemusia inde zamestnat.
3. Nie vsetci su super pracovnici. v mojom velkom teame je ich super mozno jeden, dvaja. Zvysni su priemer az podpriemer, ktory sui ale spravi svoju robotu, ale tiez za mnou chodia aj s takymi traposinami a presne tieto typy tu nikde doteraz nedotiahli a len tapaju na mamickovskych forach.
@tanicka907 nikto nenapísal že je menejcenná, ale vety typu "ty ešte nemáš deti, tak nevieš o čom to je", "asi žiješ iba prácou a nemáš rodinu a deti" toto evokujú, áno možno je mladá a nevie odkomunikovať svoje obavy s nadriadeným, a nevie ešte asertívne odkomunikovať niektoré situácie v práci, ale veľmi málo príspevkov bolo v zmysle, "počkaj, uvidiš aká bude kolegyňa, ako jej pôjde zaúčanie, ako sa bude javiť a ak sa niečo vyskytne, treba to riešiť postupne a bez zbytočných emócií" miesto toho dostala nálož, že je taká a onaká a nevie že mamičky sú naj, lebo tým že majú dieťa a rodinu vedia si všetko zadeliť lepšie. Komentáre, aby zvolnila, a riešila až keď bude čo riešiť sú až ku koncu diskusie 🙂
A tiez ten postoj k praci nechapem-mas pracovny cas a co v nom v primeranom tempe nestihnes proste nebude urobene, si zamestnana, to je problem zamestnavatela. Skor by som sa zamyslala nad tym ako si v tomto ujasnit priority a nie ako vystvat buducu kolegynu lebo ma deti
@tanicka907 nikto nenapísal že je menejcenná, ale vety typu "ty ešte nemáš deti, tak nevieš o čom to je", "asi žiješ iba prácou a nemáš rodinu a deti" toto evokujú, áno možno je mladá a nevie odkomunikovať svoje obavy s nadriadeným, a nevie ešte asertívne odkomunikovať niektoré situácie v práci, ale veľmi málo príspevkov bolo v zmysle, "počkaj, uvidiš aká bude kolegyňa, ako jej pôjde zaúčanie, ako sa bude javiť a ak sa niečo vyskytne, treba to riešiť postupne a bez zbytočných emócií" miesto toho dostala nálož, že je taká a onaká a nevie že mamičky sú naj, lebo tým že majú dieťa a rodinu vedia si všetko zadeliť lepšie. Komentáre, aby zvolnila, a riešila až keď bude čo riešiť sú až ku koncu diskusie 🙂
@som_realistka prepac, ale toto (sme) jej mali radit? Ze ma pockat mozno si kolegynu oblubi? 😂😂presne preto som napisala, ze je naivna a nir moc IQ/EQ, lebo to by hadam mala vediet aj bez toho aby jej to niekto pisal na mamickovskom fore !! Nemyslis vazne 🙂
Podla mna robi na kvalite a riesi reklamačky :D dame este bejaky iny tip?🤣
@anonym_35600c sama robím na kvalite a u nás neprichádzajú do úvahy HO. Možno v inom korporáte, ale len výnimočne nie napr celý týždeň.
@anonym_35600c sama robím na kvalite a u nás neprichádzajú do úvahy HO. Možno v inom korporáte, ale len výnimočne nie napr celý týždeň.
@anickaaa6aaa my na kvalite máme 100% HO. Iba občasný office. Ale robiť na reklamáciách je velmi zaživná a fantáziu podnecujúca robota. Na čo sa všetko vedia ľudia sťažovať. 😆
A naozaj sa kopí ako hnoj. Lebo ľudia sa sťažujú furt. A cez sviatky a dovolenkové obdobie ešte viac.
@anickaaa6aaa my na kvalite máme 100% HO. Iba občasný office. Ale robiť na reklamáciách je velmi zaživná a fantáziu podnecujúca robota. Na čo sa všetko vedia ľudia sťažovať. 😆
A naozaj sa kopí ako hnoj. Lebo ľudia sa sťažujú furt. A cez sviatky a dovolenkové obdobie ešte viac.
@tomiholjubavi tak ja som vo výrobnom podniku plus interná kvalita. musím tu byť naozaj fyzicky. a riešim reklamácie len spojené s produktom...nefunkčnosť a podobne.
Ved chod robit inu pracu ak ti vadi ze ste len dve a musite sa zastupovat ak jedna vypadne. Nie si sefka novych ludi nevyberas. Nastastie. Sa bojis matky s detmi pritom napr vazne ochoriet moze hocikto bezdetny vratane teba a hned dlhodoba pn. Aj ked nechapem toto fantazirovanie nad zlymi scenarmi
Zamnou kedy pride podriadena s tym ze nemam brat novu kandidatku lebo ma deti si poviem ze je na hlavu padnuta
@bg92 mne nevadí že sme tam dve a zastupujeme sa navzájom. Je ale rozdiel keď má kolegyňa naplánovanú dovolenku od stredy a deň predtým mi vysvetlí a spíše čo rieši, v akom je to štádiu, atď, a napríklad si predtým uzatvorí čo najviac svojich vecí, a rozdiel keby mi ráno napísala že dieta má horúčky, musí bežať k lekárovi alebo čo. Tam ide o to, že musíme medzi sebou dobre fungovať a tú prácu a plánovanie dovoleniek brat a ohľadom na to druhú. Lebo ak ju mám zaskakovat a prechádzať si xy komunikácie a informácií k prípadu, tak nebudem mať čas ani ja svoju prácu.
@tomiholjubavi tak ja som vo výrobnom podniku plus interná kvalita. musím tu byť naozaj fyzicky. a riešim reklamácie len spojené s produktom...nefunkčnosť a podobne.
@anickaaa6aaa ja zas kontrolujem kvalitu komunikácie. Čiže počúvam hovory, čítam tickety a maily.
Inak bolo by tragikomické, keby autorka fakt robí na kvalite. Lebo ten opis hromadenia roboty je dostatocne špecifický, aby prilákal všetkých kvaliťákov z okolia. 😆
@som_realistka nieeee, tu sa OCR v žiadnom pripade nezneuziva! (3/4 prispevkov akoam narok na OCR v lete, tak PRECO by som si ju je necerpala, ja mam predsa deti, ostatne ma nezaujima) Ani (vymyslene) rizikové tehotenstva, pomaly od ocikania testu sa tu nespomínajú. Najmä také, kde sa musia starať o mladšie dieta. 🙈🤣
@bg92 mne nevadí že sme tam dve a zastupujeme sa navzájom. Je ale rozdiel keď má kolegyňa naplánovanú dovolenku od stredy a deň predtým mi vysvetlí a spíše čo rieši, v akom je to štádiu, atď, a napríklad si predtým uzatvorí čo najviac svojich vecí, a rozdiel keby mi ráno napísala že dieta má horúčky, musí bežať k lekárovi alebo čo. Tam ide o to, že musíme medzi sebou dobre fungovať a tú prácu a plánovanie dovoleniek brat a ohľadom na to druhú. Lebo ak ju mám zaskakovat a prechádzať si xy komunikácie a informácií k prípadu, tak nebudem mať čas ani ja svoju prácu.
@anonym_autor ale toto je proste život - aj mne sa stalo, že som musela ostať doma, lebo dieťa ochorelo, no smola, moje pojednávanie naplánované už mesiac a nepreložiteľné musel proste prebrať kolega, za pár minút preletieť hrubý spis, vedieť z neho vybrať to najpodstatnejšie a posadiť sa pred tých ľudí s ľadovým pokojom a s tým, že je pripravený, nemohol dať na sebe znať, že s vecou sa oboznámil len z rýchlika, lebo by ho rozniesli v zuboch. Ja som to zas bežne robila za iných, keď vypadli. Ak na toto nie si pripravená, daj sa na podnikanie, tam budeš paňou sama sebe, koľko odrobíš, toľko zarobíš. Nepíšem ti to nijako v zlom, len veci jednoducho málokedy fungujú ideálne a tak, ako vyhovujú nám.
@anonym_autor už tu nič radšej nevysvetluj, lebo ti tu ešte niektoré "mudre" napisu, ze si vlastne nevieš ani svoju robotu urobiť a multitaskingova matka zvládne všetko ľavou zadnou, lebo vsak ma predsa deti.🤦♀️
Normálny človek pochopi tvoje reálne obavy, ktoré sa môžu samozrejme vyskytnúť aj u bezdetnych ľudí, ale pri tých s deťmi je jednoducho vyššie riziko. V každom prípade uvidíš, aka to bude osoba. Možno si nakoniec sadnete a budeš sama prekvapená. Rozhodne ju ale vopred nezatratuj/neodsudzuj lebo si len sama vytváras dopredu antipatiu voči nej.
@som_realistka nieeee, tu sa OCR v žiadnom pripade nezneuziva! (3/4 prispevkov akoam narok na OCR v lete, tak PRECO by som si ju je necerpala, ja mam predsa deti, ostatne ma nezaujima) Ani (vymyslene) rizikové tehotenstva, pomaly od ocikania testu sa tu nespomínajú. Najmä také, kde sa musia starať o mladšie dieta. 🙈🤣
@lienka.7 a to sa radšej snažím zabudnúť na obdobie možnosti čerpať pandemické OČR - vtedy sa presne ukázalo, aká je naša mentalita.
@anonym_autor ako dlho tam pracujes? Za cely ten cas sa nestal ani jeden jediny vykyv, ze by si ty alebo kolegyna zo dna na den vypadla? Lebo ano, pri matkach moze byt riziko, ale prepac, prezentujes to tu tak sebavedome, ako keby sa konkretne tebe nemohlo nic stat z hodiny na hodinu. Bozechran, nic take ti neprajem, ale zivot proste prinasa situacie, ktore neovplyvnis - moj kolega napriklad musel v strede dna bezat z prace, lebo mu nahle na infakt zomrel svokor, dalsiemu vytopilo byt - ci ani to nebudes riesit, kym neodovzdas svoju agendu? Co si robot? Obidve doteraz ste boli roboty? Preboha, o tomto hovorime, ze zijes pracou, lebo si vopred chystas scenare, co bude, ked matka pojde na OCR, ale ani raz nepripustis, ze nieco sa nedajboh moze stat aj tebe. A o tomto hovorime, ze ty to nemas riesit, na to mate hadam vedenie, aby to riesilo. Ak nie a je to firma naprd, uvazuj o odchode, lebo fakt to neskutocne prehanas.
@anonym_autor a este jedna vec, ktoru musim napisat. Upla si sa na vypadky z prace a ze matka ich nutne musi mat. A co ini ludia? Priklad: mali sme kolegynu, ktora mavala migreny. Nie moc casto, ale ked uz, tak poriadne. Asi dvakrat sa stalo, ze prisla do roboty, lebo jej to nedalo, kedze ina kolegyna tiez chybala, ale videli sme na nej, ze ani nas nevidi, vobec nebola schopna ani mat oci otvorené, nieto pracovat. Tak ju sefka poslala domov. Jej najnutnejsia robota sa nejako urobila, ostatne pockalo, a svet nepadol. Cize ked ti ide o to, aby kolegyne nemali vypadky, preco ti vadia len matky? Co napriklad take, ktore maju starych a chorych rodicov - aj taku mam, parkrat musela utekat domov, ked bolo zle. Co taki cukrovkari? Aj im moze prist zle. Chapes, co ti pisem? To, ze ty nevynechavas mimo planovanych dovoleniek, je skor zazrak. Ludia maju problemy, o akych sa inym ani nesniva. Ti vidis deti a si rozklepana. Ako vies, ze ina zena bez deti by nechybala este viac? Proste treba prestat brat robotu smrtelne vazne a zit.