Chcem podať výpoveď i napriek tomu, že nemám novú prácu

pupavka234
16. nov 2023

Ahojte, Chcela by som podať výpoveď, aj keď ešte nemám nájdenú novú prácu. Z viacerých dôvodov mi momentálne zamestnanie nevyhovuje, ale nemám energiu hľadať si prácu popri momentálnom zamestnaní, a tiež by som chcela mať mesiac, dva, pauzu predtým, ako budem pripravená znášať výzvy nového zamestnania. Vzhľadom na moju kvalifikáciu predpokladám, že by som nemala byť nezamestná dlho ( max.3-6 mesiacov je môj odhad). Bojím sa ale, že to naruší moju reputáciu, že nebudem vyzerať ako pracovitá a ambiciózna, keď budem mať zopár mesiacov "dieru" v životopise. Tiež je údajne lepšie hľadať si zamestnanie, ak už zamestnanie mám, ako signál, že ma v práci nevyhodili. Hanbím sa tiež, čo poviem kolegom keď budem odchádzať, každý sa ma určite bude pýtať, aké je moje ďalšie zamestnanie, dosť bojujem s tým, že im budem musieť povedať, že žiadne. Čo by ste robili na mojom mieste? Máte skúsenosti s podobnou situáciou?

svetlonos
16. nov 2023

@pupavka234
prosim ta kolko mas rokov? Mas dovody odist, tak chod pokoal mas poriesenu financnu stranku. Pokojne povedz, ze mas na plane rozne zivotne rozhodnutia, projekty a potrebujes na to klud a cas. Cau nazdar. Nemusiš sa nikomu zodpovedat.

dejka77
16. nov 2023

Tu dieru v zivotopise by som neriesila. Ak mal niekto napr. vela zamestnani, nemal by vsetky davat do zivotopisu. A diera par mesiacov je fakt nic.

saxana000
16. nov 2023

Na PNku z vyhorenia by si mohla skusit ist.psychiatricke diagnozy sa.tazko dokazuju. neprides uplne o prijem ani o reputaciu..

pupavka234
autor
16. nov 2023

@saxana000 tej PNky z vyhorenia sa bojim najviac, v sucastnom zamestnani ma mozu zaskatulkovat ze nezvladam stres, bojim sa, ze ked budem potrebovat odporucanie od sefky, tak spomenie, ze som dobry zamestnanec, ale mam problem so stresom a mala som aj PNku z vyhorenia. Pracujem v korporate, aspon u nas na vyhorenie pozeraju cez prsty, ze co je to za zamestnanca, co neznesie trochu stresu...je to sialene, viem, ale mam pocit ze tak to v korporatoch chodi.

saxana000
16. nov 2023

Vyhoriet nemusis len zo stresu.. su aj ine psychiatricke diagnozy.depresie a podobme. A na podporu nemas narok?mozes sa odvolat aj na sukromie rodinne problemy cokolvek pre co chce clovek pauzu v zivote trochu sa zmatorit...

simca06022011
16. nov 2023

@pupavka234 zamestanvetelovi nemusis hovorit s cim si na PN. Ani diagnozu. ANi nic.

mikadooo
16. nov 2023

@pupavka234 áno, mám. Neviem, našla som si robotu relatívne v pohode a kolegom som povedala, že si idem dať sabbatical pred ďalšou prácou 🙂. V dnešnej dobe je to celkom in, takže možno ešte niekoho inšpiruješ 😁.

pupavka234
autor
16. nov 2023

@pupavka234 inak mam narok na podporu v nezamestnanosti a tiez financie nie su problem. Bojim sa hlavne toho co si pomyslia kolegovia a tej diery v zivotopise. Mam kratko po 30tke.

hylary
16. nov 2023

@pupavka234 kolegovia ti môžu byť ukradnutí. V živote ich už nestretnes

mandarinka1984
16. nov 2023

@pupavka234 keď to tak cítiš, odid. Kolegov môžeš mať u prdel*,povedz,že si urobíš prázdniny.

mata1906
16. nov 2023

Ja som to riešila pred pár mesiacmi... Prišla do bodu, o ktorom píšeš Ty. Pár týždňov som zbierala odvahu, predsa je to krok do neznáma. Nevyhla som sa otázkam kde a kam a čo idem robiť, nikto nechápal že nikam a potrebujem si oddýchnuť a potom hľadať nový smer. K 30.9. som mala ukončeny PP a k 9.10. som nastúpila do nového zamestnania. Neviem či som mala šťastie, no bola som na prvom pohovore a odchádzala som rovno s papiermi na vstupnú prehliadku a dotazníkom a pokynmi čo mi treba dokladovať. Ak neskúsiš, nebudeš vedieť a na kolegov sa môžeš.... vykašľať. 😉

zuzulkazu
16. nov 2023

Vobec by som to neriesila, ved do zivotopisu neuvadzas presny datum od kedy do kedy si kde robila. Zvazujem tiez nieco podobne, ja som robila nonstop od skoly, skoncila som skor matersku, a zas kolotoc psychiatricky robota decka, dkola... U nas v praci odchadza vela ludi, nikto to neriesi skor im zavidime ze nasli tu odvahu, boli aj taki ze nesli hned do prace a mali x mesiacov pauzu a nevedeli si to vynachvalit. Ak mas potrebu dat su pauzu a niesi odkazana hned na druhu pracu tak chod do toho.

espeo
16. nov 2023

Akú máš profesiu? Karierna prestávka/ sabatikal je úplne bežný v mojom okolí. Ale skôr u ľudí okolo 40. Bud sú to ľudia, ktorí nemajú rodinu a cez toto obdobie prehodnocuju, alebo sú to ľudia, ktorí už "niečo dokazali". Resp to potrebujú. A potom sú to špekulanti... Nech to je akokoľvek, keď ja dostanem do rúk životopis (hľadáme človeka už rok a pol), sabatikal nie je pre nás žiadny problém. Dôležité je pre nás to, čo slovak robil pred sabatikalom a co chce robiť v budúcnosti.

simca06022011
16. nov 2023

a aki kolegovia si co maju mysliet? ty si myslis, ze cela firma lustruje tvoj zivotopis a budu premyslat nad medzerou? alebo terajsi kolegovia budu riesit? Ved povedz, ze davam vypoved, lebo hladam si nieco ine, musim si premysliet co a ako a akm chcem karierne postupovat a .. oddychnut si. Vybavene. A v CV medzera vobec neprekaza... ak sa spytaju, povedz to iste. A nestrachuj sa tolko, v zivote je velmi malo dolezite kto si co mysli.

mira0611
16. nov 2023

@simca06022011 uz su elektronicke PN-ky, tam zamestnavatel vidi, diagnozu.

simca06022011
16. nov 2023

@mira0611 no idem pozriet, popravde necitala som to... vzdy pozriem datumy a ostatne veci ma absolutne netrapia :D

simca06022011
16. nov 2023

@mira0611 no nie sklamem ta, mam prave otvorene oktobrove dve PNky a nie je v tom vystupe pre zamestavatela diagnoza vobec.

mira0611
16. nov 2023

@pupavka234 daj vypoved, vypovedna lehota je 1-2-3mesiace podla odpracovanycb rokov. Ked das vypoved teraz, tak ti vypovedna lehota zacne plynut od 1.decembra.
Posledny mesiac ti aj tak nedaju kopec roboty lebo bud zaucas svoju nasledkynu alebo sa tvoja robota rozdeli medzi ostatnymi.
Vtedy si zacni hladat pracu lebo to je 2-3mesiace kym si najdes. Plus ak mas nevycerpane dovolenky tak si ich musis vycerpat.

mira0611
16. nov 2023

@simca06022011 a nie je tam ani cislo diagnozy?

simca06022011
16. nov 2023

@mira0611 nie, nie je tam nic. Je tam len to co bolo aj predtym na tlacive, ci ide o uraz/chorobu a to je vsetko
myslim ze ani gdpr ani ine veci by taketo nieco nedovolili, zamestnavela nic nie je do choroby zamestnanca. Ak treba riesit nieco s pracou, kvoli zdravotnemu stavu, tak sa vypisuju extra papiere... cize nejak, nesedi mi, ze by mohol diagnozu vediet zamestnavatel.

mira0611
16. nov 2023

@simca06022011 minule chybal kolega, a prisla k nam HR manzerka, ze na elektr.PN-ke ma tuto a tuto diagnozu a my sme sa len kukali, ze naco to riesi...tak neviem ona to odkial vzala.

simca06022011
16. nov 2023

@mira0611 neviem ani ja... ja to mam stiahnute do pc, tam nic take nemam. Este pozriem ak ma to napadne po prihlaseni do socpoist, ci tam nie je nieco ine :D len k tomu nemam doma pristup :D

pupavka234
autor
16. nov 2023

@simca06022011 myslela som kolegov, ktorych mam momentalne v praci, ze ma budu sudit, ze som leniva a neambiciozna, neviem, dost s tym bojujem, zaujima ma co si ludia o mne myslia. Ale tak je pravda, ze ich uz neuvidim a je jedno co si pomyslia, napriek tomu s tym bojujem, viem si predstavit tie reakcie ked poviem ze odchadzam, ale nic nemam. Kazdy sa ma na to bude pytat, az kym mi neskonci vypovedna lehota, neviem preco ma to trapi, ale bojujem s tym.

janinah
16. nov 2023

Kolegovia ta budu riešiť tak pol dna,potom si na teba ani nespomenu,

katkaseiner
16. nov 2023

Ahoj, mozem sa pripnut? Ja som vyhorela a nepripustala som si to, zrazu po 12 rokoch ma z korporatu vyhodili - nie kvoli vyhoretiu, proste sa rusili pozicie...prezradis prosim v ip odkial chces odist? Teraz riesim ci ist zas do korporatu alebo ostanem vo firme kde som

evkaa23
16. nov 2023

Ahoj, ja som tak pred pár rokmi dala výpoveď v práci, hoci som ešte žiadnu ďalšiu nemala. Tiež už som bola vyhoretá. Vôbec to neľutujem, oddýchla som si 2 mesiace a našla som si oveľa lepšiu prácu s oveľa vyšším platom. V pôvodnej práci by ma museli 2x povýšiť, aby mi mohli dať taký plat. Takže nič lepšie som ani nemohla spraviť ako dať výpoveď v tej pôvodnej práci. Síce na pohovore si ma môj budúci šéf doslova skúšal čo všetko viem a aké mám znalosti z danej oblasti, ale úspešne som prešla pohovorom 🙂
Držím palce,nech ti to vyjde rovnako ako to vyšlo mne 🙂

bea684
16. nov 2023

Áno, ja som bola vyštudovaná v inom obore, v akom som pracovala. Bola som tam 7 rokov, práca bola super, kolegovia takisto a ja som veľmi váhala čo mám robiť. Ale moja kolegyňa mi povedala, že na dvoch stoličkách sa nedá sedieť naraz a teda nenájdem inú prácu, kým budem v tejto. A tak som išla za šéfom, že chcem ísť za svojím snom, vyskúšať to, čo som vyštudovala. Pochopil ma každý (s ktorým som vychádzala) vrátane šéfa. Poprial mi veľa šťastia a ak nenájdem prácu môžem sa vrátiť. Išla som na úrad práce, dostávala som dávku v nezamestnanosti a ten čas, ktorý som mohla venovať len sama sebe.. ten odporúčam všetkými desiatimi. O 4 mesiace som si našla prácu, akú som chcela 🙂 nebojte sa nových výziev. Len nemajte negatívne myšlienky, užívajte si, venujte sa tomu, čo ste popri práci nestihli a uvidíte, keď to budete najmenej čakať, vtedy to príde. Držím prsty ❤️

lienka.7
16. nov 2023

@mira0611 nemoze byt vidno diagnóza, to zamestnávateľa nema co zaujímať..

lienka.7
16. nov 2023

@pupavka234 vždy môžeš povedať, že potreboval tvoju pomoc niekto z rodiny... u mňa to tak aj naozaj bolo.

bea684
16. nov 2023

Ešte doplním. Tí, ktorí krčili nosom, že oni by na mojom mieste takto nerobili a že si nič nenájdem a podobné somariny, boli iba ľudia, čo vo svojom živote nič nemenia a boja sa. Odvážnym šťastie praje. Nepozeraj na to, čo si pomyslia. Veď práve ambiciózna si, nestagnuješ a chceš sa ďalej posunúť 🙂