icon

Čo musíte ovládať v práci IT testerky?

19. júl 2025

Ahojte kočky,hlavne tie, ktoré robíte testerky. Čo všetko musíte ovládať pri svojej práci? Aké programy využívate?

anonym_1bada1
19. júl 2025

- Scrum, Jira, Kanban
- Selenium, Playwright, prípadne Cypress
- Postman na testovanie API
- TestRail, Zephyr, qTest Git na verzovanie kódu
- Základy operačných systémov Linux, Windows- hlavne logy, služby, inštalácie
- Znalosť prehliadačov, konzoly, cookies, cache
- Veľmi dôležité sú relačné databázy SQL, aspoň také základy (SELECT, JOIN, WHERE…)
- Základy programovacieho jazyka Java, Python, JavaScript, C# (podľa nástroja)

autor
19. júl 2025
@anonym_1bada1

- Scrum, Jira, Kanban
- Selenium, Playwright, prípadne Cypress
- Postman na testovanie API
- TestRail, Zephyr, qTest Git na verzovanie kódu
- Základy operačných systémov Linux, Windows- hlavne logy, služby, inštalácie
- Znalosť prehliadačov, konzoly, cookies, cache
- Veľmi dôležité sú relačné databázy SQL, aspoň také základy (SELECT, JOIN, WHERE…)
- Základy programovacieho jazyka Java, Python, JavaScript, C# (podľa nástroja)

@anonym_1bada1 ďakujem, veľmi si pomohla 👍❤️ ako dlho robíš testerku?

anonym_1bada1
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_1bada1 ďakujem, veľmi si pomohla 👍❤️ ako dlho robíš testerku?

@anonym_autor ja som PM a vyberám si testerov do teamu a manažujem ich.

anonym_c2cc8e
19. júl 2025

Predtým než sa pustíš do toolov, je dobré mať celkovo aspoň základný prehľad v IT, vo využívaných patternoch. U nás na tomto väčšinou juniori pohoria, lebo sú presvedčení, že sa stačí jeden nástroj a vkĺznu do toho.
Napr. aké typy integrácií sa využívajú, aké databázové systémy existujú, rozdiel medzi FE a BE, čo to tá API vlastne je.. Že na testovanie existujú samostatné prostredia, že je občas potrebné si pripraviť dáta, ako funguje releasovanie, že je potrebné hrabať sa aj v logoch a nie na všetko existuje postup, treba byť vynaliezavý.
Nechcem ťa odhovárať, skúsila by som však napr. AAS Academy, viac ťa pripravia na prax, tuším majú potom aj stáž.

autor
19. júl 2025
@anonym_c2cc8e

Predtým než sa pustíš do toolov, je dobré mať celkovo aspoň základný prehľad v IT, vo využívaných patternoch. U nás na tomto väčšinou juniori pohoria, lebo sú presvedčení, že sa stačí jeden nástroj a vkĺznu do toho.
Napr. aké typy integrácií sa využívajú, aké databázové systémy existujú, rozdiel medzi FE a BE, čo to tá API vlastne je.. Že na testovanie existujú samostatné prostredia, že je občas potrebné si pripraviť dáta, ako funguje releasovanie, že je potrebné hrabať sa aj v logoch a nie na všetko existuje postup, treba byť vynaliezavý.
Nechcem ťa odhovárať, skúsila by som však napr. AAS Academy, viac ťa pripravia na prax, tuším majú potom aj stáž.

@anonym_c2cc8e ďakujem, mám predplatenú skillmeu, tak sa zameriam na kurzy od nich,len je ich tam toľko, že musím si niektoré vybrať.

anonym_b6abe3
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_c2cc8e ďakujem, mám predplatenú skillmeu, tak sa zameriam na kurzy od nich,len je ich tam toľko, že musím si niektoré vybrať.

@anonym_autor ja len že väčšina IT testerov už skončila nástupom AI 🙂. Tak aby si nebola prekvapená, keď o pár mesiacov tato pozícia už nebude vôbec aktuálna

domini404
19. júl 2025
@anonym_c2cc8e

@anonym_c2cc8e mám kurz od AAS Academy, ale nedarí sa mi nájsť robota v oblasti IT. Známy mi hovoril, že stačí kurz a robota sa nájde, ale nie je také ľahké preniknúť do sveta IT ako som si myslela.

billy_jean
19. júl 2025
@domini404

@anonym_c2cc8e mám kurz od AAS Academy, ale nedarí sa mi nájsť robota v oblasti IT. Známy mi hovoril, že stačí kurz a robota sa nájde, ale nie je také ľahké preniknúť do sveta IT ako som si myslela.

@domini404 Ak máš iba kurz na na testing určite priamo nie, ani manuálny. Veď absolvent FEI je entry level, max junior. Iba s kurzom som nikdy testera externe nezobrala. Mozno pred 20r, ked bolo kandidatov v IT malo a robili sme interne akademie Java, testing apd. S kurzom sa mozes dostat do firmy na nejaku aplication level poziciu a potom v ramci career transition mozes aplikovat na testera.

bludna
19. júl 2025
@anonym_b6abe3

@anonym_autor ja len že väčšina IT testerov už skončila nástupom AI 🙂. Tak aby si nebola prekvapená, keď o pár mesiacov tato pozícia už nebude vôbec aktuálna

@anonym_b6abe3 Som tiez v IT, dokonca pomerne dlho ale tento trend neregistrujem. Mas to niecim podlozene? Ci len empiricka skusenost?

petamich
19. júl 2025
@anonym_b6abe3

@anonym_b6abe3 prosim co je zdrojom tejto informacie? lebo rovnako sa pohybujem vo svete IT a tento fakt som este nezaregistrovala 🙂

billy_jean
19. júl 2025

Áno, AI vie automatizovať niektoré opakujúce sa testy (napr. regresné testovanie, jednoduché UI testy), ale stále potrebuje človeka, ktorý definuje, čo sa má testovať, navrhne scenáre a rozhodne, čo je chyba. V biznisových aplikáciách, v bankovníctve, zdravotníctve a pri legislatívnych systémoch je dôležité pochopiť kontext, závislosti, výnimky . A to AI zatiaľ nezvláda bez kontroly. Testeri často robia exploratory testing ktoré je založené na skúsenostiach, intuícii a aj na kreativite. Toto AI zatiaľ nevie. Zatiaľ...
Aj AI treba testovať. A kto testuje AI? Testeri. Len budú potrebovať viac technických zručností, napríklad rozumieť modelom, výstupom, prípadne validácii dát.
Testeri neodchádzajú z trhu, ale ich scope práce sa mení a bude meniť určite.

domini404
19. júl 2025
@billy_jean

@domini404 Ak máš iba kurz na na testing určite priamo nie, ani manuálny. Veď absolvent FEI je entry level, max junior. Iba s kurzom som nikdy testera externe nezobrala. Mozno pred 20r, ked bolo kandidatov v IT malo a robili sme interne akademie Java, testing apd. S kurzom sa mozes dostat do firmy na nejaku aplication level poziciu a potom v ramci career transition mozes aplikovat na testera.

@billy_jean Spravila som ISTQB CTFL. Áno, presne s týmto mám problém. Chcem zmeniť uplne kariérne zameranie, ale keďže už mám nejakú finančnú laťku, ktorú nemôžem podliezť, bolo by náročné začínať od nuly. Snažím sa v pôvodnej práci naučiť aspoň pokročilý Excel, neskôr SQL a ešte jazyky python a javaskript, ale stále mi to príde, ze to nebude dosť na to, aby som ako kandidát zaujala.

autor
20. júl 2025

Je to ťažké s tou prácou. Ja sa snažím v mojich 43 rokoch zmeniť zameranie, ale keď som si aj posielala životopisy tak sa nikto neozval. Nechápem, zamestnávateľ má dlhodobo inzerát, na pracovnú pozíciu, a to verím, že som ten životopis neposlala iba ja.

billy_jean
20. júl 2025

No ty nie si IT graduate. Ak uz mam zobrat niekoho bez skusenosti, koho to mam naucit, tak zoberiem IT absolventa. Ktory teoreticky backround ma. Dnes je trh presyteni. Mame tu kopec ukrajincov, ktori su ochotni ist robit za ovela nizsie mzdy. Napriklad ja som hiroval senior java developera, jeho kolegovia sa pohybuju na urovni 2800 - 3800. On si pytal s malou dusickou 1500 €. Samozrejme, ze sme mu tolko nedali, dali sme mu viac.

autor
20. júl 2025
@billy_jean

No ty nie si IT graduate. Ak uz mam zobrat niekoho bez skusenosti, koho to mam naucit, tak zoberiem IT absolventa. Ktory teoreticky backround ma. Dnes je trh presyteni. Mame tu kopec ukrajincov, ktori su ochotni ist robit za ovela nizsie mzdy. Napriklad ja som hiroval senior java developera, jeho kolegovia sa pohybuju na urovni 2800 - 3800. On si pytal s malou dusickou 1500 €. Samozrejme, ze sme mu tolko nedali, dali sme mu viac.

@billy_jean dobre, ale za aký plat som ochotná pracovať, nikto nevie, keďže ma na pohovor áno nepozvú. A čo sa týka praxe, mám za sebou nejaké kurzy. Spravila som web co wordpresse a dokonca jeden od základov, čiže ani kód mi nieje cudzí, tak mi vychádza jedine môj vek, že bude prekážka. A to mám vysokú technickú školu, ale nie IT odbor. Všetko by som toto chápala, ale prečo je tá pozícia tak dlho voľná? Keby ju v krátkom čase obsadili, tak chápem, že si niekoho vybrali...

billy_jean
20. júl 2025
@anonym_autor

@billy_jean dobre, ale za aký plat som ochotná pracovať, nikto nevie, keďže ma na pohovor áno nepozvú. A čo sa týka praxe, mám za sebou nejaké kurzy. Spravila som web co wordpresse a dokonca jeden od základov, čiže ani kód mi nieje cudzí, tak mi vychádza jedine môj vek, že bude prekážka. A to mám vysokú technickú školu, ale nie IT odbor. Všetko by som toto chápala, ale prečo je tá pozícia tak dlho voľná? Keby ju v krátkom čase obsadili, tak chápem, že si niekoho vybrali...

@anonym_autor Nedá sa porovnať kurz/kurzy s VŠ štúdiom 5 rokov. Dnes ani nezoberieme absolventa, ktorý počas VŠ nepracoval, vo forme par time na IT projektoch. Každý absolvent už prichádza s portfóliom. Ak by sme robili farmu a brali ľudí na entry level pozíciu, zrejme by to bolo do 1.000 eur/brutto.

noone007
20. júl 2025
@billy_jean

@anonym_autor Nedá sa porovnať kurz/kurzy s VŠ štúdiom 5 rokov. Dnes ani nezoberieme absolventa, ktorý počas VŠ nepracoval, vo forme par time na IT projektoch. Každý absolvent už prichádza s portfóliom. Ak by sme robili farmu a brali ľudí na entry level pozíciu, zrejme by to bolo do 1.000 eur/brutto.

@billy_jean tak super ze aspon niekto napise dnesnu realitu v it. Ze je tlak na mzdy aj na ludi a nie je to uz az take terno. Lacna prac. Sila, ai, setrenie kde je to mozne. Ale tu ludia tvrdia ze it mas 6000 a viac. Alebo ze staci nejaky online testik a si v hre.