icon

Čo (nie) je home office

17. okt 2025

Dobrý deň ženy, mamičky, ale aj oteckovia,

rozmohli sa nám tu momentálne ambície niektorých mamičiek zamestnať sa v IT alebo inom segmente, kvôli práci z domu, hoci okolo danej pozície ani nešli a myslia si, že si to doštudujú počas 2-3 free online kurzov. Nejdem sa teraz vyjadrovať k téme odbornosti.

Poďme sa len pozrieť na to, čo je a čo nie je home office:

Home office nie je voľno. Je to normálny pracovný deň, len sa práca vykonáva z domu, nie z kancelárie. K dispozícii sme zamestnávateľovi podľa typu nášho úväzku 6 -8 hodín denne.
Pozn: Ja štandardne pracujem z domu ešte viac. Pred ôsmej už sedím pri compe, umytá, oblečená ( minimálne vrch tela), nalíčená, učesaná s kávou v ruke. Niekedy zistím o šiestej večer, že fúha, to je už toľko?

Home office znamená:
- máš pracovnú dobu, počas ktorej si dostupná
- plníš rovnaké úlohy ako v office
- zúčastňuješ sa online meetingov, telefonátov, reaguješ na e-maily
- výsledky tvojej práce sú za ten deň jasne merateľné a odovzdané načas
- máš pripravené pracovné prostredie (notebook, stabilný internet, obazovku, pracovný stôl, a predovšetkým tichoa pokoj na prácu).

Home office nie je:
- deň, keď si vybavuješ osobné veci alebo robíš domáce práce
- deň ktorý straviš u lekára
- voľnejší deň, kedy sa ozveš len, keď niečo treba
- čas na babysitting, návštevy či nákupy
- dovolenka ani sick day

Home office je rovnocenný výkon práce mimo sídla zamestnávateľa – s rovnakou zodpovednosťou, len s iným miestom výkonu. Zamestnávatelia vedia výkon jasne merať podľa KPIs, práce v CRM, vyriešených taskov, spracovaných requestov, obvolaných klientov, dohodnutých meetingov, spracovaných objednávok apd.

katkaseiner
17. okt 2025

suhlasim s napisanym, len jeden bod mam trochu iny a to je sick day - nie taky ten ze som uplne k.o., ale den ked mam nadchu a vladzem normalne pracovat, ale usetrim si cestu do a z prace (cestujem vlakom a mhd tak usetrim kopec ludi od chytenia mojich bacilov) a tak isto setrim kolegov v kancli ze si neodovzdame navzajom bacily. Inak vsetko sedi. Obcas stihnem pomedzi robotu pracku ale teda neviem sa na veci spolahnut, kedze obcas nemam planovany ziadny meeting a zrazu sa nieco riesi a ja som pol dna na telefone. Cize vzdy mam nachystane jedlo na zohriatie a vsetko zabezpecene na rychly obed - to stihnem aj pocas meetingu ak inak nie.
Inak ja pracujem na teleworku (iny to volaju home office) 9 rokov - to mi schvalil predosly zamestnavatel, teraz dalsie 2 roky som uz cast v office a cast doma. Doma som ovela viac funkcna, proste si robim robotu a hotovo... v office si clovek viac pokvaka s kolegami, obed dame mimo officu (takze trochu dlhsie aj trva) ale kazdopadne obcas je to super ze vyriesim velke veci za par minut - prave tym ze viaceri komunikujeme spolu a aj pritom preberieme pracu.

anonym_a7bb6b
17. okt 2025

@anonym_autor kto sa flaka na HO, sa flaka aj v kancli, to je vsetko o cloveku, neda sa pausalizovat.

anonym_4f0a1c
17. okt 2025

@anonym_autor ďakujeme za ozrejmenie.Nie všetci pracujú pre korporat a tak sa môže pracovná doba a činnosť práce líšiť.Ja musím mať prácu hotovú a je jedno či ju spravím ráno, alebo večer.Prevazne ju robím večer doobeda idem cvičiť, varím, deti, krúžky a večer je s nimi muž a ja pracujem.Obcas pracujem hneď ráno po odchode do školy.Fungujem takto 6 r ideal.Raz týždenne idem pol dňa do kancelárie, ale je to len proforma a klebety.

grof_monte_christo
17. okt 2025
@tykat

@anonym_autor
"...Home office nie je:
- dovolenka ani sick day..."

Ak to stihnes bez toho aby si flakala pracu tak je to OK Prave preto vela zien HO preferuje lebo to takto pekne stiha.
Bola som na HO roky, takze pisem z vlastnej skusenosti. Totiz aj vela zamestnavatelov si mysli ze ludia na HO idu na 8h na hriby alebo na nechty ci do zahradky alebo to prespia... a preto nechcu HO dovolit.

@anonym_autor Okrem iného, ty nemôžeš určovať, čo je a čo nie je HO. Je to vždy na dohode s konkrétnym zamestnancom alebo poskytovateľom služieb. A ideálny je pre činnosti, ktoré sa nepodobaju činnostiam v kancli ako vajce vajcu, kde musíš byť nonstop dostupná a odpracovať určitý počet hodín denne. Naopak, hodí sa pre profesie, ktoré nemusia byť stále k dispozícii, keby niečo, ale pracujú na projektoch, kde máš nejaký termín odovzdania a je na tebe, ako si prácu rozdelis. Takto môžeš využívat benefity HO naplno. Na taky HO, kde musím trčať 8 hodín za monitorom, sa ja môžem zvysoka vykašľať.

lindous
17. okt 2025

Chápem čo chceš povedať, ale toto treba vysvetľovať svojim zamestnancom/uchádzačom o prácu… inde to totiž môže fungovať úplne inak… ja nemám fixnú pracovnú dobu, nemusím byť k dispozícii lebo odo mňa nie je nikto závislý, nikto mi nevolá, nepíše… home-office si beriem v prípade, že ma tlačí deadline, do ktorého potrebujem mať niečo hotové a chcem sa do toho naozaj zakusnúť bez toho, aby ma niekto rušil a je úplne jedno ako si to počas dňa rozdelím, nikdy nie keď je meeting, tie online nemávame… a nie, nie som senior, jednoducho rôzni ľudia majú rôznu náplň práce

anonym_c4dd3f
17. okt 2025
@tykat

@anonym_autor
"...Home office nie je:
- dovolenka ani sick day..."

Ak to stihnes bez toho aby si flakala pracu tak je to OK Prave preto vela zien HO preferuje lebo to takto pekne stiha.
Bola som na HO roky, takze pisem z vlastnej skusenosti. Totiz aj vela zamestnavatelov si mysli ze ludia na HO idu na 8h na hriby alebo na nechty ci do zahradky alebo to prespia... a preto nechcu HO dovolit.

@tykat ano, preto, lebo si povieš, že veď mám robiť 8 hod.ale maknem si a urobím to za 6 hod.a 2 hod.mam voľno na fitko a pod, ze? Neznamená to ale náhodou to, že keď to robíš standardne 8 hod. , tak popri tom sa vlastne niekde doma tie 2 hod.flakas? Hm?

tykat
17. okt 2025
@anonym_c4dd3f

@tykat ano, preto, lebo si povieš, že veď mám robiť 8 hod.ale maknem si a urobím to za 6 hod.a 2 hod.mam voľno na fitko a pod, ze? Neznamená to ale náhodou to, že keď to robíš standardne 8 hod. , tak popri tom sa vlastne niekde doma tie 2 hod.flakas? Hm?

@anonym_c4dd3f Mas profesie kde nemusis dany ukon urobit osobne v presne stanovenom.case a na presne urcenom mieste, a hlavne nikdy nemas stanovene ze 8h musis makat, mas aj prestavky.
Akurat ze ked je takyto clovek v praci tak popritom nenalozi nevylozi pracku ci umyvacku a ani neutrie decku sopel, nevyvenci psa ci nenavari obed. V tom je to caro, ze kym.v praci tento hluchy cas ide na kavu, na cigu, pokeca s kolegom, kukne na net a pod tak doma stiha v prestavkach aj kmitat okolo domacnosti. A takisto na HO paradne usetri cas napr.na cestovani.

grof_monte_christo
17. okt 2025
@anonym_c4dd3f

@anonym_c4dd3f Súhlasím s vyššie napísaným. A nepoznám lepšiu prevenciu ako nevyhoriet, ak zamestnancovi das takúto slobodu v rámci HO. Samozrejme, ak to charakter práce umožňuje.

anonym_27588a
17. okt 2025

Este som sa na HO nelicila a dress code mam zasadne teplaky. Zacinam robit o 9:00, s kavickou, porobim si co treba, navarim rychly obed/ popripade cez obed skocim cvicit, naobedujem sa s detmi, ked pridu zo skoly, vyvencim psika a pokracujem v praci. Nenadcasujem. Na vsetkych meetingoch sa zucastnujem, odpovedam na telefonaty a spravy, porobim si viac ako v praci. Ale aby ma tu poucovala nejaka premotivovana standa z HR, tak take tu este nebolo. Ked si nesikovna a nestihnes svoju agendu pocas pracovnej doby, je to tvoj problem. Ja mam zivot aj mimo prace. Vychilluj..

wayway
17. okt 2025

HO je presne na to, aby si si aj stihla dat oprat - co by inak bola pauza na fajcenia alebo ina kratka prestavka v praci, mohla zostat s chorym dietatom a nebrat OCR - kym si schopna prace preco brat ocr a nerobit?, rovnako dobry je na to, ked je clovek dost chory na to aby siel do kanclu, ale zvladne beznu pracu z domaceho prostredia… proste na zlucenie prace a inych aspektov zivota a presne tymto sposobom ziskas motivovanych zamestnancov, ktori nie su na pokraji zrutenia a vyhorenia. Ze si z toho niekto robi holubnik je mi luto ale nesuhlasim so vsetkymi tvojimi bodmi. Usilovny clovek nemusi robit do bodky 8 hodin na to, aby bol efektivny a prospesny, a najma nie za pocitacom, ved mne z toho odchadzal zrak a desne ma boleli oci… nehovoriac o chybach ktore vznikaju dosledku nedostatku pauz

wayway
17. okt 2025

Este dodam,ze ked som na PN a nelezim akurat v horucke, casto odrobim nutne veci, cca 2 hodiny za den, tym padom sa mi to krasne vyrovna, ked aj niekedy pocas HO odrobim menej. Ved tu nejde o minuty niekde presedene, ale o efektivitu a produktivitu. Keby som sa zatala a pocas PN nic nespravila, tak by vznikli rozne problemy v praci, bolo by treba vselico delegovat, procesy by sa spomalili. Ked zamestnavatel umozni zamestancovi efektivne vyuzivanie casu, normalny zodpovedny jedinec to oceni a nebude zneuzivat…

hopsas
17. okt 2025

@anonym_autor áno my čo máme Home Office už dávno pred.kovidom vieme ake.to je ,aj keď musím sa.priznat že to neberiem tak vážne ako ty...snáď ma tu nebudeš kritizovat za to..ale priznám sa ja keď mám home office tak sa nelicim.

autor
17. okt 2025
@hopsas

@anonym_autor áno my čo máme Home Office už dávno pred.kovidom vieme ake.to je ,aj keď musím sa.priznat že to neberiem tak vážne ako ty...snáď ma tu nebudeš kritizovat za to..ale priznám sa ja keď mám home office tak sa nelicim.

@hopsas ja mám od rána meetingy, začínam prvým o 9.00 a potom idem až do obeda, a zase pokračujem poobede od 13.00 do tej 16.00. Jediný volnejší deň mám v piatok, kde končím meetingom o 14.00. 🙂

anonym_fa3f0f
17. okt 2025

Neviem ako ty, ale ja som na strednej pozícií a ráno sa zapnem o 6:30 a potom ešte vyspávam do 10tej a až potom začnem pracovať... nemá každý taký drbnutý HO a drbnutých nadriadených čo drú len na výkon ako ty, to je zistenie čo? 😀

bomba36
17. okt 2025
@anonym_autor

@hopsas ja mám od rána meetingy, začínam prvým o 9.00 a potom idem až do obeda, a zase pokračujem poobede od 13.00 do tej 16.00. Jediný volnejší deň mám v piatok, kde končím meetingom o 14.00. 🙂

@anonym_autor a kedy reálne pracuješ, keď si nonstop na meetingoch

stormie
17. okt 2025

Suhlasim s vyssie napisanym a len doplnim ze pocas home officu stihnem dat prat, zapnut mycku, vybavit kuriera, cez obednajsiu prestavku vybehnem na postu/mensi nakup a pod., poobede ked pride dcera zo skoly nachystam olovrant, pokecame a dohliadnem aby stihla na trenning. U nas v teame uplne bezne ze si vybehnes pocas pracovnej doby napr aj do servisu, banky, urad a pod ale nesmies chybat na dolezitych meetingoch. Ked mi treba mozem skoncit aj o 15hod. alebo vybehnut pre dieta do skolky. Nas team je ale dost seniorny a “self steering” ze vieme kde je hranica a nie sme operational team.

autor
17. okt 2025
@bomba36

@anonym_autor a kedy reálne pracuješ, keď si nonstop na meetingoch

@bomba36 no to je moja praca, riadit ludi. Cize meetingujem, popritom napisem emaily s intrukciami a mame poradu, one2one apd.

anonym_b551c0
17. okt 2025

aké dôležité hovienko na poličke 😅

anonym_55d70b
17. okt 2025
@anonym_autor

@bomba36 no to je moja praca, riadit ludi. Cize meetingujem, popritom napisem emaily s intrukciami a mame poradu, one2one apd.

@anonym_autor moj drahy tiez meetinguje cely den. Napriek tomu vybehne pre balik, alebo meetinguje z lesa. Ma speci sluchadla a klasicke pripojenie. Obcas ma pocas meetingu vezie k dr. Nevidim dovod, preco by nutne musel sediet za stolom…

autor
17. okt 2025
@anonym_55d70b

@anonym_autor moj drahy tiez meetinguje cely den. Napriek tomu vybehne pre balik, alebo meetinguje z lesa. Ma speci sluchadla a klasicke pripojenie. Obcas ma pocas meetingu vezie k dr. Nevidim dovod, preco by nutne musel sediet za stolom…

@anonym_55d70b na meetingu mame vzdy kameru, vzdy realne zdielame veci, obrazovku, data, cisla a forecasty. Nie, nemame meetingy z lesa, ani z auta.

guudy
Autor odpoveď zmazal
autor
17. okt 2025
@guudy
Odpoveď bola zmazaná

@guudy som sef, je to moj job, ak by ma zo nebavilo, nerobim to.

grof_monte_christo
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ako čítaš, sú rôzne formy HO. Dala ti táto diskusia niečo, uvedomila si si nieco, alebo ideš stále len to svoje?

guudy
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pozri, vystupujes tu ako megadolezita. Ale kazdy je nahraditelny bez ohladu na to, ci je vacsi sef alebo mensi. Na tebe svet nestoji. Skus sa trosku povzniest a nebrat sa tak smrtelne vazne. Takisto je fajn prejavit ludskost smerom k svojim podriadenym. Su to ludia, nie roboti…aby ti nahodou nezacali vyhorievat jeden po druhom…
A teda stale nevidim dovod preco by niekto nemohol meetingovat napr v lese. Ma ntb, sluchadla, pripojenie…akurat sedi na cerstvom vzduchu.

autor
17. okt 2025
@guudy

@anonym_autor pozri, vystupujes tu ako megadolezita. Ale kazdy je nahraditelny bez ohladu na to, ci je vacsi sef alebo mensi. Na tebe svet nestoji. Skus sa trosku povzniest a nebrat sa tak smrtelne vazne. Takisto je fajn prejavit ludskost smerom k svojim podriadenym. Su to ludia, nie roboti…aby ti nahodou nezacali vyhorievat jeden po druhom…
A teda stale nevidim dovod preco by niekto nemohol meetingovat napr v lese. Ma ntb, sluchadla, pripojenie…akurat sedi na cerstvom vzduchu.

@guudy ludia sa maju dobre, aj financne, aj nefinancne, aj pristupom nadriadeneho. Co nemam rada su flakaci a tzv. "odrbavaci", na tych si sgutsnem velmi rada. Ako som pisala, ak ma zamestnanec uroven seniority a delivery, tak samozrejme, co a ako robi na home office je na nom. Pokial sa pripoji na meeting, odpoveda na emaily a reaguje na cally. Cisla, cu cisla, na konci dna nepustia.

anonym_18df84
17. okt 2025

Veď ty si pracuj ako chceš, ale keď ostatní popri home office si riešia svoje veci, je to len ich vec a keď popri tom dokážu plniť aj prácu, tak je všetko v poriadku.

betulinka1
17. okt 2025

@anonym_autor my davame HO bez problemov hocikedy. Mne je jedno kedy pracu urobi, ja zadám iba termin, musi byt odovzdaná a od 8:00 do 16:00 mi musi zvihnut služobný telefon. Mne je jasne, ze si pocas dna aj niekam vybehnú a nevadi mi, ked volam a pocujem, ze je v aute, v obchode alebo kdekoľvek, ak odovzdajú veci riadne a vcas.

guudy
17. okt 2025
@anonym_autor

@guudy ludia sa maju dobre, aj financne, aj nefinancne, aj pristupom nadriadeneho. Co nemam rada su flakaci a tzv. "odrbavaci", na tych si sgutsnem velmi rada. Ako som pisala, ak ma zamestnanec uroven seniority a delivery, tak samozrejme, co a ako robi na home office je na nom. Pokial sa pripoji na meeting, odpoveda na emaily a reaguje na cally. Cisla, cu cisla, na konci dna nepustia.

@anonym_autor to si pokojne nadalej mysli, ze sa maju tak dobre….az cas ukaze, ci si mala pravdu.

natalka13
17. okt 2025
@grof_monte_christo

Tak záleží akú prácu robíš. Ja nemusím byt ani stále online, aj stihnem domáce práce, aj lekára cez pracovnú dobu. Keď nestíham, dorobím si prácu večer alebo cez víkend. Aj tak sa dá.

@grof_monte_christo podobne. Ale ja som radsej v kancli.

autor
17. okt 2025
@guudy

@anonym_autor to si pokojne nadalej mysli, ze sa maju tak dobre….az cas ukaze, ci si mala pravdu.

@guudy no tak robím to už 18 rokov, fluktuaciu mame v priemere do 6%, co vzhladom na ine segmenty je velmi fajn. Vacsina odchodov je na MD. Co je super je, ze mame zdrave jadro seniorov, ktore drzi know how. A pre mna je dobry signal, ze sa mamicky po RD vracaju spat. Ale je to praca. My mame HO max 2x tyzdenne, aby bola zastupitelnost v office. A pocas home officu pracujeme. V systeme vidis vsetko, pocet spracovanych ticketov, pocas vyriesenych taskov, pocet callov, objem obchodnych ponuk odoslanych/akceptovanych, cize vies u kazdeho cloveka jasne zmerat jeho produktivitu.