icon

Čo robiť, ak nesúhlasím s novou pracovnou zmluvou?

26. okt 2025

Ide o to, že nám v robote idú meniť dĺžku pracovného času. Počet hodín sa vraj nezmení,ale jeden deň nás pustia domov o hodinu skôr a druhý pôjdeme o hodinu neskôr. A to mi nevyhovuje. Čo sa stane,ak nepodpíšem novú pracovnú zmluvu? Dajú mi výpoveď? Či musím potom zažiadať ja? Má niekto skúsenosť v tejto situácii? Ďakujem.

Strana
z2
autor
29. okt 2025
@lienka.7

@anonym_autor cize ty reálne nemáš problém s tým časom, ale s tým ze 2 mate robiť prácu pre 3?

@lienka.7 S časom,ale určite aj tá robota navyše mi vadí,a kolegyni takisto,písala som to 26.

tiika
29. okt 2025
@anonym_autor

@tiika Presne toto si myslím aj ja. Že je normálne robiť robotu naviac za kolegyňu, keď je napríklad PN alebo na dovolenke,ale nie stále, každý druhý deň.

@anonym_autor asi sme sa nepochopili, ja nepisem o praci za inú kolegyňu. Píšem o zmene nastavenia tvojho prac.času, ktorý máš určený v prac.zmluve a to s tým, ako ho vyuzivas nesúvisí - či ho cely plne vyplnis prácou. Ak nerobíte nadčasy, tak je mimochodom irelevantné, že nejakú prácu ste pred tým nerobili (jedine, že s tvojou prac.pozíciou nesúvisi).
Píšeš: V zmluve máme napísaný presný pracovný čas od do,ale je pri ňom napísané " v zásade". V zásade, spravidla znamená prac.čas sa môže i zmeniť (niekedy, sporadicky). Tu ide o trvalú, bežnú zmenu a nie výnimočnú. Takze k zmene prac.času je potrebny dodatok. Toto nemá nič spoločne s tým, či obcas alebo natrvalo budete robiť nejaké iné pracovne úkony namiesto kolegyne.

autor
30. okt 2025
@tiika

@anonym_autor asi sme sa nepochopili, ja nepisem o praci za inú kolegyňu. Píšem o zmene nastavenia tvojho prac.času, ktorý máš určený v prac.zmluve a to s tým, ako ho vyuzivas nesúvisí - či ho cely plne vyplnis prácou. Ak nerobíte nadčasy, tak je mimochodom irelevantné, že nejakú prácu ste pred tým nerobili (jedine, že s tvojou prac.pozíciou nesúvisi).
Píšeš: V zmluve máme napísaný presný pracovný čas od do,ale je pri ňom napísané " v zásade". V zásade, spravidla znamená prac.čas sa môže i zmeniť (niekedy, sporadicky). Tu ide o trvalú, bežnú zmenu a nie výnimočnú. Takze k zmene prac.času je potrebny dodatok. Toto nemá nič spoločne s tým, či obcas alebo natrvalo budete robiť nejaké iné pracovne úkony namiesto kolegyne.

@tiika Dobre. A vieš mi teda poradiť,či sa mi viac oplatí nepodpísať dodatok o zmene pracovných podmienok alebo podať výpoveď ešte predtým? Lebo zajtra je posledný deň v mesiaci,tak to už potrebujem vyriešiť.

tiika
30. okt 2025
@anonym_autor

@tiika Dobre. A vieš mi teda poradiť,či sa mi viac oplatí nepodpísať dodatok o zmene pracovných podmienok alebo podať výpoveď ešte predtým? Lebo zajtra je posledný deň v mesiaci,tak to už potrebujem vyriešiť.

@anonym_autor ak nedáš výpoveď a nepodpises dodatok, tak je možnosť, že ti výpoveď da zamestnávateľ (iba vtedy máš nárok na odstupne). No nemusí ti ju dať vôbec.
Zaroven bez dodatku ta nemôže pracovať v inom čase stále, i keď obcas áno. Avšak možno si to s úpravou prac. času ešte rozmyslí. Takze to si je potrebné zvážiť.
Ja by som pockala, ako sa situácia v najbližších týždňoch vyvinie a hladala postupne inú prácu. Cely budúci mesiac máš na podanie výpovede alebo žiadosti o skončenie dohodou.

Strana
z2