Čo robiť, ak po rodičovskej dovolenke neponúknu vyšší plat?
Pred RD som pracovala v korporate na senior pozicii. Teraz sa po 4.5 roku (2 deti) chcem vratit. Mzda sa vsetkym plošne zvysuje kazdy rok minimalne o inflaciu + potom kazdemu sa este moze individualne ale to skor pri povyseni na inu poziciu. Dozvedela som sa od kolegyn ze na mojej pozicii maju teraz minimalne o 400€ v hrubom viac.
Co robit v pripade, ze mi ponuknu len moj povodny plat? Nehovorim ze musim mat 400€ viac, rozumiem ze predsa aj tie skills su trochu pozabudane ale tak nie je to nic co nedobehnem v priebehu par mesiacov a nechcem potom zarabat v podstate tak ako nastupujuci junior.
Ake mate skusenosti vy, zvysili nam plat po navrate z RD?
Zvýšenie platu o infláciu ja vôbec nevnímam ako zvýšenie, zvýšenie platu za výkon/náročnejšiu prácu beriem ako motiváciu alebo odmenu.
Z toho vyplýva, že debatu o zvýšení platu o infláciu považujem za úplne normálnu a férovú voči všetkým - zamestnancovi aj zamestnávateľovi. Prečo by mal ktokoľvek šúchať nohami len preto, že ho zamestnávateľ zobral naspäť po RD na miesto, na ktoré má zákonný nárok? Už vidím ako žena v Nemecku musí šúchať nohami pri niečom, na čo má nárok zo zákona (a ešte pri tých odboroch).
@janababana dakujem ti za tento nazor, vies vnutorne to takto vnimam ale presne preto ze potom pocujem nazory ako mam byt vobec rada, sa nad tym zamyslim - ci vlasne nemam byt ticho. Ale bije sa to vo mne pretoze suhlasim s tebou, ano bola som doma s detmi ale to ma neurobilo uplne sprostou. Ja presne viem ze o mesiac budu odo mna uz proste chciet vsetko ako predtym ale plat by som mala nizsi ako clovek co tam prave nastupil. A nejde mi vobec ani konkretne o tych “400€” kludne nech to je menej ale neviem preco sa mam spokojit s platom spred 4 rokov bez akehokolvek zohladnenia inflacie atď.
Urcite bojuj za vyssi plat. Inflacia za tu dobu bola obrovská, platy isli hore. Drzim palce 🙂
Ja som tiez odisla z práce z dovodu ze prijali osobu ktora nic nevedela a bolo ju treba zaucaz s vyssim platom ako ja ktora som tam bola 4 roky. Takze ak ti nevyhoveju proste si hladaj novu robotu. Vykasli sa na nich 🙂
@andrejkap123 🙌🏻 to je super ze si odisla - clovek si ma vazit sameho seba a vediet čo je moc to je moc. Budem sa snazit zabojovat 💪🏻
Ja som zaucala v korporate ludi, čo sa vracali z RD, pripadne po nej nastúpili a teda nemôžem suhlasit s tým, co píšeš. To je jedno, že si pred 4,5 rokmi bola v niečom dobrá, pravdepodobne sa procesy zmenili za tu dobu, ERP presli zmenami, zapája sa AI, headcounty sa kvôli tomu znižujú, je velka pravdepodobnost, že budeš horšia ako nejaký junior, ktorý má čerstvo vedomosti v hlave zo skoly (možno to tak nemusi byt, ale odskúšala som si to aj na sebe, keď som pocas materskej pozabudala kopec veci - napr som dosť dobre ovládala Excel, shortcuts, funkcie a keď som šla niečo pomôcť kolegovi už v novej praci ako macher na Excel s absolvovanymi xx školeniami, tak som si to musela googlit). Takze v prvom rade by som asi ukázala, že som výkonný zamestnanec, potom si pýtala navýšenie.
@tramtada31 Ja si aktivne ziadne navysenie pytat nebudem,uz vobec nie za vykon. Len dorovnanie platu, vyska inflacie aj priemernej mzdy narastla vsade. Nielen v korporatoch ale vsade. Ale tak uvidim ako sa zachova firma 🙂
@autorka cize mas znížený úväzok, ale ziadas o dorovnanie platu na úroveň tvojich kolegov, ktorí vo firme pracujú o 5 rokov viac ako ty? Hmmm, za mna odvážne.
A uplne súhlasím s @anjelicek26 , môžeš sa fucat koľko chceš, ale na 5 rokov si vypadla z pracovného procesu, rozhodne nie si na úrovni tvojich kolegov. Samozrejme, pýtaj si viac, ale po úplnom zapracovaní sa.
@anjelicek26 podľa toho, čo píše, tak je dlhoročný manažér, nepíše ti v zlom, ale svoje osobné skúsenosti, dvihne plat zamestnancovi, ktorý je aktívny a podáva výkon. Toto isté riešila moja kamarátka, bola ma reťazovej materskej, prakticky 6 rokov doma a veru, nevládze ťahať na úroveň kolegov v tíme a po roku je stále v červených číslach. Pritom plat si vydupala, že jej navýšili a pritom voči ostatným kolegom, ktorí ťahajú a spĺňajú to nie je fér. Ja do toho až tak nevidím, ale čo tú kamarátku počúvam. A to mala ego v stratosfére, že jej práca je ako bicyklovanie, nedá sa zabudnúť. Večne ťahá nadčasy a aj tak nestíha. Nuž. Takto je otázka času, kedy ju preradia na inú pozíciu - pri najlepšom. Každopádne, držím palce, aby si sa zapracovala čím skôr.
@lienka.7 nefučim sa ❤️ plat logicky za 6h nie za 8h calm down 🙌🏻
@petronela1985 ja si myslim ze uz som to napisala viackrat tak to nebudem opakovat. nebijem sa do hrude, nechcem vyssi plat ako kolegovia,pytam sa na normalne dorovnavanie inflacie..samozrejme ze sa musim zase zapracovať vsak som nenapisala ani nic ine, ani ze som najlepsia na svete.
Uz som si vypocula nazory z oboch stran tak mozeme ukoncit diskusiu aby neboli zase zbytocne prekrucane moje slova tisickrat. Len teda ujasnim: ja som ziadne navysenie neziadala,o plate sme sa nebavili, HR mi povedala ze este bude revizia vsetkych platov a potom sa dohodneme. Nie nemyslim si ze som najuzasnejsia a najlepsia, ale zaroven si nemyslim ze musim mat nizsi plat ako novacik. A ved rozhodne o tom aj tak firma a nie ja, ked sa mi nebude pacit tak sa vzajomne rozlucime vsak to je prirodzeny proces. Len som chcela vediet skusenosti inych zien po navrate, ake mali skusenosti. A baby, skusme byt k sebe vzajomne ako zeny skor podporujuce ako hned odsudzujuce, ja to tak v realnom zivote robim a je to super pocit. Pekny vecer este
@autorka nemusis sa zlostit, urážať, fúkať... názvy si to ako chceš.
Ani jedna sme ti tu nenapísali, aby si si nepýtala viac. Ono stačí mat triezvy pohľad na situáciu. Nič viac.
Ja som mala raz na pohovore jednu ženu, ktorá s prehľadom tvrdila, že ma odpracovaných viac ako 15 rokov. Len "zabudla" akosi povedať, že v tom má zarátané aj 3 retazove RD (cize 12 rokov bola doma, reálne odrobila dačo vyše 2 rokov). Dohromady nevedela nič, uprimne, bola na tom horšie ako čerstvý absolvent, ale požiadavky na úrovni seniora ti poviem. 🤦♀️
A osobne nemám rada ľudí, ktorí ako uplne prve riešia plat bez toho aby čokoľvek ukázali. Ty si teraz v pozícii akoby si nastupovala do firmy ako uplny nováčik.
podľa mňa určite ti neostane ten plat čo predtým. určite dorovnajú.
@anjelicek26 súhlasím s tebou. Ináč, ešte dá môže stať, že po 4,5 roku ani nedostaneš svoju pozíciu. Na tu nemáš zákonný nárok…zamestnávateľ tá len musi prijať, ale nie je povinnosťou na to iste pracovne miesto
urcite ti ho zvysia.
@anjelicek26 mne sa tak "pacia" tvoje odpovede. Zijes v zahranici, porodila si nedavno asi 5te dieta, ale ides radit v niecom, kde absolutne nie si doma🤦. Hlavne, ze mas nazor
@stanislavicenka skus citat autorku poriadne.. ona tiež nežije na Slovensku, pýtala sa na podobnú situáciu v nadnarodnej firme, odpoveď dostala,keďže v takej pracujem a mam vysoko kvalifikovanych zamestnancov, riesime tieto veci... Teda pardon teraz som si po rokoch dovolila mat už 5 mesiacov pauzu..
@stanislavicenka ou, tak s @anjeliček si teraz riadne mimo… myslím, že z tohto fóra je asi najkompetentnejsia odpovedať… dokonca aj tým, že autorka pracuje v zahraničí, čo som napr. ja prehliadla
Ja som v korporate na SK, vracala som sa z pozicie supervisor (level 10) na poziciu obycajneho zamestnanca (level 12) po 5,5 roku. Samozrejme, platovo nizsie, ale udajne mi dali maximum na moj level. Kolegyna sa tiez vracala zaroven (z 11 na 12) a tiez dostala tolko. Bolo to zo zaciatku tazsie, zvyknut si na kolotoc, ale nadriadeny bol ustretovy, mali sme 50 % HO po par mesiacoch, pri chorobe deti sa dalo dohodnut. Samozrejme som sla na 7 hodin, aby som stihala pre deti skolky, neskor aj skoly. Takze plat nic moc, clovek bol zvyknuty na vyssie sumy, ale benefity mi za to stali+ta praca bola fayn, kolektiv fayn a nemyslim, ze by som niekde dostala viac ako zacinajuci zamestnanec, co nechce byt na riadiacej pozicii. Nastupila som na jesen 2017 a spokojna s platom som zacala byt po tom, ako na novom projekte ma po necelom roku povysili na 11 a dostavame bonus za jazyk a teraz som uz 8 hodin, lebo prace som mala rovnako, po korone sme ostali na HO 90 % a deti su vacsie, chodia same zo skoly, resp. mensieho vyzdvihujem 2x do tyzdna, ked ostava v druzine. Cize po 7 rokoch mam plat tak o 60 % viac (a to teraz posledny rok sa nezvysovalo). Ja by som si pytala aspon tych 200 eur s tym, ze pri najblizsom zvysovani a spokojnosti mozu pridat nielen %, ale aj fixnu ciastku. Neviem, ako to chodi u vas, u nas tieto veci riadi HR, potom sa plat zvysuje podla hodnotenia nadriadeneho, aj odmeny su % z platu. Zdvihnut plat moze aj povysenie, ale to neznamena, ze robis inu pracu, len ze sa hybes vo vyssich intervaloch platu.
Ahojte.. slubila som ze sem napisem ked sa vratim do prace - skor len pre tie zeny ktore sa budu vracat po MD a vsetci im budu tvrdit ze nemaju na nic narok.
Vratila som sa po 4.5 roku, na 6h uvazok a povodnu poziciu. Manazer mi spravil mensi “assesment knowledge” kde samozrejme nejake konkretne veci som uz nevedela ale proces ako taky som si pamatala.
Kazdopadne mi plat navysili o 500€, moja pozicia za posledne roky tabulkovo velmi narastla (inflacia,rast priemernej mzdy atď), takze mi povedali ze v ziadnom pripade by mi nenechali povodny plat,lebo ten je taky za aky nastupuju cerstvi absoloventi.
Tak len skusenost z korporatu v Prahe odo mna. V piatok zacinam, drzim vsetkym cerstvo-pracujucim maminam velmi palce a co najmenej chore deti.
No len Praha má veľmi ďaleko od Slovenska. Tam je tá pracovná kultúra iná, na sk by si tak dobre nedopadla. Takže porovnávať zahraničie s sk sa nedá
@1andrea111 to neviem, myslim si ze to az taky rozdiel co sa tyka korporatov nebude.
Super, Vdaka za info!
@1andrea111 Nie, v korporátoch rozdiel SR a ČR nie je.
Tesim sa uprimne s Tebou, super sprava ☺️
@slniecko5
@janababana ďakujem velmi pekne aj predtym za podporu a ze sa nemam dať ❤️

Plánujem nastúpiť o rok a bojovať o to iste..
Nevidím dôvod, prečo nie.