Čo robiť, keď zamestnávateľ odmieta dovolenku?
Ahojte, mam kupenu dovolenku do Omanu na prelom april/maj, dovolenka kupena ešte v auguste!!! Dnes som oznamila a mi nechcu mi dať dovolenku , je toto normalne? Je to vačšia firma...
Za chyby sa platí, v tomto prípade to platí obzvlášť… zamestnávateľ je v plnom práve. Keď som prijímala nových zamestnancov, hneď pri nástupe mi oznámili termíny, na ktoré už majú rezervované dovolenky. To isté si mala urobiť ty v auguste a potom znovu pri zmene pozície
normálne sa musím smiať,že ľudia neovládajú ZP
Môžeš dať výpoveď, to ešte stíhaš.
Bohužiaľ je..zamestnávateľ disponuje celou tvojou dovolenkou. Mala si si ju nahlásiť pred zaplatením.
Jedine v prípade, že ti zruší už schválenú dovolenku, ktorú máš zaplatenú ti vzniká nárok na finančnú kompenzáciu..
Dovolenka sa vyberá tak, aby nekolidovala s dôležitými termínmi v práci.
No nic aj tak je v Omane v maji uz tak teplo a vlhko, na skapanie 🙈
ed sa s nim normalne dohodni, ale musis prist s planom vyriesenia problemu dohodni sa. s kolegami kto ta zastupi a vezmi si na dovcu notebook a dve tr hodky denne sa tomu povenujes
Ale uvedomujes si, ze neznalost zakona neospravedlnuje. Takze darmo tu prskas, chyba je na tvojej strane. Inak, aku mas funkciu, ze toto zo zakonnika prace neovladas?
Ak nechceš prísť o peniaze a dovolenku, daj výpoveď ...po dovolenke hľadaj novú prácu (ak to teda stojí za to)
@zuzu11166 tak so zamestnávateľom nevykývaš. Keď nebude chcieť dať dovolenku, tak nedá. A veeeeeľmi pochybujem, že ju preplatí. Povie, že načo si si ju kupovala a diskusiu ani nezačne...možno nie všetci, ale toto je môj názor. Mám s tým skúsenosti žiaľ.
Áno je to normálne rovnako ako je normálne si nahlásiť dovolenky v práci rok vopred. U nás v práci sa schvaľuje dovolenka pre nasledujúci rok od júna -do augusta. A dovolenku na rok 2025 som nahlasovali v polke júla 2024 a to komplet celú. Je nás veľa ľudí , máme tabuľkový bodový systém a na každý týždeň v roku môže mať Max 15zamestnancov dovolenku
No riadne ste sa do nej pustili, ženy...
Áno, urobila si chybu, že si to hneď nepovedala, keď ťa preradili na túto prácu, že si to vtedy nevedela a kúpila si si dovolenku. Skús navrhnúť nejaké riešenie, s niekým sa dohodnúť, že to za teba potiahne.
Nemôžeš si vziať proste neplatené voľno?
Ty si nenahraditeľna?to nikto okrem teba nerobí uzávierku?ale áno, má na to právo nedať ti dovolenku, ale pre mňa nepochopiteľné, že budeš tak chýbať.
Ty pracujea tyzden, ze nevies, ze dovolenku nahlasujes vopred a musis ju mat schvalenu? Podla zakonnika prace ma zamestnavatel pravo manipulovat celou dovolenkou. Su pracovne pozicie /napriklad uctovnicky, mzdarky a pod./ kde si dovolenku proste neberies v terminoch, ktore su vopred urcene /uzavierky, poslanie vyplat, danovych priznani a pod./.
Funkciu mas zdedenu od 1.1.
To ti len oznamili, ze Anicka odisla, tak to odteraz robis ty? Alebo si vedela, ze ti pribudne praca, ktora je viazana na terminy a tie koliduju s uz kupenou dovolenkou? (Lebo vopred sa vyjednavat da, nez vezmes poziciu. Mohla si si vyziadat tuto vynimku..)
Je vas na oddeleni vobec dost, aby ta vedeli pri uzavierke postradat, alebo mate podelene ulohy tak, ze ked niekto co len pre chorobu vypadne, tak ostatni tahaju nadcasy, alebo v pravovnej dobe makaju ako fretky, aby to za neho stihali?
Kazdopadne, da sa urobit to, ze sa pokusis so zamestnavatelom pekne dohodnut. Trebars, ze tvoju cast kontrol si urobis dopredu a nechas pripravene hotove podklady za seba.
Neviem, aka praca to je a ako kto z vas na koho s pracou nadvazuje a ci by to slo urobit. U nas by sa dalo. Ze kolegyna urobi svoje kontroly, necha v podstate svoju cast prace hotovu, takze vieme, ze ak urobime v jej casti zmeny, musime pozriet uz len tie konkretne zmeny. Nie vsetko.
No momentalne ale tahas za kratsi koniec. Lebo o dovolenku je najlepsie poziadat dopredu, a ked je termin pisomne schvaleny, tak ju zakupit. Najma, ak je to draha dovolenka a neda sa zadarmo stornovat.
@lenkakravcova aj neplatené volno musí zamestnavatel schvalit a to jej urcite neschvali, ked nesuhlasi ani s dovolenkou
Daj vypoved a po dovolenke sa v tej istej firme uchadzaj o zamestnanie, ale s o 20% vyssim pozadovanym ohodnotenim😁
Mna zaujima preco ti nechcu dat dovolenku? Je tonpo skusobnej dobe ak si nahodou nejaku mala,ako zdovodnili,ze ti ju nedaju?Je to mensia firma ci korporat,sluzby?Vysvetli viac.Je rozdiel medzi odvolanim zo schvalenej dovolenky a neudelenim dovolenky.Moj manzel bezne ma vzhladom na svoju pracu terminy kedy mu zamestnavatel neschvali dovolenku,proste poziada a nedaju a nie je o tom diskusie, ale je to opodstatnene.Rozdiel je keby mu ju schvalili a nakonkec odvolali,vtedy je narok na vratenie nejakych nakladov.Takze by ma zaujimal dovod preco ti ju nedali.Navyse ak mas pracu,kde toto riziko bolo preco si to nespomenula ked ta na poziciu brali?Tu urcite nieco bude lebo takato situacia nie je bezna,urcite ti povedali dovod.
ja by som si nahlásila neplatené voľno a šla si užívať do Ománu😍
život treba žiť, na dôchodku ti bude u riti nejaký Omán, nebudeš mať s kým ísť možno
Mladí sme, neriešme krátkodobé "problémy" kt. sa dajú vyriešiť raz dva tri.
@carrot_apple ani to neplatene volno si nenahlasujes len tak, ze oznamis a dovi.
O to tiez ziadas a musi ti byt schvalene.
Sluzi na viacere ucely, ktore su v zakone definovane, kedy ti ho zamestnavatel ma poskytnut a v podstate nepolemizovat (napr. navsteva lekara po vycerpani vsetkych 7+7 dni).
Rozhodne medzi nimi potreba cerpat si dovolenku v neschvalenom termine nepatri.
Alebo proste neprides do prace, nic neoznamujes, nezdvihnes telefon a mas absenciu. Pripadne rovno vypoved pre hrube porusenie. A je to.
@carrot_apple ale aj ,,neplatené voľno" musí zamestnávateľ schváliť
@carrot_apple ja by som na to sla cez slusne dohodnutie sa. Trebars, ze si tu svoju cast uzavierky urobi v predstihu.
Ja chápem Tvoje rozhorčenie, ale no je to pravda. Dovolenku si treba nahlásiť. ale tiež nechápem tu ženy... aké sú protivné. asi by aj spali v práci... lebo však snáď na všetko možné ma zamestnávateľ právo a my najradšej na nič....
@carrot_apple aj to neplatené ti musí schváliť a potom si treba za tie dni zaplatiť odvody.
@carrot_apple áno život treba žiť, ale aj rozmýšľať pri tom, najprv si dám schváliť dovolenku a potom kupujem

Ja uz som si napr. raz davala schvalit v oktobri dovolenku na jul. Proste nech mam istotu a aj ostatni vedia, ze v danom termine dovolenkujem uz ja.