icon

Čo robiť, keď zamestnávateľ odmieta dovolenku?

30. jan 2025

Ahojte, mam kupenu dovolenku do Omanu na prelom april/maj, dovolenka kupena ešte v auguste!!! Dnes som oznamila a mi nechcu mi dať dovolenku , je toto normalne? Je to vačšia firma...

simca06022011
31. jan 2025

Skusila by som sa nejak dohodnut, rozumne.. popravde neviem aku mas funkciu, poziciu, ale napr. ja si tiez nemozem zobrat v urcitych terminoch volno ani keby co bolo. VZdy to mam poriesene vopred, nachystane pripravene, aby mi to vyslo medzi terminami. Skuisla by som sa teda dohodnut, zamysliet ako by sa to dalo riesit, ako si nahraditelna pocas tych dni.. a podla toho sa zariadila (co sa da pripravla vopred atd)
Ano spravila si chybu, mala si to nahlasit hned, alebo si to mala nahlasit, ked ti dali novu poziciu, ze ok, v poriadku ale vtedy a vtedy potrebujem dovolenku.
My dokonca mame aj v pracovnych zmluvach uvedene, nahlasovanie dovolenky, lebo neurcujeme ju fixne ludom, mozu si vybrat terminy podla potreby .. ale mame podmienky ze kolko tyzdnov vopred dovolenka dlhsia ako 4dni... a kolko dni vopred kratka dovolenka sa hlasi atd (to pre priklad pisem), plus interne je dohoda, ze nemozu ist na DV vsetci naraz

1ryba
Odpoveď bola odstránená
muchotrafka298
31. jan 2025

Ja osobne som sa nestretla este so zamestnavatelom, kde by nebolo potrebne dovolenku vopred nahlasit a mat ju schvalenu. Je jedno, ci je to firma s 5 ludmi alebo korporat s 1500.
Mam kamaratku, ktora robi v korporate prave na "uzavierkom oddeleni" a v tom case si NIKTO dovolenku neberie. Vedia to a su s tym uzrozumeni.
Je uplne bezpredmetne kopat nozickami, ze co si to zamestnavatel dovolil. Pokial si prechadzala na inu poziciu, ako prve si to mala spomenut, ze mas niekolko mesiacov zaplatenu dovolenku do zahranicia. Uz pri tom, ked Ti poziciu ponukali.
Vyssie spominane neplatene volno Ti musi zamestnavatel odsuhlasit a v danom case Ta odhlasuje zo zdravotnej a socialnej poistovne (zdravotne poistenie je zo zakona povinne, cize si ho sama doplatis, socialka povinna nie je, ale nerata sa Ti to medzi odpracovane roky, aj ked to je len par dni).
Ja pracujem v administrative a mam pracu, kde su presne a striktne dane terminy, ktore musia byt dodrzane. Kedze tuto poziciu robim sama (vela veci a roznych pristupov je viazanych na moj pracovny email, cize to nevie vybavit hocikto iny), dovolenku si planujem v dostatocnom casovom predstihu MIMO tychto terminov. Ak aj nahodou by sa mi vyskytlo, ze joj, dobre lacne letenky, tak si to "predrobim" ako sa da a nasledne dorobim s tym, ze viem,ze ma to bude stat vela casu mimo pracovnej doby.

petracandle
31. jan 2025

@anickaaa6aaa a ako by sa tebe ako zamestnávateľovi páčilo keby je autorka napríklad mzdárka a vďaka jej dovolenke sa oneskoria výplaty? Vieš, nie každý v práci prekladá papiere a môže byť zastúpený hocikým...

carrot_apple
31. jan 2025

@moonlight1210 ale skôr toto je schvália, keďže bude 0e/deň zarábať😂

eleanor2510
31. jan 2025

@anickaaa6aaa alebo este lepsie, ak to velmi prezeniem, keby ta nemal kto osetrit v nemocnici, lebo vsetci lekari na danom oddeleni si zobrali sucasne dovolenky, kedze bola dobra cena na Oman alebo inu destinaciu...

anickaaa6aaa
31. jan 2025

@petracandle tak každý má mať zastupiteľnosť. a keby taká mzdárka ostala v nemocnici tak čo? ja si hlásim dovolenku dopredu... a nepoznám nikoho kto hlási dovolenku v auguste na druhý rok na apríl....

lneviemmeno
31. jan 2025

No ja som si teraz v januári nahlásila dovolenku na august a tiež idem na dovolenku na 2 týždne. A teda nahlásila som si to skôr ako som si kúpila letenky.
U nás v práci sa nahlasujú na začiatku roka dovolenky na celý rok. Teraz v januári nám vrchná dala tabuľku na celý rok a mame si tam naplánovať dovolenky kľudne už aj na december.

modrykolibrik
31. jan 2025

Neviem prečo do nej tak skacete. Zákon je jedno ale realita je zas iná. U nás v práci tiež len hlásime dovolenku a nikto nič nevypisuje. Šéfovi sa oznamuje mesiac dopredu. Ja som mala nahlásení dovolenku od januára aj schválenú a nakoniec mi ju zrušili. Čo som mala robit?
@autor nerieš čo hovorí zákon jednoducho im oznam, buď tá pustia alebo ti to preplatia

maja249
31. jan 2025

Všetko sa dá, len treba chcieť. Nielen zo strany zamestnanca, ale aj zamestnávateľa. A ten tvoj vyzerá na poriadneho vychcanca.

natalka13
31. jan 2025

@carrot_apple nedaju jej dovolenku ale daju neplatene volno😃

natalka13
31. jan 2025

@muchotrafka298 nas je 10 a prave pre ten maly pocet nahlasujeme a dohadujeme si volno. Sused robi kde ich je 5000 a tiez si musi dovolenku dohodnut vopred a to je na dost vysokej manazarskej pozicii.
Ale ak nik vtedy u nich volno nechce je divne ze jej ho nedaju

muchotrafka298
31. jan 2025

@natalka13 to je individualne, ako to ma firma nastavene. Ale ja nepoznam osobne ziadnu firmu, kde by zamestnanec nemusel vopred nahlasovat dovolenku a nadriadeny by ju neschvaloval. Tu v tomto konkretnom pripade ide o to, ze je dovolenka autorky cez uzavierkovy tyzden. A vtedy sa vo firmach, kde toto maju na ekonomickom, dovolenka proste neberie.Ona o tom nevedela, lebo presla z ineho oddelenia. Len bohuzial, mala im to oznamit pri preberani agendy a podpisovani dodatku k zmluve alebo novej pracovnej zmluvy so zmenou pozicie.

terina25
31. jan 2025

Dievcata,inak mi nevravte,ze vy si davate schvalovat dovolenky aj rok dopredu.

raffaella
31. jan 2025

Aká je tvoja pracovná pozícia, že 4 mesiace vopred nestačia na to, aby sa zamestnávateľ vedel dostatočne pripraviť na dovolenku zamestnanca? Si riaditeľka jadrovej elektrárne, neurochirurg, letový dispečer či iná obdobná, ťažko zastupitelna funkcia?
Čo je to za zamestnávateľa, že v takom časovom predstihu si nevie poradiť? Si tu anonymne, kľudne napíš čo tak nenahraditeľne robíš, pretože myslím že problém bude v neschopnom nadriadenom a nie u teba.

kalifka
31. jan 2025

Hneď na začiatok ma to mrzí, ale bohužiaľ tu zamestnávateľ o tom rozhoduje.
V bývalej firme sme to aj mi mali takto, nemohli sme si kúpiť dovolenku pokiaľ som ju nemala schválenú. A u nás už 2.1. sme nahlasovali zimne dovolenky a ked som chcela na leto dovolenku, tak tu dostal kto bol prvý v poradovníku... jedine, ak si nejaký kolega s tebou vymenil dovolenku.
A v terajšej mám striktne dané keby môžem a kedy nemôžem mať dovolenku, mňa nemá kto zastúpiť. Minulý rok som skončila v nemocnici a to boli problémy ... hold život aj to prináša.

lienka.7
31. jan 2025

@anickaaa6aaa nie, určite by som v praci nespala, ale poznám nielen svoje prava, ale aj tie povinnosti. Zamestnanec si len tak nemôže robiť čo chce, keďže musí byť zabezpečený "chod" organizácie.
Pokial si @autorka kupovala dovolenku uz v takom predstihu len tak, mala to teraz pri prestupe oznámiť a podla toho v praci vyjednávať. My dávame prehľad dovoleniek vždy koncom januára, začiatkom februára, je to síce nezáväzné, ale mame dane termíny, kedy si ju proste zobrať nemôžeš a rešpektujeme to. Všetko je o komunikácii. K nám na odd.krd nastupovala nová kolegyňa v lete, povedala hneď dopredu, ze vtedy a vtedy ma zaplatenú lyžovačku, ze by potrebovala dovolenku. Nebol problém, ostatne sme sa dohodli potom podľa toho medzi sebou.

lienka.7
31. jan 2025

@modrykolibrik nikde ju nemusia pustiť, ani nič preplatiť. Môžu ju tak akurát prepustiť, ak bude počúvať tvoje "dobre" mienené rady.👌

elanor
31. jan 2025

@zuzu11166 to ale iba v pripade, ze mala dovolenku riadne nahlasenu dopredu, pisomne, ci elektronicky, a aj schvalenu od zamestnavatela. Potom by si objednala dovcu, zaplatila, a zamestnavatel jej schvalenu dovolenku zrusil, alebo by z tej dovolenky stiahol uz pocas jej trvania. Vtedy ano, musel by uhradit vzniknute naklady so zrusenim dovolenky, ci navratom na Slovensko.
Ak nic nahlasene ani schvalene nemala, kupila si dovolenku, a teraz sa hadze o zem, ze jej nechcu dat, no hold smola. Maju nato plne pravo. A nie, nepatri jej ziadna nahrada.

janagem
31. jan 2025

@modrykolibrik a ak je zamestnávateľ aspoň trochu znalý zákona (čo pravdepodobne je) tak ju vysmejr a nie že preplatí. Radšej sa treba skúsiť dohodnúť s niekým na zástup a prezentovať to zamestnávateľovi tak

natalka13
31. jan 2025

@muchotrafka298 ano mam 2 kamosky jedna nemoze dovolenkovst posledny den v mesiaci a druha 3den v mesiaci. Maju uzavieky ktore robia iba ony. Netusim co urobi fa ak by mali PN

abbey1
31. jan 2025

@modrykolibrik Ty si dobre mimo.

gab1sol
31. jan 2025

@terina25 áno, aj rok dopredu, ak tak dovolenku plánujem. Skôr ako dovolenku zaplatím, vždy termín nahlasujem nadriadenému a dávam si ju schváliť. Robím to aj s ohľadom na kolegov, ktorí ma zastupujú, aby vedeli, že v tom čase v práci nebudem. Aby si v prípade potreby aj oni vedeli naplánovať svoje voľno.

elanor
31. jan 2025

@modrykolibrik nic jej preplatit nemusia. A ked toto povie zamestnavatelovi, taketo bludy co jej radis, tak si akurat o nej pomyslia, ze je drza, neznala problematiky (slusna verzia pre hlupa), a ze takeho neznaleho, nevzdelaneho a drzeho cloveka vo firme nechcu. este, aby sa jej miesto povolenia dovolenky nedostalo vypovede.
A nie, nemusia jej tu dovolenku schvalit, aj ked ju ma zaplatenu.
Mozu, ale nemusia. A preplacat uz vonkoncom nie.

zuzanaete
31. jan 2025

@modrykolibrik A na zaklade coho jej to maju akoze preplatit? Takto to nefunguje.

moonlight1210
31. jan 2025

@carrot_apple oni ju tam skor potrebuju. Inak by nebol problem s dovolenkou.

muchotrafka298
31. jan 2025

@modrykolibrik ja Ti napisem realnu situaciu, ktora sa stala u nas v praci. Kolega mal riadne zaplatenu a nahlasenu dovolenku a bola zabezpecena osoba, ktora ho mala zastupovat. Dva dni pred nastupom na dovolenku (mal kupeny zajazd do zahranicia) zabezpecena osoba musela ist na operaciu, lebo jej prasklo slepe crevo. S cim nikto nepocital a iny ho nevedel zastupovat nikto. Takze jemu cele storno, doniesol papiere z CK preplatila firma nasledne, ako im toto priniesol. Vidis ten rozdiel v situacii?

muchotrafka298
31. jan 2025

Ja mam bezne nahlasenu dovolenku minimalne pol roka dopredu, aj schvalenu.

maja249
31. jan 2025

V našej firme to síce veľmi často vyzerá ako v psychiatrickej liečebni, ale aspoň v tomto sú vedúci rozumní a ústretoví a pokiaľ má niekto pár mesiacov dopredu kúpenú dovolenku, alebo zajednanú inú akciu, tak to akceptujú a nerobia z toho obrovský problém, že firma hneď na druhý deň skrachuje...hoci v niektorých firmách by chceli aj PN nahlasovať rok dopredu a neopováž sa ísť na maródku, ak ti to nadriadený neschválil.🤦

1ryba
Odpoveď bola odstránená