Čo robiť, keď zamestnávateľ odmieta dovolenku?
Ahojte, mam kupenu dovolenku do Omanu na prelom april/maj, dovolenka kupena ešte v auguste!!! Dnes som oznamila a mi nechcu mi dať dovolenku , je toto normalne? Je to vačšia firma...
@evansova nechapem, kde tento mytus vznikol, v Zakonniku prace je zakotvene, ze zamestnavatel disponuje celou dovolenkou
@eleanor2510 kedysi velmi davno to tak bolo, i ked aj vtedy si vysvetlovali velmi zjednodusene a po svojom. Lebo aj vtedy to malo nejake podmienky, az potom si mohol zamestnanec "rozkazovat", len tie podmienky a okolnosti, uz akosi pozabudli ludia, videli, len tu cast, ako si polovicu dovolenky mozu rozkazovat ako a kedy sa im zachce.
Lenze min. 90% zamestnancov akosi pred xy rokmi nepostrehlo zmenu v zakone, a dodnes su v tom, ze zamestnavatel disponuje iba 50% dovolenky, a ostatnych 50%, ze si zamestnanec moze povedat kedy chce. A su velmi rozcarovani, ked zistia, ze to tak nieje.
Ved aj tu vidis radu typu - musi ti dat dovolenku, lebo ju mas zaplatenu, ci musi ti preplatit naklady, musi lebo polovicu dovolenky si urcijes sam a podobne skvosty.
A nie a nie pochopit, ze nemusi. Moze, po vzajomne dohode, to je asi najidealnejsi stav, ked sa vedia dvaja slusne a rozumne dohodnut, ale nemusi...
Kupovala si ju v Sature alebo Hydrotoure? Keďže to evidentne first moment, tak tam bola možnosť si dovolenku do 45 dní pred odletom zmeniť bezplatne. Ak je problém v dátume, zmeň si to na skorší termín. Konečne aprilla tam je už aj tak šialene teplo.
@evansova áno celou, pozri si ZP
ako sorry ale ocividne robis vo financnom sektore a spravis tu sprostost ze si das dovolenku na prelome mesiacov??? tak ti treba
@purple_wolf ty si ,,super prajna,,zena. Snad ti to zivot vrati 👍🤢
Ja som si pri svojej prvej dovolenke zajednanej vopred poziadala o dovolenku vo februari na august. Obratom prisla otazka, ci som si nepomylila mesiac. Ze dovolenku mi schvali az v auguste. Cize tiez mohla sefka so mnou vyjebat a neschvalit, aj ked som o nu mala poziadane vopred niekolko mesiacov.
Opytala by som sa kolegyn co su tam, ze ako sa riesia taketo pripady. Ci by nevedeli potiahnut, co mozes urobit vopred a odlahcit koniec mesiaca a s konkretnym navrhom ist za nadriadenym, ze uzavierka bude spracovana aj ked tam nebudes.
Tvoja povinnosť je nahlásiť dovolenku 30 dní vopred. Dovolenka by tiež mala byť súčasťou tvojho plánu dovoleniek. Ak to tak je zamestnávateľ má dosť času aby sa na to pripravil a prevádzka nebude ohrozená. Resp. z etického hľadiska by si sa mala posnažiť, aby po tebe niekto niečo nemusel riešiť, dorábať. https://www.ip.gov.sk/fakty-suvisiace-s-poskyto...
Je to o komunikácii a obojstrannej ohľaduplnosti. Ja osobne si dovolenku v apríli nemôžem dovoliť. Učím. Takže deti asi domov nepošlem ani ich neodložím do šuflíka 😏 A kolegyne nechcem uštvať aby ťahali za mňa. Musím si to prispôsobiť a čerpám ju len v letných mesiacoch. A predpokladám, že v každej robote sú nejaké špecifiká. Treba to plánovať tak, aby boli všetci spokojní. Nemáme len práva, ale tiež nejakú kolektívnu zodpovednosť za spoločnosť v ktorej pracujeme 🤷🏻♀️
@trisha_r Ozbrojene sily nemozes porovnavat s beznym zamestnavatelom co sa tyka dovolenky. Pre beznych zamestnancov plati stale Zakonnik prace, kde je jasne definovane, ze zamestnavatel disponuje celou dovolenkou zamestnanca a je presne stanovene, za akych podmienok preplati zamestnancovi dovolenku, ked ju nemoze cerpat /a ma ju zaplatenu/.
@trisha_r pozor, náhradu za dovolenku je zamestnávateľ povinný poskytnúť len vtedy, ak mal zamestnanec už nahlásenú a schválenú dovolenku. Tj.: nahlásim zamestnávateľovi, že v termíne 10-25.7.chcem dovolenku, on mi ju schváli. Ja si teda rezervujem dovolenku. Následne mi zamestnávateľ oznámi, že sa zmenili okolnosti a dovolenku mi nedá. V takej situácii je povinný preplatiť náklady.
Ak ešte nemám schválenú dovolenku zamestnávateľom a rezervujem si pobyt, až následne nahlasim dovolenku a zamestnávateľ mi ju zamietne, v takom prípade zamestnávateľ náklady neprepláca. A dám ruku do ohňa za to že ani tvoj zamestnávateľ by tak neurobil.
@purple_wolf no a? Nemá zástup?
A prečo robíš v takej firme???
Za mňa rok dopredu plánovanie je 🤔
Ja u nás nedovolím rok dopredu, keď prídem do práce v januári dám kalendár na nástenku a idú sa napísať na tohto ročnú dovolenku a je to na ich dohode. Jedine v lete sú limitovaný, aby firma mala zabezpečenú aspoň jednu smenu, inak robia dve.
Nastuduj si zakonnik prace. Najprv sa pytas v praci, potom kupuj dovolenku.
A kebyže neodídeš na tú druhú pozíciu, tak by si tú dovolenku v tom termíne mala v pohode schválenú?
@terina25 preco by som si nedala schvalit dovolenku rok dopredu, ked viem, ze mi ju vtedy proste treba? Moja 3tyzdnova dovolenka na september 2024 bola vedeniu predlozena v novembri 2023. Od toho bodu, ak by mi ju zrusili, by mi aspon museli preplatit naklady.
Ja by som skúsila spytat sa ešte raz, naozaj si nemohla v auguste vedieť ze ti v januári pridajú povinnosť skrz ktorú nemozes ist v danom termíne na dovolenku. Normálne ich poprosila či by sa to nedalo nejako vymyslieť.
Ty sama vieš o akú povinnosť ide a či naozaj neexistuje osoba ktorá by to spravila za teba, pripadne sa ten termín nedal posunúť.
Ak je to niečo o čom vieš ze by v pohode spravil niekto iny a toto je zo strany vedenia čisto iba “nedovolím lebo môžem” asi by som dala výpoveď. Ale to som ja, viem ze by som nedokázala robit pre niekoho kto je sviňa
@modrykolibrik robí ti dobre nabádať autorku k porušeniu pracovnych povinností? Anarchia na pracovisku nič dobré neprinesie, každý normálny človek si uvedomuje, čo všetko to môže spôsobiť a aké následky môžu prísť
Cely profesijny zivot pracujem v odvetvi, kde su uzavierky. Nikto (bez vynimky) nemoze mat dovolenky cez uzavierky, vedenie nikdy neschvali. A tie, ktore tu pisete, ze nikto nie je nenahraditelny.. Presne preto sa dovolenky nedavaju, pretoze sa musi pocitat s tym, ze niekto moze byt nahle PN, aby to ostatni vedeli potiahnut. Inak cez uzavierky je kazdy tak zaneprazdneny, ze potiahnut za dalsiu osobu je extremne narocne, kedze sa vtedy vacsinou tahaju aj za svoju pracu nadcasy. Hold, treba si vybrat ine odvetvie.
No autorka, asi si urobila veľkú chybu, mala si si najskôr nahlásiť dovolenku a až potom objednať, ale nič iné ti teraz neostáva, ako skúsiť sa nejak ľudsky dohodnúť v práci.
U nás máme vždy 5 dní celozavodnu dovolenku, len bohužiaľ nám zamestnávateľ ešte na prelome júna a júla nevie povedať, ktorý týždeň konkrétne to bude 🤣potom vznikajú podobne situácie, že ľudia si dovolenku samozrejme zajednaju dopredu a naraz často sa to neprelyna s celozavodnou a už je problém na streche a každoročne sú samé hádky, vyhrážky atď. Pritom by sa tomu dalo vyhnúť tým, keby nám na začiatku roka dali termín dovolenky a ľudia by sa podľa toho zariadili.
Zlate 🤣. Ja uz mam napriklad nabuchanu a schvalenu dovolenku aj na vianoce 2025, pre istotu.
@janinah tak ked prva pride v januari, tak ano, je prva 🙂 uz prisla, ci moze kupovat DV v konkretnom termine. zapisala som do tabulky a hotovo, ma ju kupenu, uz jej ju nezrusim. ale u nas je to na dohode, minuly rok si jedina bez deti nahlasila prva DV cez letne prazdniny, a dalsie 3 s dvoma detmi sa prisposobili jej terminu, jedna jej dokonca ustupila. tento rok sa bude musiet pri kolizii prisposobit ona. detto volno cez vianoce/velku noc - viem, ktor robil tieto vienoce a kto nie. takze dalsie bude uprednostneny s volnom ten, kto pred rokom potiehol. vieme sa dohodnut. nastastie, sme dospeli a chapavi (vacsinou) a su kolegovia, ktori letnu DV riesia v juli ako last minute - takze vedia, kedy mozu hladat a cerpat.
Ja len napíšem ... Zamestnávateľ Kaufland .... Dovolenku na nasledujúci rok. Si plánujete v polovici novembra napríklad 🙄 . Tiež mi to prišlo brutálne zavčasu ,ale majú tí tak zaužívané ..50% dovolenky sis nahlasujú zamestnanci kedy chcú na ďalší rok a druhých 50% rozhadze Kaufland ako sa mu hodí .
Tiež sa mi to príliš nepáči ,alebo som len na čiastočnom ,tak toho voľna mám viac našťastie

Necitala som vsetky komentare, ale teda....ja som medzi sviatkami objednavala chatu na jarne prazdniny. Najskor som napisala sefke (kedze je nas vo firme 6 a nemozme chybat naraz), ci mi da dovolenku, ze potrebujem uhradit zalohu. Odpisala jasne, nie je problem. Az na zaklade toho som to objednala. Beriem, ze kazda firma, pracovisko, funguju inak, ale mna by ani nenapadlo si najskor zaplatit dovolenku a potkm sa v praci pytat, ci v tom termine mozem ist 🙈🙈🙈