Čo robiť, keď zamestnávateľ odmieta dovolenku?
Ahojte, mam kupenu dovolenku do Omanu na prelom april/maj, dovolenka kupena ešte v auguste!!! Dnes som oznamila a mi nechcu mi dať dovolenku , je toto normalne? Je to vačšia firma...
@modrykolibrik naozaj by si nemala radit ak o tom nemas ani paru... moze narobit este viac skody
@raffaella presne niečo podobne mám na mysli…
@gab1sol tak neviem,ale aj ja som kupila v novembri dovolenku na tento rok august a papierik na schvalenie dovolenky som v novembri nedavala.ani by mi ho nevzali. Dala som to len do planu dovoleniek ma tento rok+zastupujucej kolegyni som to povedala.a ani nikto nedava papierik na dovolenku rok dopredu aby to schvalila veduca,ci riaditel.
@lneviemmeno naplanovat dovolenku je jedna vec a dat podpisat papier na dovolenku rok dopredu na schvalenie je dva.
@terina25 to si ty. To neznamená, že to tak majú všetci. Napr. my nemáme žiadne papieriky potrebné na schválenie. Odkonzultujem si to s nadriadeným, zadám do systému a on mi to schváli.
Ale čisto hypoteticky - niekto si kúpi dovolenku na leto už na jeseň v predošlom roku, termín v práci nenahlási. Kolega, s ktorým sa navzájom zastupujú, si nechá schváliť dovolenku v januári a vo februári si kúpi v tom istom termíne dovolenku. Ako manažér, či zamestnávatel, ktorému by si dovolenku nechala a ktorému by si ju zrušila?
Ono je to ohľaduplnosť voči kolegom, ale aj dáka istota, že ten termín dovolenky bude pre mňa platiť (odhliadnuc od výnimočných situácii, kedy v prípade schválenej dovolenky to musí zamestnávatel kompenzovať).
Vsak daj vypoved to stihas
@terina25 a to ti vravim s uplnou vaznostou... v minulej praci som si davala schvalovat dovolenky v septembri na dalsie leto .- u nas to bola standardna prax. Ano, mohli byt potom este zmeny v ramci oddelenia, avsak to bolo uz potom stylom - pocuj Marka, tuto mam na termin kde chces ty dovolenku super zajazd do XY, vymenis si prosim so mnou? A Marka - ano Terka, vymenim, pripadne - nie Terka, nemozem, uz mam na ten termin rezervovane letenky ja..... asi tak to funguje vo viacerych firmach....
Ja som kedysi pracovala v cisto zenskom kolektive, kde sme sa museli prestriedat. 10 zien, vacsinou matky vtedy malych deti. A mali sme vyrazne starsiu slobodnu kolegynu /my sme mali o polku rokov menej ako ona/. Ktora prisla do prace prvy pracovny den v novom roku a vypisala si dovolenku na vsetky sviatky a skolske prazdniny deti (zimne, jarne, jesenne, vianocne). Kedze bola prva, bola podpisana jej dovolenka od sefky. A bolo vymalovane. Co ze matky deti chceli dovolenky, ona si postavila hlavu. Takze matky s detmi sedeli doma, lebo uz sa im dovolenka "neusla" (nemohli mat vsetci naraz) a stara dievka po 50-tke sedela doma a "rekreovala sa". NIkde nechodila, robila ostatnym napriek. A preco? Lebo chcela, bola to hnusna zatrpknuta stara dievka, ktora sa potrebovala tymto sposobom prezentovat a robit ludom zle.
@muchotrafka298 ktora mozno dovtedy tahala vsetky mozne sviatky a prazdniny za inych 🤷
@martinkatinka v praci kde sme pracovali spolu neprelozila ani papier na stole za nikoho ineho.
@muchotrafka298 asi to nebude ten prípad, ale už som sa stretla s tým, že žena nedostane v lete dovolenku, lebo nemá deti alebo má deti už veľké.. Akoby taká žena nemala nárok na dovolenku v lete. Na každý prípad je viac uhlov pohľadu.
@terina25 to áno ale vrchná si to zvykne čítať a keď v tom období už vidí že máme viaceré naplánovanú dovolenku tak nás upozorní aby sme sa dohodli a niektoré si to pomenili. Potom to už len dáme schváliť aspoň 2 mesiace vopred a ešte sa nestalo, že by neschválila keďže to predbežne kontroluje ešte predtým. Som rada že to mame takto 🙂
@ibrunova nie toto bol iny pripad, ona to proste robila naschval. Bola tak zakerna. Ale ja som sa uz stretla v praci s tym, ze boli uprednostnovane zeny s detmi na ukor zien bezdetnych a slobodnych. Ze v lete dovolenka nie, cez prazdniny dovolenka nie, lebo oni maju narok.
No keď to v práci inak nejde, asi by som šla cestou storna zájazdu a bud toho roku oželela more a dovolenkovala na Slovensku alebo riešila more na jeseň.
Pred pár dňami som si nahlasoval termín letnej dovolenky.
Ako starší pracovník s určitým prínosom pre firmu a s nejakými zásluhami som mal prednostný výber termínu.
V januári som zvolil august 2025.
Dúfam, že to autorke témy vyjde.
Ak by nie, tak aspoň malá útecha - Omán v májovom termíne nie je bohviečo...
Ja by som sa v prvom rade snazila slusne dohodnut a argumentovala by som tym, ze minuly rok, ked som si dovolenku kupovala som nemala informaciu o tom, ze budem preradena na inu poziciu, kde nebude mozne brat si dovolenku v uvedenom termine.
@modrykolibrik nemusia ju pustiť ani jej ju nemusia preplatiť, nemá ju schválenú, čiže ma smolu
Ked viem, ze budem mat dlhodobu dovolenku, kvoli tomu je v kazdej kancelarii kalendar - pridem za veducim / sefom a oznamim, ze viem, ze je to daleko, ale na vtedy a vtedy beriem dovolenku, lebo sa mi podarilo kupit za dobry peniaz a vie to aspon v predstihu... nema preco nesuhlasit, lebo v tom case netusi, co bude na dalsi rok... a teda zapisanim sa povazuje vec za schvalenu...
Neviem kde pracuješ a nepoznám ani zakony, u nás je to tak ,že zamestnávateľ môže disponovať iba polovicou dovolenky. Dovolenku na nasledujúci rok si nahlasujeme v decembri. Teda ak by som si v auguste kúpila dovolenku, je samozrejme že by nebola nahlásená a teda ani schválená. Ale zasa je to u nás tak, že buď by mi to zamestnávateľ schválil alebo preplatil, iná možnosť by nebola. Hlavne ak je to takto dlho. Ináč by sa na to pozeralo že v marci som kúpila a v apríli chcem ísť. To by ma poslal do prdele.
@trisha_r dajte si na to do budúcnosti pozor, aby ste sa nepopálila ako autorka 🙂 toto o “polovici dovolenky” si myslí veľa ľudí, pretože kedysi to tak bolo 🙂 zákon sa ale menil. Silno pochybujem, že by vam zamestnávateľ preplatil neschválenú dovolenku. Môže však byť, že sa viete v práci jednoducho zastúpiť, a teda nerobí problémy s čerpaním dovolenky. U nás to napríklad tiež nie je problém, zamestnanci sa ľahko zastúpia
@petracandle Nie, nie celou, len dvomi tyzdnami
Zvysok si planuje zamestnanec.
V slusnych spolocnostiach sa dovolenka na nasledujuci rok planuje v decembri, predchádza sa tak problémom ako je tento.
Tak ci tak, autorka mala dost casu nahlasit dovolenku, teraz jej ostáva ju len stornovať (cim skor tym lepsie, kvoli poplatkom).
Tak choď na ocr

@modrykolibrik na základe čoho by jej to mali preplatiť? Vieš, zamestnávateľ si nepovie ze kašlem na zákon 😉 ved zapoj trošku rozum ...