Čo robiť pri častej zmene zamestnania?
Dobrý deň, idem sa vám trochu vyrozprávať. S manželom sme spolu už šiesty rok, prešli sme si naozaj veľa ťažkými situaciami, co len utuzili náš vzťah. Ide o to, že manžel pracoval v jednej firme 7 rokov, no vyhorel tam tak, že odišiel a nejaký čas (cca 5 mesiacov) zostal dobrovoľne nezamestnaný. Po tomto čase si našiel prácu ako predajca áut, keďže autá sú jeho koníček. Žiaľ nevyšlo to tam ako si predstavoval ( zlé vedenie, nedomyslené procesy atď.) tak v lete odtiaľ odišiel. Hneď po letných prázdninách k 1.9. nastúpil na pozíciu, ktorá sa mu hneď zdala sympatická. Je tam však jedno ale, na pohovore síce spomínali že sa občas jazdí na pracovné cesty do zahraničia. Po dvoch mesiacoch ale zisťujeme že to nie je ani náhodou len občas, pracovná náplň je primárne zameraná na tieto cesty. Na najbližších 6 mesiacov ich má už 6. Obom sa nám to vidí veľmi časté , keďže manžel nie je práve ten cestovateľský typ a keď už, tak radšej ideme na spoznávanie niekam spolu, nie že za týždeň má precestovať autom po klientoch 1500 km. Ja ešte študujem, budem už tento rok končiť, takže pomaly plánujeme už aj dieťa, spoločnú rodinu.
@autor akoby som čítala o mojom mužovi… aby nebol “podozrivý”, niektore zamestnania proste do CV neuvedie a natiahne dátum predošlého zamestnania … tým pádom to vypada že prácu tak často nemeni. Ak sa aj personalista zaujíma o prácu v predošlej firme, nikto nikdy nerieši či tam robil 2 roky, alebo 2 roky a 4 mesiace…
Ešte dodám že manžel má 28, ja 24 a tieto tri zamestnania sú jediné aké mal od skončenia strednej školy, takže nie je prelietavy typ
od toho je skúšobná doba - že sa vyskúša či mu zamestnávateľ vyhovuje. a ak už teraz vie, že mu to nevyhovuje... a ako píše @andaluzia12 - v CV to neuvedie, veď to bolo v skúšobnej dobe ...
Tak nech odíde a hlavne nech sa dobre na pohovore pýta, lebo toto je jeho chyba, že sa nepýtal ako často a kam sa cestuje na služobné cesty.Zivotopis si upravi ako píše
@andaluzia12 to je normálne nemusí priznať všetko.Nema význam zostávať tam, kde vie, že mu to nevyhovuje
Stava sa aj take, ja by som tiez na jeho mieste odisla v skusobnej dobe, naco to natahovat
@andaluzia12 toto mu hovorím aj ja, on je len veľmi úzkostlivý v tomto a boji sa ( poslednú prácu mu trvalo nájsť asi 3 mesiace, čo podľa mňa nie je veľa vzhľadom na letné dovolenky vo všetkých firmách). Ja sa len bojím že táto práca bude veľmi zasahovať do nášho spoločného života, keďže obom nám záleží viac na rodine ako na úspešnej kariére. Už teraz vlastne zasahuje, aj dnes odišiel do Valencie aj napriek tým záplavam, vráti sa až v piatok v noci, celý víkend sme sa o tom hádali. Pritom sám priznal že tam nechce ísť a takto si to nepredstavoval
@luccija práveže na pohovore bol skoro 2 hodiny čo prebrali úplne všetko, pýtal sa na to niekoľkokrát aj po nástupe, vždy povedali len ze občas. To isté tvrdí aj kolegyňa ktorá nastupovala spolu s ním v rovnakom čase. Len teraz im to postupne davkuju a cca pred dvoma týždňami vypadlo z kolegyne že chcú ich odbremeniť od bežnej práce aby mohli cestovať ešte viac
No tak po prvej služobke povie, že končí.Hlavne neviem prečo ste sa hádali celý vikend ide na dlhú cestu je to jeho práca a taký stres pred cestou.Ved tiež by asi radšej sedel na zadku v kancelárii.Hlavne nech si dobre skontroluje diety, vyúčtovanie a uvidí...inak to môže byť zaujímavá práca len nie vhodná pre neho.Kym budete mať rodinu atď ...to môžu byť mesiace, roky.Ale rozumiem nie každého baví spat mimo domu, cestovanie
Pokiaľ je to dobre platená práca, tak si myslím, že by mohol vydržať. V priemere jedna pracovná cesta mesačne, nie je až tak hrozná. Keďže ty končíš školu, chcete dieťa, tak peniaze budete potrebovať. A kedy niečo nenašetriť, ak nie teraz, keď ešte dieťa nemáte.
Nech skonci v skusobnej, v cv nech to ani neuvedie, to sa da zaonacit. Ked nerad cestuje a uz teraz sa mu to nepaci, aku ma ta praca perspektivu?
Muž má 28, dosť na to, aby rozmýšľal logicky a hlavne pragmaticky.
1. Predajca áut - táto práca nemá nič spoločné s tým, že niekto má rád autá. Je veľmi jednoduché dohľadať na internete, o čom táto práca je. Zárobok je o províziách a tie sú zaujímavé ak je človek schopný predať veľa áut a ideálne mať väčších firemných zákazníkov. Tiež je potrebné si vybrať silnú značku a veľký showroom s dlhoročnou tradíciou. Ak človek toto urobí a prezistí si všetky informácie, nemôže byť z tej práce prekvapený. Na tejto pozícii je pomerne vysoká fluktuácia a je to veľmi ľahko zistiteľné na internete.
2. Aktuálna práca a služobné cesty - samozrejme, rozhodne nie je korektné to, že ho na pohovore klamali. To samo o sebe by pre mňa bolo dôvodom odísť. Ale je dosť možné, že tvoj muž prijal pozíciu, kde pri logickom uvážení bolo zrejmé, že jeho práca bude vyžadovať časté služobné cesty. Jedna záležitosť je čo mu povedia na pohovore, druhá je pragmatické zmýšľanie. Ak je to pozícia, ktorá sa nerobí od stola, tak s tým zrejme mohol počítať. Nespomínaš zameranie firmy a názov pozície. Možno by sme ti tu viaceré povedali, že je z toho jasné, že pôjde o pozíciu, kde bude človek veľa v teréne.
Ako už bolo viac krát spomenuté, môže odísť v skúšobnej dobe. Do budúcna odporúčam pred tým, než potvrdí nový job, poriadne si danú pozíciu aj firmu preklepnúť. Toto sú obidva prípady, kedy podľa mňa mohol tušiť, o čo pôjde a nemusel by byť prekvapený.
A tebe odporúčam upokojiť sa. Išiel na 5 dní do Valencie a ty sa s ním celý víkend hádaš? Úprimne? Ak by sa so mnou niekto celý víkend hádal, asi by som aj bola rada, že idem na 5 dní preč. Píšeš, že nemá ľahké si nájsť prácu. Nech si začne hľadať nový job popri tomto. A ty akceptuj, že toto je aktuálne jeho práca, prijal ju dobrovoľne a ak ti tak veľmi záleží na rodine, mám pre teba jednu informáciu - rodinu potrebuješ živiť. Zodpovedný človek neodíde z práce len preto, že sa s ním bude žena hádať celý víkend. Zvlášť ak nemá úplne jednoduché si raz dva nájsť nový job. Reči, že záleží vám viac na rodine ako kariére sú síce fajn, ale nezamestnaný rodinu neuživí. Tak ak chceš byť dobrá partnerka, podpor ho v hľadaní nového, podpor ho, aby toto vydržal kým si nenájde niečo iné, namiesto hádania mu povedz, že budete si každý deň volať a ani sa nenazdá a budete opäť spolu, A keď si nájde nový job, premýšľajte nad ním logicky a pragmaticky.
Ďakujem vám všetkým za názor. Aby bolo jasné, nie som hysterka ktorá nevie prežiť pár dní sama. Tu ale ozaj ide o to, že každá cesta trvá týždeň, čo mi príde každý mesiac ozaj veľa. O financiách mi hovoriť nemusíte, toto máme vyriešené, momentálne končím školu s ktorú budem mať naozaj dobré uplatnenie. Moja otázka len bola čo si myslíte o takomto striedaní prác , či je to problém v dnešnom svete vystriedať len tri práce, aby vás znova zamestnali.
Na toto je skusobna doba, ked mu to nevyhovuje, netreba to natahovat. A je to aj normalne vysvetlitelne aj keby to v tom zivotopise bolo.
Treba skúsiť šťastie inde.
Ale treba rozmýšlať do budúcna, ty chceš ísť na materskú a potom rodičovskú peniaze bude zarábať muž a ked nebude dobrý job nebudú ani eurá. Potom budeš zasa nariekať, že nemáte dosť peňazí. Myslím, že týždeň raz do mesiaca sa dá vydržať.

Ja už teraz vidím že takýto štýl života nám vyhovovať nebude , vidí to aj on, no veľmi sa bojí že keď odíde po takej krátkej dobe, že ho už nikto nebude chcieť zamestnať. Podľa mňa by to však mal ukončiť ešte v rámci skúšobnej doby, nech si ani oni nerobia veľké nádeje. Čo si o tom myslíte?