Čo žena môže robiť z domu ako žienka domáca?
Čo vám napadne, že môže žena robiť z domu popri deťoch? Nič, kde treba veľmi špecifické znalosti. Niečo, čo sa dá ľahko naučiť.
Už som doma pár rokov. Rozmýšľam, čo by som ešte pridala aby som tak prispela do domácnosti. Máme zahradu. Teraz robím toto:
- starostlivosť o dieťa
- ročná zásoba džemov, sirupov, čajov a zaváranin. Tiež mrazim zeleninu a skúsim ovocie. Dáva to v prepočte 150€ do mesiaca keby sme to museli kupovať a bolo by to v nižšej kvalite.
Premýšľam to rozšíriť o:
- chov sliepok na mäso a vajcia (to by dalo na ošetrenie 100€ do mesiaca) chov kôz alebo pár oviec? Oplatia sa takéto zvieratá na výrobu mlieka, syrov? Má s tým niekto skúsenosť?
Čo ešte iné vám napadne?
@tetapetra škoda. Ak si z nej pamätáš dobre nápady, môžeš napísať tu.
@anonym_autor jaaaj,tak to nebolo o nápadoch. Začalo to tým,že Lenka Oravcová bola "vystvana" z MK. A skončilo to tým,že pár nás obhajovalo to,že nie je to výhra byť doma a starať sa o deti. Bolo to myslené, že starať sa o deti ako sú školáci, stredoškoláci. A nejaká hviezda začala nadávať. Toť vše😉
@lenkakoc444 muž má poistku a ďakujem.
@reela ďakujem za informáciu. Lieskovec je potom lepšia voľba?
@lukkar to je dobrý nápad. Máme aj pár malých pozemkov pri lese. Tam by sa včely dali.
@anonym_autor ano, ten lieskovec je super napad, a
ked sa ti nebude pacit, tak z mladeho lieskovca vies upliest korbac na velku noc pre deti
No ak chces velku rodinu, tak mat este tonu hydiny, mega zahradu a boh vie co este znamena, ze nebudes ani spat... nemyslim to v zlom, ale asi mas malicke deti este, ale ako pribudnu kruzky a vodenie a domace ulohy, je to dost aj tak bez takychto "aktivit" pomimo... neprehanaj to... 5-7 sliepok ti staci. Mala zahrada ti staci. Zajace zabijat nebudes mat zaludok, kacky smrdia a a a... ovce kozy radsej nezacinam. Upec vam domaci chlieb a pecivo, to je na kvalite neporovnatelne.
Co dnes dost fici je vyroba domacich - kolacov, slize, lokse, pagace ale uprimne? Chod jeden vikend v mesiaci volakde tri dni na brigadu a zarobis viac, ako ta cela robota a bordel okolo toho. Mame 5 deti, je to aj tak dost, rob to pre vas, pre tvoj dobry pocit, to, ze nezarabas peniaze neznamena, ze nezarabas a si neuzitocna, nemusis nikomu nic dokaazovat. .
@anjelicek26 pečenie chleba je dobrý nápad. To už začínam skúšať. Koláče pečiem. Tie sa oplatia. Za 5€ urobím koláč na celý plech oproti dvom kúskom z obchodu.
Na zabíjačku sa v rodine volal mäsiar. Kebyže mám 100 sliepok, tak sa dá urobiť taká masovka a potom do mrazáku? S asistenciou nemám problém. Bola som aj na zabíjačke býka. Pomáhala som spracovať mäso.
Deti chceme tak ako máte vy, možno viac ak to čas a možnosti dovolia.
@anonym_autor ano, ten lieskovec je super napad, a
ked sa ti nebude pacit, tak z mladeho lieskovca vies upliest korbac na velku noc pre deti
@reela ten sa dá použiť celoročne 😏 vtipkujem 😁
Pozri na inšpiráciu na IG rôzne tradwives, napr. ballerinafarm a podobne, tie šikovné už majú z toho obrovský biznis.
@anonym_autor jaaaj,tak to nebolo o nápadoch. Začalo to tým,že Lenka Oravcová bola "vystvana" z MK. A skončilo to tým,že pár nás obhajovalo to,že nie je to výhra byť doma a starať sa o deti. Bolo to myslené, že starať sa o deti ako sú školáci, stredoškoláci. A nejaká hviezda začala nadávať. Toť vše😉
@tetapetra ju si pamätám. Ona má viac detičiek. Ale maličkých. Raz mi dobre poradila keď som mala problém s dojčenim.
Pozri na inšpiráciu na IG rôzne tradwives, napr. ballerinafarm a podobne, tie šikovné už majú z toho obrovský biznis.
@raffaella idem pozrieť. Ďakujem za nápad.
@anonym_285 ja som napísala že vozenie školákov na kruzky nie je práca.
@anonym_285 ja som napísala že vozenie školákov na kruzky nie je práca.
@aurora33 keby sa nám podaril počet, ktorý chceme. 5-6 deti, tak by to už bolo na zváženie ako to nazvať. To už by zabralo pár hodín každý deň len pripravovať deti do školy a kontrolovať ich dokiaľ nebudú vedieť samé cestovať autobusom na druhom stupni. Ale aj tak si myslím, že popri Tom budem stíhať v niečom zásobovať domacnost. Ako ste písali, mnoho tých nápadov sa u nás sa uskutocnit.
Ak má niekto 1-2 a ide len o to vozenje, tak je jasné, že to práca nebude.
Odhliadnuc od tu spomenutých nápadov, keď ste uvažovali o veľkej rodine, nechcete byť aj profesionálna rodina? Jasné, že to nie je pre každého, ale bola by to cesta...
Odhliadnuc od tu spomenutých nápadov, keď ste uvažovali o veľkej rodine, nechcete byť aj profesionálna rodina? Jasné, že to nie je pre každého, ale bola by to cesta...
@beky223 to je dobry napad. mozno prave na to obdobie, ked budu vlastne deti uz samostatne. autorka bude mat kopec skusenosti.
Toto by mňa zabilo, byť žienka domáca.
Pardon,ale táto téma a autorkina naivita mi naháňajú strach a zároveň sa musím smiat.Plany na 10 rokov dopredu,ale v podstate nemá vyriešený ani zajtrajsok
@beky223 zaujímavý nápad. Možno keď odchovam tie nádrž tak si budem trúfať. Uvidíme 🙂
Na fb rodina Baňasová funguje na pestovaní jahôd, zemiakov, robia samozbery alebo taktiež Alfi Mihalič pestuje a predáva zeleninu a kvety tiež na fb
https://www.facebook.com/share/1FPrkaPhCx/
https://www.facebook.com/share/17C3mGLXhh/
Ty tie veci chceš predávať alebo len narobiť pre rodinu a ušetriť? Pretože na akýkoľvek predaj sú pravidlá.
@anonym_285 nie, kvôli tomu že tam nejaká naštvaná anonymka nadávala.
Ty tie veci chceš predávať alebo len narobiť pre rodinu a ušetriť? Pretože na akýkoľvek predaj sú pravidlá.
Idem to spočítať: ak každý za rok zabezpečím toto:
-100€ džemy 30ks (slivky, šípky, marhule, maliny, ríbezle)
-100€ sirupy 25l (baza, jablko, maliny, ríbezle né)
-100€ mrazené ovocie do koláčov (čučoriedky, slivky, maliny, ríbezle)
-100€ polievkové zmesy mrazak (mrkva, kaleráb, petržlen) alebo sušené (vňať)
- 100€ ovocné kompóty na puding
-100€ calamady a kyslé uhorky
-100€ fazuľa
-100€ orechy a mak do koláčov
-100€ bylinky a koreniny, nechtikova masť, repíková masť, zkorocelovy sirup na zimu
-100€ med 15l
-300€ pečenie vlastného chleba a koláčov
- 300€ hydinové mäso 70kg (50 sliepok a pár moriek)
- 300€ vajcia - 100 vajec po 0,3€ bio (rátam pre 5 členmi rodiny spotrebu 20 vajec týždenne vrátane koláčov)
- 100€ zajačie mäso
-100€ ryby
Zatiaľ je to 2100€ ušetrených ročne. 🙂 celkom dobre.
@aurora33 keby sa nám podaril počet, ktorý chceme. 5-6 deti, tak by to už bolo na zváženie ako to nazvať. To už by zabralo pár hodín každý deň len pripravovať deti do školy a kontrolovať ich dokiaľ nebudú vedieť samé cestovať autobusom na druhom stupni. Ale aj tak si myslím, že popri Tom budem stíhať v niečom zásobovať domacnost. Ako ste písali, mnoho tých nápadov sa u nás sa uskutocnit.
Ak má niekto 1-2 a ide len o to vozenje, tak je jasné, že to práca nebude.
@anonym_autor no ak budeš na taký počet deti sama tak ta už teraz lutujem. Plus ešte zvieratá, záhrada. Chúďatko
@januska12323 dá sa to aj predávať? Myslíš ako predaj z dvora? Nad tým tiež uvažujem. Tam je nejaká hodnota do ktorej môžem predať
@anonym_autor no ak budeš na taký počet deti sama tak ta už teraz lutujem. Plus ešte zvieratá, záhrada. Chúďatko
@aurora33 keď by som nič nerobila, tak by si písala, že som lenivá. Keď niečo chcem robiť, niečo čo sa mi páči, tak som chudiatko? 🫥
Neplánujem sa zodrieť. Kým deti budú v škole, aby som mala niečo popri nich. Nebudem ničím viazaná. Keď si budem potrebovať oddýchnuť, tak rastliny počkajú. A tých pár zvierat vyriadi aj muž ak by bolo ozaj zle. Nad kravami neuvažujem ani nad koňmi. To je fyzicky náročne.
pestovanie lanu a vyroba priadze a siat z lanu
-100€ fazuľa
-100€ bylinky a koreniny, nechtikova masť, repíková masť, zkorocelovy sirup na zimu
-100€ med 15l
- 300€ vajcia - 100 vajec po 0,3€ bio (rátam pre 5 členmi rodiny spotrebu 20 vajec týždenne vrátane koláčov)
- 100€ zajačie mäso
-100€ ryby
@anonym_autor tento prepocet je o tom, kolko usetri vasa rodina, alebo kolko chces predat? okrem toho podla mna neodraza realitu. fazule napr. nenapestujes, aby to bolo za 100e, to by si musela mat hadam 50 kg. co sa tyka sirupu a dzemov, neviem, ako vo vasej rodine, ale u nas sa vypije mozno jeden sirup rocne (5e?) a zjedia sa tak tri dzemy (10e?). keby si to chcela predavat, tak ano, tam mozes zarobit, ale potom uz by som to vnimala ako pracu a teda su aj ine prace, ktore mozes robit popri detoch, a zarobit v nich viac ako za dzemy alebo med (vseobecne vyroba potravin je velmi narocna na pracu/cas). aku mas skolu?
pestovanie lanu a vyroba priadze a siat z lanu
@zuzana76 na to treba asi vedieť nejaké správne postupy a robiť to čo veľkom. Aj keď možno sa to dá. Ale toto si asi netrúfam.
Ako my chovame hydinu a bud by to musela robit fakt vo velkom ( co neviem ci bude pri x detoch robit) alebo moze chovat pre vlastnu spotrebu aby mali domace maso a vajcia.ale ze by na tom zarobila...ram treba aj vstupne investicie,cas.to iste chovam kraliky.a to treba pocitat,ze sa tym zvieratam moze nieco stat ( predatory,parazity,choroby,vysoke teploty atd...). To skor ze preda prebytky ( ak dake budu ved chce velku rodinu) a vrati sa jej aapon za krmivo. A hlavne musi mat k tomu vztah.a my napr kvoli zvieratam nechodime na dovolenky
@anonym_autor tento prepocet je o tom, kolko usetri vasa rodina, alebo kolko chces predat? okrem toho podla mna neodraza realitu. fazule napr. nenapestujes, aby to bolo za 100e, to by si musela mat hadam 50 kg. co sa tyka sirupu a dzemov, neviem, ako vo vasej rodine, ale u nas sa vypije mozno jeden sirup rocne (5e?) a zjedia sa tak tri dzemy (10e?). keby si to chcela predavat, tak ano, tam mozes zarobit, ale potom uz by som to vnimala ako pracu a teda su aj ine prace, ktore mozes robit popri detoch, a zarobit v nich viac ako za dzemy alebo med (vseobecne vyroba potravin je velmi narocna na pracu/cas). aku mas skolu?
@deedol tie fazule som dala zle. Má tam byť strukoviny. Aj hrách, šošovica a bôb v tom jednom.
U nás sa vypije jeden sirup za dva týždne, pri 2 ľuďoch. Lekvár jeden máme na 4 týždne. Keď budeme mať 5-6 deti, tak to pôjde rýchlejšie.
Školu mám gymnázium. Nič špeciálne.
-100€ fazuľa
-100€ med 15l
- 100€ zajačie mäso
-100€ ryby
@anonym_autor tu si odpočítaj ešte náklady, ktoré budeš mať

No ak chces velku rodinu, tak mat este tonu hydiny, mega zahradu a boh vie co este znamena, ze nebudes ani spat... nemyslim to v zlom, ale asi mas malicke deti este, ale ako pribudnu kruzky a vodenie a domace ulohy, je to dost aj tak bez takychto "aktivit" pomimo... neprehanaj to... 5-7 sliepok ti staci. Mala zahrada ti staci. Zajace zabijat nebudes mat zaludok, kacky smrdia a a a... ovce kozy radsej nezacinam. Upec vam domaci chlieb a pecivo, to je na kvalite neporovnatelne.
Co dnes dost fici je vyroba domacich - kolacov, slize, lokse, pagace ale uprimne? Chod jeden vikend v mesiaci volakde tri dni na brigadu a zarobis viac, ako ta cela robota a bordel okolo toho. Mame 5 deti, je to aj tak dost, rob to pre vas, pre tvoj dobry pocit, to, ze nezarabas peniaze neznamena, ze nezarabas a si neuzitocna, nemusis nikomu nic dokaazovat. .